גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוזלת הגלישה בחו"ל וביטול ספק האינטרנט: מה משרד התקשורת יכול לעשות בלי לחכות לממשלה הבאה

אומנם בתקופת בחירות אסור למשרדי הממשלה ולשרים האחראים לקבל החלטות מדיניות הרות-גורל, אבל משרד התקשורת יכול לנקוט שורת צעדים טקטיים שיקלו עם הצרכנים ● דמי הקישוריות הארכאיים עדיין כאן למרות שכבר הוחלט לבטלן, השיחות לחו"ל יקרות מדי, וההפרדה המלאכותית בין ספק לתשתית באינטרנט גורמת ללקוחות רבים לשלם כפול ● פרשנות

נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר
נתי כהן, מנכ"ל משרד התקשורת / צילום: איל יצהר

תקופת הבחירות היא תקופה של שיתוק במערכות הציבוריות והממשלתיות. משרדי הממשלה והשרים מנועים מלקבל החלטות מדיניות מהותיות, והתוצאה למשק לא טובה משום בחינה. אז אולי לא נראה שינויים מהותיים בשוק התקשורת עד להרכבת הממשלה הבאה בעוד מספר חודשים, אבל זה לא אומר שאנשי המשרד האחראי צריכים לשבת בחיבוק ידיים.

ישנן לא מעט החלטות שיכולות לשפר את שירותי התקשורת בישראל ולהקל על כיסם של הצרכנים, שלא חייבות לחכות לאחרי הבחירות. מדובר בהחלטות נקודתיות, שסביר להניח שהיועץ המשפטי לממשלה לא יידרש להתערב בהן. למשל, ביטול תשלום דמי הקישוריות או ביטול ההפרדה המלאכותית בין ספק אינטרנט לתשתית אינטרנט.

אלה החלטות שחלקן כבר התקבלו בעבר, אך משרד התקשורת גרר רגליים בהוצאתן אל הפועל. אחת הסיבות לכך היא חששו של המשרד מקידום נושאים שעשויים לייצר זעזועים בשוק התקשרות המדמם ולפגוע ברווחיותן של החברות הפועלות בו.

1. להוריד את דמי הקישוריות לאפס

אחת ההחלטות המקוממות ביותר בשנים האחרונות היא סוגיית קישור הגומלין בסלולר. משרד התקשורת מתכנן כבר שנים להפחית את התעריפים שמשלמים הצרכנים עבור שימוש ברשת אליה נכנסת השיחה.

קישורי גומלין, או בשמם הנפוץ יותר "דמי הקישוריות", היו בעבר פרה חולבת עבור חברות הסלולר. הן גבו באמצעותם מיליארדי שקלים מהציבור, בכך שכל לקוח שהתקשר לחברה אחרת נאלץ לשלם על כך ביוקר. לפני שמונה שנים החליט משרד התקשורת על מתווה להפחתה הדרגתית של הקישוריות עד לאפס, אלא שזה לא קרה. התעריפים נתקעו סביב 6 אגורות לדקה בסלולר ואגורה אחת לדקה בנייח.

אומנם חבילות הסלולר היום מוצעות במתכונת של "הכול כלול", והצרכן לכאורה לא משלם על שיחות, אבל זה רק לכאורה. בסופו של דבר הצרכנים ממשיכים לשלם סכום מופקע בכל קנה-מידה שנלקח בחשבון במחיר החבילה שלהם. החברות מתחשבנות בינן לבין עצמן, אך התעריף מגולגל בעקיפין לצרכן. אם כל השוק היה עובר לקישוריות אפס, מחירי החבילות אמורים היו לרדת בהתאם.

אז למה זה לא קורה? מסיבה פשוטה - משרד התקשורת לא מיישם את המתווה שהוא עצמו קבע. החברות טוענות בפניו כי ביטול הקישוריות יוביל לירידה נוספת בהכנסותיהן, וזו עלולה לפגוע ביכולתן לשרוד בשוק.

המשרד מצדו מושפע מהלחצים ונמנע מטיפול בסוגיה, זאת למרות העובדה שקברניטיו מבינים את נחיצותו ואת חשיבותו של המהלך בדרך להסדרת שוק הסלולר. דמי הקישוריות הם רגולציה ארכאית שיוצרת עיוותים בשוק ומקשה עליו לצמוח.

העיוות המרכזי מתבטא בכך שהמתכונת הנוכחית מתמרצת את הלקוחות לדבר רק מהסלולרי ולא מהנייח. אומנם זה תהליך טבעי אבולוציוני, ובכל העולם ממעיטים בשימוש בטלפון הקווי, אך אין סיבה שמי שבוחרים לעשות זאת ישלמו תעריפים מופקעים, ושהשוק הנייח יסבסד את השוק הסלולרי.

חבל שמשרד התקשורת מעדיף את טובת החברות ולא את טובת הצרכנים, ונמנע מהסדרת תעריפים שהיא חשובה מאין כמוה לצמיחת הענף.

2. מי צריך הפרדה בין ספק לתשתית

שוק ה-ISP בישראל, מה שמכונה "ספק אינטרנט", הוא שוק מלאכותי. קשה למצוא דוגמאות נוספות למדינות שיוצרות הפרדה בין ספק התשתית לבין ספק האינטרנט.

ישנה תמימות-דעים שהתופעה הזו חייבת להיעלם ושהיא יוצרת פגיעה בצרכנים, שלא תמיד מבינים את ההבדל. מדוע משרד התקשורת נמנע מכך? אחת הסיבות היא הרצון של המשרד להנהיג פיקוח הדוק על בזק, שצפויה להרוויח מהביטול.

בנוסף, החברות בשוק, זולת בזק והוט, דוחקות במשרד לשמור על המצב הקיים - גם במחיר של פגיעה בצרכנים. לטענתן, אסור להקל עם בזק והוט ולאפשר להן להשתלט על נתח שוק גדול עוד יותר. משרד התקשורת בינתיים מקבל את עמדתן ויוצר עיוותים מיותרים בשוק.

3. להפסיק את החיובים הכפולים באינטרנט

אחת מתופעות הלוואי של ההפרדה המלאכותית בין ספק לתשתית, היא שישנם בישראל עשרות אלפי לקוחות, ואולי יותר, שמשלמים חיובים כפולים לספקי אינטרנט.

אפשר וצריך לפתור את הבעיה הזאת בקלות, אבל גם כאן המשרד מודע לתופעה ומתעכב כבר חודשים ארוכים. בפברואר השנה כתבנו על כך שמשרד התקשורת פועל לעצור את התופעה דרך הקמת מאגר נתונים שדרכו כל לקוח יוכל לברר לאילו ספקיות הוא משלם באמצעות הקלדת מספר תעודת זהות בלבד.

הבלבול בשוק התעצם עוד יותר בעקבות רפורמת השוק הסיטונאי, שאפשרה למתחרותיה של בזק לספק חבילת תקשורת מלאה. לקוחות שהתנתקו מספקית מסוימת ועברו לספקית אחרת, לא תמיד השלימו את הניתוק מהספקית הישנה, והתוצאה היא חיובים כפולים בקנה מידה גדול.

צריך לציין לחיוב את איציק בנבנישתי, מנכ"ל פרטנר, שהורה בשנה שעברה על מהלך חריג במחוזותינו - להפסיק תשלומים כפולים של לקוחות.

במשרד התקשורת אומרים כי הנושא עדיין נמצא בבדיקה, ונתונים שנאספו מראים שהתופעה פחות חמורה ממה שחשבו, אך עדיין יש לטפל בה. אנו רק נציע שוב ללקוחות לבדוק את דפי החשבון ולוודא שכאשר עוברים מחברה לחברה, לא ממשיכים לשלם עבור ספק האינטרנט הישן.

4. הסדרת שוק השיחות הבינלאומיות

שוק השיחות הבינלאומיות בישראל, בדומה לשוק ה-ISP, סובל ממחלות כרוניות, שמקורן בפתיחת שוק השיחות הבינלאומיות לתחרות אי-שם בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000.

לפני שחדרו לחיינו תוכנות ואפליקציות כמו סקייפ וואטסאפ וכדומה, שוק השיחות הבינלאומיות נאמד במאות מיליוני שקלים בשנה. בשנים האחרונות, כתוצאה מההתפתחויות הטכנולוגיות, הוא נמצא בדעיכה עקבית שמובילה לאיבוד הכנסות משמעותי לחברות שמציעות את השירותים.

החברות מחפשות כיצד לגשר על ההכנסות האבודות, ולכן הן גובות מחירים אסטרונומיים מלקוחות מזדמנים. כאלה שלא נרשמו אצלן מראש. כלומר, אם לקוח לא ביקש בפירוש להוציא ולקבל את השיחות שלו לחו"ל דרך אחת החברות ולא שייך את הקו שלו אליה, ובטעות חייג לחו"ל - הוא ישלם מחיר מופקע עבור השיחה הזאת.

לקוחות מספרים על סכומים גבוהים מאוד, בסביבות ה-100 שקל לשיחה מזדמנת לחו"ל מקו נייח בת כמה דקות. העסק מסתבך כמובן כאשר מגיעים לשוק הסלולרי, שבו קיימות מחלוקות רבות. למשל, האם הלקוח יכול לבחור דרך איזה מפעיל להוציא שיחה בינלאומית, או שהוא חייב להוציא אותה דרך המפעיל שממנו הוא קנה את החבילה, ומה קורה כאשר האחרון גם העניק לו חבילת שיחות לחו"ל מובנית בחבילה.

5. להוזיל את הגלישה בחו"ל

גם שוק הנדידה, הגלישה דרך הסלולר מחוץ לגבולות ישראל, הוא מכה כואבת לכיס של הצרכן הישראלי. כל מי שצריך לשלם על חבילות סלולר בחו"ל בימים אלה מרגיש זאת על בשרו, בעיקר כשילדים מצטרפים לחופשה ורוצים חבילה משלהם.

כשגלעד ארדן כיהן כשר התקשורת, הוא ניסה להכניס תחרות בשוק, כך שכל לקוח סלולרי יוכל לבחור דרך מי לנדוד בחו"ל ובכך להביא להוזלת מחירים. אלא שמאז ארדן התחלפו כמה וכמה שרים, והיוזמה שלו נקברה. בינתיים לא שמענו עליה וגם לא על פתרון אחר. 

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי