גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המבחן של הנהלת ודירקטוריון בנק לאומי: בחירת רואי החשבון

בימים אלה הולך ו"מתבשל" עוד שלב באחד הסכסוכים היצריים ביותר במשק הישראלי: בצדו האחד של הסכסוך נמצא סומך-חייקין KPMG, ובצדו האחר נמצא משרד PWC ● המטרה: להיבחר כמשרד רואי החשבון שייצג את בנק לאומי ● מדוע המועמד ליו"ר לאומי שלח מכתב לטובת סומך-חייקין?

גד סומך / צילום: יוסי כהן
גד סומך / צילום: יוסי כהן

1. בימים אלה הולך ו"מתבשל" עוד שלב באחד הסכסוכים היצריים ביותר במשק הישראלי. וכמו בכל סכסוך, הכול מתחיל ונגמר בכסף, אבל הכול גם אישי, מאוד אישי. בשבועות האחרונים באים והולכים במשרדי בנק לאומי נציגים של משרדי רואי החשבון הבולטים בישראל. המטרה: להציג את מרכולתם לקראת סבב שני של בחירת משרדי רואי החשבון שיעבדו עם הבנק. ההחלטה אמורה להתקבל במהלך 2019. בצדו האחד של הסכסוך נמצא סומך-חייקין KPMG, רואה החשבון הוותיק של הבנק זה עשרות שנים. בצדו האחר נמצא משרד PWC, שמנסה להשיג דריסת רגל בבנק זה תקופה ארוכה ללא הצלחה. בין שני המשרדים יש דם רע משחר הימים. ממש שנאה תהומית, יצרית, גדושה האשמות והכפשות הדדיות. הם ממש, אבל ממש, לא סובלים זה את זה.

גד סומך, האיש שעומד בראש משרד סומך-חייקין, בורח מחשיפה תקשורתית כמו מאש, אבל ידו בכל ויד כל בו, במיוחד בכל הנוגע לבנק לאומי. הוא גם לא בדיוק רואה החשבון הסטנדרטי. הוא סוג של יועץ על ומנטור לשורה ארוכה של בכירים במשק. רשימת לקוחותיו כוללת ארבעה בנקים (לאומי, הפועלים, דיסקונט והבינלאומי), גם אם בשיתוף עם משרדי ראיית חשבון אחרים, שני עיתונים לאורך שנים ("ידיעות אחרונות" ו"הארץ"), "גלובס" (ראו גילוי מלא), מגדל, ועוד ועוד. סומך היה מקורב מאוד לגליה מאור, לשעבר מנכ"לית לאומי, וממשרד ראיית החשבון שלו יצאו רקפת רוסק, היום מנכ"לית לאומי, וסמדר ברבר-צדיק, מנכ"לית הבינלאומי. על-פי הערכות, סומך ליווה את צדיק בינו, בעל השליטה בבנק, לעסקת חייו: רכישת הבינלאומי בנזיד עדשים ממשפחת ספרא, רגע לפני החתימה למכירה דאז לשלמה פיוטרקובסקי ולמנורה. על-פי הערכות, סומך היה גם זה ש"תפר" את עסקת מכירת השליטה של מגדל מידיה של ג'נרלי האיטלקית לידיו של שלמה אליהו. המתחרים שלו טוענים שהוא בפועל האיש החזק בבנק לאומי. בסביבתו, לעומת זאת, אומרים שמייחסים לו כוח מוגזם. מה שבטוח הוא שקשרים אישיים הם תמיד מנוף לכוח וסביר להניח שההיכרות הטובה של סומך עם שתי המנכ"ליות של הבנק לא הזיקה לו או להן.

2. בנק לאומי הסתבך מאוד בסבב הראשון לבחירת משרדי רואה החשבון שיעבדו איתו. ההליך הוליד תביעות, התערבות של רשות ניירות ערך, מכתב ששלח גד סומך ולמעשה פסילת ההחלטה המקורית. תזכורת: הוראות בנק ישראל קובעות שאחת לשלוש שנים לפחות, או בעת סיום תקופת מינויו של רואה החשבון המבקר, תקיים ועדת הביקורת בבנק דיון על אפשרות החלפת רואה חשבון. בבנק לאומי היה זה תהליך אוטומטי שבו נבחרו סומך ו-EY, עד הפרשה עם האמריקאים. בהערת אגב, אפשר לתהות מדוע בכלל צריך שני משרדי רואי חשבון והאם ביקורת משותפת לא מסרבלת את העבודה. בכל מקרה, לסומך-חייקין לא יוחסה שום רשלנות בפרשה, אבל היא דחפה למכרז. לכן, לקראת סוף אוגוסט 2016 החליט בנק לאומי להתחיל בהליך בחירת רואה חשבון מבקר באמצעות ועדת הביקורת של הבנק. הוחלט שחמשת משרדי ראיית החשבון הגדולים בישראל - BDO, דלויט, סומך-חייקין, ארנסט אנד יאנג ו-PWC ייכללו בהליך. בשלב מוקדם הודיע דלויט (משרד בריטמן, אלמגור, זהר ושות') שהוא לא מעוניין להשתתף בהליך בשל עבודת ייעוץ שהם מעניקים לבנק. בתום הדיונים הוגשה המלצה לדירקטוריון על מינוי סומך-חייקין ו-PWC כרואי החשבון של הבנק. אלא מאי, דירקטוריון לאומי החליט משום מה לבקש מוועדת הביקורת לבחון היבטים נוספים ולהתייחס לשאלות נוספות שהועלו על-ידי הדירקטורים. בהתחלה הוגשה המלצה למינוי EY ו-BDO, שגם לא אושרה, ובסוף התהליך והפליק-פלאקים, הוחלט לחזור באורח מפתיע ודי מוזר למצב הקיים: סומך-חייקין ו-EY.

בתווך היה אירוע חסר תקדים: סומך-חייקין הגיש לוועדת הביקורת ולדירקטוריון מכתב שעיקריו בלבד נחשפו בדיווחי הבנק. למעשה, מדובר בהטלת וטו על PWC. סומך כתב שהוא מעדיף לשמש כרואי החשבון של הבנק לבד, אבל המשרד יהיה מוכן לקיים ביקורת משותפת עם משרד אחר "ובלבד שלמשרד כזה יש את הניסיון ואת היכולת המקצועית הנדרשים והוא יכול ומסוגל לשאת באחריות הכבדה הכרוכה בכך". ועם מי גד סומך מוכן לעבוד? כמובן, עם EY, דלויט ו-BDO. רק לא עם PWC. במשתמע, סומך חושב שאין להם הניסיון והיכולת המקצועית ברמה הנדרשת לביקורת בנקים.

עם כל הכבוד לסומך וליכולת המקצועית שלו, לטעמי זו דרישה בעייתית. בסופו של דבר, סומך הוא ספק שירותים של הבנק, שירותי ראיית חשבון. אם הבנק החליט שהוא צריך לעבוד עם ספק אחר, הוא לא יכול להציב אולטימטום או וטו נגד הספק השני. שיחליט: לעבוד איתו לפי החלטת הבנק או לא לעבוד עם הבנק בכלל. ייתכן שסומך מרמז לכך שההיסטוריה של PWC עם בנקים היא לא מחמיאה (בנק למסחר), אבל גם לסומך עצמו יש כמה דברים לא מחמיאים כמו פירמידת בזק-אלוביץ' ועוד. כל משרד ראיית חשבון והפאשלות שלו. ההתנהלות הזאת, כאשר ברקע נמצאת היכרותו עם רקפת רוסק עמינח, היא לא תקינה בעיניי ורק מחזקת את הטענות על הכוח הרב שצבר במסדרונות לאומי.

בראייתם של אנשי סומך-חייקין, לא מדובר בהטלת וטו על PWC אלא באי-רצון לקחת סיכונים - ל-PWC אין ניסיון בענף הבנקאות הישראלי, ובביקורת משותפת כל משרד אחראי גם לאיכות העבודה של המשרד האחר.

3. המכתב של סומך לא היה סוף פסוק בזמנו. נודע לי שבמקביל למכתבו של סומך, שלח אחד הדירקטורים מכתב דומה, בן 16 עמודים, נגד PWC ובעד סומך-חייקין. מדובר בסאמר חאג' יחיא, ששמו הוזכר כמועמד ליו"ר לאומי הבא, עם סיום כהונתו של דוד ברודט. שאלתי את חאג' יחיא לפשר המכתב ואם הוא מעיד על הזיקה שלו לגד סומך. בנוגע לשאלה הראשונה, חאג' יחיא אישר למעשה את שליחת המכתב. "אני מנוע על-פי חוק מלהתייחס לנושאים הנדונים בישיבות הדירקטוריון". לגבי הקשר האפשרי שלו עם סומך-חייקין, הוא הכחיש מכל וכול: "אין לי, ומעולם לא הייתה לי, זיקה כלשהי או קשר כלשהו עם KPMG, בכלל, או עם רו"ח סומך, בפרט, מלבד העובדה שהפירמה היא המבקר החיצוני בחברות שאני מכהן בהן כדירקטור - כפי שהיא פועלת בעוד עשרות או מאות חברות במשק הישראלי. את ההתמחות שלי בראיית חשבון עשיתי במשרד דלויט, ואת ההתמחות שלי במשפטים עשיתי במשרד הרצוג, פוקס, נאמן. מיד אחר כך נסעתי ללימודי הדוקטורט שלי ב-MIT, שם הייתי יותר מ-15 שנה, כולל סגן נשיא בפידלטי. בכל הקריירה הזו, לא הזדמן לי שום קשר עם רו"ח סומך או עם KPMG. בניתי את דרכי האקדמית והמקצועית בעשר אצבעותיי, ומעולם לא ביקשתי וגם לא נדרשתי לבקש עזרה או חסד מאף אחד". בנוגע לתהליך הבחירה הנוכחי של רואי החשבון, אמר: "אינני חבר בוועדת הביקורת של בנק לאומי שדנה בתקופה זו בעניין מינוי רואי החשבון של הבנק ותמליץ לאסיפה הכללית על כך, ולכן אין לי ולא תהיה לי כל נגיעה לעניין, ובכלל, ולפירמת KPMG בפרט".

על מועמדתו ליו"ר לאומי אמר: "מחמיא לי שאתה מתייחס אליי כמועמד ליו"ר הבנק, אבל האמת היא שתהליך בחירת היו"ר טרם החל, ולכן גם מן הסתם אין מועמדים... התערבות פירמת רואה החשבון המבקר החיצוני בתהליך אסורה".

4. סבב שני יצא כאמור לדרך. בנק ישראל, שדעתו לא הייתה נוחה מהתהליך הקודם (למעשה, הוא פסל בנימוס את ההליך), מצפה באופן בלתי רשמי לשינוי בתוצאות המכרז. חזרה על אותה תוצאה תיראה רע, כניעה לתכתיבים של סומך - ולכן זה אחד המבחנים החשובים של דירקטוריון והנהלת לאומי, שכנראה נזהרים בכבודו של רואה החשבון הוותיק שלהם.

המאבק הבא יהיה על יו"ר לאומי, וזה יהיה חתיכת קרב. סאמר חאג' יחיא דיבר על התערבות אסורה של גורמים כאלה או אחרים במינוי. אני בטוח שזו תגובה מהשפה אל החוץ. שום מינוי ברמה הזו איננו נקי מבחישות ולחישות - לא בלאומי ולא בשום חברה אחרת. זו הסיבה שד"ר יורם טורבוביץ' לא נבחר לדירקטוריון לאומי, ולא הטענות נגדו על קשרים עם אנשי עסקים. הדומיננטיות והדעתנות של טורבוביץ' הפריעה לפלוני/ת-אלמוני/ת. זה הרי תמיד אישי ותמיד מאבק על כוח והגמוניה שמביאים בתורם כסף וקשרים.

גילוי מלא: סומך-חייקין KPMG הוא משרד רואי החשבון של חברת מוניטין בעלת השליטה ב"גלובס".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים