גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקיות הנפט המערביות חזרו להרוויח בענק, אבל מתכוונות לצמצום ההוצאות

למרות ההתאוששות שנרשמה התעשייה בעקבות יציאה ממשבר הקורונה במספר מדינות, ענקיות הנפט אקסון ושברון מהדקות את ההוצאות כדי למשוך משקיעים

מתקן זיקוק של אקסון מוביל. רווח של 4.7 מיליארד דולר ברבעון השני / צילום: Associated Press, Matt Brown
מתקן זיקוק של אקסון מוביל. רווח של 4.7 מיליארד דולר ברבעון השני / צילום: Associated Press, Matt Brown

חברות הנפט הגדולות גורפות את הרווחים הגדולים ביותר שלהן מתחילת מגפת הקורונה, אך הן מתכננות להמשיך להוציא כסף באופן שקול על מנת לעודד תפוקה על אף מחירי סחורות גבוהים יותר.

אקסון מובייל  דיווחה ביום שישי על רווחים של 4.7 מיליארד דולר ברבעון השני של השנה, בעוד שמתחרתה שברון  דיווחה על רווחים רבעוניים של 3.1 מיליארד דולר.

מדובר בשינוי מגמה דרמטי לעומת 2020, אז אקסון דיווחה על הפסד של 1.1 מיליארד דולר ברבעון ושברון הפסידה 8.3 מיליארד דולר - לנוכח הצניחה בביקוש לנפט ולגז עקב סגירת הכלכלות בכל העולם בעקבות התפרצות נגיף הקורונה.

כמה מחברות הנפט הגדולות ביותר באירופה דיווחו גם הן על תוצאות טובות בשבוע שחלף. ברויאל דאץ'-של דיווחו על הכנסה נטו של 5.5 מיליארד דולר, בעוד שטוטאל הצרפתית הציגה רווח של 3.5 מיליארד דולר.

תעשיית הנפט והגז השתקמה מהפסדים חסרי תקדים שנרשמו בשנת 2020 לאחר שכלכלות נפתחו השנה מחדש, וגרמו למחירים לעלות לרמות הגבוהות ביותר זה שנתיים. מחירי הנפט בארה"ב שמרו על רמה של מעל 60 דולר לחבית מאז מרץ, עם פאזה שלילית באפריל האחרון, לאחר שבמשך רוב שנת 2020 נותרו מתחת ל־50 דולר לחבית. מחיר הנפט ממערב טקסס נסגר ביום שישי על 73.81 דולר לחבית, עלייה של 19 סנט, או 0.3%.

המשקיעים לוחצים למתן צמיחה ולהפחית פליטות פחמן

עם זאת, אף אחת מהיצרניות המערביות לא הודיעה כי תגדיל את הוצאות ההון, כשהחברות מתמודדות עם לחצים מצד משקיעים למתן את צמיחתן ולהפחית את כמות פליטות הפחמן, לנוכח חששות מפני הגדלת הרגולציה ושינויי האקלים. חברות מסוימות באירופה הבטיחו לתת עדיפות לאנרגיה מתחדשת על פני ייצור מסורתי.

אקסון קיצצה את תקציב ההון השנתי שלה בשנה שעברה מ־25 מיליארד ל־19 מיליארד דולר ופחות, ובסוף השבוע דיווחה כי ההוצאה שלה השנה בהון תהיה קרובה יותר ל־16 מיליארד דולר, וכי ייצור הנפט והגז שלה ירד ב־2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

"יש לנו תוכנית טובה לגבי ההשקעות שלנו, ואנו מתקדמים יפה לגבי החוב", אמר מנכ"ל אקסון, דארן וודס, בשיחה עם אנליסטים. "אנחנו ממוקדים בלהביא עוד חביות יותר רווחיות, עם ערך יותר גבוה".

גם שברון מסרה ביום שישי כי לא תעלה את הוצאות ההון. כבר במחצית הראשונה השנה החברה הוציאה 5.3 מיליארד דולר בהון לעומת 7.7 מיליארד דולר במחצית המקבילה. בעבר אמרה שברון שתגדיל את התפוקה השנתית בכ־3% עד 2025 ותיתן עדיפות להחזרת כסף לבעלי המניות.

שתי החברות נהנו מרווחים חזקים בעסקי הכימיקלים שלהן, בעת שהביקוש לפלסטיק ומוצרים אחרים זינק השנה. לדברי אקסון, לחטיבת הכימיקלים שלה היה הרבעון הטוב ביותר אי פעם, עם רווחים של 2.3 מיליארד דולר.

"הביקוש למוצרים השתקם, למניות שלנו - לא כ"כ"

ההוצאות המוגבלות הן חלון כניסה עבור משקיעים שברחו מהתחום אחרי עשור של החזרים גרועים וחששות לגבי העתיד של דלקי מאובנים בטווח הארוך.

"וול סטריט לא מחפשת השקעות מואצות בעסקי הנפט והגז", אמר דן פיקרינג, מנהל השקעות ראשי ב־Pickering Energy Partners. "נוצר שילוב של מודעות לסביבה ולממשל תאגידי עם חששות לגבי מעבר לאנרגיות חלופיות, יחד עם צלקות מהעשור האחרון".

מניות של חברות נפט ודלק רבות זינקו בחזרה השנה אבל נותרו מתחת למחיריהן לפני הקורונה. למשל, מניית שברון עלתה ביותר מ־20% השנה, אבל ירדה ב־4% מפברואר אשתקד, ואילו אקסון עלתה קרוב ל־40%, אבל ירדה ב־5% לעומת המחיר לפני המגפה. מדד מניות הדלק והגז הגדולות עלה ב־42% השנה, אבל ביחס לרמתו לפני חמש שנים ירד ב־37%.

מנהל הכספים הראשי בשברון אמר שמשקיעים רבים עדיין אינם בטוחים לגבי מחויבות יצרני הנפט למשמעת הון, בייחוד כשמחירי הסחורות עולים. כך לדבריו, "הביקוש למוצרים שלנו השתקם במלואו, למעט לגבי דלק מטוסים. אולם הביקוש למניות שלנו משתקם יותר באיטיות".

על מנת למשוך את בעלי המניות בחזרה, שברון נותנת עדיפות השנה לתשלומים עבורם, והודיעה כי תחזור לבצע רכישה עצמית של מניות בהיקף של 2 עד 3 מיליארד דולר בשנה. החברה גם הגדילה את הדיבידנד שלה ב־4% באפריל. באירופה, של וטוטאל החזירו את נוהג הBuyBack- גם הן השבוע.

החוב של אקסון יקשה עליה להגדיל תשלומים למשקיעים

שברון גם הכריזה בשבוע שעבר על חטיבה עסקית חדשה שייעודה פיתוח טכנולוגיות להפחתת פליטות פחמן. בפברואר הגיעה הכרזה דומה מצד אקסון, לפיה תשקיע 3 מיליארד דולר עד 2025 בחטיבה חדשה עם חתימת פחמן נמוכה.

תשלומים מוגדלים למשקיעים יכולים להיות קשים יותר לאקסון, שהחוב במאזן גבוה יותר מזה של שברון. לחברה טקסס חוב בגובה כמעט 60 מיליארד דולר, על פי מחלקת המחקר של S&P גלובל, בעוד החוב של שברון עומד על כ־38 מיליארד דולר. אקסון גם הותירה את הדיבידנד שלה ללא שינוי השנה.

אקסון, חברת הנפט המערבית הגדולה ביותר, תצטרך להגדיל את הוצאות ההון עבור נכסי הליבה שלה, במיוחד בגיאנה ובאגן הפרמי, על מנת לייצר את המזומנים שלהם היא זקוקה כדי לשלם את החוב ולתגמל משקיעים, אמר ביראג' בורחאטריה, אנליסט ב־RBC.

באסיפת בעלי המניות השנתית שלה במאי איבדה אקסון שלושה מושבים בדירקטוריון שלה לטובת קרן הגידור Engine No. 1, בעקבות טענות הקרן האקטיביסטית כי אקסון הוציאה כסף באופן לא מחושב במשך שנים על פרויקטים לא רווחיים, ולא הכינה אסטרטגיה למעבר האנרגטי הצפוי.

"הגדלת הוצאות ההון על עסקי הליבה היא תרחיש מאתגר", אמר בורחאטריה, "אבל אקסון לא תוכל לממן את הדיבידנד בגובה 15 מיליארד דולר שלה בעזרת נכסים עם חתימת פחמן נמוכה בזמן הקרוב, אז ההון יופנה לעסקי הליבה בעתיד הנראה לעין".

בינתיים, אקסון הפחיתה את מספר האסדות שהיא מפעילה ממרץ אשתקד ב־85% בערך, לפחות מ־10, על פי Enervus, חברת ניתוח מידע על אנרגיה. שברון גם היא ביצעה הפחתות לדבריו, ואף אחת מהשתיים לא הוסיפה אסדות בחודשים האחרונים, הגם שיצרניות אחרות עשו כן.

"נדרשות שמרנות בייצור ועקביות"

קווין הולט, מנהל השקעות בכיר ב־Invesco, אמר שחברות הנפט הגדולות צריכות להשתמש במזומנים שלהן על מנת לשלם חובות ולוודא שהדיבידנדים שלהן בני קיימא.

על פי הולט, ישנה עדיין מספיק אי ודאות לגבי אספקת הנפט והביקוש שתשמור את מחירי הסחורות ואת הוצאות היצרניות תחת בקרה לעת עתה. מחירי הנפט ירדו באופן זמני מוקדם יותר ביולי, עקב חששות מכך שזנים חדשים של נגיף הקורונה יפגעו בשיקום הכלכלה ושאופ"ק ובנות בריתה יגדילו את התפוקה באופן יותר תקיף. השאלה, אמר הולט, היא אם צעדי הצנע יחזיקו מעמד.

"חברות שמרו על משמעת ב־2021, אבל האם יעשו זאת ב־2022?" אמר הולט. "מה שאנחנו צריכים מהחברות האלה הם שמרנות בייצור ועקביות".

עוד כתבות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל