גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כן, נתניהו פראייר

בשירות הימין האמריקאי, נתניהו שם רגל לכל עם ישראל

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

לפני כמה שנים תיאר מרטין אינדיק, לשעבר שגריר ארה"ב בישראל, את בנימין נתניהו כאדם שמונע ע"י "פחד מיתולוגי מלהצטייר כפראייר בעיני עם ישראל". התיאור הזה מתאים, כך נראה, ל-99.9% מהישראלים, שיהיו גאים להכריז, כל אחד לחוד וביחד, שהם לא פראיירים של אף אחד, וראש הממשלה, הרי בתוך עמו הוא יושב. ובכל זאת - אוי, הכלימה - הלא-פראייר מס' 1 של מדינת ישראל נתפס כפראייר מהמעלה הראשונה, רב-פראייר אם תרצו, וכל השומע ישחק.

לא פתי, ראש ממשלתנו. הוא לא פראייר של אביגדור ליברמן או אופיר אקוניס או אבו מאזן ובטח לא של ברק אובמה. על אצבעו הקטנה הוא מסובב אותם. אמנם נשיא ארה"ב לא יתפוגג מהבית הלבן כפי שאקוניס נמוג מתאגיד השידור - אלוהים, היקום כולו היה ורוד יותר לו זה באמת היה קורה, נתניהו אולי ממלמל לעצמו בחלום הלילה - אך אל דאגה. סמכו על ראש הממשלה שהוא יודע איך לטפל בשוכני הלשכה הסגלגלה. קטן עליו.

אבל כאשר ציוצי ערגה מגיעים לאוזניו של המנהיג הישראלי העשוי ללא חת מכיוון ארמונות השיש הבוהקים של הימין האמריקאי, בלאס-וגאס, למשל, או בוושינגטון, נראה שמשהו מוזר קורה לו. פיק ברכיים? פרפורים בלב? תחושה של כיסופים טמירים לאותו מעוז קפיטליסטי, בוסטון קונסאלטינג גרופ, שבו הוא חלק משרד עם בן אצולת הממון מיט רומני לפני כ-40 שנה? הימין האמריקאי הקשה, שידוע עכשיו גם כמפלגה הרפובליקנית, עושה כמדומה משהו פטישיסטי לראש הממשלה. מנגנון המכ"ם האישי שלו, שמאכן בנקל כל קומבניטור, ממצודת זאב ועד הבית הלבן, נעשה חמאה. ג'ון ביינר, היו"ר הרפובליקני של בית-הנבחרים, פעה, מי לא יירא? שלדון אדלסון הניד עפעף, מי לא יצטמרר? לא ביבי.

כנראה שלעולם לא נדע מהיכן יצאה היוזמה המפורשת להזמין את נתניהו לנאום לפני מליאות שני בתי הקונגרס בוושינגטון, במארס, במאמץ שלומיאלי להניע את המחוקקים להצביע נגד ההסכם הגרעיני עם איראן, להתחבק עם הרפובליקנים ולהשליך את המפלגה הדמוקרטית לכל הרוחות. זה היה אירוע ביש-מזל, חוליה ראשונה בשרשרת התפתחויות שהשמיטו את הבסיס הדו-מפלגתי שמתחת ליחסי ישראל - ארה"ב; הנחיתו מכה קשה על אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, שכשלה במאמציה למוטט את ההסכם; שיסו את שד הנאמנות הכפולה בקהילה היהודית האמריקאית וחוללו בה פילוג; ובסופו של דבר נהפכו לבומרנג שדווקא סייע לאותו הסכם שנוי במחלוקת לדלג על המשוכות שהציבו לפניו הרפבוליקנים.

האם היה זה שגריר ישראל בוושינגטון, רון דרמר, שהניח את רעיון הזמנת רה"מ לנאום בקונגרס על שולחנו של ביינר, בלי להתייעץ תחילה עם הבית הלבן, כמקובל במקרים כאלה? אולי היה זה ביינר עצמו שהגה את המזימה, או שמא איזה טקטיקן בלשכתו? אולי מדובר בכלל בהפריה הדדית? לא ברור איזו תרנגולת הטילה את הביצה הזו, וזה גם לא כל כך משנה. הנאום היה צעד טקטי בסך הכל. השאלה החשובה יותר היא מי הגה את האסטרטגיה: זיווג בין יזמת נתניהו למוטט את ההסכם לבין היזמה המוצהרת ורבת השנים של הרפובליקנים בקונגרס לערער עד כמה שאפשר את ממשל אובמה שנוא נפשם. הנאום היה ליל הכלולות של שתי היוזמות. ירח הדבש של החיבור הלא קדוש הזה נמשך עד המפץ הגדול של כשלונו, לפני כמה ימים, כאשר התברר שהעסקה עם איראן תשרוד.

נתניהו הוא מקייאווליסט לא קטן, אבל אני מסרב להאמין שראש ממשלה בישראל - גם נתניהו - היה מגיש תכנית להחלשת נשיא מכהן לאנשי האופוזיציה בארצו של הנשיא. יש דברים שפשוט לא עושים. הרבה יותר סביר להניח, שהשידוך נרקם באיזה טראסט מוחות רפובליקני. ראש הממשלה - אני מנחש - לא מחה בזעם שהוא אינו פראייר של אף אחד, אפילו לא של הרפובליקנים, כאשר הוא התבקש להביע דעה. אפשר להסיק, שמנקודת מבטו התוכנית הרפובליקנית לאסור מלחמה על ההסכם הגרעיני (ובה בעת על הנשיא הדמוקרטי שהגה אותו), היא הצעה שקשה לסרב לה: גם סיכוי לקעקע את העסקה שמאיימת על קיום ישראל; גם הזדמנות להיפרע מאובמה; וגם שעת כושר להושיט יד מסייעת לחברים בוושינגטון לחזק את המותג הרפובליקני.

נתניהו נתן לרפובליקנים כלי פנטסטי לניגוח אובמה. מבחינתם, ההסכם עם איראן שקול לרפורמות בשירותי הבריאות, אחד מההישגים הגדולים של נשיאות אובמה, אך סדין אדום בעיני הימין האמריקאי. כל מתמודד על מועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות כבר התחייב לקטול את הרפורמות ביומו הראשון בבית הלבן. כך גם ההסכם עם איראן, שנהפך לנשק חשוב בארסנל הרפובליקני.

"הרפובליקנים אינם עומדים לוותר על הצעצעוע האיראני שלהם, ונתניהו ואייפ"ק מדרבנים אותם לעמוד על שלהם", כתב בעל הטור רוג'ר כהן ב"ניו יורק טיימס". "זה אמצעי לתקוף את הנשיא; זו גם דרך לגייס כספים".

מה קיבל נתניהו בתמורה לצעצוע המניב הזה? פיאסקו מדיני ודיפלומטי אדיר. גם אם הכל היה מתנהל כמתוכנן, הוא היה מתקשה להתנער מהתואר פרייאר של הרפובליקנים; על אחת כמה וכמה עכשיו, כאשר ברור שהקונגרס לא יוכל לגעת בהסכם, למרות המאמצים ההרקוליאניים של נתניהו ואנשי שלומו בוושינגטון, למרות הזרמות של עשרות מיליוני דולר של יהודים עשירים למאמץ, למרות שאייפ"ק, השדולה שכולם יראים מפניה (עתה אולי קצת פחות) יצאה למלחמת חורמה בעסקה.

וזה לא היה צריך להיגמר כך. כבר לפני שבעה חודשים כתבתי, שכראש ממשלה החרד לגורל הבית הלאומי של היהודים, נתניהו אכן היה חייב לעשות כל מה שביכולתו כדי להתריע על מה שהוא בוודאי רואה כגישה תבוסתנית של הממשל כלפי סכנה קיומית לישראל; שאין ספק שהוא היה צריך לעשות מאמץ לשנות את דעת הקהל בארה"ב במטרה להשפיע על חשיבת הנשיא. אבל למה, לעזאזל, הוא היה צריך לשעבד את המאמץ הזה למלחמת הגרילה של הרפובליקנים באובמה? מדוע הוא התנער מהמחוקקים הדמוקרטים, ידידים נאמנים של ישראל לא פחות מהרפובליקנים? למה הוא לא ניהל את המאבק הכלל-ישראלי הזה בפראמטרים כלל-אמריקאיים, דו-מפלגתיים, והעדיף להתמקד בסקטור הרפובליקני הצר, שאת הטון נותנים בו משיחי הימין הקיצוני?

אם הוא קיווה שהקמפיין הישראלי יפלג את הדמוקרטים, יתקע טריז בינם לבין אובמה ויבליט את ה"פרו-ישראליות" של הרפובליקנים, הוא עשה את אחת מהשגיאות הגדולות בקריירה הפוליטית שלו. הדמוקרטים התלכדו סביב הנשיא והרימו קול זעקה מבקיע כותרות ראשיות על מה שהם ראו כיהירות ובוגדנות של ראש ממשלת ישראל. מהתבטאויות עכשוויות של דמוקרטים עולה, שנתניהו יכול להאשים גם את עצמו בתבוסה שספגו מתנגדי העסקה.

ה"טיימס", למשל, גורס, שנתניהו ובעלי בריתו הפריזו בהתקפותיהם, שהקמפיין נגד ההסכם נועד פחות לשכנע מחוקקים שתומכים בו ויותר להפחיד אותם. "בסופו של דבר, ההתנהלות הזו תרמה לכך שהדיון על ההסכם בקונגרס נהפך לעוד התנצחות בין שתי המפלגות, שלא הצליחה להתעלות לרמת החומרה והרצינות שמתחייבת מהנושא", כתב העיתון. אפילו מתנגדי ההסכם מודים שהם אינם יכולים לזכור קרב על מדיניות בין דמוקרטים לרפובליקנים שבו הבית הלבן ויו"ר הסיעה הדמוקרטית בבית-הנבחרים, ננסי פלוסי, היו כל כך נחושים לזכות במאבק. הם הפכו את ההצבעה על ההסכם למבחן לנאמנות למפלגה הדמוקרטית. למי תודה, למי ברכה?

וכך, יוזמה מדינית חשובה של ישראל קרסה תחתיה לא מפני שאובמה או הדמוקרטים שמו רגל לנתניהו, אלא מפני שנתניהו שם רגל לנתניהו, ואם מקבלים את טיעוניו נגד ההסכם - גם לכל עם ישראל.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר