גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדילמה הבלתי אפשרית של העצמאים: לשלם מס הכנסה או לשלם משכורות

יותר ויותר בעלי עסקים מוצאים עצמם בסיטואציה שבה רואי חשבון ממליצים להם להעדיף חשיפה לתביעות אזרחיות של עובדים על פני הסיכון שהמדינה תרדוף אותם ● עו"ד ורו"ח ג׳ק בלנגה: "הדחיות שניתנו הן קשקוש. הכסף צריך להיות משולם בשבוע הבא, והמקורות לתשלום רק הצטמצמו"

חנויות סגורות במתחם ירקונים / צילום: כדיה לוי, גלובס
חנויות סגורות במתחם ירקונים / צילום: כדיה לוי, גלובס

א' בעל מסעדה קטנה, שנסגרה כעת בעקבות הנחיות משרד הבריאות. מעבר להוצאות השוטפות של השכירות והחזר הלוואות, ב-26 בחודש הוא יידרש א' לשלם את המע"מ בעבור פעילות המסעדה בחודש פברואר, וב-9 באפריל הוא יידרש לשלם את משכורות עובדיו עבור מחצית חודש מרץ. אלא שבעקבות משבר הקורונה, אין לו מספיק כסף כדי לעמוד בכל ההתחייבויות. לאחר חישוב קצר, הוא הבין שהוא יכול לשלם את המשכורות, אך לא לשלם את מס ההכנסה על המשכורות, פשוט כי לא יישאר לו מספיק כסף אחרי שהוא ישלם את המע"מ עבור הפעילות בחודש הקודם.

הבעיה היא שאם בעל עסק לא משלם את מס ההכנסה, הוא חשוף לסנקציה פלילית בגין התחמקות ממס.

א' לא לבד. יותר ויותר בעלי עסקים מוצאים את עצמם בסיטואציה שבה הם צריכים לבחור בין תשלום משכורות לעובדים לתשלום המס. כשהם מגיעים לרואי החשבון שלהם, אלה ממליצים להם להעדיף חשיפה לתביעות אזרחיות של עובדים או של ספקים על פני הסיכון שהמדינה תרדוף אותם. החששות האלה נוספים לחששות הקיומיות היומיומיות שעסקים קטנים מתמודדים איתם בימים אלה. הם ממש לא ציפו שלשאלה "איך אשים אוכל על השולחן בחודש הבא" תצטרף גם השאלה "האם אעמוד לדין פלילי על אי תשלומי מסים". ומה המדינה עושה כדי להרגיע אותם?

התמודדות מוסרית, חוקית ופלילית

לדברי עו"ד ורו"ח ג׳ק בלנגה, "עד כה המדינה לא עשתה כלום למען העסקים הקטנים, והם נאלצים להתמודד עם המשבר לבדם. זוהי החוליה הכלכלית הכי חלשה במשק, והנה אותם בעלי עסקים נמצאים עם התמודדות מוסרית חוקית ופלילית חדשה. ב-26 בחודש יצטרכו לשלם את המע"מ של חודש פברואר וצריכים להשאיר גם כסף למע"מ בגין הפעילות עד 15 בחודש מרץ, שכן אם לא ישלמו הם חשופים להליך פלילי. עכשיו הם נדרשים להכין כסף למשכרות מרץ עד היציאה לחל"ת, אך אין להם כל הכסף, כולל הניכויים וההפרשות לפנסיה.

"אי העברת ניכויי מס הכנסה וביטוח לאומי מהווה עבירה פלילית ובעלי העסקים מתלבטים אם לשלם את הנטו ולהיות חשופים להליך פלילי מול המדינה או לא לשלם שכר כלל לעובדים ולהיות חשופים לתביעה שלהם, וגם לפגוע בעובדים מהותית, שלא יקבלו את שכר לפני ערב פסח".

ג'ק בלנגה / צילום: יונתן בלום, גלובס

במוקד הבעיה נמצאים 465 אלף העצמאים בישראל. אין להם רשתות ביטחון. לא דמי אבטלה ולא לחל"ת. עלות הפגיעה היומית בהם בתקופת ההשבתה היא 100 מיליון שקל, כ-20% מסך הפגיעה במשק, ונכון להשבתה של חודש וחצי, הפגיעה המוערכת עומדת על כ-3.15 מיליארד שקל.

בראשית השבוע הודיעה המדינה על חבילת סיוע לעצמאים, הכוללת פיצוי חד-פעמי של 6,000 שקל, המקביל לחודש דמי אבטלה, לכ-240 אלף העצמאים הקטנים ביותר, אלה שמחזור העסקים שלהם אינו עולה על 300 אלף שקל בשנה. בנוסף, נדחו מועדי תשלומי המע"מ הדו-חודשיים עד 27 באפריל ואלה החודשיים נדחו בעשרה ימים; כמו כן נדחו תשלומי חובה לעסקים קטנים ובינוניים, ובהם ארנונה עסקית, תשלומי מים וביטוח לאומי.

ההקלות האלה לא עושות רושם רב על העסקים הקטנים ומייצגיהם.

לדברי בלנגה, "כל הדחיות שניתנו עד כה הן קשקוש. אין להן כל משמעות. הכסף משולם בשבוע הבא, והמקורות לתשלום רק הצטמצמו. מן הראוי שמשרד המשפטים יפרסם באופן מיידי הוראה שבגין תקופת הקורונה לא תיפתח בשנת 2020 אף חקירה פלילית בגין אי ביצוע תשלומי חובה כלשהם, והאכיפה תהיה אזרחית בלבד; כמו כן, תינתן דחייה לכל ההפרשות לקופות גמל ופנסיה. במקביל, רשות המסים חייבת להודיע על דחיית תשלומי הניכויים של חודש מרץ לפחות לחודשיים, לאחר סיום המצב הנוכחי במשק".

גם נשיא לשכת יועצי המס ירון גינדי לא מתרשם מההצהרות על הדחיות והמענקים לעסקים. "המדינה מפקירה באופן ישיר 500 אלף משפחות של עצמאים, כי מקבלי ההחלטות הם שכירים שהגנו על עצמם ועל הציבור שלהם. הפיצוי, שמוצע לעצמאים, הוא לעג לרש. איך ייתכן שעצמאי שהרוויח בשנת 2018 13,000 שקל ברוטו (המקסימום שמותר להרוויח בשביל לקבל פיצוי זה 12,500 שקל בחודש - 150 אלף שקל בשנה), הוא עשיר גדול, ולכן הוא לא זכאי כלל וכלל לפיצוי מהמדינה, אבל שכיר שהרוויח 30,000 שקל ברוטו זכאי לדמי אבטלה עד המקסימום האפשרי? ועצמאי שהמחזור שלו הוא 310,000 שקל, קרי 26,000 שקל לחודש לא זכאי בכלל לפיצוי? יש בר דעת שיכול לתת להפליה הזועקת הזאת הסבר?".

גינדי מוסיף כי "ראש הממשלה הוא זה שמקבל את כל ההחלטות במשבר הזה, על סמך הייעוץ שהוא מקבל מאת הפקידות השכירה, בלי להבין שהוא מפקיר אותנו ואת ילדינו פצועים בשטח לדמם למוות אט אט. לא רשות המסים היא הבעיה ולא משרד האוצר, רק ראש הממשלה, כי כאשר הוא יקבל את ההחלטות הנכונות כולם יתיישרו בהתאם. היציבות של הכלכלה שלנו תלויה ביציבות של העסקים הקטנים והבינוניים".

פער בין מגדל השן למציאות בשטח

גם אביר קארה, מייסד תנועת "אני שולמן", מחכה שהמדינה תתעורר. "בדיוק בגלל מדיניות רבת השנים הזאת של הממשלה, של זלזול והתעלמות מהעצאים, הקמנו את 'אני שולמן', ועכשיו גם ראינו מהצד את ההתלהבות של האיגודים, שהיו מעורבים בקביעת דחיית המע"מ והמענקים לכאורה, ואת ההתהדרות שלהם בנוצות לא להם. ככל שעוברים הימים מאז ההצהרות על דחיית המע"מ ועל המענקים, ומתבררים הקריטריונים לקבלם, רואים את הפער בין מגדל השן לבין השטח. אנחנו פועלים כדי שהמדינה לא תעשה את מה שהיא יודעת הכי טוב: להכניס יד עמוק לכיס של השולמנים ולחלק כספים לארגונים גדולים עם ועדים חזקים".

לדברי קארה, "יש לפעול באופן מיידי לעצירת הדימום של העסקים הקטנים והבינוניים, להקפיא את כל התשלומים שלהם, לבטל ארנונה, לדחות תשלומי מע"מ ומס הכנסה. הסקטור העסקי הוא היחיד שיוציא את מדינת ישראל ממשבר הקורונה, והגיע הזמן להשקיע בו כספים, לטובת העתיד של כולנו". 

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"