גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פייסבוק מקפיאה את פרויקט הארנק הדיגיטלי: מה יעלה בגורל 100 העובדים בישראל?

4 חודשים בלבד לאחר השקתו, לגלובס נודע כי ענקית הטכנולוגיה מצמצמת משמעותית את פעילות נובי ● המהלך מהווה חלק מנסיגת החברה מאסטרטגיית הקריפטו, וצפוי לפגוע במאות עובדים בישראל ובעולם ● על אף רצונה לחולל מהפכה, מטא מתמודדת עם חוסר אמון רגולטורי

נובי, הארנק הדיגיטלי של פייסבוק / צילום: Shutterstock
נובי, הארנק הדיגיטלי של פייסבוק / צילום: Shutterstock

מטא מנצלת את תחילת השנה כדי לנקות את השולחן, וממשיכה לסגור ולהקפיא פרויקטים. לאחר סגירת פעילות אקספרס WiFi בשבוע שעבר - פרויקט שנוהל בין השאר מישראל ובמסגרתו חוברו מיליונים לרשת האינטרנט במדינות מתפתחות - לגלובס נודע כי מטא מקפיאה גם את הפיתוח של פרויקט הארנק הדיגיטלי נובי (Novi), שיועד במקור למסחר במטבע הוירטואלי של פייסבוק, שפעילותו הופסקה.

בעקבות המהלך יפורקו מספר צוותים בארה"ב, ובמרכז הפיתוח בישראל מחפשים כעת ייעוד חדש לחטיבת טכנולוגיית ניהול הסיכונים, שבמקור יועדה לספק שירותים לארנק הדיגיטלי.

מאחורי המהלך עומדת כוונה לבחון העברה של יותר שירותים פיננסיים לפייסבוק פיי - תשתית ארנק אחרת שכבר פותחה בחברה - ולהותיר את נובי כפלטפורמה למסחר ב-NFT, דוגמת יצירות אמנות דיגיטליות או אביזרי משחק מונפשים. זאת, לאור העובדה כי פעילות נובי באה על חשבון תשתית פייסבוק פיי בה נעשה כבר שימוש בפלטפורמות כמו חנויות פייסבוק ופייסבוק Marketplace. בחברה עדיין מתחבטים בשאלה האם יש טעם בקידומו. למרות הקפאת מרבית פעילות הפיתוח הפיננסי, הפיילוט של נובי בארה"ב ובגואטמלה שהחל בחודש אוקטובר, יימשך כרגיל.

סיום הרפתקת המטבעות הדיגיטליים

המהלך העולמי של מטא בתחום הארנק הדיגיטלי משפיע על גורלם של מאות עובדי חברה, מתוכם לפחות מאה עובדים בישראל. המהלך, ככל הנראה, לא יביא לפיטורים, אך עובדים רבים עשויים למצוא עצמם במקום בו הם נדרשים למצוא לעצמם תעסוקה חדשה. מרכז הפיתוח של פייסבוק הישראלי, המחולק בין מגדל עזריאלי שרונה ומגדל רוטשילד 22, הגיע לאחרונה לשיא גודלו אי פעם והכריז כי הוא מעסיק 1,000 עובדים.

 

ובכל זאת, מעולם לא מצאו את עצמם כל כך הרבה עובדים במרכז מבולבלים לגבי עתידם.
במטא שוקלים להעביר את חטיבת ניהול הסיכונים הישראלית, בניהולו של אורי מודעי, לטובת ארנק שיתמוך ב-NFT. עוד שוקלים במטא להעניק לחטיבה הישראלית את האחריות על פיתוח תשתיות עבור כלל מוצרי הפינטק של פייסבוק, הנקראת F2, לשעבר Facebook Financials. לאחרונה היא עברה מיתוג מחדש, כאשר במטא החליטו לקרוא לה על שם הארנק הדיגיטלי נובי, שכאמור מוקפא.

הקפאת נובי מהווה שלב נוסף בנסיגה של מטא, לשעבר פייסבוק, מאסטרטגיית הקריפטו מרחיקת הלכת שלה. בעבר החזיקה החברה בשאיפות להחזיק בכלכלה דיגיטלית אלטרנטיבית לצד כלכלת מטבע מסורתית. בשבוע שעבר היא סגרה את מטבע הקריפטו שלה, המכונה Diem, ומכרה את Diem Association, העמותה המקדמת אותו, לחברת האחזקות הפיננסית סילברגייט קפיטל.

במטא רמזו על כך שההחלטה למכור הגיעה מהעמותה, הפועלת לכאורה באופן עצמאי ממטא. סטפן קסריאל, המנהל הטרי של מוצרי הפינטק של פייסבוק, נובי, צייץ כי הוא מקווה שהמכירה תסייע לדיאם לצמוח "ולהגשים את חזון ההכלה הפיננסית". בכך באה לסיומה ההרפתקה של פייסבוק סביב מטבעות דיגיטליים משלה.

בשנת 2019 הקימה פייסבוק את פרויקט ליברה, תחת החזון להקים מטבע גלובלי שישרת את הלקוחות שהבנקים אינם משרתים. התוכנית היתה להקים אותו כמטבע סטייבלקוין, כלומר מטבע דיגיטלי הצמוד לנכס סחיר אחר - בהתבסס על מטבעות בינלאומיים כמו הדולר והיורו - ואליו יצטרפו חברות מסחריות לפייסבוק. החברה העבירה את הפעילות לשוויץ והקימה סביבה עמותה שתנהל את פיתוח המטבע ואת שיווקו כלפי חברות מסחריות ובנקים מרכזיים, כביכול ללא מעורבות שלה.

אלא שהמאמצים כשלו כאשר הרגולטורים בשוויץ ובארה"ב התנגדו לאסדרת פעילות המסחר במטבע, וגם חברות מסחריות שצפו מן הצד לא ששו לעלות על העגלה. בשנת 2020 עבר המטבע מתיחת פנים ומיתוג מחדש וכונה בשם Diem. ניהולו הוחזר לארה"ב ובחודש מאי האחרון נכנסה פייסבוק לשיתוף פעולה עם סילברגייט, במטרה להשיק את מטבע הסטייבלקוין הצמוד לדולר בלבד - ולא למטבעות בינלאומיים אחרים כפי שתוכנן במקור - ולהפכו למטבע פעיל ברשת בוואטסאפ.

"הפרויקט הנכון ע"י החברה הלא נכונה"

המשך חוסר האמון של הרגולטורים בארה"ב הביא לעימותים של פייסבוק מול משרד האוצר האמריקאי והבנק הפדרלי. הרגולטורים חששו מכך שפייסבוק תיצור מטבע עולמי שיתחרה במטבעות המרכזיים ועשוי לפגוע בפרטיותם של המשתמשים.
בסוף השנה שעברה עזב את פייסבוק דיוויד מרקוס, שהגיע אליה שש שנים קודם לכן כנשיא פייפאל תחת ההבטחה להפוך את פייסבוק לענקית פינטק. לצידו עזב לפני כמה ימים גם תומר בראל, מי שהוביל את פיתוח הארנק של מטא בישראל.

מאחורי הרעיון של מטא להקים ארנק דיגיטלי ומטבע קריפטו על-לאומיים היו כוונות טובות. הרעיון לשרת את ה"לא מחוברים" - אותם מיליארדי לקוחות שאין להם חשבונות בנק, ולשחרר אותם מכבלי הבנקאות הממוסדת, איננו רעיון רע בהכרח. ייתכן אף כי היה לו סיכוי אילולא היה מקודם ע"י פייסבוק.

השם שרכשה לעצמה פייסבוק במוסדות הממשל והרגולציה האמריקאיים - עוד מימי פרשת קיימברידג’ אנליטיקה שנחשפה בשנת 2018 - לא סייע לה בעבודה מול הרשויות. לפיכך, סנאטורים רבים משני קצוות הקשת הפוליטית, כמו גם רגולטורים שמונו על ידי הממשל הדמוקרטי בשנה האחרונה, רואים את מטא כחברה שיש לרסן את פעילותה במקום לאפשר לה להשתלט על נתח מהכלכלה המוניטרית העולמית.

בכיר בענף הקריפטו אמר לגלובס: "נובי הוא הפרויקט הנכון שקודם ע"י החברה הלא נכונה. נשאלת השאלה האם פייסבוק תצליח לעשות במטא-וורס, החלל הוירטואלי התלת מימדי שלה, את מה שלא הצליחה לעשות בתחום המטבע הדיגיטלי. כגודל הציפייה וההכרזות בתחום המטבע, כך גודל האכזבה".

הארנק הדיגיטלי יוסב ל־NFT

נובי הושק כבר בחודש אוקטובר האחרון בפיילוט מצומצם בגוואטמלה ובארה"ב במשותף עם ספק מטבע חיצוני בשם פקסוס דולר. כעת, מייעדים את הארנק הדיגיטלי לתחומי ה-NFT, שוק המגלגל עשרות מיליארדי דולרים, שבאמצעותו מצפה מטא לשלוט בכלכלת המטא-וורס.

באמצעות הארנק, מקווה מטא שהמשתמשים יוכלו לרכוש נכסים דיגיטליים - או NFT - כגון יצירות דיגיטליות, אווטארים, תוכנות וטובין וירטואלי במשחקי מחשב ולעשות בהם שימוש במרחב הוירטואלי.

למרות זאת, שוק זה עדיין בחיתוליו, וודאי שאינו מתחרה בשוק הפרסום, המייצר את החלק הארי בהכנסות השנתיות בגובה 110 מיליארד דולר. למטא מתחרים רבים בנסיון לייצר עולם של מציאות וירטואלית - בראש ובראשונה אפל ומיקרוסופט, וגם חברות רבות מציעות פלטפורמות מסחר ב-NFT, בהן קוינבייס, OpenSea וטוויטר.

ממטא נמסר: "מרכז המחקר והפיתוח בישראל משחק תפקיד משמעותי בחדשנות של החברה. הצוותים שלנו בארץ ממשיכים לעסוק בעשייתם החשובה, ומפתחים את טכנולוגיות היסוד שיעמדו בבסיס המטאוורס".

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי