גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זו לא התשואה": הוא יזם דירות לאלפיון העליון והוא יודע על מה אנשים ישלמו 50 מיליון שקל

יגאל צמח, מיזמי מגדל מאייר בשדרות רוטשילד, מכיר את אתגרי השיווק של דירות יוקרה ● בראיון הוא מספר שכי רוב הקונים של דירות כאלו רוכשים אותן למגורים, ולא להשקעה: "נדיר למצוא דירה כזו עם יותר מ-2% תשואה. זה נועד למלא את הצורך שלהם בבית נפלא"

יגאל צמח / צילום: איל יצהר
יגאל צמח / צילום: איל יצהר

"פרויקט שהוא סופר יוקרתי (Super Luxury) הוא בדרך כלל לא השקעה נדל"נית טובה. תמיד בודקים את ההשקעה יחסית לאלטרנטיבות אחרות באותה נקודת זמן, ואז מגלים שהמחיר למ"ר בדירות כאלה הוא גבוה. נדיר שאפשר למצוא דירת יוקרה שתיתן יותר מ-2% תשואה", אומר יגאל צמח, שבעשור האחרון היה אחראי למכירה של כמה מהנכסים היוקרתיים ביותר בתל אביב.

לדבריו, ההסתכלות של אוכלוסיית ה"סופר ריץ’" שונה לגמרי. "הם מסתכלים על דירות ובתים שכאלה לא כהשקעה וכמרכיב לעליית ערך אלא כבחירה אמוציונלית. אם המחיר עולה - יופי. אבל זה נועד לשרת אותם ולמלא את הצורך שלהם בבית נפלא".

בעצם כל נכסי היוקרה אנחנו שאנחנו רואים לא נקנו להשקעה אלא כבית שבו בעלי ממון רוצים לגור?
"כשמדובר בסופר-יוקרה, כן. וילות ענקיות בהרצליה פיתוח, בסביון או בצהלה הן לא דרך להשקיע, אלא מקום שאנשים רוצים לגור בו ומוכנים לשלם פרמיה של ירידת תשואה על מרכיב ההון שהם שמים בנכס", מסביר צמח.

למרות ה"כלל" עליו הוא מצביע, יש לדבריו גם מקרים חריגים. "אם אתה יכול לראות לעתיד ולהבין שבלוקיישן הזה עם האדריכל הזה מדובר בפרויקט שעכשיו נמכר בזול יחסית, אז אפשר להרוויח אבל אחרי שהמוצר כבר גמור, הוא בדרך כלל משווק בפול פרייס ויחסית לאלטרנטיבות הוא יידע רק לשמר את ערך הכסף ביחס לאינפלציה ויעלה כמו ששוק הנדל"ן יעלה, אבל לא מעבר לכך".

גם אם אותו נכס נקנה לא כהשקעה, אני יוצא מנקודת הנחה שלאותם אנשים כבר יש נכסים, אז איך הם מתמודדים עם מס הרכישה שעל נכסי יוקרה עומד על 10%?
"ברור שיש להם עוד נכסים. אם הם יכולים לקנות על שם בן משפחה וזה חוקי, הם ירשמו על שם הבן ואז הם עשויים להרוויח משהו במדרגות המס. מצד שני, צריך לזכור שגם על דירה יחידה ממחיר מסוים המס גבוה", הוא אומר ורומז שהתודעה כאן היא אחרת לגמרי. אולי המס לא נעים בכיס, אבל זה פחות העניין בנכסים שכאלה.

"לא כלי טוב מול האלטרנטיבות"

את צמח אירחנו ב"כסף בקיר" - פודקאסט השקעות הנדל"ן של גלובס, בפרק חדש שבו ביקשנו לברר האם שוק נכסי היוקרה מהווה גם יעד להשקעות נדל"ן.

צמח מכיר היטב את הפלח הזה. הוא ניהל את מכירת הדירות במגדל מאייר - פרויקט המגורים היוקרתי במפגש הרחובות אלנבי ושדרות רוטשילד בתל אביב. הפרויקט נקרא על שם האדריכל שתכנן אותו, ריצ’רד מאייר. הדירה הראשונה בפרויקט נמכרה ב-2007, והאחרונה (גלובס חשף בעבר שהדירה נרכשה על ידי איש העסקים מתיו ברונפמן) שווקה ב-2018 במחיר של 50 מיליון שקל.

צמח מספר כי הדירות, שלעתים שווקו כחצאי קומות או כקומות שלמות, נרכשו למטרות מגורים ולא כהשקעה. "זה נמצא בתחום של ‘אני רוצה’ ולא ‘אני אראה על זה תשואה’. אנשים כן יכולים להרוויח על זה המון כסף מעליית ערך עם עליית שווקים. נגיד שעכשיו הערך של הווילות עלה בגלל הקורונה. אז במקרה הם הרוויחו, אבל זה לא כלי מספיק טוב מול אלטרנטיבות ליצירת תשואה", הוא אומר.

מאז שסיים את ניהול פרויקט מאייר הקים צמח קרן למתן אשראי חוץ בנקאי בשם גשרים, שלדבריו כבר ביצעה עסקאות ביותר מ-100 מיליון שקל. לדבריו, אם פרויקט כמו מאייר נחשב למאוד מסוכן, מכיוון שלאורך זמן נתקלים בלא מעט משברים כלכליים, התחום החדש שבו הוא פועל הינו "שמרני" מבחינת הסיכונים. "מדובר בהעמדת אשראי לפרטיים כנגד בטחות נדל"ניות. אנשים שלא מצליחים לעובר בנקים כתוצאה מזה שהם בגיל לא נכון או היסטוריית אשראי לא תקינה או שהם צריכים כסף מהר והם לא מתאימים לתהליכים המובנים בבנקים או ברגולציה והם פונים לקבל אשראי חוץ בנקאי".

לאחרונה נתקלנו בכמה דוגמאות של קשיים שחוו קרנות כאלה, כמו אקספו שנחשפו מול אלדד פרי, או דוגמה להשקעה שנחשפה אצלנו ב"כסף בקיר" במסגרת קרן וולת’סטון. איך משקיע יכול לדעת שהוא במקום בטוח?
"בכל השקעה יש אלמנט של סיכון. אני תמיד צוחק עם אשתי שאני אומר שהמשקיעים שלי אוהבים אותי בעיקר כשאני שולח להם את הצ’קים. אני יכול להיות בחור נחמד, אבל בסוף בתחום ההשקעות אתה מדבר בתשואות: או שאתה מביא את הצ’ק של הריבית, או שאתה מתחיל לספר סיפורים, ‘תקשיב, היה באמת סיפור, שב רגע, תבין’.

"משקיעים לא אוהבים דרמות ולא אוהבים סיפורים והמוניטין חשוב. כולם יודעים הכול על כולם. אני חושב שאקספו היא קרן טובה ויש שם ניהול מקצועי ובסופו של דבר המשקיעים שלהם יראו את כספם. היה להם חוסר מזל. קרן בונה את המוניטין שלה לאורך זמן כאשר כל המשקיעים רואים את כל הכסף שלה שהם הבטיחו להם. זה מה שמשקיע צריך לבדוק".

אין רציונל לדירה במחיר של 100 מיליון שקל  | אריק מירובסקי, פרשנות  

רוב הפודקסטים בסדרת "כסף בקיר" עוסקים באנשים שהכסף עבורם הוא מוצר במחסור. אנשים רוצים להשקיע בנדל"ן או בכל אפיק אחר הוא משום שהם רוצים יותר כסף ורוצים אפיק להגדלת הכנסות בעתיד.

במקרה של דירות סופר-יוקרתיות, מדובר באנשים שיש להם יותר מדי כסף. כמה מטוסים, כמה יאכטות, כמה בתי פאר, בנאדם צריך? אז ברור שהשיקולים שלהם שונים לחלוטין.
הרבה פעמים הם קונים דירה שהיא יחידת דיור שנייה ושלישית שלהם, אולי רביעית, שפוקדים אותה מדי פעם. מקום המגורים הראשי שלהם נמצא במקום אחר ולפעמים לא בארץ, אז השיקולים שלהם שונים לחלוטין.

יש רציונל במספרים האלה? תג מחיר של 100 מיליון דולר, זה שווה את הכסף? אנחנו חיים בשוק, ואם יש מישהו שמוכן לשלם, אז כנראה שזה שווה ככה. בגדול אין לזה הצדקה. איך מודדים תשואה? לפי שכר הדירה מהנכס. אם ניקח את התשואה המצופה מנכס באזור הזה, לא נגיע למספרים האלה. זה לא ריאלי, אבל יש אנשים שמסיבותיהם שלהם, מוכנים לשלם את הכסף הזה.

כשיש משבר או מיתון, הנכסים האלה הם בין הראשונים לרדת בשווים בשיעורים הגבוהים ביותר. זה מראה לנו שמלכתחילה המחירים ששולמו היו מנופחים מבחינה כלכלית, אבל לרוכשים היו נסיבות משלהם.

יגאל צמח
אישי: בן 54, נשוי + 3, מתגורר בתל אביב
מקצועי: יזם נדל"ן, כלכלן ובעלי קרן גשרים שמספקת אשראי חוץ בנקאי בתחום הנדל"ן
עוד משהו: יזם ועמד בראש מערך השיווק של פרויקט המגורים היוקרתי "מגדל מאייר" בתל אביב

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

המקורב של א־סיסי שעושה מיליונים מדי יום מפליטים מעזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים