גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק ה-IT רותח: כך בולעות ארבע החברות הגדולות את המתחרות

העסקה הנרקמת במסגרתה תרכוש וואן טכנולוגיות את טלדור עבור 250 מיליון שקל מהווה נקודת שיא של תהליכי המיזוג בתחום • איך הפך שוק שירותי המחשוב לתחום שמייצר תשואות ענק ורווחים לחברות הגדולות, מי הן ארבע הגדולות שנהנות משליטה ללא עוררין, ומה הסיכוי שהממונה על התחרות תתערב

מיזוגים רבים בשוק שירותי המחשוב / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מיזוגים רבים בשוק שירותי המחשוב / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

שוק שירותי המחשוב (IT) בישראל הניב בשנים האחרונות שורה ארוכה של עסקאות מיזוג ורכישה. לרוב הרוכשת הייתה אחת מארבע חברות ענק הנסחרות בבורסה בתל אביב וחולשות על עיקר השוק, ואילו הנרכשת - חברה קטנה פרטית.

כעת עולה השוק מדרגה עם עסקה גדולה שבמסגרתה מתמזגות שתיים מהחברות הציבוריות: וואן טכנולוגיות, אחת מארבע מובילות השוק (השלוש האחרות - מטריקס, חילן ומלם תים), הודיעה על רכישת טלדור בעסקה של 250 מיליון שקל במזומן. העסקה תתבצע במחיר של 22.5 שקל למניית טלדור, המהווה פרמיה של 30.5% מחיר המניה של טלדור בבורסה.

בעבר נעשו שני ניסיונות לבצע מיזוג בין שתי החברות שלא הבשילו לעסקה. על אחד מהניסיונות דווח ב"גלובס" לפני למעלה משלוש שנים, אז ניסתה וואן לרכוש את טלדור שנסחרה בשווי גבוה מהנוכחי (בטלדור הכחישו את הידיעה בזמנו - ש.ח.ו). עבור וואן, שהתרחבה בשנים האחרונות באמצעות רכישות שונות שחלקן מחוץ לתחום המסורתי שלה - כגון אתר השוואת המחירים mySupermarket - כאן מדובר בהתרחבות בליבת עסקיה.

השנים הטובות: חגיגת מיזוגים ורכישות בשוק ה-IT

שוק ה-IT מקיף מגוון רחב של תחומים, החל מתשתיות מחשוב, דרך פתרונות תוכנה לארגונים, בינה עסקית (BI), ניהול שכר ומשאבי אנוש. היקף ההכנסות המצרפיות של שש החברות הבורסאיות המובילות בתחום עמד ב-2019 על 11.1 מיליארד שקל - עלייה של 10.5% מ-2018. מדובר בשוק שמתאפיין במגמה כלל עולמית של מיזוגים ורכישות, שבא לידי ביטוי ברכישת חברות מחשוב קטנות על-ידי חברות גדולות - מגמה שכאמור קיימת גם בישראל. זו נובעת מרצונן של החברות הגדולות לשמר את הצמיחה בפעילותן ובמחירי המניות הנוסקים שלהן, וכן לגוון פעילות לתחומים נוספים.

בחגיגת המיזוגים ורכישות בענף ה-IT המקומי לוקחות חלק כל החברות הציבוריות הגדולות. בין העסקאות הבולטות מהשנים האחרונות נזכיר את רכישת השליטה בחברות דנה הנדסה וגסטטנרטק על-ידי מטריקס; רכישת ITway על-ידי חילן; רכישת השליטה באדיוסיסטמס על-ידי מלם תים; ומספר רכישות שבוצעו על-ידי וואן.

השנים האחרונות היו טובות מאוד לתוצאות הכספיות של חברות ה-IT הנסחרות בבורסה: המגמות של מעבר מואץ לדיגיטל ולמחשוב ענן בקרב הלקוחות (ארגונים עסקיים, גופי ממשלה וכדומה) וכן הצורך בשיפור תשתיות ישנות הניע פרויקטים גדולים ויצר מנועי צמיחה. במקביל, הרכישות שבוצעו תמכו בהמשך הגידול בהכנסות החברות ויצרו להן צמיחה לא-אורגנית.

ארבע הגדולות: תשואה תלת-ספרתית מאז 2017

בהתאם לכך, גם מניות הסקטור טסו בשנים הקודמות והציגו לפעמים תשואה בשיעור תלת-ספרתי שנתי. נכון להיום שוות ארבע החברות המובילות בענף (מטריקס, חילן, וואן ומלם) יותר מ-12 מיליארד שקל.

פרוץ משבר הקורונה שינה את המגמה בתחילת השנה, ומניות הסקטור נפלו מהשיאים אליהן נסקו בינואר-פברואר השנה. אולם ההתאוששות במניות הייתה מהירה ורובן חזרו לעליות, גם אם עדיין לא לרמות השיא של תחילת 2020.

דוחות המחצית הראשונה של חברות ה-IT הצביעו על עצירה ופגיעה מסוימת בתוצאות. חלק מאלו שרכשו חברות הצליחו לשמר את הצמיחה ולקזז פגיעה בהכנסות בשל משבר הקורונה והסגר שהוטל על המשק, אולם רובן הציגו ירידה בהכנסות או צמיחה מתונה שלא אפיינה אותן בשנים קודמות. ברווחיות היו תוצאות מעורבות, כשחלק מהחברות שיפרו את הרווח התפעולי והנקי ובחלקן הרווחים נפגעו.

 

הרכישה: וואן מצמצמת פערים ממטריקס

רכישת טלדור, כאמור בסך 250 מיליון שקל, תמומן על-ידי וואן באמצעות מימון בנקאי לזמן קצר וזמן ארוך וממקורותיה העצמיים, ואולי גם בעזרת גיוס הון. בסוף המחצית הראשונה היו בקופת וואן מזומנים ושווי מזומנים בסך כ-126 מיליון שקל לעומת חוב של כ-177 מיליון שקל לבנקים ולמחזיקי איגרות החוב, שרובו לטווח ארוך.

בעלת השליטה בוואן היא מיחשוב ישיר (45.8%) של עדי אייל, שמכהן כמנכ"ל וואן ומיחשוב ישיר.

בעלת השליטה בטלדור היא חברת ההשקעות הפרטית DBSI של יוסי בן-שלום וברק דותן, שמחזיקה ב-58.6% ממניות טלדור וצפויה לקבל תמורתן בעסקה כ-145 מיליון שקל. DBSI היא בעלת מניות ותיקה בחברה: היא רכשה את השליטה בטלדור בשנת 2003 לפי שווי חברה של 82 מיליון שקל בלבד, מידי פולאר תקשורת, שהייתה אז בשליטת קבוצת שרם-פודים-קלנר, ומידי דוד קוליץ.

בעלי מניות אחרים בטלדור הם גופים מוסדיים מישראל, בהם הפניקס, מור ופסגות. השלמת העסקה כפופה לקבלת אישור בעלי המניות של טלדור באסיפה שתתכנס לצורך זה ב-15 בדצמבר. במקביל כפופה השלמת העסקה גם לקבלת אישור הממונה על התחרות. לפחות מצד בעלי המניות לא נראה שצפויה התנגדות, לאור הפרמיה הנדיבה המוצעת להם בעסקה, לאחר שנים של דשדוש בשווי השוק של טלדור.

נזכיר, שהחברה נקלעה לשערורייה חשבונאית בשנת 2014 כשהתגלו בדוחות אי התאמות בהיקף 49 מיליון שקל, שגרמו למחיקה של 30% מההון העצמי של החברה. מניית החברה התאוששה בהמשך, אך במשך השנים האחרונות שווי החברה נע בטווח מצומצם יחסית, ובשנת 2019 כשמניות ה-IT טסו, מניית טלדור הסתפקה בתשואה צנועה יחסית לרוב האחרות.

טרם השלמת העסקה נקבע שטלדור רשאית לחלק דיבידנד של עד 1.5 שקל למניה, מתוך הרווחים הראויים לחלוקה שהצטברו אצלה. אם החברה לא תחלק דיבידנד, תגדל התמורה למניה בגובה הסכום שלא חולק, בכפוף לזכותה של וואן לבטל את העסקה.
טלדור פועלת בשני מגזרי פעילות: מגזר מערכות ומגזר תקשורת ותשתיות. בתחום הראשון היא מספקת שירותי תוכנה ופתרונות IT לארגונים, באמצעות פרויקטים שונים, ובתחום השני היא מספקת פתרונות שונים ובהם אינטגרציה, אבטחת מידע ועוד. וואן פועלת בשלושה מגזרים: פתרונות ושירותי תוכנה, בו היא מפתחת ומטמיעה פתרונות אצל לקוחותיה; מגזר פתרונות תשתיות ומחשוב הכולל פתרונות תשתיות, אחסון, תקשורת, מחשוב ענן וכדומה, ובו היא משווקת מוצרים של IBM, HP ולנובו; וכן מגזר אספקת שירותים מנוהלים, בו היא מפעילה מרכזי תמיכה טכנולוגיים (Help Desk) לחברות.

במחצית הראשונה של 2020, הכנסות טלדור התכווצו ב-8% ביחס לתקופה המקבילה ב-2019, והסתכמו ב-370 מיליון שקל, ירידה שהוסברה בהשפעות השליליות של משבר הקורונה והסגר הכללי במשק. שיעור הרווח הגולמי הסתכם ב-14.4%.

וואן צפויה לפרסם את דוחות הרבעון השלישי בשבוע הבא. במחצית הראשונה של 2020, הכנסותיה גדלו ב-3.2% לכ-842 מיליון שקל. שיעור הרווח הגולמי הסתכם ב-16.9%, הרווח התפעולי גדל ב-1.5% ל-61.9 מיליון שקל והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות הסתכם ב-37.6 מיליון שקל.

בהודעת החברות נכתב כי "עם מחזור שנתי מצרפי של כ-2.5 מיליארד שקל וכ-6,500 עובדים, תהווה הקבוצה הממוזגת את אחד משני הגופים הגדולים והמובילים בתחום שירותי טכנולוגיות המידע בישראל, עם המגוון הרחב ביותר של טכנולוגיות, פתרונות תוכנה ותשתיות, ונוכחות בכל מגזרי המשק".

בכל מקרה גם לאחר השלמת הרכישה, מטריקס צפויה לשמור על מעמדה כחברה הגדולה בשוק ה-IT הישראלי, הן ברמת ההכנסות והן במספר העובדים, אך החברה הממוזגת וואן-טלדור תוכל לעקוף את חילן.

וואן יוצגה במסגרת העסקה על-ידי עו"ד שירי שחם ועו"ד שי מרגלית ממשרד יגאל ארנון ושות’; טלדור יוצגה על-ידי עו"ד שיראל גוטמן-עמירה ועו"ד אמיר גודרד ממשרד אגמון ושות’. 

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"