גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תסתכלו עליהן ותראו אותנו: מה קורה במדינות שכבר הגיעו לשיאי תחלואה

דנמרק הגיעה לצמרת התחלואה העולמית; בבריטניה מסתפקים בהגבלות מינוריות; ובארה"ב קיצרו את הבידוד לחולי קורונה לחמישה ימים בלבד מחשש לקריסת המשק ● מבט על המדינות שנכוו מגל האומיקרון מלמד: שיא הנדבקים היומי שנשבר השבוע בישראל, הוא רק ההתחלה

בדיקות קורונה בטיימס סקוור בניו יורק / צילום: Associated Press, Seth Wenig
בדיקות קורונה בטיימס סקוור בניו יורק / צילום: Associated Press, Seth Wenig

ישראל הצטרפה השבוע לרשימת המדינות שבהן התפרצות זן האומיקרון שברה את שיאי התחלואה בקורונה. 16,115 חולים חדשים נרשמו בישראל ביממה שהסתיימה ביום חמישי, לעומת קרוב ל-12 אלף חולים בשיא גל התחלואה של הקיץ האחרון.

 

וישראל לא לבד. בשורת מדינות באירופה ובעולם נשברו שיאי התחלואה כבר לפני שבועיים ואף יותר. למרות ההבדלים במערכות הבריאות, בגלי התחלואה הקודמים, במדיניות ההגבלות ובעיקר בשיעור ותזמון החיסונים, מבט עליהן מאפשר לבחון מה עשוי להתרחש כאן בשבועות הקרובים. הגבלת הגישה לבדיקות PCR, עומסים בבתי החולים, היעדרויות מסיביות מהעבודה וגם הגבלות ותקנות שנועדו להתמודד עם התפרצות התחלואה: כל אלו הם כבר חלק מהמציאות של המדינות בהן וריאנט האומיקרון גורם לתחלואה חסרת-תקדים.

דנמרק: 7% מהאוכלוסייה חלו בקורונה החודש

דנמרק הייתה בשבוע שעבר המדינה עם שיעור תחלואת הקורונה היומי הגבוה ביותר בעולם, לפני שאירלנד עקפה אותה. שיאי התחלואה בדנמרק נשברו כבר בסמוך ל-1 בדצמבר, בעקבות גל משמעותי של וריאנט הדלתא - אחרי שהמדינה הסירה את כל המגבלות הציבוריות, ויתרה על מסיכות ו"תווים ירוקים" ולא קידמה קמפיין בוסטרים - אולם מאז הם רק הלכו ועלו.

כעת, האומיקרון הוא הווריאנט הדומיננטי במדינה הסקנדינבית, שאוכלוסייתה קטנה כמעט בחצי מזו של ישראל, ואתמול נרשמו בה כ-28 אלף מקרי קורונה חדשים ביממה. בחישוב לתושב, שיעור התחלואה בה גדול פי ארבעה. קרוב ל-7% מהאוכלוסייה, כ-400 אלף בני אדם, חלו בקורונה בחודש האחרון.

 

כל זאת התרחש למרות כמה צעדים בהם נקטה הממשלה הדנית במטרה לצמצם את ההדבקות. היא הכריזה באמצע דצמבר על קיצור שעות הפעילות של מסעדות וברים, הוציאה את הילדים לחופשת חג מולד מוקדמת ואסרה על פעילות מועדוני לילה, בתי קולנוע ותיאטראות. הממשלה גם השיבה את חובת עטיית המסכות בחללים סגורים ובתחבורה הציבורית, והפצירה באלה שיכולים לעבוד מהבית, לעשות זאת. נכון לעכשיו, מערך בדיקות ה-PCR הדני עדיין מתפקד, ובמדינה מסתמכים פחות על בדיקות מהירות כפי שנעשה במדינות אחרות (והחל ממחר גם בישראל). ביום רביעי ביצעו הרשויות בדנמרק231 אלף בדיקות PCR יומיות, ושיעור החיוביים בהן עמד על קרוב ל-12%.

למרות המספרים הגבוהים, מצב התחלואה הקשה לא הגיע לשיאים שנרשמו בגלים קודמים. כ-800 חולי קורונה מאושפזים בבתי החולים הדניים, לעומת יותר מ-900 בשיא החורף האחרון (לפי נתוני אתר Our World in Data). שיעור החולים במצב קשה בטיפול נמרץ הוא פחות משליש מזה שנרשם בגל הקודם, אך לפי דיווחים, התחלואה ושיעור המבודדים בקרב צוותי הרפואה מקשה על בתי החולים לפעול. בעיתון הדני "פוליטיקן" הגדירו זאת השבוע: "בתי החולים מתחילים להרגיש את הלחץ".

תור לבדיקות קורונה בדנמרק / צילום: Reuters, TOBY MELVILLE

על רקע חידוש הלימודים במדינה ביום רביעי, ראשת הממשלה מדה פרדריקסן הזהירה: "הוא יכול להוביל ליותר מדי אשפוזים בבת אחת... ולסכן בסגירת עסקים ומוסדות ציבוריים. (ייתכן מצב שבו) לא יהיו מספיק עובדים להסיע את הרכבות, לדאוג לילדים ולקשישים ולדאוג שהמשק יישאר בתנועה".

בריטניה - ג'ונסון מבטיח "לעבור" את הגל בלי הגבלות נוספות

כפי שהיה גם בגלים קודמים, בריטניה היא אחד ממוקדי ההתפרצות החמורים ביותר של וריאנט האומיקרון בעולם. שיא התחלואה היומי מקורונה נשבר בממלכה המאוחדת ב-15 בדצמבר, אז דווחו יותר מ-78 אלף מקרים יומיים (שעקפו את שיאי של הגלים הקודמים שהיו מהגבוהים בעולם). מאז, השיא נשבר שוב ושוב, עם ממוצע שבועי של 181 אלף מקרים ביום ושיא יומי של 218 אלף מקרים ביום שלישי. אחד מכל עשרה תושבי לונדון חלה בשבוע האחרון, לפי הנתונים הרשמיים. אחד מכל 25 בריטים (4%) הוא חולה קורונה כעת.

בתגובה על נתוני התחלואה, ממשלת בריטניה החליטה לאמץ בדצמבר את מה שכינתה "Plan B" - שורת הגבלות מינוריות יחסית, כמו חובת עטיית מסיכות בחללים סגורים ושימוש ב"תו ירוק" במועדונים, אירועים בחללים סגורים ואירועים המוניים.

בעקבות ההיעדרויות הרבות מהעבודה במהלך חג המולד ואחריו, היעדרויות שאיימו על פעילות המשק, הממשלה הבריטית קיצרה את זמן הבידוד לחולי קורונה - מעשרה ימים לשבוע ועברה להסתמך על בדיקות מהירות. בגלל העומס על מערכות הבדיקות, החל מהשבוע הבא, מי שקיבל תוצאה חיובית בבדיקה מהירה לא יצטרך לבצע בדיקת PCR. הוא יידרש לבידוד של שבוע ויוכל לצאת לאחר שתי בדיקות מהירות שליליות בימים האחרונים שלו.

קמפיין בבריטניה לחיסון הבוסטר / צילום: Reuters, Ben Birchall

למרות המחקרים המעודדים לגבי חומרת המחלה של נדבקים בוריאנט האומיקרון, מספר המאושפזים בבתי חולים בבריטניה הולך ועולה. כ-15 אלף חולי קורונה מאושפזים כעת באנגליה לבדה, וההערכות הן כי מספר המאושפזים היומי עומד על כ-1,200 בני אדם. אמנם פחות מרף של 3,000 אשפוזים ביום, שנרשם בשיא הגלים הקודמים ולפי אזהרות המומחים יאיים על מערכת הבריאות, אולם אם הגל יימשך זמן רב - סך המספרים יכול להיות גבוה מכפי שהמערכת תוכל להכיל.

זה היה הנימוק בו השתמש ראש הממשלה, בוריס ג’ונסון, בנאום לפרלמנט אתמול, שבו אמר כי ההגבלות הנוכחיות יישארו בתוקף עד סוף ינואר לפחות. ג’ונסון אמר, עם זאת, כי מסתמן שבריטניה תוכל לעבור את גל האומיקרון הנוכחי ללא צעדים נוספים, איתות חשוב למדינות אחרות המתמודדות עם התחלואה הגוברת. מספר המאושפזים במצב קשה גם הוא מעודד: כ-870 בני אדם בבריטניה כולה נכון לאתמול, לעומת כ-4,000 בשיא גל החורף הקודם.

ארה"ב: בידוד של חמישה ימים לחולה מאומת

עם יותר מ-700 אלף מקרים ביום, ארה"ב שוברת בימים האחרונים את שיאי התחלואה העולמיים. זאת, בין היתר בגלל האוכלוסייה הגדולה שלה ומערכת הבריאות המתפקדת באופן יחסי, בהשוואה למדינות ענק אחרות כמו הודו. שיא התחלואה האמריקאי היומי נשבר מאוחר יותר מבבריטניה ודנמרק, ב-27 בדצמבר, ומאז, המספרים רק הולכים ועולים. מדינת ניו יורק במיוחד היא מוקד תחלואה שמקדים את יתר מדינות ארה"ב, ולו הייתה המדינה עצמאית, היה שיעור התחלואה בה השני בגובהו בעולם.

המגמה המדאיגה בארה"ב, שגם בה האומיקרון הוא כעת הווריאנט הדומיננטי, נוגעת למצב האשפוזים: יותר מ-102 אלף חולי קורונה מאושפזים כעת בבתי החולים מדינה, לא רחוק מהשיא של 133 אלף חולי קורונה בגל החורף הקודם. ישנם גם כ-21 אלף חולי קורונה בטיפול נמרץ - נתון שנמצא בעלייה תלולה לאחרונה. לפי ההערכות כ־80% מאותם מטופלים לא מחוסנים. בשיא גל החורף הקודם היו כ־28 אלף חולי קורונה בטיפול נמרץ.

בגלל השפעות התחלואה על המשק, המרכז לבקרת ולמניעת מחלות בארה"ב (CDC) היה אחד הגופים הראשונים שהודיעו על קיצור הבידוד מעשרה לשבעה ימים, וכעת הודיע על קיצור נוסף לחמישה ימים בלבד אחרי אבחון בבדיקה מהירה חיובית. בנוסף, הרשויות ממליצות לבצע בדיקה מהירה חמישה ימים אחרי בדיקה חיובית כדי לצאת מבידוד, אך אינן מחייבות זאת.

ישראל: פחות מחלימים, אבל יותר מחוסני בוסטר

כמו במדינות האחרות שצויינו לעיל, גם בישראל נשבר לאחרונה שיא התחלואה היומי. מבחינת קצב ההדבקה ומספר המאושפזים פר מאומת, נראה שאנחנו הולכים באותו הכיוון כמו המדינות הללו. יש בארץ כנראה פחות מחלימים מקורונה מאשר בבריטניה או בניו יורק, אבל הרבה יותר מחוסני בוסטר מבדנמרק.

אם ישראל תתקרב לנתוני התחלואה שנראים היום במדינות האלה מערכת הבריאות כאן עלולה לקרוס. המהלכים האחרונים שמקדמים במדינה כמו מתן חיסון רביעי לקבוצות הסיכון, אשפוזי בית ומתן תרופות חדשניות מנסים למנוע את הקריסה הזו - אבל יעילותם עוד מוטלת בספק.

כמו בבריטניה ובניו יורק, גם בישראל עוברים כעת מבדיקות PCR לבדיקות אנטיגן גם עבור חולים או אלה שנחשפו לחולים. אם מוסיפים לכך את חוסר הדיוק של בדיקות האנטיגן, אנחנו צפויים לאבד את היכולת לאמוד את היקף התפשטות המגיפה. וזה המצב גם בארה"ב ובבריטניה. הנתון היחיד שיכול לספק את האומדן הזה יהיה מספר החולים קשה.

בישראל יש כרגע הגבלות מינוריות יחסית להתפשטות התחלואה. בתנאים כאלה סביר שנראה פגיעה משמעותית במשק כמו בניו יורק ובריטניה שכבר סובלות ממחסור בכוח אדם.

משתנה נוסף, חמקמק, אשר מבדיל בין ישראל לבין מדינות מסוימות אחרות הוא קהילתיות וקדושת החיים. הקונצנזוס הישראלי, בניגוד לאמירות מסוימות במדינות כמו הולנד או שוודיה, היא לשמור על כל החיים - קשישים וצעירים כאחד. המשמעות היא שאם תרחישי הבלהות יתממשו, ייתכן שנראה אפילו לחץ ציבורי להטיל הגבלות כדי למנוע תמותה בקרב קבוצות הסיכון.

עוד כתבות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה