גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלת אירופה מתאוששת, אך הצעירים עדיין לא מוצאים עבודה

גוש האירו מציג צמיחה עקבית ואבטלה שהולכת ויורדת ■ מצד שני, המשרות מזדמנות ועם שכר נמוך - מה שמזכיר למתווי המדיניות שאיום התסיסה הפוליטית לא נעלם

תור בכניסה ללשכת התעסוקה במדריד / צילום: רויטרס
תור בכניסה ללשכת התעסוקה במדריד / צילום: רויטרס

אירינה צולקה בקושי עבדה מאז שסיימה את התואר בהנדסה אזרחית לפני כמעט 10 שנים. כשהשיגה סוף-סוף עבודה בקיץ הנוכחי, היא הפכה לפקידת קבלה במלון - והיא מרוצה. "הייתי קרובה לאסון מוחלט", אומרת היוונייה בת ה-33, "ואני חושבת שאני בת מזל".

בפינות רבות של אירופה, מחיר המיתון הוא מיליוני מובטלים. למרות השיפור האחרון בצמיחה הכלכלית ביבשת, רבים נותרו חסרי תעסוקה וללא סיכוי רב למקומות עבודה חדשים.

בסוף 2016, כמעט מחצית ממחוסרי התעסוקה באירופה היו מובטלים לפחות שנה, בהשוואה ל-13% בארה"ב. ובעוד ששיעור המובטלים הוותיקים בארה"ב נחתך בחצי מהשיא שנרשם במשבר הפיננסי, באיחוד האירופי הוא בקושי ירד. רבים מאלו שמוצאים עבודה תקועים במשרות של התמחות או במשרות זמניות שמהן הם מנסים להיחלץ.

בכמה ממדינות אירופה, האבטלה המבנית - ה"רצפה" שמתחתיה קשה לשיעור האבטלה לרדת - היא כעת בשיעור כפול מזה שבארה"ב. אבטלה מבנית יכולה לנבוע משינויים טכנולוגיים או מחוקים שמייקרים גיוסי עובדים ופיטורי עובדים, והיא יכולה לשקף אי-התאמה בין כישורי העובדים והכישורים שהמעסיקים צריכים. היא גבוהה במיוחד בדרום האירופי שנותר בקשיים.

למרות המצב הזה, התמונה הכלכלית באירופה לא הייתה כה בהירה זה שנים. ביום רביעי האחרון עדכנה בריסל את מדידת הצמיחה במרחב האירו ברבעון השני השנה ל-2.5% בקצב שנתי, בהשוואה לאומדן ראשוני של 2.3%, מה שאומר שהמרחב הזה צומח במשך 17 רבעונים רצופים (ארבע שנים ורבע).

הצמיחה הסולידית בתוצר הורידה את שיעור האבטלה במרחב האירו ל-9.1%, הנמוך בשמונה שנים. האבטלה בגרמניה לא הייתה כה נמוכה מאז איחוד המדינה לפני 25 שנים. בספרד, האבטלה שהגיעה ל-27% לפני ארבע שנים ירדה כעת ל-17% והיא ממשיכה לרדת. בשבוע שעבר דיווחה פורטוגל ששיעור האבטלה ברבעון השני ירד אצלה ל-8.8% מ-10.1% ברבעון הראשון השנה.

דווקא על רקע השמחה על הקאמבק האירופי, צלקות המיתון בשוק העבודה מאתגרות את קובעי המדיניות ומזכירות שהתסיסה הפוליטית עדיין לא נעלמה.

ספרד כמקרה מבחן

המצב בספרד - הדוגמנית האירופית של הבראה כלכלית, עם שנה שלישית ברציפות של צמיחה מעל 3% - הוא מקרה בוחן. ספרד יצרה אמנם 1.6 מיליון מקומות עבודה משנת 2013, אך ההבראה הזאת גבתה מחיר. כ-90% מהמשרות החדשות הן זמניות, לעתים רק כמה ימים, לפי נתוני הממשלה.

אלה הן בעיות שקיימות זה עשרות שנים בספרד, והרפורמות בשוק העבודה לא פתרו אותן.

פריחה תיירותית בדרום אירופה בקיץ הנוכחי, עם שיעורי שיא של כניסות מבקרים לספרד (עד לפיגועים בברצלונה), יוון ופורטוגל, מניעה את הצמיחה הכלכלית בהן, אבל גם עומדת במוקד הוויכוח על איכות מקומות העבודה החדשים. פקידי ממשלה אומרים שמשרות באיכות גבוהה יותר וחוזי עבודה קבועים יותר יגיעו כאשר ההבראה הכלכלית תהיה עמוקה עוד יותר. האיגודים ודוברי האופוזיציה אומרים שהשינויים בשוק העבודה אינם מהירים מספיק.

בספרד, רבע מכל המשרות החדשות הן בתיירות, לפי אומדנים רשמיים. משרות רבות הן עונתיות, בשכר נמוך וללא סיכויים התקדמות.

ביוון קיימים כעת 341,000 מקומות עבודה שקשורים לתיירות, עלייה של 30% בארבע שנים, עם מאות אלפי משרות נוספות שקשורות באופן בלתי ישיר למגזר הזה. התיירות אפשרה לאירינה צולקה למצוא עבודה באי היווני לפקאדה, והורידה את שיעור האבטלה ביוון לפחות מ-22% לעומת כ-28% ב-2013. אבל המעסיקים היוונים מפטרים יותר ויותר עובדים מבוגרים ומנוסים יותר, ומחליפים אותם בעובדים זמניים או חסרי ניסיון, אומרים בכירים בענף התיירות.

עם מחסור באופציות תעסוקה אחרות, יוונים רבים משלימים עם המצב החדש. "המנטליות של שנות ה-80 וה-90, שאנחנו לא רוצים להיות המלצרים של אירופה, השתנתה", אמר מנוליס קרמולגוס, ראש התאחדות המלונות באי סנטוריני.

אפילו עבודות כאלה בשכר נמוך הן יעד נחשק ללגיונות המובטלים הוותיקים באירופה. המצב הגרוע ביותר הוא בדרום היבשת. באיטליה כמעט 50% מהמובטלים - 1.2 מיליוני בני אדם - חסרי תעסוקה כבר שנה ויותר, השיעור הגבוה ביותר במדינה מערבית גדולה, לפי נתוני OECD. שליש מהבוגרים האיטלקים הם חסרי מעש.

כמה מדינות אירופיות רושמות התקדמות. שבדיה, למשל, מתגאה בשיעור נמוך במיוחד של אבטלה מתמשכת (מובטלים ותיקים), כתוצאה מהשקעה בהכשרת מבוגרים ובהסבה מקצועית. באיטליה, מנגד, האבטלה המבנית עלולה להגיע ל-10%, אומרים כלכלנים. בספרד היא עלולה להגיע עד 15%, להערכת הכלכלן מרסל ינסן - לעומת פחות מ-5% בארה"ב.

אחד ההסברים לכך הוא העדר מיומנויות. באיטליה גם הכלכלה בהסתיידות עורקים ואינה מייצרת משרות חדשות בשירותים או תחומי היי-טק בקצב מהיר דיו כדי לקזז את האובדן של מקומות עבודה במגזר הייצור, שהיה עמוד השדרה של הכלכלה הלאומית. "איטליה פשוט לא מייצרת מספיק מקומות עבודה", אומר ספטנו סקביו, נשיא חטיבת מנפאואר לצפון אירופה, הים התיכון ומזרח אירופה.

ללא הכשרה

מאחר שהרוב הגדול של עובדי המגזר הפרטי מועסק במקומות עבודה קטנים, מעטים מקבלים את ההכשרה הנדרשת שתהפוך אותם לבעלי כישורים בשוק העבודה.

בספרד מספר גבוה יחסית של תלמידים נשרו מלימודי תיכון או ויתרו על לימודים אקדמיים בתחילת העשור שעבר, בשנות הבום הנדל"ני במדינה. התוצאה: לרבים מהם אין כיום הכשרה למציאת עבודה קבועה טובה.

סילביה מארוטו, ספרדייה בת 27, כבר עבדה ביותר מתריסר מקומות מאז שסיימה לימודי תיכון לפני 10 שנים. ב-3 השנים האחרונות היא עוזרת מנהלית בשירות הדואר הספרדי במדריד, כשהיא מפוטרת ומוחזרת לעבודה אחרי חצי שנה בכל פעם.

היא תשמח לקחת כמה קורסים באוניברסיטה כדי לשפר את סיכוייה בשוק העבודה, אבל ללא כסף ולוח עבודה קבוע, היא לא תוכל ללמוד. ההבראה החזקה בספרד נראית רחוקה ממנה בכמה קילומטרים. "אין לי חזון לעתיד, מעבר לחודשים שבהם אני עובדת", היא אומרת.

שיעור המובטלים במשך שנה ויותר

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?