גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוד שנחשף בבחריין ולמה לעולם הערבי מתחיל להימאס מהפלסטינים

ועידת בבחריין חשפה סוד גלוי: ישראל מנהלת יחסים הדוקים עם חלק ממדינות המפרץ ● מה חושבים המתנגדים של אבו מאזן על סירובו להשתתף באירוע ולמה כולם מחכים לבחירות בארה"ב

ג'ארד קושנר בועידה בבחריין / צילום: אתר הועידה
ג'ארד קושנר בועידה בבחריין / צילום: אתר הועידה

אנואר סאדאת, נשיא מצרים, נחת בנמל התעופה בן גוריון ב-1977. מי שהיה אויב מר שיזם מלחמה עקובה מדם ב-1973, הפך למנהיג הערבי הראשון שנחת בישראל בגלוי. סאדאת חתם ב-1979 על הסכם שלום עם ישראל, שבו הסוגיה הפלסטינית נשארה בחוץ כמעט לגמרי, למעט התייחסות לפתרון של אוטונומיה. כמה שנים אחר כך, ב-1994, המלך חוסיין עשה מהלך זהה. הוא חתם על הסכם שלום עם ישראל, כאשר שהפלסטינים והסכסוך שלהם עם ישראל נשאר בחוץ.

הכינוס הכלכלי בבחריין מראה לפלסטינים שהסיפור הזה עשוי להתרחש שוב, הפעם עם מדינות המפרץ הסוניות, שהקשר שלהן עם ישראל מתהדק על רקע המאבק המשותף באויב האיראני ובטרור שהוא מייצר. בשבוע שעבר נחשף בבחריין אחד מהסודות הגלויים במזרח התיכון: היחסים בין מדינת ישראל לבין חלק ממדינות המפרץ, ובהן ערב הסעודית, עומאן, בחריין והאחרות, מתהדקים. הפלסטינים, שוב, מחוץ לתמונה, הפעם בגלל החלטה שלהם להיעדר מהאירוע.

בכירים מדינות ערב שוחחו בטבעיות עם אנשי עסקים ישראלים, בהם אחד לפחות שהיה בקשר עימם גם בתפקיד רשמי - האלוף במילואים יואב פולי מרדכי. הבכירים שוחחו גם עם עיתונאים ישראלים במסדרונות בכינוס במנאמה וניפצו את המיתוס של החרמת הישראלים. מפגן הנורמליזציה היה חשוב יותר, בהסתכלות ישראלית, בהשוואה למטרה הרשמית של הכנס - גרסה מקומית של תוכנית מרשל שאמורה לסייע לפלסטינים להקים מדינה.

המנה העיקרית

את המנה העיקרית סיפק שר החוץ של בחריין, השיח' ח'אלד בן אחמד אל ח'ליפה, שהעניק סדרת ראיונות תקדימית לרשתות הטלוויזיה הישראליות. חשיבות הראיונות הללו בעצם קיומם ובשבירת הטאבו, אך גם במה שנאמר בהם. השר אמנם חזר על האמירות המסורתיות לגבי הקמת מדינה פלסטינית, אבל דיבר בבירור על הצורך בדיאלוג ישיר ופתוח עם ישראל.

גם הביקורת החריפה על הפלסטינים היא בגדר תקדים. השר אמר שאסור היה להנהגה הפלסטינית להחרים את הוועידה וכי הייתה זו שגיאה לנסות להדיר את ארצות הברית מהתהליך. עוד אמירה חשובה תמכה בפעולות של ישראל נגד איראן בסוריה: "זו זכותה של ישראל להגן על עצמה".

שר ישראלי שמעורה במגעים החשאיים אומר שבירושלים הופתעו מקבלת הפנים החמה הזו ובעיקר מההתבטאויות החריפות כלפי הפלסטינים. "אנחנו שומעים את האמירות האלה לא מעט בשיחות הסגורות, אבל זו הפעם הראשונה שניתן לכך ביטוי פומבי מול המצלמות", הוא אמר לנו.

השר העריך שהכינוס יסיר חסמים רבים מעל קשרי מסחר של ישראל עם מדינות המפרץ. מדובר בין השאר ביצוא מוצרי הייטק שקשורים ללוחמת סייבר ולמעקב. בעבר פורסם כי סעודיה השתמשה בתוכנות של חברה ישראלית כדי לעקוב אחר העיתונאי ג'מאל חשוקג'י, שחוסל בקונסוליה הסעודית באיסטנבול. תחומי מסחר אחרים בין המדינות הם התפלה ושימוש מושכל במים (טפטפות), אנרגיה סולארית ומגוון פיתוחים חקלאיים שמותאמים למדינות מדבריות.

הנפגעת העיקרית היא ההנהגה הפלסטינית, שקיבלה מכל עבר מסר שלפיו היא תקועה לגורמים רבי השפעה באזור כמו עצם בגרון, שמונעת התקדמות בשיתופי פעולה ביטחוניים, טכנולוגיים וכלכליים. האמריקאים נשמעים לעתים קרובות כמי שרומזים שיש להחליף את ההנהגה הנוכחית. האמירות האלה מטרידות מאוד את רמאללה ועזה וגורמות, בינתיים, להעמקת הקרע. תמונת המצב הזו לא נעלמת מעיני הפלסטינים, ברחוב ובהנהגה. אנשיו של אבו מאזן אמנם ארגנו הפגנות בכמה מערי הגדה, והתקשורת הפלסטינית תקפה את הכינוס בבחריין ואת המדינות הערביות שהשתתפו בו, אבל מאחורי הקלעים יש ויכוח אמיתי גם בתוך פת"ח, הארגון הפוליטי המרכזי של הפלסטינים.

מוחמד דחלאן, אחד ממתנגדיו של אבו מאזן ששוהה בדובאי, הוא מהמבקרים העיקריים על שלילת הוועידה בבחריין. אחד מאנשיו אמר בראיון כי "מדיניות ה'לא' של אבו מאזן תביא אותנו לאבדון. גם אנחנו לא מסכימים לדרך השלום, כביכול, של הנשיא האמריקאי הלא יציב, אבל הפניית גב למדינות המפרץ המוכנות להשקיע מיליארדים לפתרון המצוקה של הפלסטינים היא מעשה איוולת שעלול להתברר כטעות היסטורית. אבו מאזן דואג רק לעצמו ולשלטונו ולא לעתיד".

הראיון הופץ ברשתות החברתיות והתגובות מעורבות, כאשר לא מעט מהמגיבים הסכימו עם הדברים. לפי גורמים פלסטיניים ניתן למצוא עקבות למעורבותו של דחלאן גם בכינוס במנאמה. פעילותו מאחורי הקלעים במשך שנים במדינות המפרץ העשירות, הקשרים שיצר, הפרויקטים שהוביל בעזה ובגדה וגיוס הכספים עבורם, סייעו לגיוס מדינות לתוכנית טראמפ ולוועידה.

"רומסת את זכויותינו"

התגובה של הרשות לכינוס בבחריין ולביקורת הייתה מעצר אחד מאנשי העסקים שהשתתפו בכינוס בבחריין, סאלח אבו מיאלה, וניסיונות לעצור את האחרים. אחד מהם, אשרף ר'אנם, נמלט בעור שיניו מביתו בחברון זמן קצר לפני שהגיעו אליו אנשי הביטחון של הרשות. ולטענתו הם נטלו את כל כספו, את הדרכונים ואת כרטיסי האשראי וזרעו הרס בבית. אל מי שעמד בראש המשלחת הפלסטינית, אשרף ג'עברי, לא הגיעו אנשי הרשות, הן בשל מגוריו באזור שבשליטה ישראלית בחברון והן בשל גודלה וכוחה של חמולתו.

מה אומר הרחוב הפלסטינית? סקר חדש של מכון הסקרים הפלסטיני של ד"ר ח'ליל שקאקי הראה כי יותר ממחצית הפלסטינים חושבים שהרשות הפלסטינית היא נטל על האזרח הפלסטיני ו-57% מהציבור הפלסטיני רוצה בסיום מנהיגותו של אבו מאזן.

בכיר ברשות הפלסטינית, שמקורב לאחד מהמועמדים לרשת את אבו מאזן, אומר ל"גלובס" כי הוא מתנגד לתוכנית האמריקנית, ש"רומסת את זכויותינו ולוקחת את אדמותינו". לדבריו, ההיבט הכלכלי חשוב מכדי שניתן יהיה להתעלם ממנו בשל הסיכוי להפיק ממנו את התשתית לעצמאות כלכלית פלסטינית ולהפסיק את מסעות הקבצנות בעולם. הבכיר העריך שלאחר פרסום התוכנית המדינית, המהלך ייתקע, לפחות עד לאחר הבחירות בארצות הברית. "אם טראמפ ייבחר שוב, לא תהיה ברירה אלא להתייחס לתוכנית. אם לא, המשחק מתחיל מחדש".

במנאמה הונחה בשבוע שעבר אבן פינה משמעותית בדרך לנורמליזציה גלויה בין ישראל לבין מדינות סוניות מתונות, אבל היעדר הסכם עם הפלסטינים מעכב את המשך פיתוח הקשרים. עם זאת, בכלל לא בטוח שעיכוב מתמשך בתהליך עם הפלסטינים יעצור את הנורמליזציה הזו. בבחריין המדינות האלה הבהירו לפלסטינים: אנחנו בעד פתרון מדיני, אבל כדאי שתזדרזו, יש לנו עוד אינטרסים חשובים ולא נחכה לכם יותר מדי זמן.

המבחן האמיתי של התוכנית ושל אבו מאזן יגיע אחרי עם פרסום הפרק המדיני. לא יהיה מופרך להעריך שגם הפעם הרשות הפלסטינית תעדיף לפספס את ההזדמנות ולהמתין לשעת כושר טובה יותר, מתוך תקווה שטראמפ לא ייבחר לכהונה שניה בשנה הבאה. 

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר