גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: מחיר הדירה לא צריך לבוא על חשבון איכות החיים

הדחיפות בבניית דירות חדשות גורמת לבניית שכונות שנוגדות את העדפות התושבים ואת ההיגיון התכנוני ■ השורה התחתונה: מי שלא יגור בלב העיר, עלול לסבול מאיכות חיים גרועה

שכונת אגמים בנתניה. עוד ועוד פתרונות דיור שימיטו עלינו איכות חיים גרועה  (צילום: תמר מצפי)
שכונת אגמים בנתניה. עוד ועוד פתרונות דיור שימיטו עלינו איכות חיים גרועה (צילום: תמר מצפי)

כשאנשים קונים את דירתם הראשונה הם מקבלים את ההחלטה היקרה ביותר שקיבלו בחייהם עד כה, וברוב המקרים זו תהיה גם ההחלטה היקרה ביותר שיקבלו מכאן והלאה, כלומר אם לא יחליפו אותה בדירה יקרה יותר בעתיד. אחד הגורמים העיקריים המשפיעים על החלטה זו הוא מחיר הדירה.

אולם ממחקר שבוצע במסגרת תואר שני בהנדסה וניהול מערכות תשתית במכללת אפקה עולה שלשיקולי הבחירה בדירה יש פרמטר נוסף שווה בחשיבותו: קרבה המאפשרת הליכה ברגל מהדירה אל אזורי מסחר, מוסדות ציבוריים, אתרי בילוי ושטחים פתוחים.

במילים אחרות, בהינתן שתי דירות זהות לחלוטין מבחינת המפרט, מיקום הדירה (ביחס אל "שימושי הקרקע" - אזורי מסחר, בילוי וכו') משפיע על החלטת הצרכנים כשם שמשפיע מחיר הדירה.

מדגם מייצג

על מנת לבדוק את העדפות צרכני הדיור נבחר מדגם מייצג שבו 91% מהמשיבים היו בגילי 20 עד 50 אשר מתגוררים באזור המרכז ובאזור ירושלים. למחצית מהמשיבים אין ילדים בבית.

9.72% מהמשיבים היו בעלי הכנסה גבוהה בהרבה מהממוצע, 27.78% היו בעלי הכנסה גבוהה מעט מהממוצע, 11.11% היו בעלי הכנסה ממוצעת, שיעור דומה היה של בעלי הכנסה נמוכה מעט מההכנסה הממוצעת, 40.28% היו בעלי הכנסה נמוכה בהרבה מתחת לרמת ההכנסה הממוצעת במשק. הנתונים לגבי ההכנסות תואמים את נתוני הלמ"ס הקיימים לגבי השכר החציוני במשק.

רוב המשיבים (61.12%) לא רכשו דירה אף פעם, 26.39% מהמשיבים רכשו דירה פעם אחת והשאר רכשו דירה פעמיים או יותר. 65% מהמשיבים מתכננים לעבור דירה בחמש השנים הקרובות, מתוכם 21.27% ציינו שירכשו דירה ואילו 57.45% ציינו שישכרו דירה.

שתי דרכים לזיהוי צרכי לקוחות

צרכני הדיור בונים את מערכת השיקולים וההעדפות האישיות שלהם בהתאם לצרכיהם, לרצונותיהם וכמובן בהתאם להישג ידם. ישנם שני סוגים של שיטות נפוצות לזיהוי העדפות אלו.

הסוג הראשון מבוסס על העדפות גלויות של צרכנים (כגון מדד המחירים והמודל ההדוני). ההנחה לגבי העדפות גלויות היא שההחלטות שמקבלים הצרכנים משקפות בדיעבד את פונקציית התועלת שלהם ואת העדפותיהם האמיתיות. אך שיטות אלה סובלות ממגבלות כגון ההנחה שבעת הרכישה, בידי הלקוח נמצא כל המידע על מאפייני הנכס וסביבתו ועל השפעתם על מחיר הנכס.

הסוג השני מבוסס על העדפות מוצהרות. אחד הכלים הנפוצים בעולם לעריכת סקרי שוק ומדידת העדפות צרכנים בשיטה מסוג זה הוא מודל הקונג'וינט. זוהי השיטה בה נעשה שימוש במחקר הנ"ל - המשתתפים בסקר התבקשו לבחור את העדיפה מבין חלופות שהוצגו בפניהם, באופן המדמה את תהליך הבחירה המתקיים במציאות. הנה התוצאות.

חשיבות המאפיין: מחיר הדירה

כצפוי, מאפיין מחיר הדירה הוא בעל החשיבות הגבוהה ביותר בפער ניכר ביחס לשאר המאפיינים, בקרב כלל המדגם ובקרב כל הקבוצות הדמוגרפיות אשר לגביהן נעשה פילוח. בקרב האוכלוסייה שמגיעה לעבודה בתחבורה ציבורית, חשיבות מאפיין מחיר הדירה היה הכי גבוהה ביחס לשאר הקבוצות (63.07%).

מחיר הדירה היה חשוב פחות לאנשים שכבר רכשו דירה בעבר (49.84%) לעומת אלה שלא רכשו דירה אף פעם (55.34%). כמו כן מחיר הדירה היה חשוב פחות עבור בעלי הכנסה ממוצעת ומעלה (45.74%) לעומת בעלי הכנסה מתחת לממוצע (56.21%). בדומה לכך, מאפיין זה היה פחות חשוב בקרב אנשים עם ילדים (46.69%) אל מול אנשים ללא ילדים (55.72%). בקרב המגיעים למקום עבודתם ברכב פרטי, חשיבות מאפיין מחיר הדירה (45.11%) היתה נמוכה יחסית לאלו שמגיעים למקום עבודתם בדרכים אחרות וביחס לשאר הקבוצות הדמוגרפיות גם כן.

המשמעות הנובעת מהעובדה שלמאפיין המחיר היתה חשיבות נמוכה יותר בקרב הקבוצות הללו היא, שמאפיינים אחרים זכו אצלם לחשיבות גבוהה יותר. למשל בקרב המגיעים לעבודה ברכב פרטי - היו אלה מאפייני מרחק הליכה לשטחים פתוחים (17.46%) ולמקומות בילוי (11.58%) אשר זכו לחשיבות גבוהה ביחס לשאר הקבוצות.

חשיבות המאפיין: אזורי מסחר במרחק הליכה

חשיבות המאפיין בקרב כלל המדגם היא 15.48%. חשוב לציין כי רחוב מסחרי במרחק הליכה מהבית הועדף על פני קניון מקורה באופן עקבי בכל הקבוצות.

החשיבות הגבוהה ביותר שיוחסה למאפיין אזורי מסחר במרחק הליכה מהבית היתה בקרב אלו המגיעים למקום עבודתם ברגל או באופניים (21.49%). וזאת בהפרש גדול על פני אלו המגיעים למקום עבודתם ברכב פרטי (11.44%) או בתחבורה ציבורית (6.81%).

כמו כן, שיעורים גבוהים של חשיבות נרשמו בקרב אנשים בני שלושים (20.41%) ובגילי הארבעים (17.13%) בהפרש גדול מול החשיבות שיחסו לה בני העשרים (8.02%) ובני חמישים ומעלה (5.42%).

חשיבות המאפיין היתה גבוה יותר בקרב בעלי הכנסה ממוצעת ומעלה (19.35%) אל מול אלו שהכנסתם נמוכה מהממוצע (11.47%). פרטים עם ילדים (18.62%) נתנו חשיבות גבוהה יותר למאפיין זה מאשר פרטים ללא ילדים (11.41%).

חשיבות המאפיין: מוסדות ושירותים במרחק הליכה

המאפיין נמצא כבעל חשיבות גבוהה יותר עבור אנשים עם ילדים (15.44%) מאשר אלו ללא ילדים (10.46%), שעבורם המאפיין היה הכי פחות חשוב בהשוואה לשאר הקבוצות (למעט קבוצת גילי הארבעים). חשיבות מוסדות ושירותים במרחק הליכה מהבית נמצאה גבוהה ביחס לשאר הקבוצות בקרב נשאלים אשר רכשו דירה בעבר (18.01%) ובהשוואה לאלו שלא רכשו דירה מעולם (11.24%). קבוצה נוספת שעבורה המאפיין היה חשוב ביחס לכל השאר היא אוכלוסיית בני השלושים (17.28%).

פרופסור אראל אבינרי הוא ראש התוכנית להנדסה וניהול מערכות תשתית במכללת אפקה. מיכאל אוליצקי הוא סמנכ"ל חברת גדליה אוליצקי הנדסה בע"מ, ומאמר זה מבוסס על עבודת הגמר שלו לתואר שני במכללת אפקה.

נגישות, נגישות, נגישות

במקרים רבים, דירות ישנות וצנועות במיקום מרכזי יעלו יותר מדירות חדשות ומרווחות בשולי העיר. גם העומסים, זיהום האויר והרעש שמזוהים עם מרכזי ערים, לרוב אינם מביאים לירידה במחירי פנינות נדל"ן אלו. האמרה המפורסמת "מיקום, מיקום, מיקום" תקפה כמו תמיד.

כאן בדיוק טמון החידוש בגישה שקובעי המדיניות, מוסדות התכנון והיזמים בישראל טרם השכילו להפנים או ליישם. מילת המפתח בפתרונות דיור היא נגישות; או אם תרצו: "נגישות, נגישות, נגישות".

בית הממוקם בשכונה מוטת הליכה, בית שממנו אפשר להגיע ברגל לנקודות עניין ואין צורך להיכנס לאוטו, או להשתמש בתחבורה הציבורית (שאיננה תמיד נגישה או זמינה), מספק נוחות, עצמאות וחופש. שכונה מוטת הליכה היא בעצם תשתית פיזית המאפשרת מגוון של פעילויות והזדמנויות למפגש בין אנשים ובין ילדים. זאת באמצעות שיפור הנגישות במרחב למוסדות ציבור ולשירותים, מוקדי תרבות, חינוך, מסחר בילוי ופנאי. וכן, מסתבר כי אנשים מייחסים למאפיין מגורים זה חשיבות גבוהה ביותר.

הקלבניקים

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק