גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקדים בטר פלייס? מהי אחריותו של נושא משרה להחלטה עסקית כושלת

בדיון בעליון הציגו היועמ"ש והכנ"רית עמדות סותרות בנוגע לאחריות נושאי משרה בבטר פלייס ערב כניסתה לחדלות פירעון • לעמדת מנדלבליט, אין שינוי בחובות על נושאי משרה לפני קריסת חברה, ולכן עומדת להם הגנת "שיקול הדעת העסקי" • לעמדתה של יעקבי, אין לנושאי משרה הגנה מתביעות

סיגל יעקבי, הכנ"ר הממשלתי / צילום: איל יצהר
סיגל יעקבי, הכנ"ר הממשלתי / צילום: איל יצהר

האם תצומצם "הגנת שיקול הדעת העסקי" שמגנה על נושא משרה בתאגיד מפני תביעה אישית של התאגיד בשל החלטה עסקית כושלת שקיבל; וזאת, כאשר התאגיד מצוי ערב כניסתו לחדלות פירעון? עניין זה נדון בימים אלה בבית המשפט העליון, וחושף מחלוקת עמוקה בין היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, לבין כונסת הנכסים הרשמית (הכנ"רית), סיגל יעקבי. בעקבות כך נאלצה הכנ"רית להודיע כי היא מושכת את עמדתה בסוגיה ומבקשת להכפיף את עמדתה לעמדת היועמ"ש.

המשמעות של "הגנת שיקול הדעת העסקי", על פי הפסיקה בארץ, היא שנושאי משרה בחברות מוגנים מפני תביעה אישית נגדם על החלטות עסקיות שקיבלו, אף אם ההחלטות היו שגויות לחלוטין. זאת, בהתקיים שלושה תנאים: ההחלטה התקבלה בתום לב, ההחלטה התקבלה ללא ניגוד עניינים והיא הייתה מיודעת (התבססה על מידע רלוונטי מלא).

בעוד שיעקבי סברה שקירבה של חברה ל"אזור של חדלות פירעון" צריכה להגביר את החובות על נושאי המשרה בכל הנוגע להחלטות עסקיות שקיבלו, קבע היועמ"ש ש"הימצאותה של חברה באזור חדלות הפירעון אינה משנה את החובות החלות על נושאי המשרה". "אזור חדלות הפירעון" הוא כינוי בספרות המקצועית, המתאר את התקופה שבה החברה נמצאת בקשיים כלכליים ומתקרבת למצב של חדלות פירעון, אך היא טרם מצויה בחדלות פירעון במובנה הכלכלי.

ניגוד עניינים מובנה

הדיון בסוגיה החל כשמפרקי חברות "בטר פלייס" שהתפרקה לפני כשמונה שנים, הגישו תביעה למחוזי מרכז בלוד נגד נושאי המשרה באשכול החברות בגין אחריותם לקריסת החברה. נושאי המשרה - המיוצגים על ידי המשרדים הגדולים - טענו ל"הגנת שיקול הדעת העסקי", וביקשו לדחות את התביעה על הסף. התביעה נדחתה ב-2018 על ידי שופט העליון עופר גרוסקופף שכיהן באותה עת במחוזי. גרוסקופף קבע כי ההחלטות של נושאי המשרה באשכול החברות שקרס והגיע לחדלות פירעון מוגנות מפני תביעה אישית בשל הגנת "שיקול הדעת העסקי".

מפרקי חברות בטר פלייס הגישו ערעור לביהמ"ש העליון. בערעור צוין כי החברות פעלו באזור חדלות הפירעון, וחלקן אף היו מצויות בחדלות הפירעון. לטענת המערערים, בפעולה באזור חדלות הפירעון מצויים הדירקטורים בניגוד עניינים מובנה בין חובותיהם כלפי בעלי המניות לבין טובת החברה ונושיה. זאת, באופן השולל את הגנת "שיקול הדעת העסקי". לטענת בטר פלייס, לא ניתן להחיל הגנה זו על החלטות דירקטורים ונושאי משרה שהתקבלו כאשר החברה מצויה באזור חדלות הפירעון.

ביקורת מהותית

לערעור ביקשה להצטרף כונסת הנכסים הרשמית (הכנ"רית), סיגל יעקבי, כידידת ביהמ"ש (צד שאינו צד ישיר לסכסוך ויכול לתרום לגיבושה של הלכה מסוימת, א’ ג’). יעקבי תמכה בגישת המפרקים, שלפיה לנושאי המשרה לא עומדת הגנת "שיקול הדעת העסקי" ערב חדלות פירעון, וכי ביהמ"ש יכול לבחון את טיב החלטותיהם. "כאשר אנו מצויים באזור חדלות פירעון, יש קושי להסתפק בביקורת פרוצדוראלית גרידא, ויש הצדקה להפעיל ביקורת שיפוטית מהותית על החלטות נושאי המשרה", קבעה הכנ"רית בחוות דעת.

"כאשר אנו מצויים באזור חדלות פירעון, ביהמ"ש אינו יכול להסתפק בבחינה על פי ‘הגנת שיקול הדעת העסקי’, שהינו פרוצדוראלי ויש להחיל לכל הפחות את סטנדרט "הבחינה המוגברת"", נכתב בחוות הדעת של הכנ"רית, "ובהתאם לנסיבותיו של המקרה ולשיקול דעתו של ביהמ"ש במקרים מתאימים, יש להחיל אף את סטנדרט הביקורת המחמיר יותר - ‘כלל ההגינות המלאה’".

הכנ"רית הוסיפה וכתבה כי "השיקולים להצדקת ההימנעות מלהתערב בשיקול הדעת העסקי של הדירקטוריון מאבדים מכוחם נוכח הימצאות החברה באזור חדלות פירעון". לדוגמה, היא מציינת את השיקול המרכזי נגד התערבות בשיקול הדעת העסקי, והוא הרצון לעודד דירקטורים לקבל החלטות חדשניות ולהימנע משמרנות. שיקול זה מאבד מחשיבותו כאשר אנו מצויים באזור חדלות פירעון", טוענת הכנ"רית, "שיקול זה מתאים לתקופת השגשוג של החברה ולא לימי הדעיכה של החברה, שכן כאשר החברה נמצאת בדמדומים, אין מקום להחלטות לא-שמרניות, להיפך יש לעודד קבלת החלטות שיטתית ורציונלית.

"כך, יש לעודד את נושאי המשרה לאסוף את מלוא המידע הרלוונטי, להבין את ניתוחו, לבחון חלופות, לקיים דיון בחלופות הרלוונטיות ובכך למצות את התהליך השיטתי והרציונלי של קבלת החלטה, על מנת לקבל את ההחלטה הטובה ביותר ולהימנע מהחלטות בלתי רצויות, ובכך לצמצם את היקף חדלות הפירעון".

עוד ציינה הכנ"רית כי במצבים של קרבה לחדלות פירעון, ובעת חדלות פירעון של חברה, עשויה לחול חובה על מנהלי החברה לדאוג לאינטרס הנושים ולטובתם. "להכרה באחריות פוטנציאלית זו", כותבת יעקבי, "ישנה משמעות מכרעת בהקשר של תמרוץ נושאי משרה להתמודד עם משבר מוקדם ובאופן אקטיבי, כמו גם הרתעתם מנטילת סיכונים בלתי סבירים שיש בהם כדי לפגוע בנושים".

לדבריה, "משפני החברה אל עבר הליך חדלות פירעון, הרי שההנחה שלפיה חובת נושאי המשרה הנה כלפי בעלי המניות, כגילום חובתם כלפי החברה, נסדקת במידה רבה. ובפועל, חובת נושאי המשרה בעת חדלות פירעון צריכה להיות מוכוונת אל נושי החברה".

חובה מעורפלת

אחרי הצטרפות הכנ"רית להליך, הודיע גם היועמ"ש על הצטרפותו. אלא שעמדתו הייתה הפוכה מזו של הכנ"רית, ולכן האחרונה משכה את עמדתה. לפי היועמ"ש, "הימצאות חברה בקרבה לחדלות פירעון או באזור חדלות הפירעון, כשלעצמה, אינה משנה את החובות החלות על נושאי המשרה ואינה מעמידה, באופן מובנה, את נושאי המשרה במצב של ניגוד עניינים השולל את תחולת כלל ‘שיקול הדעת העסקי’". בכך דחה היועמ"ש את טענת מפרקי החברות, שלפיה מנהלי חברות שנמצאות באזור חדלות פירעון נמצאים בניגוד עניינים בין טובת בעלי המניות לבין טובת נושי החברה, דבר המבטל את תכולת הגנת "שיקול הדעת העסקי".

היועמ"ש הסביר כי יש קושי להצביע על מועד מדויק הקודם לחדלות הפירעון (אזור חדלות פירעון, א’ ג’), שבו ניתן לקבוע כי החברה נמצאת בקשיים פיננסיים המצדיקים הסטת החובה מבעלי המניות לנושים". לדבריו, "התייחסות שונה בדין ל’אזור חדלות הפירעון’ עלולה לגרום לחוסר ודאות משמעותי ומזיק לנוכח העמימות והאמורפיות של מונח זה.
"הטלת חובה זאת בשלב זה עלולה לפגוע בסיכויי ההבראה של החברה, שכן היא תוביל להתנהלות מתגוננת של נושאי המשרה, שיימנעו מנטילת סיכונים ראויים שיכולים להביא להבראה, ויקבלו החלטות מתגוננות המונעות נזקים גרידא".

עוד כתב היועמ"ש כי הטלת חובה על נושאי המשרה לדאוג לטובת הנושים היא חובה כללית ומעורפלת, שכן הנושים אינם מקשה אחת ויכולה להיות ביניהם שונות רבה. עוד נכתב כי בחינת עמידתם של הדירקטורים במילוי החובה, תיעשה רק לאחר שהסיכון התממש והחברה כבר תהיה חדלת פירעון. מכאן עולה חשש להטיה לרעה של הבחינה (של החלטותיהם, א’ ג’). לבסוף נכתב כי "באזור חדלות הפירעון, להבדיל מחדלות פירעון של ממש, קיים עדיין אינטרס שיורי לבעלי המניות. לפיכך, הטלת חובת זהירות של נושאי משרה כלפי הנושים בלבד אינה מוצדקת".

שיקול דעת עצמאי

עם זאת, מנדלבליט הבהיר כי על נושאי משרה ודירקטורים בחברה להכיר בצורה נאותה את מצבה הכלכלי, ההיבטים העסקיים, המאזניים או התזרימיים הממקמים את החברה באותו "אזור חדלות פירעון", וכי עליהם לקחת בחשבון את כלל הנתונים הכלכליים הרלוונטיים במסגרת השיקולים הנשקלים על ידיהם.

חרף חילוקי הדעות, היועמ"ש והכנ"רית הסכימו כי כלל "שיקול הדעת העסקי" מהווה עילת סף לדחיית התביעה נגד נושאי משרה. עוד הסכימו השניים, בניגוד לפסיקת המחוזי, כי על נושאי משרה, כברירת מחדל, להפעיל שיקול דעת עצמאי בחברה שבה הם מכהנים. וזאת, גם אם חברה זו היא חלק ממבנה שליטה פירמידאלי.

התנאים להגנת "שיקול דעת עסקי"

ההחלטה התקבלה בתום לב

ההחלטה התקבלה ללא ניגוד עניינים

ההחלטה הייתה מיודעת (התבססה על מידע רלוונטי מלא)

עוד כתבות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו