גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב חושבת מחדש על אספקת אורניום לכורים גרעיניים לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה

הרבה מהאורניום המועשר המשמש לתדלוק כורים בכל העולם נמצא בידי רוסיה ● נשמעות קריאות להגדלת הייצור המקומי

אורניום / צילום: Shutterstock
אורניום / צילום: Shutterstock

הפלישה הרוסית לאוקראינה זעזעה את שוק האורניום העולמי, דלק חיוני לכורים גרעיניים, וגרמה לאנשים מסוימים בארה"ב להציע להחיות את הייצור המקומי.

רוסיה מעשירה יותר אורניום לשימוש בכורים גרעיניים מכל מדינה אחרת בעולם. הבידוד הכלכלי הגובר שלה לאחר שתקפה את אוקראינה - והשיח על האפשרות להרחיב את הסנקציות גם לתחום האורניום - חשפו את השבריריות של אספקת הדלק הגרעיני בעולם, הנשלטת על ידי כמה מדינות בודדות.

הסנאטור הרפובליקאי ג'ון בראסו מוויומינג - אחת מהמדינות המרכזיות לייצור אורניום בארה"ב - הגיש ביום חמישי הצעת חקיקה לאסור על היבוא מרוסיה, ואמר שהתלות באורניום ממדינות זרות היא "פשוט בלתי מתקבלת על הדעת".

מחירי האורניום זינקו ביותר מ־30% מאז תחילת המלחמה כשמחירים של כל הסחורות עלו וחברות האנרגיה מנסות להבטיח מלאי מחשש שהסנקציות יפגעו בחלק ממעגל הדלק הייחודי הזה. הסכם סחר מגביל את התלות האמריקאית באורניום רוסי ללא יותר מ־20% ממה שזקוקים לו הכורים שבארה"ב, אבל אין מדינה אחרת שיכולה להחליף את רוסיה במהירות בשרשרת אספקה מורכבת שעלולות לעבור שנים לפני שתתוקן.

"חברות אנרגיה נסמכות על רוסיה מספיק כך שלא תוכל להחליף את רוסיה בן לילה", אמר ג'ונתן הינזה, נשיא UxC, חברת מחקר שוק וניתוחים של תעשיית הגרעין.

מכון האנרגיה הגרעינית, מכון מחקר שבסיסו בוושינגטון, אמר שהוא מעריך "את ההשפעה האפשרית של הפרעות באספקת דלק לצי הגרעיני של ארה"ב". אבל כורים אמריקאים לרוב מתדלקים כל 18 עד 24 חודשים ומתכננים תדלוק לפחות שנתיים־שלוש מראש, כך שיש מעט חשש למחסור בדלק בטווח הקצר בכורים הקיימים, כך נמסר מהמכון.

"אני חושב שזה נותן לנו זמן להגיב", אמרה מריה קורסניק, מנהלת המכון.

שאלה ליזמים

עדיין, אי וודאות לגבי הבטחת אספקה של דלק גרעיני בעתיד מעלה שאלות ליזמים המתכננים כורים קטנים ומודולריים (SMRs). אף שעדיין לא נבנו כאלה בארה"ב, תומכים רבים של ייצור חשמל גרעיני אומרים ש־SMRs הם העתיד של התעשייה. רוסיה נחשבה לפני המלחמה לספקית העיקרית של פרויקטים מסוג זה.

ארה"ב הגיבה לפלישה הרוסית לאוקראינה בעונשים כלכליים שנועדו לפגוע בסקטור הפיננסי של רוסיה וכן באיסור על יבוא נפט רוסי לארה"ב, אבל בינתיים, אורניום לא נכלל בסנקציות. ארה"ב נסמכה על רוסיה ועל בנות בריתה קזאחסטן ואוזבקיסטן עבור כ־46% מצרכי האורניום שלה ב־2020, על פי מנהל המידע על אנרגיה של ארה"ב.

ניק אקינס, מנכ"ל חברת האנרגיה American Electric Power Co., המפעילה את הכור הגרעיני בשם קוק במישיגן, אמר שהמלחמה גרמה לדיבורים על ייצור אורניום והעשרתו בתוך ארה"ב. "אני חושב שדברים כמו זה הולכים לשנות את הדיון, והם צריכים", אמר אקינס. הכור קוק לא משתמש באורניום רוסי, אמר.

אנרגיה גרעינית מספקת כ־20% מייצור החשמל בארה"ב ו־10% מסך הכל העולמי, על פי האיגוד הגרעיני העולמי.

האתגר: מי יהפוך את המתכת הכבדה לדלק

בעוד שניתן לכרות אורניום במקומות רבים בעולם, התהליך הרב־שלבי שהופך את המתכת הכבדה הזו לדלק מרוכז רק בכמה מקומות בעולם. את האורניום יש לכרות ואז לטחון, להמיר לגז ולהעשיר כדי להגדיל את שיעור האיזוטופים הנחוצים לכורים גרעיניים לפני שניתן להופכו לדלק.

כל שלב נעשה במתקן מיוחד, וכשתעשיית האנרגיה הגרעינית דועכת כבר שנים ארוכות, לא היו סיבות רבות לחברות בשרשרת האספקה להשקיע בנושא. מחירי אורניום גולמי לא היו גבוהים מספיק כדי לעודד כרייה בארה"ב על פני יבוא זול.

העשרת האורניום של הרוסים אחראית לכ־35% מהשוק העולמי, על פי UxC. המרת האורניום לגז היא החוליה החלשה הבאה בשרשרת האספקה. מפעלי ההמרה היחידים מחוץ לרוסיה פועלים בצרפת ובקנדה.

המפעל היחיד של ארה"ב באילינוי לא עובד מאז 2017, אם כי הוא צפוי לחזור לפעולה ב־2023, על פי החברה שהיא בעליו, Honeywell International. גם לסין יש מפעלי העשרה והמרת אורניום אבל היא נוטה לספק לכורים שלה במקום לייצא למדינות אחרות.

מחיר האורניום הגולמי הוא החלק הנראה ביותר בשוק, אבל גם העלויות של כל שלב בעיבוד מתייקרות, כשיצרני אנרגיה חושבים מחדש על שרשראות אספקה וחותמים על הסכמים חדשים עם חברות רוסיות.

הגברת ההספק המקומי תיקח כמה שנים, אמר אדם רודמן, מייסד קרן הגידור Segra Capital Management. "השוק הזה הפך לנוח מדי למרות שרשרת אספקה שברירית", אמר.

הקשר לאסון פוקושימה

אסונות טבע גרמו לכורים או למכרות לא לפעול לתקופות ארוכות בעבר, והשוק נפגע בגלל זעזוע לביקוש ונותר חלש עוד עשור אחרי שאסון פוקושימה ב־2011 גרם למדינות כולל יפן וגרמניה לסגור כורים גרעיניים. אבל הפוטנציאל לפגיעה במלאי בסדר הגודל של הפסקת יבוא מרוסיה הוא חסר תקדים.

"אנחנו עוברים חלוקה מחדש של הקלפים שהיא חדשה לגמרי מאז מלחמת העולם השנייה", אמר מייקל שניידר, יועץ מפריז העוסק בנושאי אנרגיה ומדיניות גרעין, המתאם את דוח מצב תעשיית הגרעין העולמית, עדכון שנתי שעורכים חוקרים בכל העולם.

משרד האנרגיה של ארה"ב וכמה חברות אנרגיה וספקים גם הם שומרים מאגרים קטנים, שיכולים לעזור לאזן הפרעות באספקה. Constellation Energy Corp, המנהלת את הצי הגדול ביותר בארה"ב של כורי אנרגיה גרעיניים, כתבה בדיווח לרגולטורים שהיא מסוגלת לעמוד בצרכי התדלוק מחדש שלה כמה שנים ללא קשר לסנקציות אפשריות.

ובכל זאת, Constellation וכמה מהמקבילות לה לוחצות להשקעה מקומית גדולה יותר במחזור הדלק, ומציינות שזמני המתנה ארוכים מראש נחוצים כדי שההשקעות תישאנה פרי. "המציאות היא שיש מספר קטן של חברות ברחבי העולם המספקות כמה שירותים הקשורים לדלק גרעיני", אמר דובר החברה פול אדמס.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד