גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפני 16 שנה חתמה צומת ספרים על מארג הסכמים כדי להפחית מס. מה חשב על כך ביהמ"ש בשנת 2021?

ביהמ"ש המחוזי קבע כי צומת ספרים תשלם מס רווח הון בשיעור 26.25% על 15 מיליון שקל שקיבלה במסגרת עסקת מיזוג שנערכה לפני כ-16 שנים בינה לבין חברת אש-אורי וחברת באג ● נקבע כי הצגת עסקת המיזוג כשתי עסקאות שונות נועדה להפחתת מס בלבד

חנות צומת ספרים / צילום: תמר מצפי
חנות צומת ספרים / צילום: תמר מצפי

צומת ספרים תשלם מס רווח הון בשיעור 26.25% על 15 מיליון שקל שקיבלה במסגרת עסקת מיזוג שנערכה לפני כ-16 שנים בינה לבין חברת אש-אורי, שעסקה בהפצת ספרים, וחברת באג, שעסקה בשיווק מוצרי מחשבים ובהפצת ספרים. בנוסף, החברה לא תוכל לדרוש פחת שנתי על התמורה בגין עסקת המיזוג - כך קבע השופט יוסי טופף מבית המשפט המחוזי בתל אביב, בפסק דין במסגרתו דחה את הערעורים שהגישה צומת ספרים על שומות שהוציא לה פקיד שומה למפעלים גדולים בגין עסקת המיזוג.

השופט דחה את הצגת עסקת המיזוג על-ידי צומת ספרים כשתי עסקאות שונות, האחת להקמת שותפות והשנייה למכירת מוניטין, וקבע כי החיבור בין צומת ספרים לחברת אש-אורי באמצעות הקמת שותפות בשנת 2002, והצטרפות חברת באג כשותפה נוספת בשנת 2005 מהווה עסקה אחת למכירת זכויות בשותפות.

עוד נקבע כי מטרת ההפרדה הייתה הניסיון לייחס מעין עסקת מכר מוניטין לשם הטבת מס, אך התמורה בסך של 30 מיליון שקל, ששילמה באג לשותפות בתמורה לשליש מהזכויות בה, נחשבת לתמורה בגין מכירת זכויות בשותפות.

פסק הדין ניתן בהמשך לפסקי דין של בית המשפט המחוזי בירושלים ובבית המשפט העליון, שדחו את הערעורים שהגישו חברת אש-אורי ובעליה אבי שומר נגד שומות המס שהוצאו להם בגין אותה עסקה.

המחלוקת בערעורים של צומת ספרים סבבה סביב השאלה האם פקיד השומה פעל נכונה כשסווג אחרת את מערך החוזים שהוצגו לפניו בעסקת המיזוג, לצורכי הטלת מס, בהגיעו למסקנה כי מדובר בעסקה אחת של מכירת זכויות בעלות בשותפוּת, על כלל הנכסים המוחשיים והלא מוחשיים וההתחייבויות שבה, באופן ששתי השותפוֹת שייסדו את השותפוּת -צומת ספרים ואש-אורי - מכרו שליש מחלקן בשותפוּת לשותפה שלישית - חברת באג. זאת, תוך דחיית הצגת העסקה מצד צומת ספרים כעסקה של השכרה ובהמשך מכירה של מוניטין משתי השותפוֹת לשותפוּת שהקימו, בד-בבד להכנסת שותפה שלישית לשותפוּת, תמורת תשלום בעבור שכירת ורכישת המוניטין משתי השותפוֹת המייסדות.

חברת צומת ספרים הוקמה בשלהי שנת 1996 על-ידי שלוש הוצאות לאור (הד ארצי, זמורה-ביתן וכנרת). החנות הראשונה נפתחה בגבעת ברנר בשנת 1996, ועם השנים נפתחו חנויות וסניפים רבים במרכזי קניות מחוץ למרכזי הערים.

חברת אש-אורי הוקמה בשנת 1981 והפעילה רשת חנויות למכירה קמעונאית של ספרים ותקליטורים בשם "יריד הספרים". אש-אורי הפעילה חנויות באזור ירושלים (חמש חנויות), תל אביב, חיפה, פתח תקווה והרצליה. מרבית החנויות מוקמו בקניונים ובמרכזי מסחר במרכזי הערים.

חברת באג מולטיסיסטם עסקה בשיווק מוצרי מחשבים ובהפצת ספרים, ונרכשה על-ידי חברת מודן הוצאה לאור בע"מ.

מכלול הסכמים שתכליתו הפחתת מס

במרוצת השנים נחתמו מספר הסכמים בין שלוש החברות, שבגינם התעוררה מחלוקת המס. בין חברת אש-אורי, שהפעילה רשת חנויות ספרים בשם "יריד הספרים", לבין חברת צומת ספרים, נחתם ביום 6.8.02 "הסכם מייסדים להקמת שותפות". במסגרת הסכם המייסדים סוכם, בין היתר, כי כל פעילותן של צומת ספרים ואש-אורי תהיה באמצעות השותפות.

בהסכם מיום 3.7.05, "ההסכם להכנסת שותף", צורפה שותפה נוספת לשותפות, חברת באג. בהסכם עם באג נקבע כי באג תשקיע סכום של 30 מיליון שקל בתמורה לשליש מהזכויות בשותפות. במקביל נחתם גם "הסכם המוניטין", שלפיו החברה וצומת ספרים השכירו את המוניטין לשותפות, וזאת רטרואקטיבית החל מיום 1.1.05, בתמורה שנתית בסך 4,560,000 שקל, שחולקה בחלקים שווים בין אש-אורי לצומת ספרים.

בהסכם המייסדים נקבע כי השותפות תשלם לכל אחת מן השותפות (לחברה ולצומת ספרים) תשלום חודשי זהה בסך 100,000 שקל בתוספת מע"מ, לתשלום בעבור השימוש במוניטין של כל אחת מהחברות (הסכם שכירות המוניטין). באג הצטרפה מבלי שהכניסה מוניטין לשותפות ולא הייתה זכאית לקבל תשלום בעבור המוניטין, ולכן נקבע כי במקום 100,000 שקל לחודש כקביעת הסכם המייסדים, ישולם לצדדים המקוריים לשותפות סך של 190,000 שקל לחודש בגין השימוש במוניטין.

פקיד השומה לא קיבל את הדיווח על מארג ההסכמים כפי שדווח - כשתי עסקאות להקמת שותפות ולמכירת מוניטין - וקבע כי אופן הצגת העסקה כהשקעה בשותפוּת, בד-בבד לקבלת הכספים שהושקעו לכאורה בשותפוּת במסווה של תמורה מהשכרת וממכירת המוניטין לשותפוּת, אינה עולה בקנה אחד עם תוכנה הכלכלי האמיתי, ולמעשה מדובר בעסקה אחת של מכירת זכויות בשותפות.

לפיכך, במסגרת צווים שהוצאו לצומת ספרים, נקבע כי ביולי 2005 מכרו צומת ספרים ואש-אורי, כל אחת מהן, 1/3 מזכויותיה בשותפוּת לבאג תמורת 15 מיליון שקל עבור כל אחת. התמורה מהמכירה סווגה כרווח הון ריאלי החייב במס לפי סעיף 91(ב1) לפקודת מס הכנסה. בנוסף לכך, בוטלו הוצאות פחת בגין מוניטין בשותפות (החל משנת 2007), והן הוספו כתוספת הכנסה חייבת בצו.

פקיד השומה טען כי חלפו כשלוש שנים ממועד ייסוד השותפוּת ועד למועד עסקת "מכירת המוניטין", במהלכן הועברו לשותפוּת העסק החי והמוניטין של צומת ספרים ואש-אורי, אשר מבחינתן המוניטין שלהן התפוגג ודעך, ותחתיו צמח והתפתח מוניטין של השותפוּת עצמה, כמי שמחזיקה בעסק החי.

עוד נטען כי אין טעם עסקי או כלכלי שבאג תסכים לממן דמי מוניטין שנתיים מופרזים בסכום של 4,560,000 שקל, שהם פי שניים ממה ששולם עד לאותו מועד בעוד שווי הבעלות במוניטין הועמד בהסכם על סך של 17,780,000 שקל, ואף מבלי שהוצגה הערכת שווי כלשהי.

לטענת פקיד השומה, התכלית העיקרית של מכלול ההסכמים הייתה הפחתת מס מצד צמת ספרים. זאת משום שרווח הון ריאלי ממכירת זכות בשותפות מחויב בשיעור מס רווח הון לפי חישוב ליניארי של 26.25% בערכי חודש יולי 2005, לעומת עסקת מכירת מוניטין המחויבת בשיעור מס של 25% בלבד, בערכי תום שנת 2006.

בנוסף לכך, ייחוס התמורה למוניטין יאפשר לשותפוֹת בשותפוּת, לפי חלקן, לדרוש את מלוא התמורה כהוצאת פחת שנתית בהתאם לתקנות מס הכנסה (שיעור פחת למוניטין), ולנכותה מהכנסותיהן החייבות מהשותפות במשך 10 שנים. דמי שכירות המוניטין נדרשים כהוצאה בשנים 2005 ו-2006, ואילו המוניטין מופחת כהוצאה החל משנת 2007.

צומת ספרים ערערה על קביעות אלה ,באמצעות עו"ד אהוד ברזלי ועו"ד קארין צוקרמן - וכאמור הפסידה. בחלוף כ-16 שנים מההסכם האחרון בעסקת המיזוג קבע השופט טופף כי פקיד השומה פעל כדין באופן שבו סיווג את העסקה, כעסקה אחת למכירת זכויות בשותפוּת, חלף שתי עסקאות, כפי שהוצג מטעם צומת ספרים.

"עסקה סיבובית"

השופט הגיע למסקנה זו לאחר שהשיב על השאלה "מתי הועבר המוניטין מהשותפוֹת המייסדות לשותפוּת שהוקמה על-ידן", וקבע כי "נחה דעתי כי ככל שנצמח למערערת (צומת ספרים, א' ל"ו) מוניטין בגין מכירה קמעונאית של ספרים, הרי שהוא הועבר, הלכה למעשה, במכלול הפעילות העסקית ממנה אל השותפוּת עם הקמתה ביום 6.8.2002. בשנת 2005, ערב כניסת באג כשותפה נוספת, החזיקה השותפוּת במוניטין משל עצמה, אשר אף אם שורשיו במוניטין שהועבר אליה משתי השותפוֹת, המערערת ואש-אורי, כשלוש שנים קודם לכן, הרי שמאז צמח וגדל אצלה כתוצאה מפעילותה העסקית כשותפוּת, והיה שייך כל-כולו לה".

עוד קבע השופט טופף כי "דמי התמורה בסך של 30 מיליון שקל ששילמה באג לשותפוּת בתמורה לשליש מהזכויות בה, הועברו כולם לידי המערערת ואש-אורי, מחצית לכל אחת מהן, בעסקה סיבובית שכל-כולה נועדה להציג את הכספים כתמורה עבור מכירת מוניטין, על אף שכבר לא היה בידן כל מוניטין למכירה, חלף הצגת העסקה כמכירת זכויות בשותפות, כפי שבצדק סיווג וקבע פקיד השומה בשומתו".

עוד כתבות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

המקורב של א־סיסי שעושה מיליונים מדי יום מפליטים מעזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים