גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבק השליטה בגזית גלוב בדרך לביהמ"ש? זה המהלך שעל הפרק

נורסטאר, שבאמצעותה שולט חיים כצמן בגזית גלוב, מבקשת לחלק מניות החברה הבת כדיבידנד בעין ● בדרך זו צפוי כצמן להפוך בעל המניות הגדול בגזית גלוב ולהמשיך להוביל את עסקיה ● ישראל קנדה ורמי לוי בוחנים הגשת צו מניעה בטענה לעושק בעלי מניות המיעוט

חיים כצמן / צילום: יונתן בלום
חיים כצמן / צילום: יונתן בלום

המאבק שנפתח לאחרונה על השליטה בחברת ההחזקות נורסטאר , גורם לבעל השליטה הנוכחי בחברה, חיים כצמן, לשנות את כיוון המחשבה שלו. במקום להשקיע משאבים  בשימור השליטה בנורסטאר, החברה האם של ענקית הנדל"ן המניב גזית גלוב , החליט כצמן לפזר את הנכס המרכזי שלה, ובכך להקשות על השליטה בו.

נורסטאר מדווחת כי דירקטוריון החברה, בראשות היו"ר משה רונן, החליט על חלוקת דיבידנד בעין של כ-14% ממניות גזית גלוב, כך שלאחר השלמת המהלך תחזיק נורסטאר ב-37% בלבד ממניות החברה הבת. 

היום הקובע לחלוקה נקבע ל-20 במאי, ואילו החלוקה עצמה תתבצע חמישה ימים לאחר מכן. אין מדובר בעניין של מה בכך, אלא בשינוי תפיסתי כולל של כצמן בכל הנוגע להמשך אחיזתו בהגה של גזית גלוב.

לגלובס נודע כי ישראל קנדה, קרן ספרה, רמי לוי ומשקיעים נוספים, שמחזיקים יחדיו ביותר מ-30% ממניות נורסטאר, בוחנים אפשרות לפנות לביהמ"ש בבקשה לצו מניעה נגד חלוקת הדיבידנד בעין. בבקשה צפויה קבוצת המשקיעים לטעון לעושק המיעוט, ומהלך שכזה יעמיד במבחן את דרך קבלת ההחלטות בחברה ואת הרציונל מאחורי קבלתן.

לאחר שנים לא איום על מעמדו, ישראל קנדה הכניסה טלטלה

במשך שנים שולט כצמן בגזית גלוב דרך נורסטאר (לשעבר גזית אינק.). החזקה ב-40% בלבד ממניות נורסטאר אפשרה לכצמן עד היום (תחילה יחד עם שותפו דורי סגל ובהמשך לבדו) לשלוט ב-51% ממניות גזית גלוב, ולמעשה לקבוע כל דבר ועניין הקשורים בקבוצה הגלובלית שהוא מוביל.

אלא שחוק הריכוזיות ושינוי הטעמים בשוק ההון, הפכו בעשור האחרון את חברות ההחזקה לחברות "מוקצות", הנסחרות בדיסקאונט עמוק על החזקותיהן. בשוק היו מי שקראו בעבר לכצמן למחוק את נורסטאר מהמסחר בבורסה, אולם בעידן שלאחר קריסת מרבית הטייקונים המקומיים בשל מינוף יתר, ברור כי מהלך שכזה היה מטיל עליו מעמסה פיננסית כבדה, מסוכנת ומיותרת.

 

מנגד, החזקה ב-40% ממניות חברה ציבורית גם אינה מקנה שליטה מוחלטת, ולכן אינה מונעת ניסיונות השתלטות עוינים מצד גורמים חיצוניים. במשך שנים התנהל כצמן בשוק המקומי ללא איום ממשי, אולם מהלך שביצעה בחודשים האחרונים חברת ישראל קנדה , שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, טרף את הקלפים.

במהלך בזק רכשה ישראל קנדה, בעלת הכיסים העמוקים, יותר מ-10% ממניות נורסטאר ואותתה על אפשרות להמשיך ולחזק את כוחה בחברה. כצמן מיהר להבין את גודל האיום והזמין את השניים לפגישה מרתונית, שבסיומה נחתם הסכם אי-לוחמה בין הצדדים.

כצמן הסכים למכור לשניים כ-12% ממניות נורסטאר ולרדת להחזקה של כ-28% בלבד, תמורת הסכמתם שלא להמשיך ולהגדיל את החזקותיהם מעבר לרמה של כ-22.7% מהחברה. אלא שבכך לא תם הסיפור. רוזן וטוכמאייר דיברו על רצונם להיות מעורבים בניהולה של גזית גלוב ולדחוף את החברה למימוש מהותי של נכסים.

גייס את יצחק סלע, קיבל תחרות מרמי לוי ולוזון

בהמשך פעל כצמן לחזק את מעמדו דרך הסכם הצבעה עם הקבלן יצחק סלע, שמחזיק בכ-5% ממניות נורסטאר, אולם נוכח לפתע כי גם איש העסקים רמי לוי מתעניין בחברה ורכש כ-5% ממניותיה.

אם זה לא מספיק, בשבוע שעבר חשף גלובס כי ישראל קנדה מנהלת מו"מ למכירת החזקותיה בנורסטאר לאיש העסקים עמוס לוזון, מכר ותיק של כצמן שבעבר רכש ממנו בנזיד עדשים את השליטה בקבוצת דורי, כיום קבוצת לוזון.

מכירה שכזו, אם תצא לפועל, תיצור איום מחודש על שליטתו של כצמן בנורסטאר מחד (לוזון לא היסס להצהיר בימים האחרונים כי בכוונתו לקחת את מושכות הניהול בחברה לידיו), ומצד שני צפויה להותיר בידי ישראל קנדה רווח מהיר של כ-60 מיליון שקל על השקעתה בחברה, שמסתכמת בכ-330 מיליון שקל. 

מאבק השליטה הניב עד כה תשואה של כ-60% במניה תוך כ-3 חודשים 

דומה כי במצב הזה העדיף כצמן לשנות כיוון. במקום לנסות ולשמר שליטה בנורסטאר, הוא יהפוך לבעל המניות הגדול בחברה הבת גזית גלוב, שתהפוך לחברה ללא בעל שליטה (בדומה למצב הנוכחי בחברת אלוני חץ).

עם זאת, הנתח המשמעותי שיישאר בידי כצמן, לצד הפיזור הנרחב במניות גזית גלוב, יאפשר לו להמשיך ולהיות האיש החזק בחברה, אשר שולט בפעילותה. זהו כנראה הרציונל מאחורי החלטת דירקטוריון נורסטאר להוציא אל הפועל את המהלך לחלוקת מניות גזית גלוב כדיבידנד בעין.

עד כה, מאבק השליטה בנורסטאר שנפתח בשלהי ינואר השנה, לאחר רכישת מניות גדולה על ידי ישראל קנדה, הניב למשקיעים במניות החברה תשואה של כ-60% בתוך פחות משלושה חודשים.

בעקבות הדיווח על חלוקת הדיבידנד הצפויה, מניית נורסטאר נסחרה היום (שני) במגמת ירידה, כאשר במקביל נשמעה התנגדות חריפה למהלך מצד חלק מבעלי מניות החברה, בהם מי שלוטשים עיניים לשליטה בה. לגלובס, כאמור, נודע שישראל קנדה, קרן ספרה, רמי לוי ומשקיעים נוספים בוחנים אפשרות לפנות לביהמ"ש בבקשה לצו מניעה נגד חלוקת הדיבידנד בעין. 

באשר לעמוס לוזון, שכאמור מנהל מגעים לרכישת מניות ישראל קנדה בחברה, נראה כי הוא ימתין להתפתחויות ולא יבצע עסקה עד שיתבהר לו כיצד צפוי המהלך הנוכחי בו נקט כצמן להשפיע על בעלי המניות בנורסטאר, ועל האפשרות לרכוש שליטה בחברה.

תצא לגיוס עד 247 מיליון שקל בהנפקת זכויות

כדי לבצע את מהלך חלוקת הדיבידנד מבלי לסכן את איתנותה הפיננסית של נורסטאר, קבע דירקטוריון החברה על יציאה למהלך הנפקת זכויות לגיוס של 166 מיליון שקל מבעלי מניותיה.

היקף הגיוס עשוי לגדול עד ל-247 מיליון שקל, אם עד ביצוע ההנפקה יומרו כל כתבי האופציה מסדרה 21 של נורסטאר למניות. המהלך יחזק את ההון העצמי ואת הנזילות של נורסטאר, אשר לה התחייבויות עתידיות של כ-1 מיליארד שקל למחזיקי איגרות החוב שלה מסדרות י"א-י"ב, אשר יעמדו לפירעון עד מרץ 2028 (בעיקר במהלך ארבע השנים הקרובות).

בדברי ההסבר למהלך, מציין דירקטוריון נורסטאר כי "חלוקת מניות גזית גלוב לבעלי החברה תקרב אותם לנכס הבסיס, תוך הקטנת הסיכון האינהרנטי הכרוך בהחזקת מניות חברת החזקות שיש לה מינוף. בנוסף, בהחזקה במניות גזית גלוב, בעלי המניות ישתחררו מהדיסקאונט המאפיין בדרך כלל מחיר מניות של חברות החזקה".

עוד מציין דירקטוריון נורסטאר, כי החוק לקידום התחרות ולצמצום הריכוזיות יצר מציאות ולפיה חברה ציבורית הנשלטת בידי חברה ציבורית אחרת כפופה להגבלות מהותיות על פעילותה, הפוגעות בשוויה וכפועל יוצא גם בשווי מניות החברה האם. לפיכך, החברה מבצעת פעולות הכנה אשר יאפשרו לה, בבוא העת, וככל שתמצא לנכון בעתיד (ובכפוף לעמידה בהתניות פיננסיות ואחרות), לרדת משליטה בגזית גלוב.

"חלוקה בעין של מניות גזית גלוב לבעלי מניות החברה תגדיל את הכמות הצפה בגזית גלוב, דבר אשר יוביל לרמת סחירות גבוהה יותר, ובסופו של דבר צפוי לשפר את המתאם בין שווי השוק לשווי הכלכלי של גזית גלוב", מדגיש הדירקטוריון. "בעלי החברה ייהנו משיפור שכזה, במישרין דרך ההחזקה במניות גזית גלוב ובעקיפין - דרך ההחזקה בנורסטאר".

מהלך זה מתווסף למהלך אחר שביצעה גזית גלוב לאחרונה, כאשר רכשה את מלוא החזקות המיעוט בחברה הבת אטריום, שמרכזת את פעילות הקבוצה בתחום הנדל"ן המניב במרכז אירופה. כעת מחזיקה גזית גלוב רק בחברה ציבורית אחת - סיטיקון, שפועלת במדינות סקנדינביה.

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו