גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכת השמאי נשארת הרחק מאחור: מכרזי הקרקע נסגרים במחירי שיא

בדיקה של מכרזי קרקעות של רשות מקרקעי ישראל מצאה כי ב-2019 ההצעות היו נמוכות מהערכות השמאיות, ואילו בשנתיים האחרונות האומדנים היו בגדר המלצה בלבד, והיזמים הציעו סכומים גבוהים בהרבה • איך פרויקט מחיר למשתכן קשור לעניין, וכיצד ההצעות הנוכחיות ישפיעו על המחירים בעתיד?

עמק השלום, יקנעם / צילום: איל יצהר
עמק השלום, יקנעם / צילום: איל יצהר

בכל פעם שמתפרסמות בתקופה האחרונה תוצאות של מכרזי קרקע של רמ"י, בשוק מופתעים מהפער הגדל והולך בין הערכת השמאי לבין התוצאה שהתקבלה במכרז. כבר כמעט שכחנו מצב שבו מכרזים נסגרים במחיר נמוך מהערכת שמאי, אבל עד לפני שנתיים עוד ראינו מקרים כאלה. אז מה קרה למכרזי הקרקעות בשנים האחרונות?

שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין ביצעה השוואה בין מכרזי קרקעות ששיווקה רמ"י בשנת 2019 לבין מכרזים אשר נסגרו בשנים 2020 ו-2021. כל המכרזים כללו דירות שנמכרו בשוק החופשי ולא במסגרת מחיר למשתכן ודיור במחיר מופחת. בבדיקה נמצא כי מרבית הזוכים במכרזים הפומביים של רמ"י לבנייה רוויה שיצאו לשיווק בשנת 2019, הציעו על הקרקע סכום נמוך יותר משומת הקרקע שנקבעה על ידי רמ"י.

נחמה בוגין, שמאית מקרקעין / צילום: עמית ישראלי

למשל במכרז לבניית 33 יחידות דיור ביקנעם, היזם הזוכה הציע סכום של 5.05 מיליון שקל, ואילו שומת הקרקע עמדה על 13.7 מיליון שקל. במכרז עצמו הוגשה הצעה אחת בלבד. אפילו במכרז שנערך בתל אביב עבור 65 יחידות דיור, ההצעה הזוכה עמדה על 74.750 מיליון שקל, ואילו שומת הקרקע הייתה 100.865 מיליון שקל, כלומר מחיר הזכייה היה נמוך ב-26% ממחיר השומה. ואם נביא בחשבון שלמכרז עצמו הוגשו שבע הצעות - זו הייתה ההצעה הגבוהה ביותר.

 
במכרזים שנסגרו ב-2020 ו-2021 לעומת זאת, נמצא כי שומת הקרקע היוותה המלצה בלבד, והמחירים שהעניקו למגישים את הזכייה היו גבוהים בעשרות ובמאות אחוזים. לא זו בלבד, אלא כמעט בכל מכרז התמודדו מספר רב של יזמים, דבר שהוביל להגשת הצעות גבוהות מאשר בעבר.

כך לדוגמה, במכרז של 173 יחידות ברמת השרון שומת הקרקע עמדה על 186.646 מיליון שקל, ואילו ההצעה הזוכה עמדה על 365.538 מיליון שקל, מחיר הגבוה ב-96% ממחיר השומה. למכרז עצמו הוגשו 13 הצעות אשר 12 מהן במחיר גבוה משומת הקרקע. בלוד, בשכונת בן שמן, במכרז ל-190 יחידות דיור, מחיר השומה עמד על 41.8 מיליון שקל, ואילו ההצעה הזוכה עמדה על 115.5 מיליון שקל, מחיר הגבוה בכ-176%. למכרז עצמו הוגשו 23 הצעות, אשר 22 מהן עם מחיר גבוה יותר משומת הקרקע.

"הצעות שגובלות בחוסר כדאיות כלכלית"

"מרבית ההצעות הזוכות במכרזי רמ"י לבנייה רוויה שנסגרו ב-2019 היו נמוכות משומת הקרקע המוערכת", אומרת בוגין. "בשנה זו הבהלה ל’זהב’ הנדל"ן לא הורגשה בצורה משמעותית ולכן היזמים היו זהירים יותר והגישו הצעות שקולות יותר.

הקרקע בשכונת נווה גן, צפון בת''א / צילום: איל יצהר

"עם זאת, גם אז היו כמה מכרזים שבהם מספר ההצעות היה גבוה מהרגיל ביחס למכרזים האחרים, ומחיר הזכייה עבר את השומה".

בהתייחסות למכרזים שנסגרו ב-2020 ו-2021 מציינת בוגין כי "ראינו מגמה הפוכה לחלוטין. כמעט בכל המכרזים שבדקנו נמצא שמחיר שומת הקרקע נמוך משמעותית ממחיר הזכייה בקרקע. הסיבה לכך נובעת מהמחסור החמור של הקרקעות לבנייה ולכן יזמים הרוצים לספק לעצמם עתודות קרקע לשנים הקרובות, מציעים הצעות שלעתים גובלות בחוסר כלכליות כדי לזכות בקרקע. לצערי העלייה במחירי הקרקעות תגולם בסופו של דבר, לצרכן הקצה במחירי הדירות".

"היזמים הביאו בחשבון את מחיר למשתכן"

שתי שאלות עולות לאור הנתונים - הראשונה והמעניינת ביותר היא מה בדיוק קרה לשוק הקרקעות בין 2019 ל-2020. רבים סבורים ובהם גם במרכז המחקר והמידע של הכנסת, שיש ל"מחיר למשתכן" השפעה עקיפה על מכרזים בתקופה האחרונה.

"ניתוב רוב קרקעות המדינה לשיווק בתוכנית מחיר למשתכן, עשויה להוביל לירידה בהיצע קרקעות מדינה לפלח השוק החופשי, ועל כן לעלייה בביקוש לקרקעות פרטיות באזורי ביקוש ועקב כך לעליית מחירן", נכתב בסקירה מלפני כחודש על עליות המחירים.

השאלה, אם כך, מדוע גם מכרזים של קרקעות שבוצעו בדירות שוק חופשי ב-2019 לא הניבו מחירים גבוהים. כאן התשובה עשויה להיות, שהיזמים הביאו בחשבון שבפרויקטים של מחיר למשתכן יוקמו דירות גם לשוק החופשי, במחירים נמוכים יחסית. מרגע שהשוק שב להיות רק בשוק החופשי (כשמיעוטו מיועד לדיור במחיר מופחת), היזמים הקפיצו את המחירים; עוד אפשרויות לעליית המחירים הוא תחושת היזמים, במיוחד בשנה האחרונה, שהמחירים עומדים לזנק בשיעורים דו-ספרתיים בשנה.

"השמאי רק רוצה לחזור הביתה בשלום"

שאלה אחרת היא מה קרה לשומות, שבתקופה האחרונה פשוט הפכו ללא רלוונטיות בהתייחס למה שקורה בשוק, ומה קורה ליזמים שנראה שאין גבול למחירים שהם מוכנים לנקוב על קרקעות.

יגאל קרני, יו"ר קבוצת מגידו, מסביר כי "שמאי מקרקעין מעריכים שווי קרקע על פי עסקאות שנעשו בעבר. גם אם הם מבינים ששווי הקרקע גבוה מערכה, השמאים יחששו לחתום על זה, שמא יידרשו לתת הסברים. השמאי בסך-הכול רוצה לחזור הביתה בשלום. זו אגב הסיבה שיזמים רבים אוהבים לקנות קרקע על סמך הערכות שווי ולא על פי התמחרות פומבית או מכרז.

יגאל קרני,  יו''ר ומייסד קבוצת מגידו / צילום: שירה חזיז

"בעתות מחסור, כמו היום, הערכת השמאי היא סף תחתון שממנו היזם רק מעלה את המחיר. בזמנים רגילים, הערכת השמאי משקפת פחות או יותר את שווי הקרקע. בחודשים האחרונים אנו עדים למצב שלא ראינו כדוגמתו בעבר. ההאטה הדרסטית בשיווק הקרקעות, סביבת הריבית הנמוכה והתארכות הליכי רישוי הבנייה (אסון בפני עצמו), גורמים לקבלנים ויזמים להציע מחירים גבוהים על קרקעות מתוך תקווה שעד שיחלו בשיווק, מחירי הדירות יעלו באופן שיצדיק את ערכי הקרקע האסטרונומיים ששילמו עבורם".

גלעד יפרח, מנכ"ל גלעד מאי, מסביר: "מחירי הזכייה הגבוהים שאנו עדים להם הם תוצאה ישירה של העצירה ועיכוב המכרזים לתקופה ארוכה בתקופת הפלונטר הפוליטי וכן התפרצות הביקושים הכבושים במקביל לפרסום המכרזים. הפערים הגבוהים נובעים מכך שהשומה שנקבעה באותה עת שיקפה את המחירים הריאליים וההערכות לגבי מגמות המחירים באותן נקודות זמן היו ליציבות עם עלייה/ירידה קלה. על כן, במצב של 'שוק עולה' המאפיין את התקופה הנוכחית, שומה שנקבעה כמה חודשים קודם לכן אינה משקפת את המחירים הנוכחיים, לא כל שכן את המחירים המוערכים בשוק לעוד שלוש-ארבע שנים".

גלעד יפרח, מנכ''ל גלעד מאי / צילום: צביקה גודלשטיין

"המחירים הגבוהים מהווים סיכון לכל המשק"

יו"ר קבוצת MORE, חנן מור, אומר: "במציאות הנוכחית שבה האשראי זול והתחרות על מתן הון לרכישת נדל"ן גדלה מאוד עם כניסה של שחקנים חדשים רבים (קרנות מימון, חברות חוץ בנקאיות, בתי השקעות ועוד), עם מחסור בקרקע זמינה לבנייה ועם עודפים של הון בידי חברות, מחירי הקרקע עלו בין 25% ל-50% ויותר בתקופה של שנה! נגיע למצב שמחירי הקרקע הגבוהים מהווים סיכון לכלל המשק ולא רק לענף הנדל"ן.
"פתרון מיידי והוא להפסיק עם ספסור הקרקע ולפעול להקצות את הקרקע במכרזים שבהם ההצעה השנייה זוכה. פעולה זו תביא במיידי להפסקת הבעירה והטירוף סביב מחירי הקרקע וכפועל יוצא לריסון מחירי הדירות". 

נחמה בוגין: "כמעט בכל המכרזים שבדקנו המחיר גבוה ממחיר השומה. לצערי העלייה במחירי הקרקעות תתגלגל לצרכן הקצה"

חנן מור, יו"ר קבוצת MORE: "פתרון מיידי והוא להפסיק עם ספסור הקרקע ולפעול להקצות את הקרקע במכרזים שבהם ההצעה השנייה זוכה"

עוד כתבות

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן / צילום: דוברות מבקר המדינה

המבקר לרה"מ: משרדך לא משתף פעולה בביקורת על המלחמה

רה"מ נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקני בלינקן והבהיר בפניו: "נפעל ברפיח" • זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • צה"ל תקף בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאויש של החות'ים בתימן • עדכונים שוטפים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה