גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עידן הפוסט קורונה בכדורגל: משאילים שחקנים וחותמים עם חברות הימורים

אובדן ההכנסות של קבוצות הכדורגל האירופאי בשנתיים האחרונות מסתכם בכ-7 מיליארד אירו ● במבט אל השנים הבאות, ההפסדים מניעים שינויים בהתנהלות של המועדונים ● מה אפשר ללמוד מתקופת הקורונה, מי יצא ממנה טוב יחסית, ועד כמה המשבר הזה עומד ללוות את הקבוצות?

קהל במשחק כדורגל במילאנו שומרים על ריחוק חברתי באוגוסט האחרון / צילום: Associated Press, Antonio Calanni
קהל במשחק כדורגל במילאנו שומרים על ריחוק חברתי באוגוסט האחרון / צילום: Associated Press, Antonio Calanni

השורה התחתונה בדוח הבנצ'מרקינג שמפרסמת אופ"א ברורה - אובדן ההכנסות של הקבוצות האירופאיות מאז פרצה הקורונה אל חיינו, עומד על המספר המבהיל של 7 מיליון אירו. מאחורי המספר הזה עומדות קבוצות שנקלעו לחובות גדולים ואף שורה של מועדונים שפשטו רגל או נמכרו. אבל ייתכן שהמספר הזה כבר החל להניע שינוי מסוים, מחוייב מציאות, בהתנהלות של הקבוצות - למשל, בשוק ההעברות שנהיה רזה משמעותית. אז מה אפשר ללמוד משנה וחצי של קורונה?

1. השכר בכדורגל הוא גורם סיכון מספר 1

הדוח מראה עד כמה שונה תעשיית הכדורגל מכל תעשייה אחרת בעולם. גם בתקופת הקורונה, כאשר ההכנסות צנחו והקבוצות נקטו בצמצומי שכר משמעותיים, עדיין מועדונים לא הצליחו להוריד את השכר ולהתאים אותו לרוח התקופה.

שיעור השכר מתוך סך ההכנסות בתעשיות שונות מראה מדוע הכדורגל נמצא בסיכון. למשל, בתעשיית מפעלי הסלולר גוזר השכר רק 10% מההכנסות, בתעשיית הנפט 8%, בתעשיית המזון המהיר 15%, כאשר התעשיות היקרות יותר מבחינת שכר הן בנקי ההשקעות עם 45% ותעשיית הבריאות עם 52%. ובכדורגל? ערב הקורונה עמד שיעור ההוצאות לשכר על 66% מתוך סך ההכנסות של המועדונים, אבל בשנת 2021, עמוק בתוך המגפה כאשר הקבוצות במצב כלכלי קשה, עמד שיעור השכר על 91%. שיעור זה מציג בעיקר את הכוח של השחקנים מול הקבוצות והחשש של קבוצות לאבד שחקנים.

2. מהדקים חגורות בתחום הרכש

המקום שבו הכדורגל האירופי הידק חגורות באופן מיידי היה בכל הקשור לרכישת שחקנים. לפי הדוח, בשוק ההעברות של קיץ 2021, כאשר הקבוצות תחת השפעת המשבר, הן צמצמו את ההוצאה שלהן על רכש בעשרות אחוזים בהשוואה לקיץ 2019 - הקיץ האחרון שלפני הקורונה. שיעור העסקאות בליגה האיטלקית עמד על 52% בלבד בהשוואה לעסקאות של קיץ 2019, בבונדסליגה הגרמנית 68%, ובספרד נכנסו לקיפאון מוחלט - שיעור העסקאות על רכש עמד על 27% בלבד לעומת הקיץ שלפני הקורונה.

המקום היחיד שחזר להתנהל כמעט כרגיל הוא הפרמיירליג האנגלית - משבר או לא, בקיץ האחרון שיעור העסקאות כבר עמד על 88% בהשוואה לקיץ שלפני הקורונה, מה שמשקף את העוצמה הפיננסית של הליגה האנגלית מול יתר היבשת.

במהלך התקופה חלה ירידה משמעותית ב"מגה עסקאות", ואין זכר בכלל לעסקאות של 100 מיליון אירו ומעלה. במהלך 2021 נרשמו 5 עסקאות בלבד של רכישת שחקנים ביותר מ-50 מיליון אירו, לעומת 14 עסקאות כאלו בשנת 2019. סך העסקאות בטווח של בין 20-50 מיליון אירו עמד על 32, לעומת 59 עסקאות כאלו בשנת 2019.

 

3. אין כסף לקנות? עוברים להשאלת שחקנים 

איך בכל זאת מילאו הקבוצות את השורות? במקום לרכוש שחקנים עברו להשאלה. היתרונות והחסרונות ברורים - לא צריך לשלם כסף עבור השחקן אלא רק לשאת בשכר שלו. מצד שני, השחקן חוזר בתום תקופת ההשאלה למועדון הבית שלו.

בסך כל הושאלו 4,463 שחקנים בליגות הבכירות באירופה בעונת 2020/21. אצל חלק מהליגות השאלה הייתה פתרון מצוין לחסוך בשכר - מועדון כדורגל ממוצע באיטליה השאיל במהלך העונה 29 שחקנים (!). בקרואטיה שיעור ההשאלות עמד על 16.5 שחקנים למועדון, וגם ישראל מככבת בצמרת הרשימה עם 9.9 השאלות של שחקנים לקבוצה.

אטלנטה האיטלקית השאילה במהלך העונה 60 שחקנים (יותר מכל מועדון באירופה), וגם ישראל עם נציגה בצמרת - מכבי חיפה מדורגת במקום ה-14 באירופה עם 29 שחקנים שהושאלו למועדונים אחרים.

בחמש הליגות הבכירות (איטליה, אנגליה, ספרד, גרמניה, צרפת) 51% מהשחקנים שהגיעו היו בהשאלה או בהעברה חופשית - כלומר, למעלה ממחצית מהשחקנים לא נרכשו בכסף.

4. תעשיית ההימורים מנצלת הזדמנות 

החיפוש של מועדוני הכדורגל אחרי מקורות הכנסה בכל מחיר הוליד גם הזדמנויות מצד גופים חיצוניים. מי שניצל את המצב היטב הן חברות ההימורים שהפכו למגזר המשמעותי ביותר בשוק החסויות של הקבוצות. זאת, למרות שבחלק מהליגות הוחמרו הרגולציות על פרסום של חברות הימורים על חולצות השחקנים.

הדוח מראה כי למרות שכמות הליגות שאוסרות על פרסום של חברות הימורים עלה בתקופת הקורונה ל-18, לעומת 14 מדינות כאלו בשנת 2018, כמות הקבוצות שהספונסר הראשי שלהן היא חברת הימורים עלה מ-78 ל-117.

בשש ליגות באירופה (בולגריה, הונגריה, יוון, אוקראינה, פורטוגל וקפריסין) יותר ממחצית מהקבוצות בליגה מקבלות חסות ראשית על ידי חברת הימורים. התופעה הזאת מראה את המאבק בין הרגולציה לבין הקבוצות - דווקא בשעה שקבוצות צריכות כסף הן נתקלות בממשלות שחוששות שהציבור בייאוש כלכלי יפנה להימורים, וסוגרות אפשרויות לחשיפה לחברות אלו.

 
5. מועדונים רווחיים בקורונה? כמעט ואין כאלו 

בשנים הקרובות חלק גדול מהקבוצות יהיו עסוקות בעיקר בהישרדות וטיפול בחובות. הדוח של אופ"א מראה כי הקבוצות שכבר הגישו את המאזנים לשנת 2021 רשמו הפסדים של 3.1 מיליארד אירו, בהשוואה להפסד של 144 מיליון אירו בלבד בשנת 2019.

בעוד שבשנה האחרונה שלפני הקורונה 58% מהמועדונים היו רווחיים, ב-2021 שיעור המועדונים הרווחיים צנח לרבע בלבד. מי שספגו את הנזק הכבד ביותר וייאלצו להתמודד עם ההשלכות בשנים הבאות הן קבוצות הליגה הספרדית שרשמו הפסד גולמי ממוצע של 32%, באיטליה 47% ובצרפת 65%.

ואצלנו בליגת העל הישראלית? שיעור ההפסד הגולמי עומד ב-2021 על 25% (בדומה לשיעור הממוצע באירופה), אבל הוא משקף רק נתונים מ-4 קבוצות שנכללות בדוח של אופ"א. לפי הדוח הפסידו קבוצות ליגת העל בישראל 47 מיליון אירו בשנים 2020 ו-2021. בפועל הסכום גבוה יותר לאור העובדה שהוא לא כולל את כל הדיווחים של הקבוצות לשנת 2021.

6. קבוצות עוברות ידיים בקצב

הקורונה האיצה בעלי הון להיפטר ממועדוני כדורגל. אין מה לעשות, כדורגל עדיין נחשב למותרות והפסדים בעסקים מובילים לנטישת נכסים "לא חיוניים" כמו כדורגל. בשנת 2021, 30 קבוצות מהליגות העליונות של אירופה החליפו ידיים, חמש יותר מאשר בשנה שלפני כן. ושוב, המצב באיטליה לא טוב: 3 מועדוני סרייה A עברו ידיים בשנת 2021 - יותר מכל ליגה אחרת באירופה.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים