גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבסורד אמריקאי: ההשפעה העצומה של מדינה חקלאית דלת-אוכלוסין על המירוץ לנשיאות

באמת לא מגיע לה, לאיווה. היא כל-כך לא יציגה, והבחירות שלה הן כל-כך-לא-בחירות, כל־כך מעט מצביעים בהן ● למרות כל זאת, מאז 1972 היא חוזרת וטורפת את הקלפים ● האם היא תקפיץ מהפכן סוציאליסטי אל ראש התור בהתמודדות על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות?

אליזבת’ וורן, ברני סנדרס וג’ו ביידן / צילום: רויטרס
אליזבת’ וורן, ברני סנדרס וג’ו ביידן / צילום: רויטרס

איווה מתחכמת לפוליטיקה האמריקאית זה 50 שנה, עוד מזמן ששמה אוית בעיתונות הישראלית "איובה" (כך אגב הוא מאוית ברוסית עד עצם היום הזה). אף כי היא עומדת במקום ה-31 בין מדינות ארה"ב במניין תושביה, מאז 1972 היא התחנה הראשונה בעונת הבחירות המקדימות לנשיאות. כמעט כל טוען לנשיאות מוכרח להיות בה. דוק: להיות, לא רק לבקר. יש טוענים שאפילו לקחו את משפחותיהם, ועברו לאיווה בשנה שלפני הבחירות.

בין הסוציאליזם של ברני, הישירות של אליזבת והתעוזה של פיט: מה מספרים הדמוקרטים של איווה? | טל שניידר בדרכים, יומן בחירות

אמרנו "בחירות"? הבה נתקן. באיווה אין בחירות, במובן הזה שבחירות הן אקט חשאי, הנערך מאחורי פרגוד, בקלפי הנפתחת עם זריחת השמש ונסגרת לאחר שקיעתה. איווה עורכת "אסיפות" (באנגלית, caucus), הנוטות להתקיים בערב, אורכות כשעתיים-שלוש, נטולות כל חשאיות, ומבוססות על ניסיונות של שכנים לשכנע זה את זה להתגודד איתם בפינת החדר לטובת אחד הטוענים למועמדות המפלגה לנשיאות. אני זוכר את ההתגודדויות האלה עוד משנות ה-80, כאשר חזרתי ובוססתי בשלגי איווה בימי מערכת הבחירות, בטמפרטורה של 30 מעלות מתחת לאפס.

ההליך מסורבל, הוא גוזל זמן ומחייב יציאה מן הבית באמצע החורף, לפעמים בשלג כבד. איווה היא מדינה חקלאית, ובאזוריה הכפריים, לרגל פיזור האוכלוסייה, צריך לעיתים קרובות לנסוע עשרות קילומטרים למקום האסיפה. תושבי איווה אינם מתרגשים ממזג האוויר, אבל הם אינם נוהרים לאסיפותיהם. ב-2016, כאשר הילרי קלינטון התמודדה נגד ברני סנדרס, רק 15.7% מבעלי זכות הבחירה טרחו להשתתף.

"פוליטיקה קמעונאית"

איך ייתכן אפוא שאחת המדינות הקטנות ביותר של ארה"ב, שהדמוגרפיה שלה אינה מייצגת את אוכלוסיית אמריקה (היא הרבה, הרבה יותר לבנה מן הממוצע הארצי), שרק שביעית מבוחריה טורחים לבחור, תמלא תפקיד כה חשוב בקביעת המועמד לנשיאות?

זו שאלה החוזרת ונשאלת בתערובת של פליאה ושל מחאה. במשך שנים, קליפורניה, הגדולה במדינות ארה"ב (באוכלוסייתה, לא בשטחה) נהגה להצביע ביום האחרון של הבחירות המקדימות, בתחילת הקיץ. הגדולה ביותר כבר לא יכלה לשנות מה שכמה מן הקטנות ביותר קבעו באמצע החורף. אבסורד, הלוא כן. (קליפורניה התקדמה מאז בלוח השנה, והיא תצביע בחודש הבא.)

חוץ מזה שאיווה, וניו המפשייר המצביעה "על-אמת" שבוע אחד אחר כך, מעניקות לטוענים ולבוחרים הזדמנות נדירה להתחכך זה בזה וליצור קשר עין ואוזן. פרשנים אוהבים להבחין בין "הפוליטיקה הקמעונאית" של הקטנות הפותחות לבין ה"פוליטיקה הסיטונאית" של הגדולות הבאות אחריהן. הקמעונאית נהגה להעניק סיכוי לטוענים עניים, או עניים יחסית, שמדינות גדולות עם שוקי טלויזיה יקרים ללא-נשוא היו שוללות.

סנאטור רדיקלי חטף את המפלגה

מאז 1972, איווה חזרה וטרפה את הקלפים. הטריפה לא נבעה רק מזהותו של המנצח, אלא לפעמים מזהותו של בעל המקום השני, או השלישי. איווה דחפה את המפלגה הדמוקרטית שמאלה, או אל המרכז, במידה ששיבשה חישובים קודמים. לפעמים היא התענגה על הקנטת הציפיות הטבעיות.

חובבי היסטוריה ייזכרו, בעונג או בחיל-ורעדה, שלפני 48 שנה איווה הזניקה סנאטור שמאלי רדיקלי ממדינה קטנטנה אל מרכז הזירה. ג'ורג' מקגאוורן הגיע למקום השני באיווה, פיתח תנופה, ולא עצר עוד. הוא חטף את המפלגה - והנחיל לה את התבוסה הגדולה ביותר בתולדותיה (היא הפסידה ב-49 מ-50 מדינות הברית).

ב-1976, מועמד אלמוני כמעט לחלוטין, ג'ימי קרטר, מושל לשעבר של מדינת ג'ורג'יה, חרש את איווה במשך שנה. היא העניקה לו נצחון ותנופה, ו"ג'ימי-מי?" נבחר לנשיא בנובמבר 1976.

הכול למדו את לקח קרטר. כל מי שקיוו להערים על הציפיות התייחסו אל איווה ברצינות עצומה. מעשה קרטר לא חזר על עצמו. ברק אובמה כבר היה מוכר למדי כאשר ניצח באיווה בינואר 2008, אבל אילמלא ניצח אולי לא היה נבחר לנשיא באותה השנה.

איווה עזרה בעיקר למועמדי המימסד ליירט מורדים. ב-2000, סגן הנשיא אל גור סיכל שם את קריאת התיגר של הסנאטור ביל ברדלי, לשעבר כוכב כדורסל מהולל. ב-2004, הסנאטור ג'ון קרי עצר שם מועמד רדיקלי מפתיע, הווארד דין, מושל ורמונט הקטנטנה. ב-2016, הילרי קלינטון קיבלה תזכורת מצמררת על חולשותיה הפוליטיות, כאשר התקשתה לגבור על מועמד רדיקלי אחר מוורמונט, הסנאטור ברני סנדרס.

שאלת ברני בוערת

שתי השנים האלה, 1972 ו-2004, מעוררות את עיקר האסוציאציות שלנו השבוע. האם מועמדי המרכז יצליחו לבלום את סנדרס, או שהוא יעשה מעשה מקגווארן מ-1972, ויהפוך את איווה לקרש קפיצה לשם השתלטות על המפלגה, עם תוצאות לא חזויות?

הן לא חזויות מפני שאין הכרח שהן יסתיימו כדרך שהסתיימה מועמדות מקגאוורן. הן יכולות להסתיים גם כדרך שהסתיימה מועמדותו של דונלד טראמפ. הוא אגב הפסיד באיווה, בהפרש קטן, והתלונן כמובן על זיוף; אבל ניצח בניו המפשייר והסוף ידוע. השנה אין התמודדות של ממש בתוך המפלגה הרפובליקאית, ונצחון טראמפ מובטח.

שאלת ברני היא עכשיו הבוערת מכל השאלות. הוא הגיח ברגע האחרון אל ראש תהלוכת הטוענים. איש מהם אינו מגיע אפילו ל-30% בסקרי איווה. אבל לרגל ריבוי המתמודדים, גם 25% יכולים להספיק כדי לטעון לניצחון. ניו המפשייר היא הבאה בתור, והיא נחשבת למגרש הביתי של סנדרס. היא שכנתה של ורמונט, והוא ניצח בה ללא קושי את הילרי קלינטון ב-2016. שני נצחונות רצופים בשתי מדינות קטנות ולא-מייצגות לא צריכים לחרוץ את גורל המערכה. אבל התנופה שנצחונות כאלה מעניקים כמעט אינה ניתנת לעצירה.

הדמוקרטים המתנגדים לסנדרס מתקשים להחליט איך להציג את התנגדותם. האם הם צריכים לעבוד על הטענה הטקטית, או על הטענה הרעיונית. זאת אומרת, האם עליהם לנסות להניא בוחרים מלהצביע לטובת סנדרס, "מפני שאמריקה לעולם לא תבחר סוציאליסט רדיקלי" (או יהודי, אבל איש כמובן לא יעז להגיד את זה); או מפני שדמוקרטים פשוט אינם צריכים לבחור סוציאליסט רדיקלי, בלי שים לסיכויי נצחונו בבחירות הכלליות, מפני שהם אינם סוציאליסטים רדיקליים.

בלומברג ידרוך על גוויות

כמובן, במקדימות האלה יש מספר נעלמים, כמו הופעתו עתירת-המזומנים של המולטי-מיליארדר מייק בלומברג, ראש עיריית ניו יורק לשעבר. הוא פוסח על איווה, אבל מפזר מאות מיליוני דולרים מכספו הפרטי בשורה של מדינות גדולות, כולל קליפורניה, העומדות להצביע במהלך חודש מרץ.

סיכויי בלומברג יגדלו במידה דרמטית, אם הדרך למרץ תהיה זרועה בגוויותיהם הפוליטיות של מועמדי המרכז (ג'ו ביידן, פיט בוטיג'יג', איימי קלובוצ'אר). למען האמת, סיבת כניסתו המאוחרת למערכה הייתה רצונו לבלום את הגל השמאלי רדיקלי שמייצגים סנדרס והסנאטורית אליזבת וורן. וורן נחלשה בינתיים, וסנדרס הוא נושא הנס של "מהפכה" סוציאליסטית (בלשונו שלו).

ביום ראשון בערב (שעון ארה"ב), עשרות מיליוני אמריקאים ייצמדו אל מרקעי הטלוויזיה שלהם, כדי לצפות בגמר "אליפות העולם" בפוטבול. זה המאורע הטלוויזיוני החשוב ביותר של השנה, ותשדירי הפרסומת שלו הם תמיד מתוחכמים, משעשעים ומעוררים עניין יוצא דופן. נראה שבלומברג הוא הדמוקרט היחיד שרכש זמן פרסום (יקר להחריד). גם טראמפ רכש, כמובן.

טראמפ עצמו עובר עכשיו על הטיוטות הסופיות של נאומו על מצב האומה, ביום ג', בפני שני בתי הקונגרס. ביום ד' עומד להסתיים משפטו במליאת הסנאט, בזיכוי מלא. שבוע דרמטי במידה יוצאת דופן מתחיל היום.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"