גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם תואר בניהול באמת עוזר? מחקר של 40 שנה הגיע לתוצאות מפתיעות

בשנים האחרונות גדל מאוד שיעור החברות שבראשן עומד מנכ"ל בעל תואר במינהל עסקים ● מחקר עדכני ביקש לברר אם אמנם השתפרו ביצועי החברות הללו, ואם אכן כן - האם הרווחים הגיעו דווקא בזכות כישורי המנכ"ל ● הפקולטה, מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב 

הפקולטה לניהול. האם תואר בניהול באמת עוזר? / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. האם תואר בניהול באמת עוזר? / צילום: Shutterstock

 

 

מי יהיה מנכ"ל טוב יותר, איציק אברכהן שהוביל את שופרסל בשנים האחרונות או אורי קילשטיין, שהיה המשנה למנכ"ל שופרסל ומונה השבוע לתפקיד מנכ"ל קארפור, המתחרה החדשה? האם דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, עושה עבודה טובה יותר מחנן פרידמן, מנכ"ל בנק לאומי? האם לעובדה שבלוך וקוטלר הם בעלי תואר אקדמי בניהול, ולאברכהן ופרידמן אין השכלה אקדמית בנושא יש השפעה ממשית על ביצועי החברות שבניהולם?

מובן שיהיה זה לא רציני להגיע למסקנה פסקנית על סמך מקרים בודדים ספציפיים, אבל עצם השאלה - מידת השפעתו של תואר אקדמי בניהול על הביצועים העסקיים של חברה - ראויה לדיון מעמיק.

מאמר חדש משנת 2022, שאחד מכותביו הוא דארון אסמגלו (פרופסור לכלכלה מ-MIT, ואחד הכלכלנים המצוטטים בעולם), מציע תשובה מעניינת לשאלה.

 

ביצועי החברות, לפני ואחרי

מחברי המאמר התבססו על נתוני ביצועים של אלפי חברות מארה"ב ומדנמרק שנאספו במשך 40 שנה (1980-2020), וכללו נתוני השכלה אקדמית של המנכ"לים. ממצאי המאמר מרתקים ומציבים הן סימן קריאה והן סימן שאלה לגבי מידת חשיבותם של בתי הספר לניהול בעולם העסקים. המחברים מראים תחילה ששיעור החברות הציבוריות שבראשן עומד מנכ"ל בעל תואר במינהל עסקים (להלן: "מנכ"ל עסקי") גדל מאוד בעשרות השנים האחרונות.

בארה"ב, שיעור העובדים שמועסקים בחברה עם מנכ"ל עסקי גדל מ-26% ב-1980 ל-39% ב-2020. עיקר הגידול מיוחס למנכ"לים בעלי תואר MBA, כאשר אוניברסיטאות העילית - הרווארד, וורטון וסטנפורד - נמצאות בראש רשימת המוסדות שהצמיחו מנכ"לים.

בחלק העיקרי של הניתוח, המחברים בוחנים את ביצועי החברות בחמש השנים שלפני מינוי של מנכ"ל עסקי ובחמש השנים שלאחר המינוי. התוצאות מראות שחברות שבהן מונה מנכ"ל עסקי מרוויחות יותר: החוקרים מדווחים שהתשואה על נכסי החברות (ROA) עם מנכ"ל עסקי גדלה ב-3%.

פרופ' איתי אטר / צילום: מיכה לובטון

בשלב הבא ניסו החוקרים להבין מאיפה מגיע הגידול ברווחי הפירמות שבניהול מנכ"לים עסקיים. הם בדקו ומצאו כי החברות הללו הגדילו את הרווחים בעיקר באמצעות צמצום משמעותי בשכר העובדים. במיוחד בחמש השנים שלאחר המינוי של מנכ"ל עסקי, הוצאות השכר קטנו ב-6% לעומת חברות שלא עמד בראשן מנכ"ל עסקי. זאת ועוד: נרשמה ירידה גדולה יותר בשכר כשמדובר בעובדים בעלי שכר נמוך יחסית.

הממצאים לגבי רווח ושכר היו רלוונטיים גם לחברות אמריקאיות וגם לחברות מדנמרק, אף שהאפקט בדנמרק היה קטן יותר (למשל, ירידה של 3% בהוצאות על שכר). החוקרים אף הראו שהירידה בהוצאות השכר לא נובעת מצמצום במספר העובדים, אלא בעיקר מהפחתות שכר (או העלאות מתונות יותר, או החלפת עובדים ותיקים בחדשים, שהם "זולים יותר").

כדי להמחיש שהשינוי שהם מזהים נובע ממנכ"ל עסקי דווקא ולא ממינוי כל מנכ"ל, החוקרים חזרו על הניתוח והתמקדו בחברות שהחליפו מנכ"ל (אך לא לטובת מנכ"ל עסקי), או בחברות שמינו מנכ"ל עם תואר אקדמי כלשהו במקום מנכ"ל ללא תואר אקדמי.
בניתוחים אלה לא נמצאה השפעה על השכר או על שאר המשתנים. כשבחנו החוקרים אם מינוי מנכ"ל עסקי השפיע על מדדי ביצוע נוספים, הם לא מצאו אפקט על היקף המכירות, מספר העובדים וההשקעות.

לבסוף ניסו החוקרים לבחון אם הביצועים העודפים של מנכ"לים עסקיים נובעת ממאפיינים אישיותיים של אותם מנכ"לים, או שמא הגורם הוא ההשכלה שרכשו במהלך לימודי התואר במינהל עסקים.

מניתוח החוקרים (שלא היה נקי מביקורת) עולה שהלימודים לתואר במינהל עסקים הם הגורם הדומיננטי לביצועים הייחודיים של המנכ"לים העסקיים, קרי צמצום השכר ושיפור שורת הרווח.

בהקשר זה ראוי לציין שבמשך שנים ארוכות (ובמידה לא מבוטלת גם היום) הגישה הרווחת בלימודי מינהל עסקים ראתה את מקסום הרווח והשאת הערך לבעלי המניות כמטרתו המרכזית, אם לא היחידה, של המנכ"ל.

מה בעצם הם לומדים שם?

החוקרים מצביעים על השפעה משמעותית של לימודי התואר במינהל עסקים על ביצועי חברות, ובפרט על שורת הרווח. לכאורה, הישג מרשים.

מצד שני, האם קיצוץ בהוצאות השכר/התייעלות ככלי להשאת רווחים של פירמה זה הערוץ בו היינו רוצים להתגאות במנכ"לים המובחרים? לא בטוח.

האם בתי הספר למינהל עסקים "טובים" בהכשרת מנהלים באופן כללי, או שמא הם מצטיינים רק בהכשרת מנהלים שיודעים להתייעל ולצמצם בשכר?

בשנים האחרונות מושם דגש בלימודים ובחיי העסקים גם על מטרות אחרות של הפירמה - לא רק מיקסום ערך עבור בעלי המניות, אלא השאת ערך לכלל בעלי העניין, קיימות וסביבה ועוד. האם בתי הספר למינהל עסקים יכשירו את המנהלים הטובים ביותר גם עבור המטרות העדכניות הללו?

בשנים האחרונות יש בין בתי הספר למינהל עסקים בארץ ובעולם כאלה שכבר מטמיעים את העשייה העדכנית במסגרת תוכניות הלימודים ופעילויות ההעשרה, ולא מסתפקים רק בשורת הרווח. 

קישור למאמר המלא: https://economics.mit.edu/files/22897

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות