גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיבוב הבא של זהר לוי? מניית פז זינקה לאחר שסאמיט הפכה לבעלת עניין בחברה

סאמיט דיווחה על החזקה של מעל 6% מהון פז במניות ונגזרים פיננסיים ● פז היא חברה ללא גרעין שליטה, ולכן כל השקעה מהותית במניותיה מצדו של משקיע פרטי כלשהו מעלה את האפשרות לניסיון השתלטות חדש על החברה, הגם שבסאמיט טוענים כי לא מדובר בניסיון שכזה

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט
זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

התפתחות אפשרית של מאבק שליטה בחברת פז  הוביל לזינוק דו-יומי של כ-14% במניית ענקית האנרגיה והקמעונאות. חברת הנדל"ן המניב סאמיט , שבשליטת זוהר לוי, דיווחה עם תחילת השבוע כי הגיעה להחזקה של כ-4% ממניות פז (בשווי שוק של כ-290 מיליון שקל) והפכה לבעלת עניין בחברה. נוסף על כך מציינת סאמיט, כי היא מחזיקה בנגזרים פיננסיים ביחס למניות נוספות של פז, המהוות כ-2.69% מההון.

הגם שהמניות הכפופות לעסקאות הנגזרים הפיננסיים אינן בבעלותה של סאמיט, הרי שעל פי עמדת רשות ניירות ערך עשויה סאמיט להיחשב כמחזיקה לעניין חוק ניירות ערך במניות אלו, ולפיכך היא דיווחה למען הזהירות על הפיכתה לבעלת עניין בפז, הנסחרת כעת בשווי של 4.7 מיליארד שקל.

פז היא חברה ללא גרעין שליטה, ולכן כל השקעה מהותית במניותיה מצדו של משקיע פרטי כלשהו מעלה את האפשרות לניסיון השתלטות חדש על החברה. עם זאת,  ההערכות בשוק ההון הן שאין בכוונתו של לוי להפוך לבעל שליטה בפז, אלא שמדובר בהשקעה פיננסית; בניית פוזיציה שתאפשר לסאמיט להרוויח מהשבחת שווי החזקותיה בפז בעתיד, גם לנוכח תסריט אפשרי של התפתחות מאבק שליטה בחברה.

סאמיט עוסקת בתחום הנדל"ן המניב בישראל, בגרמניה ובארה"ב, ונסחרת בבורסה בת"א לפי שווי של 5.1 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה הניבה למשקיעים תשואה מתואמת של 121% בשלוש השנים האחרונות. זוהר לוי, המשמש כיו"ר סאמיט, מחזיק ב-48.4% ממניותיה ומכהן בתפקיד יו"ר החברה.

בשנת 2016 הוביל זוהר לוי את סאמיט להשקעה, מוצלחת מאוד בדיעבד, של כ-300 מיליון שקל במניות חברת הנדל"ן כלכלית ירושלים, לאחר שזו נותרה ללא בעל שליטה עקב קריסתו העסקית של אליעזר פישמן. לוי ביקש אז להשתלט באמצעות סאמיט על כלכלית ירושלים, אולם עקב הקשיים שהציב חוק הריכוזיות, הוא מימש לבסוף את השקעתו בשנת 2018 בתשואה של כ-90%.

 

פועלת להתנתקות מבית הזיקוק באשדוד

קבוצת פז, בהנהגתו של המנכ"ל ניר שטרן, כוללת בתוכה את רשת תחנות הדלק הגדולה בישראל, עם 263 תחנות תדלוק ו-241 סניפים של רשת חנויות הנוחות הגדולה בישראל yellow. כמו כן כוללת קבוצת פז את חברת הגז הביתי הגדולה בישראל פזגז, שלה נוכחות ב-600 אלף בתי אב בישראל וב-10,000 אלפים עסקים.

כמו כן מחזיקה פז בשלוש חברות תעשייה (שירותי ונכסי תעופה, פזקר ופז שמנים וכימיקלים) בבית הזיקוק באשדוד (שאותו היא עתידה לפצל), וכן בנדל"ן בשווי הוגן של 1.6 מיליארד שקל. בשנה האחרונה זיהתה החברה פוטנציאל השבחה ב-22 קרקעות שעליהן ממוקמות כיום תחנות דלק שבבעלותה. בין השאר מדובר בקרקעות הממוקמות בת"א, בירושלים, בפתח תקוה ועוד, שעליהן ניתן לבנות בניינים בייעוד של מסחר, משרדים, מלונאות, לוגיסטיקה ותעסוקה.

בשבוע שעבר השלימה פז את רכישת רשת המרכולים פרשמרקט תמורת כ-2 מיליארד שקל בעסקת מזומן ומניות. במסגרת העסקה שילמה פז לבעלי מניות פרשמרקט סכום של 1.563 מיליארד שקל במזומן והנפיקה להם עוד 1.09 מיליון מניות של עצמה.

כמו כן, טרם השלמת העסקה חילקה פרשמרקט לבעלי מניותיה דיבידנד של 149 מיליון שקל. לאחר השלמת רכישת פרשמרקט דיווחו בעלי השליטה ברשת המרכולים, האחים יוסי ושלומי אמיר, כי ברשותם 6.64% ממניות פז (3.32% לכל אחד מהם).

פרשמרקט מפעילה כיום 42 מרכולים שכונתיים בפריסה ארצית, ורכישתה מצטרפת לרכישת רשת המרכולים סופר יודה שהשלימה פז אשתקד. רכישת שתי הרשתות נועדה להפוך את פז לחברת קמעונאות הפועלת בתחומי הדלקים, המזון והגז (באמצעות החברה הבת פזגז).

כמהלך משלים, פועלת פז לנתק עצמה מפעילות בית הזיקוק באשדוד, שנרכש על ידיה ב-2006. בשבוע שעבר דיווחה פז, כי הגישה לרשות ניירות ערך טיוטה ראשונה של תשקיף לחלוקת מניות פז בית זיקוק אשדוד (פז"א) כדיבידנד בעין לבעלי מניות פז, ורישום למסחר בבורסה של מניות בית הזיקוק באשדוד.

לדברי פז, הפיצול כפוף עדיין לאישור והחלטות על פי דין, ובין היתר להחלטה סופית של דירקטוריון פז לחלוקת הדיבידנד בעין. יש לציין, כי במקרה שבו שווי המניות המחולקות לציבור יהיה גבוה יותר מיתרת הרווחים הראויים לחלוקה של פז במועד החלוקה, יידרש אישור מטעם בית המשפט המחוזי למהלך.

פעילות פז"א מופיעה בדוחות פז תחת מגזר הזיקוק. בתשעת החודשים הראשונים של 2021 הציג מגזר הזיקוק של פז עלייה של 44% בהכנסות ל-5.57 מיליארד שקל, בזכות עליית מחיר הנפט וגידול בכמויות המכירה.

במקביל, הצטמצם ההפסד התפעולי שהציג מגזר הזיקוק של פז בתשעת החודשים הראשונים של 2021 ב-49% ל-151 מיליון שקל. את הקיטון בהפסד הסבירה החברה בעלייה במרווח זיקוק הנפט, אשר קוזזה בחלקה בירידת שער הדולר ובעליית הוצאות הזיקוק.

ההפסד התפעולי המתואם של מגזר הזיקוק, אשר מנטרל את השפעות מחירי הנפט בעולם על שווי המלאים שבידי החברה, היה גבוה יותר, והסתכם בתשעת החודשים הראשונים של 2021 ב-195 מיליון שקל, לעומת 235 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב-2020.

פז הציגה בסוף ספטמבר 2021 הון עצמי לבעלי המניות של 3.1 מיליארד שקל, לאחר שרשמה בתשעת החודשים הראשונים של 2021 רווח נקי לבעלי המניות של 58 מיליון שקל. על תוצאות החברה העיב הפסד תפעולי של 151 מיליון שקל במגזר הזיקוק של החברה, אשר עתיד כאמור להתפצל ממנה במהלך השנה הנוכחי.

מכרה נכסים בגרמניה ב-1 מיליארד אירו

ביוני אשתקד מכרה סאמיט לקרן בינלאומית חלק ניכר מפורטפוליו הנכסים המסחריים שלה בשוק הגרמני, שבו התמקדה עד לאחרונה, תמורת כ-1 מיליארד אירו (כ-4.5 מיליארד שקל) במחיר ששיקף את שווי הנכסים בספרי החברה. 

המימוש המרשים הניב לחברה יתרות נזילות עצומות, שחלק ניכר מהן נותב בינתיים לביצוע השקעות בשוק הנדל"ן בארה"ב, שאותו זיהה לוי ככזה המניב תשואות גבוהות יותר.

מאז, ובתוך פרק זמן קצר, סיכמה החברה מספר עסקאות, בהיקף כולל של יותר מ-660 מיליון דולר, ברכישת  14 מרכזים מסחריים בארה"ב, שני בתי מלון ו פורטפוליו משמעותי של כ-2,500 דירות להשכרה בניו יורק.

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"