גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקאמבק של השטקר: הרכב החשמלי של רנו חוזר לחיינו

ירידת מחיר משמעותית והגדלת טווח הנסיעה הפוטנציאלי הופכות את הזואי המחודשת לאופציה עירונית מעניינת, אם עדיין לא רב תכליתית, לשוחרי תחבורה זולה ונקייה

מתוך האודים העשנים שהותירה קריסת "בטר פלייס" בראשית העשור, צמחו בשנים האחרונות כמה דברים חיוביים. כוח האדם ההנדסי והשיווקי, שהוכשר בבטר פלייס, הופך בשנים האחרונות את ישראל למעצמה טכנולוגית של "רכב חכם" והחזון שהובילה החברה של שי אגסי תרם לא מעט - אם כי באיחור של כמה שנים - להיסטריית הרכב החשמלי שאנחנו רואים כיום בעולם. אפילו דגמי רכב, שתוכננו כחלק מ"ההייפ" של אותו פרויקט, זוכים כיום לעדנה מחודשת.

קחו, למשל, את רנו זואי, שתוכננה בתחילת העשור בעקבות ההתלהבות של קרלוס גוהן, נשיא רנו-ניסאן, מפרוייקט בטר פלייס. הזואי הושקה ב-2013 ועד שנת 2016 היא הייתה כישלון מסחרי עם מכירות של פחות מ-60 אלף יחידות, שספק, אם כיסו את עלויות הפיתוח. אבל למרות הלחץ "להרוג את הפרויקט", התעקשו בהנהגת רנו לשמור אותו חי.

ב-2017, לאחר הגדלת הסוללה וטווח הנסיעה ובמקביל לטירוף הרכב החשמלי, זינקו המכירות. לפני מספר חודשים נמכרה כבר הזואי ה-100 אלף. גם ה"אמברגו" רב השנים על ייצואה לישראל הוסר, בעיקר בשל ביקושים מסחריים לפרויקטים של רכב שיתופי עירוני, וכעת מתחילה היבואנית לשווק את המכונית ללקוחות פרטיים עם תמחור אגרסיבי, לפחות יחסית לעבר, של כ-125 אלף שקל.

החידוש: מערכת הנעה משודרגת

אז מה מציעה החשמלית הפרקטית הזולה בישראל? חיצונית, העדכון האחרון הוסיף פנסים ופגושים חדשים בעיצוב של "פרצוף חתול" עם חרטום-סמל במרכז שמשני צדדיו "שפם" שמורכב מפנסים רוחביים ומלוכסנים. נותרו כמה גימיקים, שהיו פופולריים בתחילת העשור, כמו ידיות סמויות בדלתות מאחור, והמכונית גם גבוהה יותר מהמקובל בפלח הסופר-מיני. אבל בסך הכול העיצוב עגלגל, חביב ועדיין נראה עדכני.

גם תא הנוסעים עודכן בשנה שעברה. אבל למרות שהוא נראה טוב יותר מאשר בזואי הקודמת, הוא חושף את גילו הדי-מתקדם של הרכב. לוח המחוונים הדיגיטלי הצבעוני עושה את העבודה ומערכת המולטימדיה מקבילה לזו של הקליאו ושות'. תא הרכב עטוף בדיפוני פלסטיק קשיחים, המערכות המשניות מותקנות על בליטה מגושמת בחלקו העליון של הקונסול ומתגי המזגן, ופתחי האוורור העגולים ובקרי השליטה של מערכת הקול לקוחים מדגמי הדור הקודם של רנו.

מרחב הפנים סביר במונחים של מכונית סופר מיני. למרות הגדלת הקיבולת של הסוללה, תא המטען עמוק ושימושי. מושב הנהג והנוסע לצידו עדיין לא ניתנים לכיוונון לגובה וזו מגבלה לבעלי מידות שחורגות מהממוצע. במפרט המעודכן יש מערכות התרעה פאסיביות וגם סיוע בהיגוי, אבל בלימה אוטונומית או בקרת שיוט חכמה אינן כלולות.

החידוש המרכזי במודל 2018 הוא מערכת הנעה משודרגת שכוללת את המנוע החזק יותר של רנו עם 107 כ"ס (באירופה קיימת גרסת 90 כ"ס) וסוללה בהספק מוגדל של כ-40 קילוואט עם טווח מוצהר של עד כ-306 קילומטרים בין טעינות על פי מבחני ה- WLTP . כמקובל בז'אנר, מילת המפתח בטווח היא "עד": הטווח האפקטיבי משתנה ברמה של עשרות אחוזים בהתאם לסגנון הנהיגה, מהירות הנהיגה, מצב התכנות, תוואי הכביש ואפילו הטמפרטורות בחוץ.

בסוף שבוע חורפי, ללא הפעלת מזגן, ותוך שימוש ממושך במצב "אקו" לא התקשנו לצלוח מעל 150 קילומטרים של מסלולים עירוניים ובין עירוניים הררים ודי מפרכים מבלי להתחבר לעמדת טעינה, כאשר המחשב הצביע על טווח של עוד כ-100 קילומטר על לטעינה. מצב ה"אקו" האמור תורם לחיסכון ומבצע מיחזור נמרץ של אנרגיה קינטית בירידות לטובת הגדלת הטווח, אבל כובל את המנוע אלקטרונית ומניב תגובת דוושה עצלה וסירוב להעפיל למהירויות גבוהות. המצב הרגיל נמרץ הרבה יותר ומאפשר לבצע עקיפות בטוחות ולזנק במרץ מהרמזור.

בעיקר למי שגר ועובד בעיר

כמקובל בז'אנר, התאוצה וצבירת המהירות לינארית ונטולת ריגוש. קל מאוד להתמכר לחוויה של נסיעה ללא טרטור של מנוע בנזין, אם כי גם המנוע החשמלי משמיע זימזום עמום שמהדהד לעיתים בחלל התא ויש גם לא מעט רעשי רוח וצמיגים.

נוחות הנסיעה בעיר שופרה משמעותית לעומת הדגם היוצא וכך גם תחושת ההיגוי, שזכתה לתוספת משקל אם כי לא בהכרח לחדות. הסוללה הממוקמת ברצפה תורמת להורדת מרכז הכובד וליציבות בפניות, אבל עדיין מורגשות מעט יותר נטיות צד בפניות הדוקות מהמקובל.

ב-125 אלף שקל, לא כולל "קופסת קיר" להטענה ביתית, שעולה עוד כ-6,000 שקל, זו כיום המכונית החשמלית הנגישה ביותר בשוק כרגע, ובעתיד הנראה לעין, והיא מגובה באחריות די מקיפה (8 שנים או 160 אלף קילומטר) על הסוללה. בהנחה שמחירי האנרגיה יזנקו, וזה כמעט בלתי נמנע, ובהתחשב בכך שהחשמליות העממיות המתחרות יעלו בממוצע כ-30 אלף שקל יותר, אפשר לצפות לחדירה אינטנסיבית של המכונית הזו לקהל "ירוק" ומוטה חיסכון, שרוב נסיעותיו עירוניות. אבל בהעדר רשת טעינה ציבורית ראויה, הזואי היא עדיין לא פיתרון רב תכליתי למי שמרבה במנסיעות בין עירוניות ארוכות. לפחות עד שיופיע הדור החדש לגמרי של המכונית בסוף 2019 עם טווח של כ-400 קילומטר. 

עוד כתבות

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים