גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

Wix תגלה שהיא מעסיקה יותר מדי עובדים. והיא לא האחרונה

בין 2019 ל-2021 מספר עובדי חברת בניית האתרים כמעט והוכפל, מ-3,071 ל-5,929 ● השנה סנטימנט השוק השתנה, וחברות הטכנולוגיה גילו שכמו בכלכלה הישנה, הכנסות וצמיחה זה לא מספיק ● אחרי שנים בהן שכרו עוד ועוד עובדים ומשרדים, נרשמת האטה בגיוס כוח-האדם, לצד פיטורים, בחברות ציבוריות וגם בסטארט-אפים

בניין וויקס החדש בגלילות / צילום: יוסי כהן
בניין וויקס החדש בגלילות / צילום: יוסי כהן

ביחד עם פרסום דוחותיה לרבעון הראשון, הודיעה חברת בניית האתרים הישראלית וויקס  כי היא מתכוונת להתמקד בייעול תפעולי במטרה לשפר את תזרים המזומנים שלה. הודעה זו היא שינוי פוקוס משמעותי אחרי שנים שבהן יישמה החברה תוכנית גדולה להרחבת תחומי הפעילות שלה ולכניסה לעולמות חדשים כמו תשלומים וטיפול בסוכנויות בניית אתרים.

■ קפיצה בהפסדי וויקס ברבעון הראשון; המניה צונחת ב-11% במסחר המוקדם 

תוכנית התרחבות זו הגדילה משמעותית את הכנסותיה של Wix, שצמחו ב-66% בשנתיים מ-2019 ל-2021. אלא שבאותה תקופה לשם השוואה זינק מספר העובדים ב-Wix בשיעור גדול אף יותר, מ-3,071 ל-5,929 - עלייה של 93%. הוצאות השיווק והמכירה של Wix גדלו באותן שנתיים פחות או יותר באותו שיעור שבו גדלו ההכנסות, עוד סימן לא מזהיר.

 

כל זה לא היה בעייתי בימים ששוק ההון נתן קרדיט מורחב לחברות אינטרנט, למצות את הפוטנציאל ולגדול ככל יכולתן על סמך הבטחות עתידיות מרשימות, בלי צורך להצדיק זאת כאן ועכשיו. בעידן הכסף הזול והריבית האפסית, כאשר משקיעים ציפו לתשואה רק שנים קדימה, העיקרון המנחה של השוק היה קריאה לצמיחה בכל מחיר. שפרו את השורה העליונה מהר וכל השאר יסתדר, זה היה פחות או יותר המסר.

הצמיחה עלתה יותר מדי

הלך הרוח השתנה דרמטית עם העלאות הריבית, האינפלציה והמלחמה באוקראינה ששינו את הסנטינט בשוק ב-2022. בתנאים אלו חלק מהמשקיעים כבר חושבים קדימה אל עבר מיתון כלכלי משמעותי. בתנאים אלו מבינים ב-Wix שהם חייבים לספק תוצאות לא רק בשורה העליונה, אלא גם בשורת הרווח ובעיקר ביצירת תזרים מזומנים החופשי, במילים פשוטות: לייצר כסף.

במידה רבה, סיפורה של Wix הוא הסיפור של לא מעט חברות טכנולוגיה בשנים האחרונות. הטיעון הבסיסי בשנים האחרונות של מי שטענו כי שוק הטכנולוגיה אינו בועתי ומנופח היה כי בניגוד למשבר הדוט.קום של שנת 2000, הפעם חברות האינטרנט הן חברות אמיתיות. בניגוד לסוף המילניום אז חברות הנפיקו ופרחו על בסיס נתונים על מספר המשתמשים שנכנסו לאתריהם, חברות האינטרנט של היום מייצרות הכנסות משמעותיות וצומחות היטב. זה נכון.

אבל הבעיה שעומדת מאחורי הקריסה הנוכחית הזו בשווקים, גרסת 2021-2022, היא אחרת. הבעיה הנוכחית היא שחברות פשוט הוציאו יותר מדי כסף כדי לייצר את ההכנסות ולממן את הצמיחה היפה שהציגו. בין השאר הן גדלו יותר מדי במספר העובדים כדי לבנות תחומים חדשים או בציפייה להמשך צמיחה בביקושים כפי שחוו בימי סגרי הקורונה, ימים בהם התפוצץ הביקוש לכל מה שדיגיטלי - ממנויים של נטפליקס ועד להקמת אתרים ב-Wix.

עודף, מעובדים ועד נדל"ן

לאורך הקורונה, אמזון  סבלה ממחוסר כוח-אדם במחסנים שלה והתקשתה לעמוד בביקוש למסחר מקוון, אבל כעת ענקית הקמעונאות סובלת מבעיה הפוכה, אחרי שקפצה פי שניים במספר עובדיה מאז 2019. המחסנים של אמזון "עברו ממחסור לעודף בעובדים", אמר לאנליסטים סמנכ"ל הכספים של החברה, אף שבחברה עדיין לא דיברו על פיטורים. ברבעון החולף אמזון רשמה את ההפסד הראשון שלה מאז 2015 כאשר פעילות המסחר המקוון שלה רשמה ירידה חריגה בהכנסות.

"החברות הטובות מחזיקות בכוח-אדם כפול ממה שהן צריכות", צייץ לאחרונה מארק אנדריסן, אחד המשקיעים המובילים בעמק הסיליקון. "החברות הגרועות מחזיקות בכוח-אדם גדול פי ארבעה ממה שהן צריכות".

וזה לא רק עובדים, אלא גם יותר נדל"ן למשל. אפילו שרוב חברות הטכנולוגיה עברו לעבודה מהבית, הן שכרו יותר משרדים. שטח המשרדים של Wix בישראל לבדה עמד למשל על 26,350 מ"ר בסוף 2021, על פי הדוח השנתי שלה, לעומת כ-21 אלף מ"ר שהיו לחברה בשכירות בארץ בסוף 2019, עלייה של 25%. כל זה לפני המעבר של החברה אל המטה החדש שלה בצפון תל אביב, מעבר שיתחיל השנה. שם יהיו לה כבר לא פחות מ-78 אלף מ"ר בשכירות.

מחשבות מסלול מחדש

עכשיו רבות מחברות הטכנולוגיה מחשבות מסלול מחדש, מבינות שזהירות היא שם המשחק ותקופת ההרפתקאות הסתיימה, לפחות בינתיים. מי שתפס את רוח התקופה החדשה מהר והגדיר אותה בצורה הטובה ביותר הוא מנכ"ל אובר דארה קוסרובשהי ששלח החודש מכתב ישיר לעובדים. קוסרובשהי התייחס לכך שהתביעה החדשה של שוק ההון היא לא רק בשיפור שורות הביניים של רווח תפעולי (EBITDA), אלא היא מתייחסת ליצירת מזומנים בפועל.

"אנחנו צריכים להבטיח שכלכלת היחידה שלנו (Unit economics: הרווחיות של מכירה ללקוח בודד, א"ד) עובדת לפני שאנחנו מכוונים גבוה", הוסיף קוסרובשהי. "ההוצאות הכי פחות אפקטיביות על שיווק ותמריצים יצומצמו". כלכלת היחידה הוא מושג טרנדי כבר הרבה שנים, אבל נראה שאף אחד לא שם אליו לב בימי הכסף הזול. עכשיו זה משתנה. בשנים האחרונות כולם חלמו בגדול והוציאו בהתאם.

אובר הודיעה החודש על האטה בגיוסי כוח-האדם שלה והצטרפה לשורה של חברות ענק אחרות שהכריזו כי יעצרו גיוסים. רשימה זו כוללת גם את מטא  (פייסבוק) וטוויטר . "אנחנו צריכים לבחון שוב על סדרי העדיפויות שלנו ולקבל החלטות קשות לגבי איזה פרויקטים אנחנו לוקחים בטווח הקצר והבינוני כדי להשיג את יעד ההוצאות שהתחייבנו אליו. זה ישפיע כמעט על כל צוות בחברה", כתב סמנכ"ל הכספים של מטא בתזכיר פנימי. מטא גייסה יותר עובדים ברבעון הראשון של השנה מאשר בכל 2021, אך כעת משנה כיוון.

במקרים אחרים חברות כבר הודיעו על פיטורים, כמו אתר הרכב המשומש קארוונה ואפליקציית המסחר רובינהוד, אחת מכוכבות שוק ההון של השנה שעברה. רובינהוד הודיעה בחודש שעבר על פיטורי 350 עובדים, כ-9% מכוח-האדם שלה. בקארוונה הגדילו והכריזו על פיטורי 2,500 עובדים, אחרי שהמניה של החברה קרסה ביותר מ-80% מאז תחילת השנה. רבים מעובדי קארוונה פוטרו דרך זום.

הכנסות זה לא הכל

לכל אלו מתווספים דיווחים על קיצוץ כוח-אדם בסטארט-אפים, שעדיין אינם נסחרים בבורסה. לפי אתר המידע הטכנולוגי קרנצ'בייס, בשבוע שהחל ב-2 במאי פורסמו 43 איתותים על פיטורים בדיווחים תקשורתיים - המספר הגבוה ביותר מאז ספטמבר 2020. עם זאת המספר עדיין נמוך מכמות דיווחי הפיטורים בחודשים הראשונים של הקורונה, בחורף 2020, אז הגיעו מספר האיתותים שנקלטו על ידי קרנצ'בייס ל-70-80 בשבוע. ב-Wix בכל מקרה הכחישו כי הם מתכוונים לפטר עובדים אלא רק להאט את גיוס כוח-האדם החדש.

המשקיע ביל גורלי מקרן בנצ'מרק, שחזה גם משברים שלא קרו בפועל, התייחס גם הוא בחודש שעבר לתהליך הכואב של התפכחות עובר על יזמים בימים אלו. יזמי טכנולוגיה התרגלו כי המכפיל החשוב היחיד לקביעת השווי של החברה הוא מכפיל ההכנסות, כאשר לאיכות ההכנסות ואיך הושגו יש פחות חשיבות. "אתם תהיו בשוק לגלות שיהיו אנשים שירצו להעריך את החברה שלכם על בסיס הרווח או תזרים המזומנים החופשי", צייץ גורלי.

עוד כתבות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה