גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: נורבגיה היא סמל להשקעות ולאחריות לאומית

למרות שעפ"י ההערכות נורבגיה תישאר עוד עשרות שנים יצואנית גדולה של נפט וגז, המדינה נערכת כבר עתה להקים תעשיות יצוא חדשניות שיוכלו להחליף בבוא העת את ההכנסה הלאומית בתחום האנרגיה ● מכאן נובע העניין שהתעורר במדינה לשתף פעולה עם ישראל בכמה תחומי חדשנות ● דעה

מסירים שלג מהרכבים בנורבגיה / צילום: Maxim Shemetov, רויטרס
מסירים שלג מהרכבים בנורבגיה / צילום: Maxim Shemetov, רויטרס

בימים אלה כשהשלג מכסה כמעט את הכול והשמש נראית לעין אם בכלל חלק קטן מהיום נהנים נורבגים רבים במסלולי הסקי - הספורט הלאומי שגם שמו הומצא על ידם.

רבים מהם שמחו עוד יותר לשמוע שהקרן הלאומית שלהם ("גלובל" או בפשטות "קרן הפנסיה הלאומית") המנוהלת על ידי הבנק המרכזי הגיע בסוף 2019 לשווי חסר תקדים של 1.1 טריליון דולר.

בקרן מושקעים עודפיה של נורבגיה מהרווח הנובע מיצור נפט וגז טבעי המופקים בלב ים. האחריות הלאומית גרמה לממשלותיה השונות של נורבגיה לאגור לטובת הדורות הבאים את הרווחים האלה תוך שמירת ערכם הריאלי.

אין ספק כי הישגיה הגדולים של נורבגיה בניהול אחראי ויעיל של רווחיה הנובעים מהפקת אנרגיה ממאגרים תת-ימיים נזקפים לטובתה של יציבותה הפוליטית של המדינה.

בישראל מוזכר תכופות החוק הנורבגי המאפשר לשרים להתפטר מהפרלמנט ולאפשר לבאים אחריהם להחליפם. ואולם דווקא שיטת הבחירות הנורבגית היא הגורם העיקרי להתנהלותו התקינה של השלטון:

החוק הנורבגי קובע כי בחירות מתקיימות אך ורק אחת לארבע שנים ולפיכך מתאפשרת קיומה של ממשלת מיעוט כאשר האופוזיציה המפולגת בתוך עצמה מתאחדת בתמיכתה בממשלת המיעוט סביב נושאים חיוניים כמו תקציב המדינה, שמירת מדיניות הרווחה המשולמת עבור חמשת מיליון תושבי נורבגיה ומניעת זליגת עודפי רווח למשק כלומר ההיפך המוחלט מבזבוז וראוותנות . להתנהלות כזאת קוראים אחריות לאומית.

בנוסף, מתנהלות הבחירות ע"פ שיטת בחירות אזורית כאשר חברי הפרלמנט בכל אזור בחירה נבחרים באופן יחסי, בשונה מהשיטה הישראלית שהיא יחסית וללא חלוקה לאזורים. השיטה הנורבגית מאפשרת קרבה רבה יותר בין הבוחר לנבחר. ובמילים אחרות השתתפות משמעותית יותר של הציבור בבחירת נציגיו.

למרות שעל-פי ההערכות תישאר נורבגיה עוד עשרות בשנים יצואנית גדולה של נפט וגז (מעניין לציין כי נורבגיה היא היצואנית השנייה בגודלה בעולם של גז טבעי) נערכת המדינה כבר עתה להקים תעשיות יצוא חדשניות שיוכלו להחליף בבוא העת את ההכנסה הלאומית בתחום האנרגיה. מכאן נובע העניין שהתעורר בנורבגיה לשתף פעולה עם ישראל בכמה תחומי חדשנות ובעיקר בתחום הרפואה הדיגיטלית, חקלאות מתקדמת, סייבר ובתחום פתרונות תחבורתיים ידידותיים לסביבה. שיתוף-הפעולה עשוי להיות כמובן דו-צדדי - למשל השימוש בתחבורה חשמלית לרבות מכוניות בנורבגיה הוא הגבוה ביותר בעולם לנפש ואיכות האוויר בערים העיקריות גבוהה מאוד. יצור החשמל בנורבגיה הידרו אלקטרי ברובו ומבוסס על טכנולוגיה שעשתה את צעדיה הראשונים כבר בראשית המאה עשרים.

רפואה דיגיטלית בה נמצאת ישראל באחד המקומות הראשונים בעולם חיונית לנורבגיה שבה ישובים מבודדים עשויים להימצא במרחק של מאות ק"מ מהעיר הסמוכה ובחלק מהם אין כלל רופאים .

לפני מספר חודשים ביקרה בישראל משלחת טכנולוגית-עסקית שמנתה עשרות משתתפים ונפגשה עם גרומים רלוונטיים באקוסיסטם הישראלי וכן עם לא מעט חברות ומאז נבדקים מס' מסלולים לפעילות משותפת.

בשנים האחרונות הולכת וגוברת בישראל פעילותה של הקרן הלאומית הנורבגית ובנוסף להשקעות הנחשבות שמרניות יותר השקיעה הקרן גם בחברות טכנולוגיה חדשנית אך עדיין לא בהון סיכון ובחברות הזנק.

שיא החזקותיה של הקרן בניירות ערך ישראלים הגיע לפני כשנתיים כאשר החזיקה בסך של כ-2.5 מיליארד דולר.

בסוף 2018 עמדו השקעות הקרן במניות ישראליות על סך של כמיליארד ורבע דולר בדומה לשנים 2016-2017. ואולם ההחזקה באג"חים ישראלים הייתה כמאה עשרים מיליון דולר בלבד - ירידה של כמיליארד דולר לעומת השנים הקודמות. לפי הערכתי לא חלו שינוים משמעותיים ב-2019 (כפוף לנתונים שיפורסמו).

השינוי נובע מכך שהקרן מכרה חלק ניכר מאגרות החוב שהחזיקה במדינות המוגדרות כשווקים מתעוררים (כולל ישראל) לטובת אג"חים של מדינות המוגדרות כשווקים מפותחים.

בתחום המניות כאמור לא חל שינוי והמניות הישראליות המובילות מבין ברשימת ההשקעות הנורבגיות הן למשל: טבע כ-230 מיליון דולר, כימיקלים לישראל כ-175 מיליון דולר, בנק לאומי כ-102 מיליון דולר, בנק דיסקונט כ-88 מיליון דולר, נייס קרוב ל-60 מיליון דולר, ובזק קרוב ל-50 מיליון דולר).

אגב לאחרונה השקיעה הקרן כ-7 מיליון דולר בהנפקה של חברת סלקום (הקרן הזמינה סכום גדול בהרבה אך כידוע ההקצאה הייתה בשיעור נמוך).

בנוסף, קיים בנורבגיה כל העת עניין רב בפעילותן של קרנות הון סיכון ישראליות מתכונת שכמעט אינה קיימת בנורבגיה - ייתכן שגם כאן נמצא פוטנציאל מעניין לשיתוף-פעולה.

המדיניות הישראלית המעודדת יזמות חדשנית מעוררת סקרנות ויישומה בנורבגיה יאפשר הזרמת הון נורבגי ממשלתי ופרטי להשקעות בתחום החדשנות שעשויות לכלול גם השתתפות ישראלית. 

הכותב הוא יו"ר לשכת המסחר ישראל-נורבגיה וקונסול כבוד של נורבגיה בתל-אביב

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו