גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם הפד יחליטו להוריד את הריבית פעמיים השנה, זה סימן שהכלכלה העולמית בדרך למיתון"

האסטרטג הראשי של בנק ההשקעות השווייצרי פיקטה סבור כי "לבנקים המרכזיים כבר לא נשארה הרבה תחמושת, והמשקיעים אמורים לראות שינוי בנתונים המאקרו הכלכליים בעולם" ● "הבעיה עם הריבית השלילית בגוש האירו היא שהשחקנים השונים התרגלו אליה, וכעת קשה מאוד להיגמל מזה"

לוקה פאוליני / צילום: קבוצת פיקטה
לוקה פאוליני / צילום: קבוצת פיקטה

איך תיראה שנת 2020 בשוקי ההון? "השנה הזאת, ללא ספק, תהיה הרבה יותר מאתגרת עבור המשקיעים בכל השווקים לעומת 2019", אומר לוקה פאוליני (Luca Paolini), האסטרטג הראשי של בנק ההשקעות השווייצרי פיקטה, בראיון ל"גלובס".

"בשנה שעברה כמעט כולם הרוויחו, גם משקיעי המניות וגם משקיעי האג"ח, אף שרווחי החברות כמעט לא עלו. זה לא יימשך כך בטווח הארוך, זה ברור", מוסיף פאוליני. לפיקטה (Pictet) היקף נכסים מנוהל של כ- 580 מיליארד דולר, הוא מעסיק כ-4,500 עובדים ב-27 משרדים הפרוסים ברחבי העולם.

לדברי האסטרטג הראשי של הבנק, "הכוח המניע הגדול מאחורי העליות בשווקים ב-2019 היו הבנקים המרכזיים, ובעיקר שינוי המדיניות של הפדרל ריזרב בארה"ב, שעבר מגישה של העלאות ריבית למדיניות של הורדות ריבית. כיום אנחנו במצב שלבנקים המרכזיים כבר לא נשארה הרבה תחמושת. הם כמובן יכולים להמשיך עם רכישות האג"ח הגדולות שלהם, אבל גם זה כבר קרוב למיצוי. לכן, המשקיעים אמורים לראות שינוי בנתונים המאקרו הכלכליים בעולם".

עד לאחרונה היה הקונצנזוס בשווקים שהפד לא ישנה את הריבית השנה, וכעת השוק מעריך כי הפד יוריד ריבית לפחות פעם אחת.

פאוליני: "לדעתנו, זה לא ממש משנה אם הפד יוריד פעם אחת את הריבית, אבל אם ראשי הפד יחליטו להוריד את הריבית פעמיים השנה, זה סימן שהכלכלה האמריקאית והעולמית בדרך למיתון, או שנכנסו למיתון. זה יהיה סימן ממש רע ומדאיג לשווקים. כיום מצבה של כלכלת ארה"ב פחות טוב לעומת המצב לפני שנה, אם אתה בודק אינדיקטורים כלכליים".

התפרצות וירוס קורונה מעצימה את רמת האי-ודאות.

"זה נכון. עוד לפני וירוס קורונה, רמת האי-ודאות היתה גבוהה, וכעת היא גבוהה יותר. נכון להיום, מספר הנדבקים לא גדול יחסית, ונראה כי המצב מחוץ לסין נמצא בשליטה, אבל זה יכול להשתנות מהר מאוד. אנחנו מעריכים כי כלכלת סין תתכווץ ב-1%-2% ברבעון הראשון של השנה.

"כיום החשיבות של המשק הסיני לכלכלה העולמית גבוהה בהרבה לעומת התפרצות מגפת הסארס לפני 16-17 שנה. אז יש להתפרצות הווירוס כיום השפעה גדולה על ענפים רבים, וכמובן שיש השפעה פסיכולוגית. ההיגיון שלנו אומר שבתוך שנה הזעזועים שגרם וירוס קורונה ייספגו על ידי הכלכלה הסינית והעולמית, אבל בטווח הקצר קשה לדעת מה יקרה".

אתם מעריכים שהכלכלה העולמית תמשיך לצמוח השנה?

"כן, בערך כמו בשנה שעברה, בשיעור של 2.8%-3%. השווקים המתפתחים במצב טוב יחסית, הכלכלה האמריקאית בנסיגה קלה, אבל עדיין צומחת בקצב סביר, ובאירופה המצב טוב יחסית".

יחסית למה?

"באופן יחסי לעומת המצב באירופה לפני כמה שנים. רמת ההשקעות בגוש האירו גבוהה בהרבה לעומת ארה"ב. הבעיה עם הריבית השלילית שיש בגוש האירו כל כך הרבה זמן, היא שהשחקנים השונים התרגלו אליה, וכעת קשה מאוד להיגמל מזה. גם בארה"ב, קשה מאוד להיגמל מההקלה הכמותית של הפד. הבנקים המרכזיים הזרימו בשנים האחרונות כמויות אדירות של כסף לכלכלה בארה"ב ובאירופה, וזה לא ממש עזר לתמוך בצמיחה. בסופו של יום, כשאתה קונה מניה, אתה רוצה לראות את החברה צומחת, ולא לעשות את זה בגלל שאין אלטרנטיבות טובות".

אז לדעתך, מחירי המניות גבוהים כיום?

"קשה לדעת. יש הרבה חברות שהראו צמיחה מרשימה בשנים האחרונות, לצד רכישה בחזרה של מניותיהן ועוד צעדים שתמכו במחירי המניות. השאלה כיום היא האם החברות יכולות להמשיך לצמוח השנה ובשנה הבאה. אם זה יקרה, אז המניות בוול סטריט ימשיך לעלות. כיום האנליסטים מעריכים שהחברות, ברמה גלובלית, יכולות לספק צמיחה של כ-10% ברווחים השנה, לאחר שב-2019 הצמיחה ברווחים ברמה גלובלית היתה כמעט אפסית. לדעתנו, זה יהיה קשה מאוד. אנחנו מעריכים שהצמיחה ברווחים תהיה קרובה יותר ל-5% - כלומר, עדיין חיובית, אין סיבה לפאניקה, אבל צריך לשים לב גם לסיכונים".

חוץ מווירוס קורונה וההאטה בכלכלות סין וארה"ב, איזה עוד סיכונים אתם רואים כיום?

"יש כמובן סיכון גיאו-פוליטי באירופה וארה"ב. ככל הנראה, דונלד טראמפ ינצח את הבחירות לנשיאות בארה"ב, אבל אם הוא יפסיד, השווקים יכולים להגיב בירידות חדות. זה תלוי כמובן מי יחליף אותו. אם המצב של כלכלת ארה"ב ימשיך להיות טוב גם קרוב לנובמבר, יש לטראמפ סיכוי טוב מאוד לנצח. כיום הסיכון העיקרי מבחינה גיאו-פוליטית נמצא בארה"ב".

"לפעמים סבלנות זה הדבר הכי טוב"

אם יש לי מיליון דולר להשקעה באיגרות חוב, איפה אתם חושבים שכדאי להשקיע כיום?

"אתה צריך לחפש שני דברים: איפה הכי בטוח להשקיע, ומצד שני מה יניב לך הכנסה שוטפת. אז בצד הבטוח יש כמובן איגרות חוב של הממשל האמריקאי, שמספקות גם הכנסה שוטפת מסוימת, לא גבוהה, אבל עדיין חיובית. בצד של הכנסה שוטפת גבוהה יותר, הייתי משקיע באג"ח לא מדורגות. כיום איגרות חוב מדורגות לא מספקות הכנסה גבוהה בהרבה לעומת אג"ח הממשל האמריקאי, ומצד שני הן מסוכנות מאוד באופן יחסי, בגלל שרווחי החברות כבר לא צומחים בקצב גבוה. אז הן נכס לא אטרקטיבי במיוחד כיום.

"אז מצד אחד כדאי להשקיע באג"ח של הממשל האמריקאי, ונוסף על כך, כדי לספק הכנסה גבוהה יותר של עד 6%, אפשר לקנות תיק מפוזר ומגוון של אג"ח לא מדורגות. אפשר להסתכל גם על אג"ח בשווקים המתפתחים, בעיקר מקסיקו ורוסיה".

למה מקסיקו ורוסיה דווקא?

"הכלכלות שלהן משתפרות, האינפלציה והריבית במגמת ירידה. כמובן שבשווקים המתפתחים הסיכונים הרבה יותר גבוהים, אבל גם פוטנציאל ההכנסה גבוה יותר. האינפלציה בשווקים המתפתחים קרובה לשפל של כל הזמנים. יש כיום יותר פוטנציאל לרווחים באג"ח של השווקים המתפתחים בהשוואה לשווקים המפותחים. אבל, כמובן שחשוב לאזן את הסיכונים בכל תיק השקעות בהתאם לרמת הסיכון שלו".

מה כדאי כיום למשקיע הממוצע לעשות?

"לא לשנות כיום כלום. לחכות, לעקוב ולראות מה יילד יום. לפעמים להמתין בסבלנות זה הדבר הכי טוב לעשות. המצב הזה גם מייצר הזדמנויות כמובן, אז אולי אפשר להגדיל החזקות במקומות כמו סין, שנפגעו הכי הרבה מהמצב. בטח שלא צריך להיכנס לפאניקה ולמכור הכל.

"מומלץ לקנות קצת זהב, למקרה שבאמת יהיה מיתון והבנקים המרכזיים ידפיסו כמויות עוד יותר גדולות של כסף. גם אם תחול התאוששות, הדולר כנראה ייחלש - וגם זה תסריט שתומך בהמשך התחזקות הזהב. אם למשל, למשקיע מסוים יש 10% מהתיק במזומן, אז הוא יכול להשקיע 5% בזהב".

לדברי פאוליני, "השוק כיום הרבה יותר מסוכן לעומת המצב ב-2003, בעת שהתפרץ וירוס סארס, גם בגלל שכלכלת סין הרבה יותר חזקה וגדולה ומשפיעה על הכלכלה העולמית, וגם בגלל שאז הכלכלה העולמית רק יצאה מהמשבר של 2000-2002 והיתה בתנופת התרחבות. כיום אנחנו בתקופה שהכלכלה העולמית, האמריקאית, האירופית והסינית, הרבה יותר חלשות לעומת המצב ב-2003, ולבנקים המרכזיים אין הרבה תחמושת וכלים לתמוך בכלכלה".

לפני כמה ימים הודיע פיקטה כי יפסיק לחלוטין את ההשקעות שלו בניירות ערך של חברות העושות שימוש בדלקים מזהמים (נפט, גז טבעי ופחם) עד לסוף 2020, מרמה של כ-250 מיליון דולר בסוף 2019.

לדברי פאוליני, "מעורבות ואקטיביזם זאת החזית החדשה. אנחנו מנסים להשפיע לא רק על חברות שאנחנו משקיעים בהן, אלא גם על ממשלות וארגונים שונים במטרה לשפר את החברה בהיבטים כמו חינוך, בריאות ושמירה על הסביבה.

"בשנה שעברה היינו מעורבים ביותר מ-4,000 אסיפות של בעלי מניות ואג"ח וכינוסי דירקטוריונים. הלקוחות שלנו דורשים את זה מאתנו, וזה ככה אגב גם בעוד הרבה חברות השקעות ובנקים גדולים. העולם משתנה, ואנחנו צריכים לתרום את חלקנו לשמירה על הסביבה, לשיפור החינוך, הבריאות, חקלאות, מזון ועוד". 

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2%, אודיוקודס צוללת בכ-14%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

אזעקות בצפון ובעוטף עזה; דיווח בלבנון: "תקיפה משולבת של חיזבאללה"

המשלחת הישראלית תמריא לקהיר בשעות הקרובות • סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח