גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שורדי הקריפטו: בועת הביטקוין התפוצצה, הכירו את האנשים שמתעקשים להאמין, למרות הכל

בועת הביטקוין התפוצצה ב-2018 והבריחה משוק הקריפטו יזמים ומשקיעים רבים ● אבל יש גם כאלה שהצליחו להחזיק את הראש מעל למים ועוד מאמינים במטבעות הדיגיטליים ובטכנולוגיה העומדת מאחוריהם, הבלוקצ'יין ● "אסור להיסחף לדיכאון", הם אומרים ● אנשי השנה של "גלובס"

מיהם "אנשי השנה" של המטבעות הדיגיטליים? שאלה טובה. רבים נכנסו לשוק הזה בשנה האחרונה, בעיקר הודות לזינוק של מאות אחוזים במחירו של הביטקוין בסוף 2017, שסחף את העולם בהתלהבות. אבל אז הגיעה שנת 2018, והביטקוין נפל שוב ושוב, עד שירד בדצמבר לשפל של 16 חודשים. כמעט כל מטבעות הקריפטו נפלו בעקבותיו של הביטקוין, והאופוריה התחלפה בדיכאון.

אפשר בהחלט להבין למה זה קרה, ולא רק בישראל, כמובן. כפי שסיפרנו ב"גלובס" השנה, היו לא מעט גורמים שתרמו לפיצוץ בועת הקריפטו. פריצות הסייבר בשוק עלו להיקפים חסרי תקדים, ומזירות המסחר נגנבו מטבעות דיגיטליים בשווי המוערך ביותר ממיליארד דולר. הבנקים סירבו להכיר בביטקוין כמטבע או כנכס פיננסי לגיטימי. רגולטורים דחו ניסיונות להכניס את הביטקוין למסחר בבורסות באמצעות קרנות סל (ETF), וכך המסחר במטבעות נותר בלתי מפוקח. נוסף על כך, רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) התחילה לנקוט צעדי אכיפה נגד הנפקות ראשוניות של מטבעות דיגיטליים (ICO). גיוסי ה-ICO ירדו בחדות במחצית השנייה של השנה, אף כי הצטברו ב-2018 לשיא שנתי של יותר מ-16 מיליארד דולר.

לאירועים השליליים בשוק הקריפטו השנה, התלוו גם לא מעט התקפות מתוקשרות מצד כלכלנים, אנשי עסקים ופוליטיקאים. כך למשל, הכלכלן פרופ' נוריאל רוביני, שלפני כחודשיים אמר לוועדה בסנאט האמריקאי: "הביטקוין ושאר מטבעות הקריפטו הם אמא של כל הבועות"; או ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, שאמר החודש באירוע הסטארט-אפים המבטיחים של "גלובס", כי לדעתו מטבעות הקריפטו הם "הונאת פונזי".

אף שאין כל עדות להונאה, הנתונים בהחלט מצביעים על בועה: מאז שהגיע שוק הקריפטו לשיא של כל הזמנים בינואר 2018, עם שווי כללי של כ-831 מיליארד דולר, צנח בכ-85% ואיבד יותר מ-700 מיליארד דולר משוויו, שהסתכם בפחות מ-130 מיליארד דולר בחג המולד, שבוע לפני סוף דצמבר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. המומנטום השלילי התגבר בסוף השנה, כשבנובמבר צנח מחיר הביטקוין (BTC ) ב-37% - הנפילה החודשית הגדולה ב-7 השנים האחרונות. באמצע דצמבר ירד מחיר הביטקוין לכ-3,100 דולר וקבע שפל של 16 חודשים, אך בשבוע שלאחר מכן התאושש מעט.

הנפילות בשוק הקריפטו באות בדרך כלל בגלים גדולים, המיוחסים בעיקר למשקיעים הכבדים, המכונים "לווייתנים", כביטוי למשקלם הכבד בשוק. קריסת השוק הבריחה ממנו יזמים ומשקיעים רבים, אבל יש כאלה שהצליחו להחזיק את הראש מעל למים ועוד מאמינים במטבעות הקריפטו ובטכנולוגיה שהם מבוססים עליה, הבלוקצ'יין.

בחודש האחרון שוחחתי עם לא מעט פעילים בשוק, ולכתבה שבפניכם, שמתפרסמת במגזין "אנשי השנה" של "גלובס", ראיינתי שניים מהם, העומדים בראש שתי חברות גדולות יחסית הפועלות בשוק - סטארט-אפ הבלוקצ'יין Bancor וחברת כריית הביטקוין Bitfarms. אף שהם מגיעים ממקומות שונים לחלוטין, ממשיך כל אחד מהם, בדרכו, להאמין בהבטחה של המטבעות הדיגיטליים. 

"אין שום סיכוי שהבלוקצ'יין לא ישרוד"

2018 היתה שנה מאתגרת במיוחד ל-Bancor, אף יותר מאשר לרוב חברות הבלוקצ'יין. ביולי האחרון, כפי שנחשף בהרחבה ב"גלובס", בנקור נפגעה מפריצת סייבר, שבה איבדה מטבעות דיגיטליים בשווי 23.5 מיליון דולר. זירת המסחר של בנקור הושבתה למשך שלושה ימים בעקבות הפריצה.

"לא בכל יום גונבים לך כאלה כמויות של כסף", אומר אייל הרצוג, מייסד שותף ואדריכל המוצר של בנקור. "הפריצה היתה בהחלט אירוע מטלטל, שהשפיע עלינו מאוד. עשינו המון בדק בית ותהליך עמוק של הסקת מסקנות בעקבותיו".

הסטארט-אפ בנקור, שנוסד ב-2016 על ידי הרצוג, יהודה לוי והאחים גליה וגיא בן ארצי, גייס ב-ICO (הנפקה ראשונית של מטבע דיגיטלי) ביוני 2017 סכום של 153 מיליון דולר - אחד ה-ICO הגדולים של השנה שעברה. חלק מההון הזה שימש את החברה לפיתוח זירת המסחר של בנקור, שמגדירה אותה כרשת נזילות למטבעות דיגיטליים. המטבע של בנקור (BNT ) התחיל להיסחר ביוני 2017 במחיר של 4.5 דולרים וזינק בינואר 2018 לשיא של כ-10.5 דולר, אבל מאז צנח ב-95% למחיר של כ-50 סנט בלבד (נכון ליום שישי, 7 בדצמבר). 

הרצוג הוא יזם טכנולוגיה ותיק, ועם הסטארט-אפים שהקים בעבר נמנה אתר שיתוף הווידיאו MetaCafe. המחזור האחרון של תנודות מחירי המטבעות הדיגיטליים, שהתחיל בזינוק לקראת סוף 2017 והסתיים בקריסה לקראת סוף 2018, מזכיר לו את המחזור שחווה שוק האינטרנט בסוף שנות ה-90.

"המחזור אז היה גדול הרבה יותר מבחינה כספית, כי היה מושקע שם הרבה כסף מוסדי", הוא אומר. "כשהשוק עולה, הרבה אנשים נכנסים לאופוריה ומאמינים בה. כתמונת מראה, כשהשוק נופל, רבים נכנסים לדיכאון ולתחושת אובדן דרך. ב-2001-2002 הרבה אנשים אמרו שהאינטרנט היה סתם 'הייפ' ושאלו מה פתאום צריך רשת מבוזרת. אני חושב שלגבי הבלוקצ'יין, אסור להיסחף עם התחושה המשכרת כשהשווקים עולים, אבל גם לא להיסחף לצד השלילי כשהשווקים נופלים. ואני יודע את זה, כי כבר עברנו שלושה מחזורים קודמים של עליות חדות ונפילות של הביטקוין, ב-2011 ואחר כך פעמיים ב-2013".

ואיך חברות הבלוקצ'יין יכולות לשרוד את נפילת השוק?

"המקום של הבלוקצ'יין מבחינה טכנולוגית כל כך חשוב, שאין שום סיכוי שהבלוקצ'יין לא ישרוד", אומר הרצוג. "ביטקוין או את'ריום הם פרוטוקולים שאנחנו מסכימים עליהם, וההסכמה עליהם בוודאי תשרוד. השאלה היא כמה אנשים יהיו חלק מההסכמה הזאת, וזה פשוט שאלה של זמן. זה דומה לאינטרנט, במובן שכמה שיותר אנשים מחוברים לרשת, יש ערך גבוה יותר לרשת. לטווח הארוך, הפתרונות שמיטיבים עם משתמשי הקצה ברשת תמיד יגברו על פתרונות ריכוזיים".

איך תתמודד תעשיית הבלוקצ'יין עם החסמים הרגולטוריים?

"פעולות של רגולטורים בהחלט יכולות להאט פעילות במדינות שבהן הן ננקטות, כמו ארה"ב. מדינה שתקבע שבה המטבעות הדיגיטליים אסורים, יקרה לה מה שקרה למדינות שאסרו על שימוש באינטרנט והפכו למדינות עולם שלישי, כמו קוריאה הצפונית. רק שלדעתי, במקרה של הבלוקצ'יין, זה יהיה הרבה יותר חמור. למנוע בלוקצ'יין מהאזרחים זה למנוע מהם יוזמה עסקית וצמיחה כלכלית. אני מניח שהשינויים הרגולטוריים ייקחו זמן. מדינות ייראו מה קורה במדינות אחרות וילמדו מזה".

בשנה האחרונה עלו היקפי הפריצות לפלטפורמות בלוקצ'יין, וגם בבנקור נפגעתם מפריצה. איך אתם מתמודדים עם בעיות האבטחה?

"בעיות האבטחה בבלוקצ'יין הן מחלות ילדות, של טכנולוגיה שלא כולם עוד יודעים איך לעבוד אתה", אומר הרצוג. "אפשר לראות פתרונות חדשים בתחום, כמו הפלטפורמה של EOS, שאנחנו קוראים לה 'דור שלישי' של בלוקצ'יין. את מטבעות EOS אי אפשר לגנוב כמו מטבעות מבוססי את'ריום. ל-EOS יש מערכת של בוררות, שיודעת להתמודד עם מצבים כאלה ולהחזיר למשמשים את הכספים שנגנבו.

"בנקור עובדת כיום על שני בלוקצ'יינים, של את'ריום ושל EOS. זה אומר שאפשר לשלוח מטבעות בצורה מבוזרת בין שניהם", אומר הרצוג. "ההתרחבות ל-EOS שיפרה את חוויית המשתמש בבנקור, וזה הדבר הכי טוב שקרה לנו בשנה האחרונה". 

"לכריית הביטקוין נותרו שולי רווח חזקים"

קוראי מדור הקריפטו של "גלובס" ודאי כבר מכירים את המונח כריית ביטקוין, שכתבנו עליו לא מעט בשנה האחרונה. נזכיר כי מדובר באחת מאבני היסוד של הביטקוין. הכרייה היא תהליך חישובי, המתבצע על ידי רשת מבוזרת של מחשבים המצוידים בשבבים ייעודים לכרייה, והיא משרתת שתי מטרות עיקריות: אישור עסקאות בביטקוין בדרך אמינה ויצירת ביטקוינים חדשים.

אחת החברות הגדולות הפועלות בתחום היא Bitfarms, שנכנסה באפריל האחרון לבורסה בתל אביב בעקבות מיזוג עם השלד הבורסאי משאבי טבע (ששינה את שמו ל"בלוקצ'יין כריה"), והיא למעשה חברת הבלוקצ'יין היחידה הנסחרת בתל אביב. באוגוסט ביקרתי בחוות של ביטפארמס  במחוז קוויבק שבקנדה, אשר בהן פועלים עשרות אלפי כורי ביטקוין יום ולילה, ללא הפסקה, וסיפרתי על כך בהרחבה ב"גלובס".

ווס פולפורד מונה השנה למנכ"ל ביטפארמס, לאחר שב-12 השנים האחרונות עסק בניהול השקעות בבנקים וחברות השקעות בקנדה ובארה"ב. בשיחה טלפונית ממונטריאול, בסוף השבוע הראשון של דצמבר, פולפורד לא נשמע מוטרד מהקריסה במחיר הביטקוין.

"הסיבה ל'מכירת החיסול' של הביטקוין בשבועות האחרונים היא, לדעתי, הרעש שסבב את פיצול הבלוקצ'יין של המטבע ביטקוין קאש, שפוצל לשני מטבעות נפרדים (BCH מול BSV) במהלך של 'מזלג קשיח'. כמה שחקנים רעים בשוק איימו שיציפו את השוק בביטקוין וזה הבהיל אנשים", הוא אומר.

"מצד שני, אנו רואים שיפור מתמשך באימוץ של מטבעות דיגיטליים - גידול במספר הארנקים הדיגיטליים ובמספר העסקאות. השוק עוד מצפה לזרז משמעותי, שייתן לו דחיפה קדימה - וזה, לדעתי, יבוא עם מתן לגיטימציה פיננסית לביטקוין כנכס להשקעה. אנחנו מחכים לפתרון אמיתי של משמורת (Custody) מאובטחת למטבעות דיגיטליים, ויש כיום חברות בארה"ב שעשויות להציע פתרון כזה. בכל אופן, על ביטפארמס עצמה לנפילת המחירים לא הייתה השפעה גדולה".

האם פעילות הכרייה של הביטקוין לא עברה להפסדים כתוצאה מנפילת מחיר הביטקוין?

"לא", משיב פולפורד. "לצד ירידת המחיר, נרשמה גם ירידה 26% בקושי הכרייה של הביטקוין מאז אמצע אוקטובר, ודרגת הקושי צפויה לרדת בעוד כ-15% בשבועיים הקרובים. כשהקושי יורד, מכונות הכרייה שלנו משתמשות בפחות אנרגיה לייצור המטבעות הדיגיטליים, התפוקה עולה ועלויות התפעול יורדות. כשמביאים בחשבון את כל הפרמטרים האלה, באופן כללי, שולי הרווח של כריית הביטקוין עדיין חזקים. במונחי כוח חישוב (Hash rate), עם ירידת הקושי, ביטפארמס הגדילה את הנתח שלה בשוק הכרייה, כך שאנחנו מאוד מעודדים מביצועי הכרייה שלנו".

נזכיר כי בדוחות הכספיים הראשונים שפרסמה ביטפארמס באוגוסט, היא דיווחה כי הכנסותיה במחצית הראשונה של 2018 הסתכמו בכ-22 מיליון דולר והרווח הנקי בכ-4.9 מיליון דולר. הכנסות החברה מגיעות ברובן מחוות הכרייה שהיא מפעילה בקוויבק. ביטפארמס אף הרחיבה את פעילותה באחרונה עם הפעלתה של חוות כרייה חמישית, שהוקמה בעיר מגוג שבקוויבק, וגם נערכה להקמת חווה נוספת בעיר שרברוק, שצפויה להיות חוות הכרייה הגדולה ביותר של החברה.

עם זאת, נראה כי התוצאות הכספיות של ביטפארמס והרחבת פעילותה לא הצליחו להרשים את המשקיעים במניית החברה, אחרי שזינקה באלפי אחוזים בסוף 2017. בשנה האחרונה המניה צנחה בכ-95% ומחקה כמעט את כל התשואות שהניבה מאז אוקטובר 2017 (אז עוד נסחרה החברה תחת השם "משאבי טבע"). שער המניה הנוכחי (נכון ל-25 בדצמבר) משקף לחברה שווי שוק של כ-60 מיליון שקל.

פולפורד מסביר את ירידת המניה בבורות של המשקיעים בבורסה. "אני חושב שהשוק לא מבין כראוי את גורמי המפתח בעסק שלנו, ואת מטריצת הרווחים של כריית הביטקוין. שוק המניות מתנהל מתוך פחד. אנשים רואים את מחיר הביטקוין יורד ולא מבינים איך זה משפיע באמת על הפעילות שלנו", הוא אומר.

ביטפארמס הודיעה באחרונה כי היא בוחנת אפשרות להירשם למסחר בבורסת טורונטו - צעד שעשוי להביא למחיקתה מבורסת תל אביב. עם זאת, לדברי פולפורד, הוא עדיין רואה באור חיובי את הפעילות בשוק הישראלי. 

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

בלינקן הגיב בביטול לדברי נתניהו על מבצע ברפיח: "אנשים אומרים דברים"

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד