גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התנועה לקיצור שבוע העבודה מגיעה גם למגזר העסקי בישראל

בזמן שבכנסת הצעות לצמצום שעות העבודה עולות ויורדות, במגזר העסקי מאמצים יותר ויותר את הרעיון במודלים שונים ● לפי מובילי התנועה, 140 חברות בישראל ביקשו מידע בנושא ● מנהלים שכבר החלו ליישם מספרים איך זה עובד במציאות

שבוע מקוצר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
שבוע מקוצר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

ב-2016 אושרה בקריאה טרומית בכנסת ההצעה להחלת שישה סופי שבוע ארוכים בשנה במשק, אבל כמו הצעות קודמות לקיצור שבוע העבודה, שעלו וירדו עם השנים, גם זו התמסמסה. ובכל זאת, בשנים האחרונות, גם בעידוד הקורונה, נדמה שהרעיון הזה צובר אהדה בקרב חברות ועובדים. 

"אפשר להספיק הכול גם בשלושה ימים": הכירו את מייסד התנועה העולמית לקיצור שבוע העבודה

לדוגמה, מלי אלקובי, מרצה ומייעצת לארגונים בנושא איזון בין עבודה לחיים פרטיים ועולם עבודה משתנה, כבר מ-2019 החליטה שהיא עובדת 3.5 ימים בשבוע. חצי יום ביום ראשון מוקדש להכנה של שבוע העבודה, שכולל פגישות, הרצאות וסדנאות, ויום חמישי הוא יום חופש "טהור". "הניסוי האישי שלי הוא מוכח", היא אומרת, "העליתי את ההכנסות ושיפרתי את תמהיל המוצרים שלי".

גם עדי כרמון סקופ, יזמית ומפעילת עמוד הפייסבוק The 6 Movement, החליטה לקצר את שבוע העבודה שלה, אבל באופן אחר: היא עובדת שש שעות ביום בלבד, והיא עושה זאת כבר תשע שנים. "עבדתי כך כיזמית, בעלת סטארט-אפ עם 60 עובדים, כשכירה, כיועצת, כפרילאנסרית וכבעלת חברה. התחלתי לעבוד שש שעות ביום בצורה מתודולוגית כשהבן שלי נולד. פיתחתי שיטת עבודה מסוימת שאפשרה לי לעבוד פחות שעות אבל עדיין לנהל את החיים המקצועיים שלי".

שתיהן מאמינות שבסופו של דבר הטרנד הזה יתפשט ויגיע לכולם. אחרי הניסוי האיסלנדי שהוכתר בהצלחה והציג עלייה בפרודוקטיביות והניסוי של מיקרוסופט ביפן שהראה עלייה של 40% בפרודוקטיביות בקרב עובדי מכירות שעברו לארבעה ימי עבודה, הצעת חוק נוספת מקודמת כעת בישראל. חברת הכנסת נעמה לזימי (עבודה) הניחה על שולחן הכנסת הצעה לשבוע עבודה של 36 שעות בלבד, בלי לפגוע בשכר. גם מנכ"ל ביטוח לאומי, מאיר שפיגלר, הצהיר לפני כמעט שנה בראיון לגלובס שיפעל לקיצור שבוע העבודה ל-4 ימים כדי "ליצור מסגרת שתאיץ את גלגלי הכלכלה ותביא ליותר רווחה", בדיוק אותם מניעים שעליהם מדברת לזימי.

הרבה דרכים לקצר את השבוע

חברות ישראליות אחדות כבר אימצו את הטרנד, במודלים שונים. חברת פורטר וחברת אוגורי, המנתחת פעולת מכונות ע"י רישום הוויברציות, הטמפרטורה והקול שהן מפיקות ומעסיקה 310 עובדים (מחציתם בישראל), משביתות את הפעילות בימי ראשון אחת לשבועיים. חברת גראבהאב ישראל התחילה במדיניות הזאת ממש השנה. המשמעות: 26 ימי חופשה נוספים בשנה.

חברת שמיר תעשיות אופטיקה, הפרוסה על פני 23 מדינות ומעסיקה 2,500 עובדים, 650 מהם בישראל, עורכת כעת פיילוט בקרב כ-50 עובדים. שמיר מציעה לעובדים שמעוניינים בכך אחת משתי אפשרויות: ארבעה ימי עבודה בשבוע, משני עד חמישי, בתוספת שעת עבודה ביום, או עבודה רגילה בשני עד חמישי ותוספת של ארבע שעות בשישי. בסך הכול נגרע מהשבוע חצי יום עבודה.

בסוף השבוע האחרון הצהירה שירי וקס, מנכ"לית חברת ההשמה להייטק גוטפרנדס, כי היא תאפשר לכל ההורים בשנה הראשונה אחרי הלידה עבודה ב-80% משרה במשכורת מלאה.

המניעים שמציגים החברות הם בעיקרם איזון בין הבית לעבודה. טמיר קליין, מנהל מרכז הפיתוח ומחקר של גראבהאב ישראל, אומר שהמדיניות החלה בעקבות החברה העולמית שהחילה את "סאמר פריידי", ימי שישי קצרים במשך כל השנה. "חיפשנו לקצר יום אחר, אבל הבנו שחצי יום זה לא לפה ולא לשם, אב החלטנו לעשות את זה פעם בשבועיים ביום ראשון. אנחנו עובדים עם חו"ל ולכן הימים באמצע השבוע מתארכים והיום ראשון פעם בשבועיים מאפשר לקחת חופש ואפילו מחליף עבור שומרי המסורת את טיולי השבת".

לדברי לירון דור, הד אוף פיפל אופריישנס באוגורי, "בעיניי הדבר הכי חשוב בהטמעה של ארבעה ימים זה היכולת להרגיש שהם חלק מתרבות ארגונית שמאפשרת בלאנס אמיתי. יש חיים, אין פה אזיקים, יש לך אוויר פעם בשבועיים ואתה לוקח חופש כשצריך (החברה גם מנהיגה ימי חופשה ללא הגבלה - דב"ג)".

פיילוט לפני המהלך הסופי

לדברי אלקובי, הטרנד הזה הולך ותופס תאוצה משתי סיבות מרכזיות: אחת היא התשישות של האנשים מרכבת ההרים של השנתיים האחרונות, והשנייה - טיימינג. "עסקים ראו שהעולם לא נפל ושאפשר לעשות דברים אחרת. אם ארגון אומר לי 'איזה מטומטמים היינו שלא הקשבנו לרעיון של העבודה מהבית לפני 15 שנה, באותה מידה יש פניות מנטלית להגיד אולי זה לא נכון והגיוני לעבוד חמישה ימים בשבוע, 40 שעות".

איך זה עובד לטובת הארגון?
"ברגע שלאנשים יש יותר זמן אמיתי, הם יותר יצירתיים, פחות נעדרים. בכל הקייס סטאדיז עולות אחת משתי תוצאות: אין שינוי בפרודוקטיביות אבל יש ירידה בימי מחלה, עלייה בשביעות רצון בקלות לגייס ובקלות לשמר עובדים; או עלייה בפרודוקטיביות. לא ראינו נזק. יש פה ושם ארגונים שקיצרו את שבוע העבודה וירדו מזה, אבל מה שמשותף להם הוא שהם עשו זאת ללא פיילוט, ללא ליווי אקדמיה וללא מדידה של יעדים וכלים".

המתודולוגיה היא אכן תנאי מרכזי להצלחה. אלקובי ממליצה לבחור קבוצה של עובדים ומנהלים לפיילוט שהיא באמת מתאימה ביכולת המנטלית, מנוסה בכלים דיגיטליים ובעבודה לפי יעדים. כך למשל הוחלט בשמיר אופטיקה לקחת את חטיבת התפעול כפיילוט, ובאוגורי התנהל הפיילוט כרבעון לפני הביסוס הסופי.

המתודולוגיה חייבת לכלול גם מדידה של ימי היעדרות, עמידה ביעדים, יכולת לגייס עובדים ולשמר עובדים ושביעות רצון. לדברי אלקובי, אם לא רואים הצלחה, אפשר לעצור ולתקן.

בדרך לקיצור השבוע, קצרו ישיבות

לדברי ניר שמואל COO בשמיר אופטיקה ואפרת צור מנהלת משאבי אנוש ישראל, "בסקר שעשינו לפני כחודש רואים שהעובדים מאוד שבעי רצון, חוו שיפור באיזון בין הבית לעבודה, ויש תמימות דעים של העובדים ומנהלי המחלקות שהתפוקות לא נפגעו. גם המנהלים לא ראו קושי מיוחד בניהול הצוות".

תנאי נוסף להצלחה הוא הפחתת מספר הישיבות וקיצורן ומתן אוטונומיה לעובדים. דור מאוגורי אומרת שב-2022 "לקחנו על עצמנו לעשות פוקוס על נושא הישיבות. ביקשתי מהמנהלים לחתוך את מספרן בחצי. אנחנו רוצים שרוב הישיבות יהיו עם האנשים המרוחקים וביום ראשון פעם בשבועיים אין ישיבות בכלל".

ביוניקורן הפינטק בולט, שהחל במדיניות של חופש ביום שישי בספטמבר האחרון, הטילו על כל העובדים לעבור על הלו"ז ולאתר פגישות שאפשר לבטל או לקצר. "אם ניסינו לדחוס את כל מה שעשינו בחמישה ימים לארבעה ימים, אני לא חושב שזה יביא להצלחה", אמרה לפאסט קומפני נישה ויקטור. סגנית נשיא בבולט. "אני חושבת שהמפתח הוא להפיק את המרב מארבעת הימים, לתעדף את הדברים שאנחנו באמת צריכים לשתף בהם פעולה עם אחרים, ולבטל פגישות שבהן אנחנו משתתפים אופציונליים".

לדברי כרמון סקופ, "גם פגישות צריך לדעת איך לנהל: צריכה להיות אג'נדה לפגישה, לאחר שכל משתתפי הפגישה קראו מסמך מקדים ולנצל את הפגישה לברייסטורמינג. זה לא אסוציאטיבי. ופגישות עדכון הן מיותרות, בשביל זה יש סלאק".

קצה הקרחון של מהפכה

כרמון סקופ מוסיפה שעיסוק בשעות העבודה הוא רק קצה הקרחון של מהפכה ענקית בשוק העבודה. "הארגונים עוברים שינוי מאוד גדול שמובל על ידי הטלאנטים, עם ההבנה שהיתרון התחרותי הוא לא בכוח ייצור או ביעילות תפעולית, אלא בעובדים עם חשיבה יצירתית.

"ברגע שאתה מתמקצע ונהיה מומחה במה שאתה עושה, אתה יכול לייצר מכפילי כוח גם בשש שעות עבודה. אף מנכ"ל לא יכול לבוא לבעלי מניות ולהגיד אני הולך לקצר את שעות העבודה, ואני אעמוד ביעדים. אבל ברגע שמבינים שלהשיג עובדים שיש להם מיינד סט פתוח וחדשני צריך לתת פחות ימי עבודה, הם יישרו קו".

עוד כתבות

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים