גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוגרים את הים: "הדור האחרון של הדייגים" נגד משרד החקלאות

400 הדייגים בארץ מושבתים מאז סוף החודש שעבר בעקבות הגבלת הדיג בתקופת הרבייה של הדגים ● "אומרים שאנחנו אשמים שאין דגים, אבל הדיג הוא על פחות מ-10% מהחופים. כולם עובדים בים, ורק לנו אסור" ● נותר רק לריב עם משרד החקלאות על גובה הפיצויים ● מעקב G

הפגנת הדייגים / צילום: איל יצהר
הפגנת הדייגים / צילום: איל יצהר

יום שני בבוקר, ועשרות דייגים מכל הארץ, שהתקבצו להפגין מול משרדי משרד החקלאות ליד בית דגן, יורדים לכביש 412, חוסמים את הצומת ומניפים שלטים עם סיסמאות כמו "הדיג - זהותנו ומורשתנו" ו"הים - חיינו ומקור פרנסתנו". "לחם - עבודה", הם קוראים.

לפני שנה בדיוק כתבתי פה על מאבק ההקמה של איגוד דייגים ארצי חדש שנולד כתוצאה מהכבדת יד הרשויות על הדיג בישראל - מהלך שהבשיל ברפורמה הגדולה של 2016 שבמרכזה סגירת חלקים גדולים מהים לדיג, הגדלת העיניים ברשתות, הגבלת דיג בתקופת הרבייה, הרחקת המכמורות והסירות מהחוף, הגברת האכיפה, הכרזה על מינים רבים של דגים כמוגנים ועוד - הגבלות מהחמורות שיש בעולם על דיג. מרגש לראות את האיגוד מבשיל לגוף אמיתי שהצליח לצרף לשורותיו גברים קשוחים שרגילים לעבוד לבד ובשתיקה מול הים - הרי אם היו אוהבים דיבורים, היו הולכים לעבוד עם תוכים; גברים שלא בדיוק מתורגלים בדמוקרטיה, שחלקם מכירים את החוק מצדו השני, ולהביא אותם לעמוד זה לצד זה, יהודים וערבים (שבכלל צמים עכשיו), עם שלטים בצד הכביש.

"לדייגים אין פה"

מאז סוף אפריל מושבתים הדייגים. רובם עד סוף החודש וחלקם לא יוכלו לצאת לים עד אוגוסט. לפי משרד החקלאות, מאי הוא החודש בעל ההשפעה הרבה ביותר על רביית הדגים בים התיכון. לא לפי הדייגים, שניסו להסיר את רוע הגזירה בחוסר הצלחה - ועכשיו כל מה שנותר להם זה לריב על הפיצויים.

אני פוגש את עו"ד וח"כ לשעבר דוד מנע, שמייצג את האיגוד. "בכל מדינה מתוקנת, כשסוגרים את הים נותנים פיצוי לדייגים. בישראל - אפס פיצוי". בשנה שעברה עוד הצליחו הדייגים, בזכות איתן כבל שעמד בראש ועדת הכלכלה והיה פטרונם של הדייגים, לקבל פיצוי של 2 מיליון שקל, שרק כמחצית ממנו הגיעה לדייגים. אבל לפחות היה פיצוי. השנה, כלום. "כל הסיפור", אומר מנע, "הוא 400 דייגים בעלי רישיון דיג, ופיצוי של כ-5,000 שקל לכל אחד לחודש. 2 מיליון. לא כסף. בכנסת הזאת יהיה להם יותר קשה. ועכשיו בכלל אין שום דבר - לא ועדות, לא כלום. הכול עומד".

מנע נזכר איך טיפל בתביעות הפיצויים של חקלאים מעוטף עזה, "שם ראית מה זה לובי, מה זה כוח. אבל מהדייגים לאף אחד לא אכפת. כי הם בסך הכול דייגים ואין להם פה".

אני מדבר עם אלה שאין להם פה. כולם מתמודדים עם אותן הבעיות - אין עבודה ושטחי הדיג הולכים וקטנים - אבל לכל אחד הקשיים והמאבקים המיוחדים לו. ביפו מתמודדים נגד הכוונה להפוך אותם לאתר תיירות. בחיפה עומדים מול תנופת בנייה ימית נרחבת. בקישון בסיסים, בדרום מלחמה. איפה שאין נמל יש אסדה, ואיפה שאין אסדה יש רקטות, ואיפה שאין רקטות יש צבא, ואיפה שאין צבא יש רפאל וכך הלאה.

"אומרים שאנחנו אשמים שאין דגים", אומר סמי עלי מג'סר א זרקא, דייג ודובר האיגוד, "אבל כל הדיג הוא על פחות מ-10% מהחופים בארץ, על מה מדברים? כולם חופרים בים ועובדים בו - ורק לנו אסור". אם לא יפצו אותנו, הוא אומר, פנינו להסלמה.

אני פוגש את ח"כ עבד אל-חכים חאג’ יחיא (רע"מ בל"ד) שבכנסת הקודמת התנגד לרפורמה, "זו רפורמה שמטרתה לחסל את הדייגים", הוא אומר.

מי יהיה לדייגים פה בכנסת ה־21?

"בוא נראה קודם מי יהיה שר החקלאות, מי יעמוד בראש ועדת הכלכלה ומה יהיה המבנה - אבל אני לא מחכה, כבר הכנתי רשימת דרישות".

שלום ביטון מקריית אתא, יו"ר משותף של האיגוד, עצוב שלא באה טלוויזיה ושאני העיתונאי היחיד ברדיוס של קילומטרים. "ככה זה", אומר יולי ארנפלד, דייג בן 71 מחיפה, "אנחנו אנאלפביתים". את ה-5,000 שקל שהובטחו בשנה שעברה קיבל רק לפני שבוע.

הדייגים טוענים שהמדינה סירבה לפצותם בטענה שאיסור דיג בעונת הרבייה יגדיל את כמות הדגים, מה שיפצה כלכלית על החודשים הבטלים. המציאות הוכיחה ההפך: ב-2018, אחרי שנתיים של מגבלות, צנח השלל מממוצע של כ-2,500 טונות בשנים קודמות אל מתחת ל-1,500 טונות. "גם לא עבדנו, גם לא קיבלנו פיצוי - וגם יש פחות דגים", אומרים פה בעצב. עבור הדייגים מדובר בעולם ומלואו, אבל מכל בחינה אחרת מדובר בתחום זעיר שבזעירים: כל הדיג בים התיכון מהווה פחות מ-3% מצריכת הדגים בישראל.

"אנחנו הדור האחרון של הדייגים"

הדייגים חוזרים לחסום את הכביש והפקק מתארך, פה ושם מתעצבן איזה נהג, אבל חבורת הדייגים מבהירה שאותה לא עוברים בקלות. חליל ג’ורבאן, זקן הדייגים מג’יסר א-זרקא, בן 78, עומד בשקט בצד הכביש ומחזיק שלט: "אוכל לילדים זה לא מותרות". "שום דבר טוב לא קרה מאז שנפגשנו לפני שנה", הוא אומר בחיוך עצוב, "רק דברים רעים. עכשיו אנחנו רק יושבים כל היום ולא עושים כלום".

"לסירה שלי קוראים פולאריס", מציג את עצמו חנניה אקוקה מהקישון. אני מדבר גם עם נעים חבוש מעכו, ועם אלי אלון מהקישון. "הים שיקם אותנו מהפשע", הוא אומר, "ועכשיו סוגרים לנו אותו. מה הם רוצים, להחזיר אותנו לפשע?". "אנחנו הדור האחרון של הדייגים", אומר אקוקה כשההפגנה מסתיימת. הדייגים מפנים את הכביש ומחכים לפגישה עם ניר פרוימן, מנהל אגף הדיג במשרד החקלאות והאיש שהם רואים בו אחראי לגורלם.

לפרק הזה סוף טוב: הפגישה התקיימה ואנשי משרד החקלאות, על-פי דיווחים, הקשיבו ואף התחייבו לחצי מיליון שקל מתוך תקציב המשרד (על בסיס קבוע) ודורשים מהאוצר 1.5 מיליון שקל נוספים. הדייגים יצאו מעודדים מהפגישה, אבל ליתר ביטחון, קבעו הפגנה נוספת לשבוע הבא, הפעם מול האוצר. "אם נקבל את הכסף", אמרו, "תבוטל ההפגנה".

תגובת משרד החקלאות: "לצד השמירה על משאב הדגה הטבעי, השבתת הדיג נועדה בראש ובראשונה לטובת ציבור הדייגים המתפרנס מפעילות הדיג, שכן שגשוג הדגה המקומית הוא רווחתם. יחד עם זאת, לפנים משורת הדין, נתן משרד החקלאות בשנה שעברה תמיכה לדייגים שפרנסתם נפגעה והקצה לכך תקציב גם השנה. דרישת הדייגים לתמיכה גם בשנת 2019 תלויה בהסכמת משרד האוצר".

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר