גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ככה זה כשסגורים בבית: 25 מיליארד שקל מכירות בשוק מוצרי הצריכה במחצית 2020

שוק מוצרי הצריכה מציג צמיחה של כ-9% במכירות במחצית הראשונה של השנה ● לא רק המכירות עלו, אלא גם המחירים – בעיקר בקטגוריות המזון והמוצרים לבית ● "גלובס" מנתח איזה חברות מזון נהנו ואיזה נפגעו, מה קנינו יותר, מה פחות, ועד כמה מחירי המזון ממשיכים לטפס

קניות ברשת מזון בימי הסגר / צילום: כדיה לוי
קניות ברשת מזון בימי הסגר / צילום: כדיה לוי

שוק מוצרי הצריכה מסכם את המחצית החזקה ביותר שנראתה בענף בשנים האחרונות הודות להשפעות משבר הקורונה - מכירות של 25 מיליארד שקל, המציגות צמיחה של כ-9% במכירות הכספיות, תוספת של 2.08 מיליארד שקל בהשוואה למחצית המקבילה אשתקד. המשבר, שהוביל לסגירת השמים בישראל ולמגבלות על מסעדות ובתי קפה, הביא לצמיחה אדירה הן בתחום המזון והמשקאות, והן בתחום מוצרי הטואלטיקה.

כיצד נראתה המחצית הראשונה עבור חברות המזון הגדולות, וכיצד תיראה המחצית השנייה? "גלובס" מנתח אילו חברות מזון נהנו ואילו נפגעו, מה קנינו יותר (מוצרי בישול ואלכוהול) ומה קנינו פחות (חטיפים ומסטיקים לדרך), ועד כמה מחירי המזון ממשיכים לטפס.

הודות לגל הראשון של הקורונה ולקראת הגל השני

יותר מזון, פחות משקאות

באופן מסורתי, דווקא המחצית השנייה של שוק המזון נחשבת לחזקה יותר בהיקפי המכירות השנתיים. אלא שהמחצית הנוכחית מציגה גידול משמעותי של 7.2% גם ביחס למחצית השנייה ב-2019, כפי שעולה מנתונים שמפרסמת חברת איסוף המידע והניתוח סטורנקסט.

לא רק המכירות עלו, אלא גם המחירים. במהלך המחצית נרשמה עלייה של קרוב ל-1% לפי מדד המחירים של סטורנקסט. עלייה זהה נרשמה גם בחודש יוני, בהשוואה ליוני אשתקד. הצמיחה החדה ביותר במכירות במחצית נרשמה בקטגוריות המזון והמוצרים לבית, והן גם אלה שהתייקרו בצורה המשמעותית ביותר.

גם בחודש יוני עצמו הקטגוריות הצומחות קשורות לשהייה ממושכת יותר בבית, והטיית צריכת המזון לסביבה הביתית. כך, המכירות הכספיות של תחום מוצרי המזון צמחו במחצית הראשונה של 2020 ב-9.4% לעומת המחצית אשתקד, מתוכן 8.4% נובעים מצמיחה ריאלית, כשהפער מגיע מעליות מחירים. גם בתחום המוצרים לבית נרשם גידול של 13.3% במחצית, וגם כאן 1.3% מגיעים מעליית מחיר, כשהצמיחה הריאלית עומדת על 12.1%.

בתחום המשקאות, שלא נהנה מהצמיחה החריגה שאפיינה את יתר התחומים, נרשמה עלייה במכירות של 3.6% בלבד. כאן עיקר הצמיחה נבע באופן מובהק מגידול במכירות, כשהמחירים נותרו יציבים יחסים עם עלייה קלה של 0.3%. התחום היחיד שבו לפי סטורנקסט לא נרשמה עליית מחירים הוא טיפוח הפרט, שם נרשם גידול כספי של 6.1%, וירידת מינורית של 0.3%.

עוד עולה מנתוני סטורנקסט כי 62% מהצמיחה בשוק מגיעים מעשר מחלקות המהוות 38% מהמכירות, רובן משויכות לעלייה בבישול והאפייה הביתיים. היקף מכירות מוצרי האפייה והבישול זינק בהיקף אדיר של כ-27%, והן הסתכמו ב-123 מיליון שקל במחצית. מוצרים כמו אורז, קטניות, פסטה ותבשילים זינקו בכ-22% וטיפסו ל-105 מיליון שקל במחצית, קטגוריית השמנים גדלה ב-19% להיקף של כ-69 מיליון שקל, והרטבים והממרחים צמחו בכ-17% להיקף של כ-120 מיליון שקל. גם קופסאות שימורים צמחו ב-13%, ומכירותיהן הסתכמו בכ-109 מיליון שקל. קטגוריות נוספות שצמחו במיוחד היו בשר ועוף קפואים, עוף טרי, ניקוי הבית, והיגיינה וטיפוח הגוף.

נתון מעניין נוסף שמבטא את השפעות התקופה הוא הגידול במכירות האלכוהול, על רקע ההגבלות על פעילות הברים והמסעדות בהנחיית משרד הבריאות. המכירות של יין, בירה ומשקאות חריפים ברשתות הקמעונאות צמחו במחצית הראשונה של השנה בכ-10%, כאשר רק בחודש יוני לבדו נרשמה צמיחה של 7%.

הנתון הזה מעניין במיוחד, לאור העובדה שדווקא במשקאות לא אלכוהוליים, כלומר משקאות קלים ומים, נרשמת ירידה במכירות המחצית הראשונה של 2020 לעומת 2019. לאורך המחצית נרשמה ירידה של 0.7% במכירות המשקאות, וביוני לבדו ירידה של כ-3%. הקטגוריה הזו מציגה סטגנציה כמותית וירידה כספית, שנובעת מצניחה כספית חדה של כ-8% במכירות של משקאות אישיים. עיקרה נרשם במהלך אפריל, שאופיין בסגר וביציאות מעטות מהבית עקב מגפת הקורונה.

כתמונת ראי, המחלקות שמציגות את הירידה החדה ביותר במכירות הן מסטיקים וחטיפי דגנים, שמוגדרים כ"מוצרים לדרך", כמו גם בקבוקי שתייה אישיים. אותן קטגוריות שרשמו ירידה במכירות בתקופת הגל הראשון הציגו עלייה במכירות עם החזרה לפעילות והסרת המגבלות, אך כעת מציגות שוב ירידה, גם מבלי שהוטלו מגבלות תנועות משמעותיות על רקע העלייה בתחלואה.

בחרו במבצעי הפסד

איך נראה החודש שמסכם את המחצית, ומה אפשר ללמוד ממנו קדימה? בתחילת יוני התברר כי המגמה של עלייה במכירות משבוע לשבוע נבלמת אחרי 12 שבועות (מלבד שבועות החגים פסח ויום העצמאות). בשבוע של ה-31 במאי ירדו המכירות השבועיות בשוק מוצרי הצריכה לראשונה מתחת לרף של מיליארד שקל, ומאז באופן הדרגתי נרשמה ירידה כמעט מדי שבוע. בשבוע של ה-7 ביוני נרשמו מכירות של 945 מיליון, בשבוע של ה-14 ביוני 939 מיליון, ובשבוע של ה-21 ביוני, מכירות של 924 מיליון שקל.

הירידה הזו שלחה את רשתות הקמעונאות לצאת במבצעים יוצאי דופן, אחרי שבועות ארוכים שבהם צומצמו המבצעים, בטענה לעומסים שהביאו לחיסול הסחורה בחנויות. כך, בסוף חודש יוני החלו הרשתות לפרסם מבצעי הפסד שלא נראו כמותם בענף בשנים האחרונות, כמו אבטיח בשקל, מגנום בשקל או מבצעי חינם. המטרה כאן היא שיווקית - למשוך צרכנים להגיע לחנויות הפיזיות, ולבצע בהן את הקניות. זו גם הסיבה שרוב הרשתות מתנות את המבצעים בקנייה מעל לסכום מסוים.

בינתיים, בשבוע האחרון של יוני נרשמה עלייה בהיקף התחלואה בישראל, וכבר באותו סוף שבוע החל שיח על הטלת מגבלות ואפשרות של הסגר, שיצרו בהלת קניות ברשתות המזון. באותו שבוע של ה-28 ביוני נרשמה תוספת של 24 מיליון שקל במכירות לעומת השבוע שקדם לו. כלומר, עלייה בתחלואה והגבלות חדשות על ברים ומסעדות לצד מבצעים האגרסיביים, שינו את המגמה.

כך או כך, גם בשבועות החלשים יותר מדובר במכירות שגבוהות משבוע ממוצע ב-2019. הן מושפעות כמובן מהמציאות שבה יותר ישראלים נמצאים בישראל בשל השמיים הסגורים, ויש יותר פיות להאכיל.

תנובה ירדה, שטראוס עלתה

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, הציגה בסיום יוני ירידה במכירות של קרוב ל-2% לעומת יוני אשתקד, והן הסתכמו ב-462 מיליון שקל. זאת למרות מבצע אגרסיבי של שני מוצרים חינם ברכישת 8 מוצרים. הירידה מתרחשת, בין היתר, על רקע עיתוי חג שבועות שחל השנה במאי, לעומת יוני בשנה שעברה.

שטראוס, חברת המזון השנייה בגדולה בישראל, שפתחה גם היא במבצע אגרסיבי של 8 מוצרים ב-30 שקל, דווקא הצליחה לצמוח ביוני ביותר מ-6% לעומת החודש המקביל ב-2019, עם מכירות שהסתכמו ב-396 מיליון שקל - פער של 66 מיליון שקל בלבד לעומת אלה של תנובה באותו חודש. גם קבוצת המזון השלישית בגודלה, אסם-נסטלה, הציגה צמיחה מרשימה ביוני, עם 7.3% בסך של 292 מיליון שקל.

בניגוד לשתי אלה, החברה המרכזית, הבעלים של קוקה קולה וטרה והקבוצה הרביעית בגודלה בשוק המזון והמשקאות, ממשיכה להציג חודש אחרי חודש שחיקה במכירות. בחודש יוני התבטאה השחיקה הזו בירידה של כ-5% במכירות לעומת החודש המקביל ב-2019, עם מכירות של 224 מיליון שקל.

חברת המזון הציבורית נטו היא הצומחת ביותר מבין ספקיות המזון הגדולות, והיא מציגה גידול של כ-12% לפי נתוני סטורנקסט, שאינם כוללים את מכירות הבשר והדגים הטריים שלה. בתוספת המכירות הללו, כפי שעולה מנתונים שמסרה החברה ל"גלובס", עולה כי מכירותיה טיפסו בכ-26% לסך של 184 מיליון שקל.

בסיכום המחצית הראשונה של 2020 מציגות כל חברות המזון הגדולות צמיחה יוצאת דופן בשיעורים חד ספרתיים גבוהים, למעט נטו שסיכמה את המחצית עם צמיחה בשיעור דו ספרתי, והחברה המרכזית שסיכמה את המחצית הראשונה של השנה עם צמיחה של 2% בלבד, בעוד שהשוק כולו גדל בקרוב ל-9%. שלוש חברות נוספות בשוק המזון נהנו מצמיחה חריגה במחצית - וילי פוד (30%), גד (20%), וספקית הביצים מ.לסר (31%).

גם ההסתערות על נייר הטואלט באה לידי ביטוי בסיכום המחצית. בתחום הטואלטיקה הספקית הצומחת ביותר בסיכום מחצית 2020 היא חברת סנו הציבורית, שרשמה גידול של 14.3% עם מכירות של 840 מיליון שקל. חברות נוספות שבלטו בצמיחה שלהן על רקע המשבר הן קימברלי קלארק (5.6%), יוניליוור (7.6%) ושניב, שצמחה בשיעור חריג של 28% לעומת המחצית המקבילה אשתקד.

וכיצד ייראה הענף במחצית השנייה של 2020? בענף המזון עוקבים מקרוב אחר השלכות המשבר. בחברות רבות צופים האטה במכירות, לצד פגיעה בקטגוריות פרימיום יקרות יחסית, מה שעלול להביא לכיווץ מסוים בהיקפי סלי הקנייה הממוצעים. עם זאת, כל עוד קיימות מגבלות על המשק שמשפיעות על צריכת מזון מחוץ לבית, ועל האפשרות לטוס לחו"ל, יהיו כאמור יותר פיות להאכיל - גם אם הסלים של חלקם יצטמקו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

העסקה של אלביט, המכרז של רפאל ומטוס "יום הדין" החדש של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה