גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש קבע: התוכנית שהכשירה את חריגות הבנייה של איקאה אשתאול תבוטל

ביהמ"ש המחוזי בירושלים קבע כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה פעלה במהירות כדי להלבין את עבירות הבנייה של סניף איקאה אשתאול ● בנוסף, הוחלט כי תוקף התוכנית וההיתרים שהוצאו לפיה יפקעו בתוך 90 יום, שבמהלכם הצדדים יידברו ביניהם

סניף איקאה אשתאול / צילום: שלומי יוסף
סניף איקאה אשתאול / צילום: שלומי יוסף

מכה לאיקאה: בוטל אישור תוכנית החריגות של סניף איקאה אשתאול והיתרי הבנייה שיוצאו מכוחו. ב-90 יום הקרובים יצטרכו איקאה, הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ירושלים, הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה מטה יהודה ובעלת פארק אשתאול, שבו נמצא הסניף, להגיע להסדר לגבי עתיד עבירות הבנייה של הסניף. כך פסק שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, אלכסנדר רון.

סניף איקאה אשתאול, ששטחו כ-17 אלף מ"ר, הוקם בחריגות בנייה שבאו לידי ביטוי בתוספת של אלפי מ"ר. בינואר שנה שעברה אישרה הוועדה המקומית מטה יהודה את תוכנית החריגות והוציאה מכוחה היתרי בנייה, לחברה היזמית, חברת פארק מסחר ותעשייה אשתאול בע"מ שבשליטת צחי נחמיאס.

בשנה שעברה הגישה מתכננת מחוז ירושלים שירה תלמי-באבאי ערר נגד החלטת הוועדה המקומית, בטענה כי התוכנית אושרה בחוסר סמכות, וכי היא סותרת את התכנון המחוזי והארצי.

ועדת הערר המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים, שדנה בערר, קבעה כי התכנון שהנחה את העבירות היה תכנון טוב, וכי האישורים שהנפיקה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה היו חוקיים. הוועדה נזפה ביזמים על עבירות הבנייה שלהם, ואולם קבעה כי מי שאמור לטפל בעבריינות הבנייה אינה ועדת תכנון, אלא גופי האכיפה.

שירה תלמי באבאי / צילום: ליאור מזרחי, יח"צ

מתכננת המחוז: הוועדה אישרה ללא סמכות 

לאור זאת הגישה מתכננת המחוז עתירה מינהלית נגד אישור פתיחת סניף איקאה אשתאול על-ידי ועדת הערר המחוזית ירושלים. תלמי-באבאי טענה כי ההחלטה הכשירה עבירות בנייה של אלפי מ"ר שבוצעו על-ידי בעלי המקום, שאושרו על-ידי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה מטה יהודה ללא סמכות, ותוך הטעיית הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה. בעתירה נטען כי העבירות בוצעו בהליך זוחל אך מכוון מטרה של תכנון ורישוי בשיטת ה"סלאמי".

בעתירה נרמז לכך כי החברה היזמית והוועדה המקומית לתכנון ובנייה עשו יד אחת כדי להכשיר את העבירות, וכי לאחר אישור התוכנית להקמת המבנה המסחרי, הוועדה המקומית מטה יהודה אישרה בהליכי בזק תוכנית המכשירה את החריגות. לטענתה, התוכנית של מתחם איקאה הייתה אמורה להיבחן בוועדה המחוזית בטרם תאושר.

באי-כוחן של הוועדה המקומית, חברת ליבנה צפוני (שמפעילה את הסניף של איקאה) ופארק מסחר ותעשייה אשתאול בע"מ, היזמית של המתחם, הגיבו לעתירה וטענו בין היתר כי כל הנושאים, כולל עבירות הבנייה, נדונו בוועדת הערר המחוזית, שהכשירה בסופו של דבר את הפרויקט. הוועדה המקומית, טענו עורכי הדין, פעלה כשורה, ולא היה כל קשר בינה ובין מעשיה לבין איקאה.

תוכנית החריגות אינה מתיישבת עם תוכנית המתאר המחוזית

בחזרה ליום שבו אושרה התוכנית, 15 בינואר 2020, יו"ר הוועדה המחוזית סבר בתחילה, שהתוכנית ניתנת לדיון בוועדה המקומית. ואולם שעות ספורות לפני קיום הישיבה בוועדה המקומית על אישור חריגות הבנייה גילה שטעה, כתב מייל לוועדה המקומית כי התוכנית אינה בסמכות הוועדה המקומית, ודרש מהוועדה המקומית שלא לדון בתוכנית. על אף זאת הוועדה דנה בה ואישרה אותה.

השופט רון שניתח את התוכניות הסכים עם טענת מתכננת המחוז כי אזור פארק אשתאול מוגדר בתוכניות כאזור תעשייה בעוד שאיקאה היא חנות מסחרית ועל כן תוכנית החריגות אינה מתיישבת עם תוכנית המתאר המחוזית. לאור זאת, הוועדה שמוסמכת לדון בה היא הוועדה המחוזית, ולא המקומית. השופט גם הביע תמיהה על החלטת ועדת הערר המחוזית, שהתעלמה מעניין זה בהחלטתה לאשר את התוכנית.

השופט ביקר את התנהלות הנהלת איקאה והחברה היזמית, על עבריינות הבנייה שלהן: "לוח הזמנים הרלוונטי להליך שנדון ושפורט בהרחבה, והעובדות שאינן במחלוקת בדבר מועד פתיחת חנות איקאה אשתאול, מוכיחות בבירור, שמרבית הבנייה, אם לא כמעט כולה, נעשתה עוד קודם שנתקבלה החלטת הוועדה המקומית, ואף ללא כל קשר לבעייתיות הכרוכה בה, ושנדונה לעיל", כתב בפסק דינו. "די שאציין כי, מדרך העולם, רק לאחר אישור החלטת הוועדה המקומית, ניתן היה להוציא היתרי בנייה, ואולם, מתמונת המצב שהייתה נגד עיני במועד שבו הוגשה הבקשה למתן צו ביניים, כבר ברור היה מטענות כל הצדדים, שהחנות כבר פועלת... וכל זאת, ללא שאתייחס לטענות העותרת לעבירות בנייה נוספות, שבוצעו אף מעבר להיתרי הבנייה הקיימים".

על איקאה כתב השופט בין היתר, כי "המשיבה...מתייחסת בטענותיה לשיקול שעניינו עצמת הפגיעה בשלטון החוק. אך מעט חבל, שלא נתנה היא בעצמה את דעתה לשיקול זה, כשבנתה את שבנתה, קודם אישור התכנית המקומית, בבחינת, טול קורה מבין עיניך. את העגלה לפני הסוסים אין לרתום, ולא בכדי לא נקרא החוק, למשל, חוק הבנייה והתכנון".

בנוסף, ייחד השופט מילים לוועדה המקומית מטה יהודה, שאישרה את החריגות במהירות: "קשה להשתחרר מהתחושה שיש לייחס חלק לא מבוטל מהתנהלות המשיבות לשאיפה לעגן בתכניות בנייה ובדין, עבודות שבוצעו שלא כדין, במועד שבו לא היו בנמצא היתרי בנייה ואף קודם שאושרה התכנית המקומית. החלטת הוועדה המקומית... להיחפז ולדון בתשכנית למרות שנתבקשה במפורש שלא לעשות כן, אמנם דקות לא רבות קודם לכן, מתיישבת גם היא, היטב, עם תחושה זאת", כתב.

השופט התייחס גם לעובדי סניף איקאה, שהביעו בפניו חשש, כי אם יבטל את התוכנית - יש סכנה לקיום הסניף, וכך כתב: "הנני ער גם לעניינם של העובדים... בית משפט זה רגיש תמיד לנושא זה, ואולם, דומני, שמבינים גם הם היטיב, שלא נקודת מבטם, היא זו שתהווה את הבסיס לפסק הדין, בנסיבותיו של הליך זה.

"במקביל יוטעם, שספקן אני מאד בדבר כנות זעקת המשיבות 4-6 (חברת ליבנה צפון שמתפעלת את הסניף, הסתדרות העובדים הלאומית וועד העובדים של הסניף, א"מ) ממנה עולה, שככל שתתקבל העתירה, תקרוס החנות, ותקרוס פרנסת רוב העובדים. אין בנמצא טענה לפיה לא נכון להותיר את החנות על מכונה, אלא, שתוכניותיה טעונות הליך חדש, נקי ומוקפד, וגם אם ייתכן שלאחריו תידרשנה התאמות, ואולי גם הריסה חלקית מסוימת, תיוותר לבסוף החנות במקומה, וכך גם פרנסת העובדים. בוודאי מרביתם", כתב השופט.

ועם זאת, לא ביטל את התוכנית ואת ההיתרים מכוחה לאלתר, אלא הקציב לצדדים 90 יום להגיע להסדר בעניין. השורה הלאקונית שכתב בסוף הפסיקה כי "אקווה שלאחר החלטה זו ישובו הצדדים להידברות עניינית ומאוזנת והדבר אף מתבקש", מרמזת על הקרע הגדול שנפער בין הצדדים, שבא לידי ביטוי בין היתר בהתבטאויות קשות האחד כלפי השני ובחוסר אמון.

כפי שנחשף בגלובס, השופט רון קידם פשרה בין הצדדים, לפיהם החברה תסגור חלקים מהחנות שמהווים חריגות בנייה, ובוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תדון בתוכנית מחדש מדובר בהצעה דומה לזו שהועלתה בוועדת הערר, אלא שאז המדינה סירבה להסכים לה, ואילו עתה איקאה הייתה זו שסירבה. עתה, פסק הדין יאלץ את הצדדים לרדת מהעצים ולקיים את אותה "הידברות עניינית ומאוזנת", אליה כיוון השופט.

את מתכננת המחוז והמדינה ייצגו עוה"ד יואב דור, מורן בראון ונדב ביננבאום, מפרקליטות מחוז ירושלים; את הוועדה המקומית מטה יהודה יצגו עוה"ד איל מאמו, צבי אודם וגל אוהב ציון אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'; את פארק אשתאול יצג עו"ד שלום זינגר ממשרד זינגר-דנה; את ליבנה צפוני (איקאה) יצגו עוה"ד יאיר עשהאל ודן ליברמן ממשרד אפרים אברמזון; את הסתדרות העובדים הלאומית וועד העובדים יצגה עו"ד בטי מצר לוי.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם