גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכסוך לא נגמר: אורן יוניוב בדרך לקרב בינלאומי עם קבוצת WPP

לגלובס נודע כי עו"ד בעז בן-צור, המייצג את יוניון, שלח מכתבים לחלק מלקוחות קבוצת WPP בישראל, בבקשה להעביר לידי יוניון כל מידע על טרנזקציה כספית שיש להם עם הקבוצה, כדי שניתן יהיה להוציא צווי הוצאה לפועל ולעקל את הכסף

אורן יוניוב, בעלי חברת המדיה יוניון / צילום: איל יצהר
אורן יוניוב, בעלי חברת המדיה יוניון / צילום: איל יצהר

שנים לאחר שאורן יוניוב, בעלי חברת המדיה יוניון, הצליח לנצח את קבוצת הפרסום WPP בבוררות סביב השאלה מי ישלוט בחברה ולזכות בבעלות המלאה עליה, נראה כי בין הצדדים עומד להתחולל קרב משפטי נוסף, והפעם בבתי משפט בינלאומיים.

סימנים ראשונים לקרב המתקרב ניתן לראות בימים האחרונים: לגלובס נודע כי עו"ד בעז בן-צור, המייצג את יוניון, שלח מכתבים לחלק מלקוחות קבוצת WPP בישראל, ביניהם פרוקטר אנד גמבל, שסטוביץ', משרד הפרסום אדלר-חומסקי ואחרים, בבקשה להעביר לידי יוניון כל מידע על טרנזקציה כספית שיש להם עם הקבוצה, כדי שניתן יהיה להוציא צווי הוצאה לפועל ולעקל את הכסף. מדובר במכתב מאוד יוצא דופן בענף הפרסום, בו נוטים בד"כ שלא לערב לקוחות בסכסוכים המסחריים שבין סוכנויות הפרסום והמדיה.

המכתב חושף התנהלות שהתרחשה בשנים האחרונות בין הצדדים הרחק מאור הזרקורים, כמו למשל בוררות נוספת בה נידונו חובות בהיקף של כ-5.6 מיליון שקל של WPP ליוניון, שנוצרו מכך שבמהלך שנות הבוררות סבב א' יוניון שילמה עבור זמן הפרסום שנרכש עבור לקוחות משרד הפרסום y&r ישראל (שבבעלות WPP). בפברואר 2020 פסק הבורר לטובת יוניון, וההחלטה קיבלה תוקף של בית משפט, אולם למרות שעברו חודשים מאז, WPP נמנעת מלשלם.

"צווי העיקול תפסו רק חלק קטן ביותר מסכום החוב"

במכתב מתאר עו"ד בן-צור את השתלשלות הדברים מאז: "מרשתי פנתה לבית המשפט וקיבלה צווי עיקול המופנים נגד משרד y&r ישראל. צווי העיקול תפסו רק חלק קטן ביותר מסכום החוב. נכון להיום, חודשים רבים לאחר שניתן ואושר פסק הבוררות על-ידי בית המשפט המחוזי, משתמטת קבוצת WPP Plc. מפירעון החוב, ובכלל זה מתשלום הוצאות שנפסקו על-ידי בית המשפט, ומתנערת למעשה מהפעילות שהיא קיימה - ועדיין מקיימת בעקיפין - בישראל".

לדבריו, "את המסקנות שיש להסיק מהתנהלותה של קבוצה בינלאומית בעלת מוניטין דוגמת WPP Plc בישראל - וספק אם קבוצה זו הייתה מתירה לעצמה לנהוג כך במדינות אחרות - ניתן ואף כדאי להסיק. מכל מקום, מרשתי אינה מתכוונת לעבור על התנהלות זו לסדר היום. בכוונת מרשתי למצות את כל זכויותיה אל מול התנהלות נפסדת זו, ולפעול נגד גורמים שונים הפועלים במסגרת קבוצת פרסום זו ו/או קשורים עמה, בין בארץ ובין בעולם, ובכלל זה בדרך של הרחבת צווי העיקול וקבלת סעדים זמניים נוספים".

כאמור, במכתב מתבקשים הלקוחות להעביר מידע ליוניון כדי לאפשר לה לפעול: "חברתכם מצויה בקשרים עסקיים עם קבוצת WPP Plc., ובכלל זה מקיימת מולה התנהלות כספית. הנכם מתבקשים, אפוא, להבהיר בחוזר את טיב הקשרים שביניכם ובין קבוצת WPP Plc, ובפרט האם הנכם מחזיקים, מעת לעת, כספים ו/או זכויות עבור קבוצה זו. כאמור לעיל, לזכותה של מרשתי עומד חוב פסוק וחלוט בהיקף של למעלה מ-5,500,000 שקל, וכל גורם שיסייע לקבוצת WPP Plc להשתמט מפירעון חוב זה, במישרין או בעקיפין, עלול למצוא עצמו אחראי כלפי מרשתי", נכתב במכתב.

סכסוך משפטי ממושך

WPP היא קבוצת ההחזקות הגדולה בעולם בתחום הפרסום והמדיה. לפני למעלה מ-20 שנה, בעת שנדמה היה כי השלום עומד לפרוץ בישראל, הזדרזו קבוצות הפרסום הגדולות, ביניהן WPP, לרכוש משרדי פרסום מקומיים כדי שיהיו להם נציגויות בישראל. WPP רכשה פה שני משרדים גדולים - תחילה את טמיר-כהן (באמצעות סוכנות JWT) ובהמשך בשרשור של מהלך בינלאומי את שלמור-אבנון-עמיחי (באמצעות y&r).

שלמור-אבנון-עמיחי נמנה עם אחד משלושת המשרדים הגדולים, אך פרט לקריאטיב היה לו גם נכס כלכלי חשוב: שותפות עם ראובני-פרידן בחברת המדיה יונייטד, שהרוח החיה בהקמתה היה אורן יוניוב, לשעבר מנכ"ל ראובני-פרידן.

יונייטד עשתה חיל מתחילת דרכה והצליחה להשתלט על תקציבי מדיה גדולים שלא נוהלו עד אז במשרדים דוגמת שטראוס ופרטנר. אולם בסופו של דבר החברה פורקה בהוראת הממונה על ההגבלים דאז, רונית קן, ובעקבות זאת יוניוב, שנחשב לאיש החזק בה, חבר למשרד הפרסום שלמור-אבנון-עמיחי, לצורך הקמת חברת מדיה חדשה - יוניון.

השותפים לשעבר בראובני-פרידן לא אהבו את המהלך ופנו לבית המשפט בבקשה לעצור את שיתוף-הפעולה בין יוניוב לשלמור, ואכן בית המשפט קבע כי המשרד לא יוכל לעבוד עם יוניוב למשך שנה. בתגובה הוחלט אז בשלמור להפסיק את פעילותם בתחום המדיה. יוניוב הפעיל את החברה לבדו, תוך שהוא חותם על הסכמים עם לקוחות העוגן של יונייטד לשעבר. רק ב-2011, אחרי משא-ומתן ממושך, הוסכם בין יוניוב לקבוצת WPP (בעלי השליטה בשלמור) על הפיכתם לשותפים בחברה, כשבידי יוניוב 25% מהמניות, ובידי הקבוצה הבינלאומית 75%.

בסוף 2011 ספגה WPP מכה קשה, כשהתברר כי גדעון עמיחי, ממייסדי שלמור-אבנון-עמיחי, מתעתד תוך זמן קצר לפרוש מפעילות. הלקוחות הגיבו ברגליים, ותוך פרק זמן קצר איבד המשרד חלקים ניכרים מפעילותו, וממשרד הממוקם בשלישייה הפותחת, הפך למשרד שולי.

למכה הייתה אמורה להיות השפעה גם על חברת המדיה יוניון, אולם לקוחות שלמור היוו אז 50% מפעילותה, אך יוניון הצליחה לשמר את לקוחותיה (גם אלה של שלמור) ואפילו לגדול באופן משמעותי.

אל מול ההתרסקות של משרדי הקבוצה בישראל וההבנה כי על לפחות חלק מהסיכונים ידעו בקבוצה הבינלאומית כבר בזמן שנכנסו ביוניון כשותפים, סירב יוניוב לשבת בחיבוק-ידיים והגיש תביעה לבית המשפט, בטענה כי WPP הציגו בפניו מצג שב והטעו אותו ביודעין.

בזמן ההליך המשפטי ובמהלך הבוררות נותרה WPP פורמלית בעלת מניות, אך בפועל היא נושלה מכל יכולת לקבל החלטה ניהולית מעשית כלשהי, בגלל שהחוזה של יוניוב הותיר לו סמכויות ניהול כמעט בלתי מוגבלות. ב-2017 קבע הבורר כי WPP הטעו את יוניוב, ולכן החברה תישאר בבעלותו בלבד.

התשלום ליוניון לא נפרע גם לאחר סיום שתי בוררויות

אלא שבמהלך שנות הבוררות הראשונה וכחלק מההסכמי השותפות על יוניון, המשיכו לקוחות משרדי הפרסום שבבעלות WPP לרכוש מדיה באמצעות יוניון. יוניון שילמה על המדיה, והמשרדים אמורים היו להחזיר ליוניון את הכסף. במהלך הבוררות הבהירה החברה הבינלאומית כי לכשיסתיים ההליך המשפטי תיעשה ההתחשבנות הכספית. אולם כאמור התשלום לא נפרע גם לאחר סיום הבוררות, ואפילו לא בתום הבוררות השנייה.

כידוע, בינתיים התחוללו גם שינויים במצבה של WPP בישראל: המשרדים שבבעלותה המשיכו להיחלש, ולאחר שגם מיזוג בין שניהם לא עזר, החליטה הקבוצה על סגירת הנציגות בישראל. כיום הקשר היחיד שיש לה זה הסכם עם משרד הפרסום אדלר-חומסקי, המייצג את סוכנות גריי שבבעלותה. אדלר-חומסקי מטפלים בתקציבים בינלאומיים של WPP דוגמת קולגייט, דייסון ואחרים. עם זאת, ל-WPP יש נגיעה בעסקים שלא מתחום הפרסום - השקעות בסטארט-אפים, חברות יחסי ציבור וכאמור לקוחות בינלאומיים, מהם מקווים ביוניון לחלץ כספים.

אורן יוניוב, בעלי יוניון, בחר שלא להתייחס לידיעה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?