גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט נתן רוח גבית לפייסבוק, והכדור יעבור עכשיו למגרש הפוליטי

ביהמ"ש הפדרלי דחה תביעות שנגעו לכוחה המונופוליסטי של הרשת החברתית, והשווי שלה זינק ליותר מטריליון דולר ● מומחים מסכימים כי הדרך להגביל את כוחה של פייסבוק בבית המשפט נחסמה, וכי המאבק יתחזק עכשיו לכיוון של חקיקה בקונגרס

מסייד פייסבוק מארק צוקרברג מעיד בפני הקונגרס ב־2019 / צילום: Associated Press, Andrew Harnik
מסייד פייסבוק מארק צוקרברג מעיד בפני הקונגרס ב־2019 / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

בחודש דצמבר 2020 הוגשה תלונה של נציבות הסחר הפדרלית בארה"ב (ה-FTC) נגד פייסבוק. הטענה: פייסבוק היא מונופול בתחום. למעשה, רכישות אינסטגרם ו-וואטסאפ ב-2012 ו-2014 הפכו אותה לכזו ויש לה יתרון משמעותי בשוק וניסתה לחסל את התחרות ברכישות הללו. התובעים, גם הנציבות וגם 46 מדינות בארה"ב, דרשו מפייסבוק להיפרד מחברות הבת המצליחות שלה.

אתמול דחה בית המשפט הפדרלי בוושינגטון הבירה את התלונה של הנציבות מסיבה פשוטה: הנציבות לא סיפקה מספיק מידע ונתונים, ופשוט עשתה עבודה לא טובה. במקביל לדחיית התלונה נגד ה-FTC, בית המשפט דחה לגמרי גם את התביעה של 46 המדינות, והסביר כי הרכישות שהן יוצאות נגדן נעשו כבר לפני שנים ולהתעורר בנושא הזה עכשיו - זה מאוחר מדי.

בהחלטה נכתב כי למרות שבית המשפט "אינו מסכים עם כל טענותיה של פייסבוק, בסופו של דבר הוא מסכים כי תלונת הוועדה אינה מספקת מבחינה משפטית ולכן יש לדחותה" . עוד נאמר, כי "הנציבות לא הצליחה להביא מספיק עובדות כדי לבסס יסוד הכרחי לכל טענותיו - דהיינו, לפייסבוק יש כוח מונופול בשוק שירותי הרשתות החברתיות האישיות". עוד נכתב, כי "התלונה של ה-FTC לא אומרת כמעט שום דבר קונקרטי בשאלת המפתח כמה כוח היה לפייסבוק בפועל, ועדיין יש, בשוק".

המשקיעים מרוצים

בעקבות הדיווחים על דחיית התלונה, מניית פייסבוק עלו בכ-4% והעלו לראשונה את שווי השוק של החברה מעל לטריליון דולר. עם זאת, היום המניה כבר נסחרת בירידה קלה.

פייסבוק מסרה בתגובה, כי "אנחנו מרוצים שההחלטה מכירה בפגמי התלונות הפדרליות שהוגשו נגד פייסבוק. אנו מתחרים בהוגנות מדי יום כדי להרוויח את הזמן ותשומת הלב של האנשים ונמשיך לספק מוצרים נהדרים עבור המשתמשים והעסקים".

מדובר במהלומה עבור ה-FTC. בית המשפט ביקר את הנציבות וכתב בהחלטה כי "זה כמעט כאילו הנציבות מצפה מבית המשפט פשוט להנהן בהסכמה לשמע הטענה לפיה פייסבוק היא מונופול". כעת ביהמ"ש נותן לנציבות להגיש ב-30 יום הקרובים תביעה מתוקנת.

נשאלת השאלה האם מדובר בסוף פסוק שיאפשר לפייסבוק להיות תאגיד רב עוצמה ולשלוט בחברות האלה, או שגם בזירה המשפטית היא עוד עלולה לספוג מהלומות. וגם, מה יעשו הפוליטיקאים בארה"ב שמבקשים להחליש את פייסבוק ומתבוננים במתרחש. הם אולי מבינים שלא תהיה ברירה אלא ללכת על מסלול של חקיקה כדי להילחם בכוחה של פייסבוק.

 

פייסבוק לא חריגה

פרופ' מיכל גל, ראש המרכז למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה, נשיאת הארגון העולמי לחוקרים בתחום ההגבלים העסקיים (ASCOLA) מסבירה מדוע התביעות הללו בעייתיות: "המיזוגים האלה אושרו בעבר על ידי רשות התחרות האמריקאית. עכשיו, אחרי שנים, הם טוענים שלא כל העובדות היו לפניהם. אילו אם הם היו יודעים את המידע שהם יודעים היום, הם לא היו מאשרים את הרכישות", כך גל.

"בעיקרון, זו ערכאה נמוכה ועל זה אפשר להגיש ערעור", מסבירה גל. היא מוסיפה כי "ל-FTC יהיה קשה לתקן טענה שטען השופט בנושא, לפיה ההתנהגות שנטען עליה שהיא אנטי-תחרותית, שהיא לא מאפשרת לחברות להתחבר ל-API שלה, היא לגיטימית. הוא מבסס את זה על דוקטרינות אמריקאיות, שמכירות בכך שנקודת המוצא היא שכל מונופול יכול לבחור עם מי הוא עושה עסקים ולדוקטרינה הזו יש חריגים מוגבלים, והמקרה של פייסבוק לא נכנס לחריגים האלו".

"בהינתן הדעה של בתי המשפט וההלכה הקיימת היום בדיני התחרות בארצות הברית, בעיניי הסיכוי לזכות בתביעה הזו הוא לא גדול", אומרת גל.

מגרש משחקים חדש

על פי גורמים בשוק, הישועה לאלו המבקשים לשנות את חוקי המשחק לא תגיע מבית המשפט. ההערכה היא שגם אם ה-FTC תגיש מחדש את התלונה המתוקנת לאחר 30 יום, הסבירות שהתלונה תצלח קטנה. בגלל שבית המשפט יותר שמרן בנושא הזה, ההבנה בקרב אלו המבקשים להגביל את כוחן של ענקיות הטכנולוגיה היא שצריך לשנות את הדרך. ולכן, הצעד המתבקש הוא להעביר את הכדור לצד של הפוליטיקאים.

פרופ' אריה רייך, מהפקולטה למשפטים וסגן הרקטור באוניברסיטת בר אילן מצביע על משב רוח חדש שנושב בארצות הברית. "פורסם לפני כשבועיים על הצעות חוק חדשות שהוגשו בקונגרס, הצעות חוק שנועדו לטרגט את ארבע חברות הטכנולוגיה הגדולות: אמזון, גוגל, אפל ופייסבוק. חלק מההצעות מגיעות כדי לשנות את כל הפרדיגמה מתוך ההבנה וההכרה שהפעילות שלהן שונה", כך רייך.

על פי הפרסומים, קבוצה של חברי קונגרס משתי המפלגות הציגו רפורמות בתחום ההגבלים העסקיים שישפיעו רבות על ענקיות הטכנולוגיה. הרפורמות האלו כוללות חמש הצעות חוק, שיקשו על הזירות להשלים מיזוגים ועוד הגבלות נוספות. ההצעות הללו יצרכו לעבור בוועדת החוקה של הקונגרס ראשית, ורק לאחר מכן לעבור שלבי ההצבעה בבתים השונים.

בין היתר מוצע לאסור על החברות להעניק למוצרים שלהן יתרון בזירות העצמאיות שלהן על פני המתחרות, ולמעשה מגדירות אחרת מהו כוח בשוק.

גם יו"ר ה-FTC החדשה, לינה קאן, מביאה משב רוח רענן, כפי שמסביר פרופ' רייך. "בכל חילופי שלטון יש שינוי בבעלי התפקידים. אצל רפובליקאים, הם יותר בעד ה'ביג-ביזנס', ולכן פחות מתערבים. הדמוקרטים בעד הצרכן והגנה עליו, ולכן יותר מתערבים. לינה קאן באה מהאקדמיה. היא כתבה מאמר מאוד משפיע בתחום על חברות הטכנולוגיה הגדולות - איך השתנתה זירת התחרות בעידן הנוכחי. היא טענה שצריך לשנות את החוקים ולהתאים אותן למציאות המשתנה: פייסבוק היא כאילו גוף שנותן לך שירות בחינם, אבל מצד שני עם ההכנסות הכי גדולות בעולם. זה מודל עסקי שונה ממה שאנחנו מכירים", אומר רייך.

חקיקה גם בישראל

פרופ' מיכל גל מתארת איך החלטת בית המשפט מגבירה את המוטיבציה לאלו המעוניינים לחוקק את ההגבלות. "גם כי מדובר במיזוגים שאושרו בעבר, וגם בגלל הדינים המצומצמים לגבי החיובים של מונופול, המהלכים האלו יקדמו משמעותית את החקיקה החדשה שמנסה להגביל את החברות הגדולות. מי שחושב כמו לינה קאן, גם אם הוא לא מסכים עם כל מה שהיא אומרת, ההחלטה של בית המשפט נותנת לו מוטיבציה, למחוקקים האלו". פרופ' גל לא מתעלמת מהשינויים הרבים שחברות הטכנולוגיה הוסיפו לעולם ועל נקודות הזכות הרבות שלהן, אך מדגישה שיש פעולות מסוימות שהן אנטי-תחרותיות שחשוב למנוע על מנת להבטיח המשך חדשנות ויצירה.

פרופ' אריה רייך מציין, כי "החברות הגדולות ינסו להתנגד לזה. יש להם את המשאבים כדי לנסות לסכל את זה, וזה לא יהיה קל. אני מניח שמשהו מהחוקים אכן יעבור, הרבה מאוד קשור לבחירות האמצע ושינויים שיהיו אצל המחוקקים".

רייך מצביע גם על האחריות הישראלית: "אנחנו לא מספיק פועלים נגד המציאות שקורית בעולם. הרי אותן החברות פועלות גם אצלנו, ואנחנו לא נוקטים בפעולות מתאימות. רשות התחרות לא מספיק פרואקטיבית מול המציאות החדשה של חברות הענק האלו. אנחנו לא יכולים להסתכל על מה שקורה בקונגרס ולקבוע שזה מספיק. צריך לחוקק חוקים גם כאן בישראל, כדי להגן על הצרכנים".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

בלינקן יוצא לפעילים שהפגינו מחוץ למלון שבו הוא לן בתל אביב / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן למשפחות חטופים בתל אביב: "לא ננוח עד שנחזיר את כולם"

זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • ראש האופוזיציה לפיד ייצא לביקור מדיני באיחוד האמירויות • דיווח ב-CBS: ארה"ב שוקלת לקלוט קבוצת פלסטינים מהרצועה כפליטים, כולל אופציה למעמד קבע • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאוייש של החות'ים בתימן ● עדכונים שוטפים 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

ירידות בתל אביב; בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס מזנקות, אינטרקיור ב-19%

ההתחממות בצפון ופסימיות לגבי עסקת החטופים? מדד הבנקים יורד ב-1.8% ● השקל מוסיף ומתחזק מעט, 3.73 שקלים ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה מזנקת ב-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● נאייקס השלימה את רכישת חברת הטכנולוגיה הברזילאית VMtecnologia ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס