גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איקאה בחו"ל מוכרת חשמל ופאנלים סולאריים. למה זה לא יקרה פה?

אחרי שהתחילה למכור פאנלים סולאריים בחלק מסניפיה ברחבי העולם, ענקית הריהוט איקאה תתחיל למכור חשמל המיוצר באנרגיה מתחדשת למשקי-בית בשבדיה ● ומה עם ישראל? אצלנו הדרך לאספקת חשמל ירוק עוד ארוכה

סניף איקאה בשטוקהולם / צילום: Shutterstock, Mats Wiklund
סניף איקאה בשטוקהולם / צילום: Shutterstock, Mats Wiklund

כשלושה חודשים לפני שיתכנסו מנהיגי העולם בפסגת האקלים של האו"ם בגלאזגו כדי להציג תוכניות להפחתת פליטות גזי החממה ומאבק בהתחממות הגלובלית - איקאה, מותג הרהיטים הגדול בעולם, תחל למכור חשמל המיוצר באנרגיה מתחדשת למשקי-בית בשבדיה, מה שיאפשר לצרכנים עצמם לקחת חלק במעבר משימוש בדלקים מזהמים (פחם, נפט וגז) להפקת חשמל, לשימוש באנרגיה נקייה שאינה פוגעת באקלים.

ענקית הרהיטים, שמוכרת גם פאנלים סולאריים בחלק מסניפיה ברחבי העולם, מנצלת כעת את שוק האנרגיה הירוקה הצומח גם לגיוון עסקיה שלה. הצרכנים בשבדיה לא ייהנו רק מהאפשרות לרכוש פאנלים סולאריים כ"רהיט" נוסף בקטלוג הרשת, שכן איקאה חברה לספקית האנרגיה Svea Solar ותחל למכור חשמל המופק באמצעות פאנלים סולאריים ואנרגיית רוח לבתים עצמם.

את החשמל עצמו תאפשר Svea Solar לצרכנים לרכוש עבור תשלום חודשי קבוע, בנוסף לתעריף משתנה, כאשר Svea Solar תרכוש חשמל מהמערכת הנורדית למסחר באנרגיה, ותמכור אותו ללא עלות נוספת.

איקאה מוכרת עד כה פאנלים סולאריים למשקי-בית ב-11 שווקים. כעת, לפי הרשת, הקונים שיצטרפו לעסקי החשמל החדשים שלה גם יוכלו לעקוב אחר השימוש שלהם בחשמל הירוק באמצעות אפליקציה מיוחדת, ולמכור עודף חשמל בחזרה לרשת, אם לא ישתמשו במלוא הכמות העומדת לרשותם לאורך שעות היום. בכך יוכלו הצרכנים עצמם להפוך למעין תחנה קטנה להפקת חשמל, להיטיב עם הסביבה ואף להרוויח כסף.

כנראה שלא נראה בקרוב בארץ פאנלים סולאריים מתוצרת איקאה 

ג'ונאס קרלהד, ראש תחום קיימות באיקאה שבדיה, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא מקווה להפיץ את הבשורה החדשה ולהציע פאנלים סולאריים לכל השווקים בהם פועלת החברה. אולם בישראל סביר להניח שלא נראה בקרוב פאנלים סולאריים ברשת איקאה. ראשית כל, ברמה התאגידית, למרות שלחברה עצמה התחייבויות אקלימיות (לפי הצהרותיה, איקאה שואפת להיות "גורם חיובי" במלחמה במשבר האקלים ולצמצם את פליטת גזי החממה שלה לרמות נמוכות מהיעד עד 2030), בסניפיה שטופי השמש ורחבי הגגות בישראל לא ימצאו הצרכנים פאנלים סולאריים, כפי שמתחילים להציב עסקים רבים אחרים.

שנית, הצבת פאנלים סולאריים על גגות בתים היא עניין סבוך בישראל, כאשר התחום מנוהל כולו בידי המדינה, המגבילה כניסת פאנלים סולאריים לרשת ומערימה קשיים על מי שרוצה מצידו לקחת חלק במהפכה הירוקה. בין היתר, אזורים רבים בישראל חסומים עתה להנחת פאנלים סולאריים על הגגות, שכן רשת החשמל מלאה, ושדרוגה מתמהמה.

איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה, קורא לאיקאה לא להשאיר את ישראל מחוץ לשווקים המתקדמים לאנרגיה נקייה. לדבריו, "מחוץ לישראל איקאה היא מובילה עולמית בכל הנוגע לאנרגיה ירוקה, היא גם הולכת כמה צעדים קדימה בהשוואה לחברות גלובליות אחרות עם מודעות סביבתית. באופן חריג מדובר בחברה שמייצרת בפועל חשמל ירוק, רוכשת ומחזיקה במתקני ייצור. מעבר לכך, כבר שנים שהחברה מוכרת בחלק מהמדינות מערכות סולאריות על המדפים בחנויות הרשת. לכן אם בישראל אין להם אף גג סולארי על גגות הרשת זה מחייב הסברים מההנהלה המקומית וגם מהרשת העולמית".

אם איקאה תרצה למכור חשמל לצרכנים בישראל - היא תיתקל בקשיים משמעותיים. "איקאה נכנסת לתחום החשמל הירוק בשוודיה מטעמים עסקיים במענה להעדפות הצרכנים, ובכך תורמת למימוש יעדי הפחתת פחמן הכלל אירופאיים", אומר חן הרצוג, כלכלן ראשי ושותף BDO המייעץ לחברות בתחום האנרגיה, יצרני אנרגיות מתחדשות וחברות חשמל. "בישראל הרגולטור לא רק שאינו מאפשר לאיקאה למכור חשמל ירוק לצרכנים, הוא אפילו אוסר עליה לרכוש חשמל ירוק לחשמל בחנויות שלה. גם אם איקאה תנסה להוציא רישיון לאספקת חשמל גם בישראל, לא יאפשרו לה למכור אנרגיות מתחדשות בדומה לנהוג באירופה, שכן רישיונות האספקה שנותנים כיום בישראל מחייבים את ספקי החשמל לרכוש אך ורק מהמונופול הממשלתי של חברת ניהול המערכת".

המדינה מחזיקה במונופול על השמש

שוק החשמל באירופה הוא שוק תחרותי שבו צרכנים יכולים לעבור בין חברות חשמל שונות באופן חופשי, בדיוק כמו שבישראל יכולים להתנייד בין חברות הסלולר. "התחרות בין חברות החשמל באירופה היא לא רק על המחיר, אלא גם על פרמטרים סביבתיים - צרכנים רבים רוצים ומוכנים לשלם קצת יותר על חשמל ירוק. איקאה מצטרפת למגמה הזאת ונכנסת לתחום אספקת חשמל ירוק", מסביר הרצוג. "בניגוד למצב באירופה, הרגולציה בישראל אוסרת על איקאה ועל ספקי חשמל אחרים להתחרות על אספקת חשמל ירוק. הרפורמה במשק החשמל שיצאה לדרך בשנת 2018 השאירה את המדינה כמונופול על השמש".

שדה סולארי / צילום: Shutterstock, abriendomundo

האם השינוי באופק? לא בטוח. לפי הרצוג, "בימים אלה רשות החשמל משיקה פיילוט ראשוני ומצומצם מאוד לפתיחת אספקת החשמל למשקי-הבית לתחרות לכ-50,000 צרכנים בלבד. האבסורד הוא שגם במסגרת הפיילוט הסמלי הזה, ספקי החשמל לא יכולים להציע לצרכנים חשמל מאנרגיות מתחדשות, והם מחויבים לרכוש את כל החשמל שהם מתחרים עליו מהמונופול הממשלתי של חברת ניהול המערכת. ממשלת ישראל קובעת יעדים מאתגרים להפחתת פליטות ומעבר לאנרגיות מתחדשות, אך במקביל מעכבת את המעבר לאנרגיות מתחדשות באמצעות רגולציה של משטר מכסות ומונופול ממשלתי.

"זוהי איוולת כלכלית שבשנת 2021 בישראל, אם יש יזם שרוצה להקים חווה סולארית, ללא סבסוד ממשלתי, ומנגד יש צרכן שרוצה לרכוש ממנו חשמל סולארי, המדינה אוסרת על כך. אין אף מדינה באיחוד האירופי שמונעת מכירה חופשית של חשמל ירוק. המדיניות בישראל שמונעת תחרות באספקת אנרגיות מתחדשות לצרכנים היא בניגוד לכל הגיון כלכלי וסביבתי ומעכבת את העמידה ביעדי הפחתת פליטות".

ומה באשר לתוכניות הפחתת הפליטות של ישראל? בזמן שהתעשייה הסולארית מדשדשת בצל החסמים הביורוקרטיים והתשתיתיים, ישראל נכשלת באופן עקבי בהשגת היעדים שכבר הציבה לעצמה. אם בשנת 2020 אמור היה יצור החשמל הנקי בישראל לעמוד על 10%, ישראל גירדה את ה-6% - מלמטה.

לפי הרצוג, גם בשנת 2021 היעד עדיין רחוק ממימוש. "היעד הממשלתי לאנרגיות מתחדשות בישראל עמד על 10% בשנת 2020, לפי הערכתנו נסיים את 2021 עם פחות מ-7.5% יצור באנרגיות מתחדשות. במדיניות הרגולטורית הקיימת של מכסות ומונופול על השמש, אין סיכוי שנעמוד ביעד 20% מתחדשות שנקבע לשנת 2025", הוא אומר.

מרשות החשמל נמסר בתגובה: "בהתאם להחלטת הממשלה על פתיחה הדרגתית של מקטע האספקה לתחרות במסגרת הרפורמה במשק החשמל, פרסמה הרשות מתווה לכניסת מספקים חדשים שיוכלו למכור חשמל לצרכנים הסופיים. נכון להיום כ-20 מספקים פרטיים כבר קיבלו רישיון וכל גוף שיציג עמידה בתנאים יכול למעשה לקבל רישיון.

המספקים הפרטיים רוכשים חשמל ממנהל המערכת שהוא גוף אובייקטיבי אשר רוכש את החשמל מיצרנים שונים במנגנונים תחרותיים, ומיצרנים באנרגיות מתחדשות, באופן שגם מבטיח יעילות גבוהה ותועלת לכלל הצרכנים במשק וגם תומך במתקני אנרגיות מתחדשות על ידי הבטחה שהחשמל המיוצר על ידם נרכש במלואו ללא סיכונים הנובעים מתלות במספק כזה או אחר. בחודשים הקרובים, עם התקדמות בפריסת מניה חכמה, יורחב מתווה התחרות במקטע האספקה ובמסגרתו גם ייבחנו מנגנונים שיאפשרו רכישה ישירה ממתקני אנרגיות מתחדשות".

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים