גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה ענקית טק ששווה 1.65 טריליון דולר צריכה לפתוח חנות פיזית במנהטן?

בשבוע שעבר השיקה גוגל את חנות הריטייל הראשונה שלה • מאחורי המהלך נמצאת, כך נראה, ההבנה שהחגיגה של רווחי הענק בפרסום צפויה להיעצר, וגם הרצון לשנות את הסנטימנט הציבורי השלילי • לפעמים, להיות שחקנית קטנה בשוק זה רעיון לא רע

חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: משה רדמן
חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: משה רדמן

רצה הגורל, ובדיוק בזמן שהותי במנהטן גוגל פתחה את חנות הריטייל הראשונה שלה אי פעם. החנות הזו, שבשכונת צ'לסי, היא כל מה שריטייל צריך להיות: חכמה, נעימה, מתקדמת וחווייתית. אבל למה בעצם שגוגל, אשר רוב העסק שלה הוא מוצרים דיגיטליים - שירותי וידאו, מנוע חיפוש, שירות מיילים או שירותי תרגום - תפתח חנות פיזית? או במילים אחרות: מה לחברת ענק ששווי השוק שלה הוא 1.65 טריליון דולר ולחנות ריטייל במנהטן? מה זה יתרום לה?

ראשית, כמה מילים על גוגל - אחת מארבע חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, והעסק המרכזי שלה הוא שירותי פרסום. את מערך הפרסום הענק והנרחב שלה היא הצליחה לייצר באמצעות רשת של שירותים חינמיים שהיא מספקת לנו המשתמשים, וכך היא גורמת לנו להשקיע הרבה זמן מסך במוצרים הדיגיטליים שלה.

בזמן הזה אנחנו מנדבים לה הרבה מאוד פיסות של דאטה - מה אנחנו מחפשים (Google Search), מה אנחנו רואים (YouTube), מה אנחנו מתרגמים (Google Translate), לאן אנחנו הולכים (Google Maps ו-Waze), עם מי ואיך אנחנו מתקשרים (Gmail), איך אנחנו מפעילים את הטלפון שלנו (Android), איפה אנחנו משלמים ועל מה (Google Pay), איפה אנחנו גולשים (Google Chrome), מה קורה בנכסים הדיגיטליים שלנו (Google Analytics) ועוד ועוד.

היישומים שונים, אבל השיטה די דומה - חינם תמורת זמן מסך ו/או דאטה (בדרך כלל גם וגם). בנוסף לפעילות הפרסום, גוגל מנסה בשנים האחרונות להיכנס גם לתחום החומרה, עם פתרונות כמו סוויטת המוצרים לבית של Google Nest (עד לא מזמן נקראה Google Home), עם הטלפון Pixel (לאחרונה השיקה את Pixel 5), עם Chromebook (לפטופים שגוגל מוציאה בשיתוף פעולה עם יצרניות כמו סמסונג ואחרות), ועם Stadia (קונסולת משחקים.

החברה גם משקיעה לא מעט משאבים בפיתוח פתרונות עומק, בשווקים כמו רכב אוטונומי (באמצעות Waymo), אינטרנט לכל העולם (באמצעות Loon), מגוון פעילויות בעולמות האנרגיה הירוקה (Malta, Makani ואחרים).

חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: משה רדמן

להתמודד עם המכשולים

בימים אלה נמצאת גוגל - כמו ענקיות טק אמריקאיות אחרות - תחת הליכי בירור של הקונגרס האמריקאי ושל רגולטורים ברחבי העולם בנוגע לטענתם לשימוש בכוח מונופוליסטי, דיכוי תחרות והתחמקות מתשלומי מס (כל מדינה/רשות חוקרת אותה על דברים אחרים, חלקן על שלושת הדברים הללו יחד).

להערכתי, בחברה מבינים כמה דברים, שהובילו אותם למהלך הנוכחי. ראשית, החגיגה של רווחי הענק בפרסום צפויה להיעצר. גוגל עדיין תרוויח באפיק הזה עשרות מיליארדי דולרים בשנה, אבל היא כבר בפוקוס של כל הרשויות העולמיות, נושא הפרטיות צובר תאוצה, שחקניות אחרות מנצלות את הקשיים שמערימים על שימוש ב-Cookies, ולכן לאורך זמן התחום הזה לא יכול לצמוח באותו קצב.

לגוגל גם יש בעיה עם הסנטימנט הציבורי. פוליטיקאים בארה"ב ובמערב אירופה (ולא רק הם) מציירים את חברות הטק הגדולות כ"בעייתיות". אומנם גוגל לא חוטפת אש כמו פייסבוק, אבל בשנים האחרונות גם שמה מוזכר בהקשר הזה.

חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: משה רדמן

ככל שהחברה תיכנס ליותר שווקים חדשים שבהם היא אינה מונופול או כמעט מונופול (כמו בשוק החיפוש או הווידיאו סטרימינג), כך יהיה לה קל יותר לטעון בעתיד שהיא שחקנית קטנה בהרבה שווקים שבהם היא פעילה. זו יכולה להיות סיבה מצוינת מצדם להיכנס לתחום הקונסולות, למשל, שנשלט היום באופן כמעט בלעדי על ידי סוני ומיקרוסופט, או לתחום הטלפונים, שנשלט על ידי אפל, סמסונג ו-Huawei.

בלון הניסוי

חנות הריטייל של גוגל נותנת מענה לכל הגורמים הללו יחד. היא מאפשרת לה לייצר אינטראקציה חווייתית יותר עם צרכנים - כלומר לא דרך מוצר דיגיטלי, אלא דרך מגע עם אנשים. היא גם נותנת לה תשתית להרחיב את פעילות החומרה שלה, והיא מאפשרת לה להכריז על עצמה כ"שחקנית קטנה בשוק הריטייל", כחלק ממערך ההגנה נגד ה-Antitrust .

ברור שחנות אחת במנהטן לא תעשה את העבודה, אבל בהחלט יכול להיות שגוגל הפריחה כאן בלון ניסוי, שאם יצליח - ילווה בפריסה של עוד עשרות חנויות ברחבי ארה"ב ואולי אחר כך בעולם.

חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: משה רדמן

לדעתי, כדאי להם ללכת על זה ומהר - העלות יחסית זניחה, האינטראקציה יכולה להגיע למאות אלפי ומיליוני לקוחות בשנה, וזה גם ערוץ הפצה למוצרים שלהם, כולל אפשרות למתן שירות. נכון שגוגל כבר היום פעילה כ"חנות בתוך חנות" בהרבה מאוד נקודות בעולם, כמו בסט ביי ואחרות, אבל זה לא דומה אפילו מבחינת החוויה והשליטה שלה על האינטראקציה.

בין אפל לנייקי

אז איך נראית החנות עצמה? מדובר במעין שילוב בין חנות של אפל לחנות של נייקי. מצד אחד, מאוד הייטקי ומתקדם, ומצד שני ניסיון לשוות אווירה חמימה, ביתית ונעימה. כל זה מתחבר היטב עם האסטרטגיה המוצרית של גוגל ומוצרי ה-Nest שלה. ‪ אין ספק שאם המטרה של גוגל הייתה לייצר אווירה של קן, היא הצליחה.

החנות מחולקת למספר חלקים. חלק אחד הוא של מוצרים ושירות לקוחות - סטנד שירות מזמין, והרבה סטנדים של מוצרים. חלק אחר הוא מהם רק של ישיבה, ללא מכירה - כלומר אפשר לשבת עם הלפטופ או סתם לנוח. והחלק השלישי מורכב מחדרי התנסות במוצרים, ועמדות תצוגה חווייתיות יותר - מעין קוביות שהמוצר נמצא בתוכן, וממול יש מראה חכמה.

חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: Reuters, Guerin Charles/ABACA

כך, ניתן להיכנס ולשחק ב-Stadia, לבקר בחדר חושך שמדגים את איכות צילום הלילה של Pixel 5, לדבר עם גוגל טרנסלייט ולקבל את העוצמות של המוצר בצורה מאוד ויזואלית, לדבר עם הרמקול של Google Nest. ואם כבר מדברים על קן, בגוגל לא שכחו גם לשים אזור קטן עם משחקים לילדים - ותפזורת ממותגת של Google Search.

החנות קטנה בהרבה מחנויות הדגל של אפל ונייקי במנהטן - הגיוני בהתחשב בכך שלגוגל אין כל כך הרבה מוצרים להציע - אבל לגמרי עושה את העבודה, ועומדת בכל מדדי הביצוע. כל זה אומר שאם גוגל תחליט לפרוס מאות חנויות ברחבי העולם, היא תוכל לעשות זאת יחסית מהר. השאלה היא רק אם זו אכן הסנונית ראשונה, או שגוגל תעצור כאן.

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים של חברת השיווק הדיגיטלי mihi.market ויוצר הפודקאסט והניוזלטר "Digital. Tech. Business" 

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר