גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערן תור ויתר על ניהול אימפריה בשביל להביא את לגו לישראל: "הייתי שכן של ביונסה וטסתי במטוסים פרטיים"

ערן תור ניהל את האימפריה הגדולה בעולם לתחליפי סוכר, עם 7,700 עובדים ב–104 מדינות, גר ליד ביונסה וטס במטוסים פרטיים ● ואז אירוע מכונן אחד גרם לו להתפטר, להפוך ליזם ולהביא את לגו לישראל אחרי שמונה שנים של ניסיונות: "בניתי רשת של משפיענים בתוך הארגון כדי לשכנע אותם להגיע" ● פודקאסט מתוך מדד המותגים של גלובס 2022 שיפורסם בשבוע הבא

חצי שעה של השראה. ערן גפן בראיון עם ערן תור / צילום: איל יצהר, מנחם רייס
חצי שעה של השראה. ערן גפן בראיון עם ערן תור / צילום: איל יצהר, מנחם רייס

 

חצי שעה של השראה עם ערן גפן · ערן תור | איך הבאתי את אפל, נינטנדו ולגו לישראל

ערן גפן, מנכ"ל G^Team חברה לייעוץ אסטרטגי, בשיחה עם ערן תור

המותג המיתולוגי לגו עושה בימים אלו עלייה רשמית לישראל. זה לא שהוא לא היה כאן קודם, אך לראשונה נפתחות חנויות ייעודיות של הרשת הדנית הוותיקה. מי ששכנע את הדנים לשתף איתו פעולה ולהגיע לפה הוא היזם ערן תור, האיש שעמד בתחילת העשור הקודם מאחורי פתיחת חנויות איידיגיטל, יבואנית מוצרי אפל.

אני מכיר את תור שנים, ראיתי אותו בעליות ובמורדות וגם בשנות ההמתנה וההבשלה. מה שתמיד מאפיין אותו בעיניי הוא התשוקה שלו, והחיפוש המתמיד אחריה.

בין המהלך ההוא, אי שם ב־2013, ועד לפתיחה הראשונה של חנות לגו רשמית בישראל, עבר תור מסע ארוך ומרתק. הוא קיבל הצעה לעמוד בראש חברת פרטנר בימי הזוהר של הסלולר וסירב, עבר לארה"ב וניהל אימפריית ענק חוצת יבשות של תחליפי סוכר. אירוע מכונן גרם לו לנטוש את חיי הזוהר, לשוב לישראל ולהתחיל מחדש. הפעם, כיזם שעומד מאחורי ענקיות המשחקים לילדים לגו ונינטנדו.

אתה כנראה לא הראשון שניסה להביא את לגו לישראל, וגם עבדת על זה לא מעט זמן. איך זה קרה בסוף?
"מאז הילדות אהבתי את לגו. גדלתי על המוצרים שלהם, וגם הילדים שלי גדלו עליהם", הוא משיב, ומוסיף כי זה אכן היה תהליך ארוך. ארוך מאוד.

"לגו זה קודם כל אחד מהמותגים הכי מדהימים שקיימים לטעמי בעולם, ולפני בערך שמונה שנים פניתי אליהם לראשונה", מספר תור. "אמרתי להם שאני חושב שיש אנומליה בשוק הישראלי, שהם צריכים להיות פה ואיך כדאי להם לעשות את זה. וזה לקח זמן, שמונה שנים".

תור מספר שהוא בכלל התחיל את הקריירה בעולם הפרסום. אחרי שלמד לתואר ראשון באוניברסיטת תל אביב, עבד במשרד פרסום ושאף להתעסק בשיווק. אבל כבר אז הוא חשב בגדול.

"רציתי להיות בעולם השיווק הבינלאומי, ונסעתי לניו יורק לעשות תואר שני", הוא אומר. "מהר מאוד הבנתי שאני רוצה לנהל ולבנות, אז הצטרפתי לחברה בשם בסט פוד (Best Food), ענקית אמריקאית בתחום המזון, במסלול ניהול בינלאומי. שם עברתי כמעט בכל תפקיד שאפשר לחשוב עליו בעולם מוצרי הצריכה".

איך הדברים התגלגלו משם?
"יוניליוור רכשה את בסט פוד, אז הצטרפתי אליה ועבדתי שם הרבה שנים. בין היתר, השקתי את המותג דאב ואחרים. אבל כל זה עדיין כמנהל שכיר. למדתי שם המון על בניית מותג".

ההרפתקה באפל מתחילה

כשהוא בן 30 וקצת, חוזר תור לישראל ומתמנה לראשונה לתפקיד מנכ"ל רקיט בנקיזר, יבואנית מותגי ניקיון בולטים כמו אבקות הכביסה של קליה, קולון וטבליות המדיח של פיניש, ומקים עבורה את הפעילות בישראל. במבט לאחור, הוא מסתכל על התקופה ההיא בתור הצלחה גדולה ומספר שהתוכנית הייתה אז לחזור לחו"ל ולקבל על עצמו תפקיד ניהולי בכיר ברקיט אירופה.

אבל בסוף זה לא קרה.
"נכון. במקרה פגשתי את החבר'ה מקרן פיטנגו, שאמרו שהם מתכוונים להביא את אפל לישראל". תור מספר שבאותו זמן חיפשו בפרטנר מנכ"ל, ודוד אבנר, המנכ"ל אז, הציע לו להחליף אותו בתפקיד. "ידעתי שאני לא רוצה רוצה לעשות את זה, אבל לא אומרים מיד 'לא' לכזו הצעה. התלבטתי רבות בין להמשיך ברקיט במסלול הבינלאומי לפרטנר".

אנחנו מדברים על 2005, ימי הזוהר של חברות הסלולר ושל פרטנר בפרט. מה גרם לך לבחור באפיק אחר?
"אני לא אשכח את זה. נסעתי לאירופה, בעיקר כדי לחפש בית ספר לבת שלי מאיה, ובדרך נפגשתי עם מי שהיה מנכ"ל באירופה. איש מדהים בשם פסקל פגני. אחרי הפגישה הזאת אני הבנתי שזה מה שאני רוצה לעשות, להביא את אפל לישראל".

אז עוד לא ראית את מהפכת האייפון בעיניים.
"נכון, אבל ראיתי את הפער בין ישראל לחו"ל. ידעתי שזו תהיה מהפכה".

אתה בעצם הזכיין של אפל ולא עובד שם. מה למדת מההתנהלות שלהם?
"אני אישית, בפילוסופיה הניהולית שלי, לא מתחבר להרבה דברים. בין היתר ליחס שלהם לעובדים. אפל ממוקדת בצרכן הקצה ובליצור עבורו ערך או נוחות מקסימלית. אבל אם מסתכלים על שרשרת ההפצה, הם רוצים להרוויח כמה שיותר. והם לא רואים את הפרטנרים בדרך באותה צורה. גם בנוגע לעובדים, הם כמו חיילים לתפקידים מסוימים. אתה עושה רק את התפקיד שלך ושום דבר מעבר לכך. אלו הקווים".

מה כן הרשים אותך?
"הסדר שלהם, החשיבה ארוכת הטווח ורוח החדשנות שחודרת לכל החלקים בארגון".

איך אפשר להיות חדשן כשאתה מתייחס בצורה כזו לעובדים שלך?
"לא בדקתי את זה אף פעם, אבל רוב האנשים שעבדו באפל באותו זמן שאני עבדתי כבר לא נמצאים שם. זו לא חברה שיודעת לשמר עובדים לטווח ארוך, בשונה ממיקרוסופט לדוגמה, אבל באופן כללי זו חברה יוצאת מהכלל. הצורה שהם מנהלים את המותג ברמה העולמית. אין דברים כאלה, זה, זה בית ספר".

7,700 עובדים ב-104 מדינות

הקדנציה של תור באיידיגיטל תמה אחרי קצת יותר משבע שנים - והוא סימן את היעד הבא. "קיבלתי טלפון מאדם בשם רונלד פרלמן, איש עסקים מאוד ידוע בארצות הברית. הוא הבעלים של רבלון (שבינתיים פשטה רגל - ע"ג) ושל עוד הרבה חברות. זה היה בערב חג שבועות, הוא הציע לי לבוא להיות מספר 2 אצלו ברבלון. סירבתי. אמרתי שמספר 2 אני לא מוכן יותר להיות", הוא מספר.

ובכל זאת שיתפתם פעולה.
"אמרתי לו שהחלום שלי זה לנהל חברה בינלאומית גדולה או חברה בוול סטריט, ואם יש לך משהו כזה אפשר לדבר. בסופו של דבר רכשנו את 'מרי סנט', החברה הגדולה ביותר בעולם בתחום תחליפי סוכר.

"המשפחה שלי נשארה בארץ ואני עברתי לניו יורק. התפתחנו לחברה של 7,700 עובדים שפועלת ב־104 מדינות. חייתי על הקו. הייתי מתעורר לפעמים ולא יודע אם אני במקסיקו, באוסטרליה או בישראל".

נשמע קשוח.
"זה היה מאוד קשוח. מצד אחד, כביכול השגתי את החלום שלי. יצרתי חזון ארוך טווח ורכשתי חברה של 830 מיליון דולר. ואז הבנתי שזה לא מה שאני רוצה ושזה בכלל לא אני. זה לא ה־DNA שלי, זה לא מה שעושה לי טוב".

מה היה הרגע שבו הבנת את זה?
"הלכתי עם מאיה הבת שלי על חוף הים בהרצליה, זה היה בערב חג המולד. אנחנו הולכים ושורר בינינו שקט של ריחוק. היא הייתה בת 14 ואף פעם לא דיברתי איתה על זה, אבל פתאום הרגשתי כמו בוקס עמוק אל תוך הנשמה. אני מגיע לעבוד אצל אחד האנשים הכי חזקים בעולם העסקים, גר דירה ליד ביונסה ואני לא מאושר. הילדים שלי רצו לבקר אותי רק כדי לראות את ביונסה במעלית, לא כל כך רצו לראות אותי".

לדבריו, רונלד פרלמן עוד ניסה לשכנע אותה להישאר והציע הצעות מפתות, אך בסופו של דבר תור חוזר לישראל ושיתוף הפעולה ביניהם מסתיים.

אתה חוזר הביתה לפיג'מה, בלי כל חבילת הכוח. בלי מטוסים פרטיים, שלוש מזכירות, ודירה ליד ביונסה.
"באותו רגע הייתה לי אנחת רווחה, אבל תמיד כשאתה עוזב משהו כזה וכאילו הגעת לשיא, אתה אומר אולי עשיתי כאן טעות. ולאו דווקא בפן הכלכלי".

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

כיום, בנוסף לעסקיו, מלמד תור באוניברסיטת רייכמן. "פתחתי תוכנית לפני חמש שנים. עשיתי המון טעויות בדרך, ובגיל 50 החלטתי להעביר את הניסיון הלאה".

תן לי ללמוד ממך רגע: איזו טעות עם אנשים או בעסקים אני יכול לקחת ממך?
"קודם כל, צריך לדעת לבחור את הקרבות שלך. אני ג'ינג'י, ובגיל צעיר על כל דבר נלחמתי. גם בזבזתי אנרגיות רבות מדי, וגם לא ראיתי מספיק את הצד השני".

השיטה: רשת של משפיענים

עבור אנשים שעושים את המעבר שעשה תור, אחד האתגרים המשמעותיים הוא הקצב. אנשים שרגילים לעבוד בקצב גבוה ופתאום צריכים להתרגל למציאות אחרת.

בוא נחזור ללגו. אתה כותב להם איזה מייל, ובטח עוברת חצי שנה עד שמשהו זז. מה קורה בזמן הזה?
"אני במקביל עושה את הכי טוב שאני יכול. משתדל תמיד להגיע לפגישות פנים אל פנים. אני הרבה יותר אפקטיבי ככה".

גם כשהצד השני יושב באירופה?
"אם אני לא מצליח להגיע בעצמי אני מפעיל אחרים. במקרה של לגו לדוגמה, סמנכ"לית השיווק שלהם עבדה ברבלון. אני צריך להגיע אליה דרך מישהו ברבלון, ואז אדע איך היא מחברת אותי לאדם הבא. אני תמיד בונה מין מפת משפיענים כזו פנים ארגונית של הארגון שאני מעוניין בו. ודרכם מנסה להעביר את המסרים שאני רוצה".

ספר קצת על השיחות האלה עם מותגים גדולים. איך מביאים אותם לישראל? מה אמרת ללגו או לנינטנדו?
"את השלבים האלה אני תמיד עושה לבד, אני מוכר את החלום. צריך לזכור שבישראל יש את היתרון לקוטן. נכון שבסדרי העדיפויות של אירופה לא רואים אותנו, אבל מצד שני זה מקום מעולה לנסות דברים, לבדוק דברים. אין פה זרימה של מוצרים למדינות סביבנו. אם אתה עושה משהו בגרמניה אז ישר זה משפיע על הסביבה למשל". תור מוסיף כי הדבר נכון לכל היבט בפן העסקי. "זה יכול להיות תמחור, לוגיסטיקה או מודלים עסקיים".

וגם אנחנו כבר לא עד כדי כך קטנים. אוטוטו 10 מיליון איש.
"זה תלוי למה משווים. ביחס לפורטוגל או יוון אנחנו לא כאלה קטנים, בטח לא בהוצאת כסף. אם מסתכלים על עולמות הילדים שאני כיוונתי אליהם, רואים שאין עוד מדינה שיש בה 43% מהאוכלוסייה מתחת לגיל 7. במקום לדבר על סך האוכלוסייה תדברו על אוכלוסיית היעד, ואז הדברים מתחילים להיות מאוד מעניינים".

יש לך מתחרים בשלב זה?
"תמיד יש. בסופו של דבר, כולם מנסים להשיג את המותגים הבינלאומיים הגדולים. על לגו התחרו לא מעט שחקנים. אף פעם לא הסתכלתי על התחרות או על האחרים. אני אומר מה היתרון היחסי שלי, מה אני מביא לשולחן ועל זה אני עובד".

איך מתמודדים עם שחקנים ענקים? כאלו שמפעילים מאות חנויות, מותגים ומועדונים לקוחות?
"אני לא מרגיש נחיתות מול אף אחד. שותפות זה לא רק כסף, זה גם תשוקה, רעב להצליח ומיקוד. אני מעורב אישית בכל מה שאני עושה, והם יודעים את זה. אני בא עם תשוקה ומבליט את הייחודיות שלי בניהול. את העובדה שאני אהיה פרטנר נאמן, והם לא יהיו עוד מותג כחלק מקבוצה גדולה".

לגו נוחתת בישראל לראשונה

תור מבטיח שלגו, שלראשונה פותחת כאן חנות, תהיה בשורה ענקית. אפילו יותר מהכניסה של חנויות איידיגיטל לפני עשור. "אני חושב שבשוק הזה יש שני דברים מעניינים. הראשון, אני חושב שישראל בהמון תעשיות בקו הראשון בעולם - למשל במסעדנות, באופנה - החנויות של זארה פה בטופ העולמי. ובצעצועים אנחנו עוד לא. השוק פה הוא ברמה הכי נמוכה בעולם. לא באירופה, בעולם.

"המחירים של לגו בישראל היו גבוהים בצורה בלתי רגילה. נכון להיום (ערב פתיחת החנות הראשונה בארץ), מוכרים 130 מוצרים, כשבעולם יש למעלה מאלף. אין שמחה, אין חוויה, אין שירות, ואת זה צריך לשנות".

ובתקופה הזו, כשכולם מדברים על יוקר המחיה, לא יהיה יותר קשה? זה לא מותג זול שמייבאים מסין.
"לגו קיים 90 שנה, ובשנים הללו היו משברים כלכליים. דברים שאתה קונה מסין מחזיקים בדיוק חודש. לגו נשאר 20 שנה. אני חושב שזה הזמן הנכון, אנחנו פה למרתון".

איך אתם מדמיינים את הרשת בעתיד?
"אנחנו הולכים לפרוס חנויות לגו ממותגות מצפון עד דרום. אנחנו פותחים גם אתר מכירות אונליין ממש בקרוב".

בוא נקפוץ 5־6 שנים קדימה. יש לך את נינטנדו ואת לגו. אתה יכול לדמיין תסריט של מיזוג עם אחת מהרשתות הגדולות?
"אני מתעסק בכאן ועכשיו, בלגו ובנינטנדו, שגם היא חברה מדהימה. עשינו פה מהפכה בשלוש שנים האלה. עברנו את סוני שזה הישג אדיר. אני לא מסתכל כרגע על מיזוגים ועל מהלכים כאלה, אבל אם יהיו הצעות על הפרק אנחנו נשקול. בעיקר, בסופו של דבר, אחשוב אם אני נהנה מזה".

איך בונים צוות מנצח

באשר לעתיד שוק הקמעונאות כולו, תור בטוח שאנו עומדים בפני שינוי משמעותי. השוק הישראלי לדבריו מצוי בדיליי. "בסוף, מי שלא יעניק חוויית לקוח ואת הערך המוסף באון ליין לא יתקיים".

תן לי דוגמה קטנה שקורית היום שלא קרתה פעם בחוויה הקמעונאית.
"אני לא רוצה לדבר בעצמי, אני רוצה לצטט מכתב מלקוחה שגרם לי לדמוע. חגגנו שלוש שנים בחנות של נינטנדו לאחרונה. אני מגיע לחנות, ומגישים לי את המכתב הבא, מלקוחה שבאה בעצמה עם קופסה של קאפקייקס, שהכינה לעובדים: 'לצוות נינטנדו היקרים, רצינו לאחל לכם יומולדת שמח. תודה רבה על כל האהבה והשמחה שלכם אלינו. אני ואמא מאחלות לכם שנה נפלאה, מלאה בהמון שמחה, אושר וקלפי פוקימון חדשים ונדירים".

"אצלנו בחנות יודעים את השמות של הלקוחות. אף עובד לא עזב בשלוש השנים מאז שפתחנו. יש לנו צוות שאין בו תחלופה, ויהיה אותו דבר גם בלגו".

אתה כבעלים צריך לוודא שגם להם גם כיף, אחרת זה לא יקרה.
"התהליך הכי חשוב זה מציאת האנשים האלה, שהם בעצם בבואה של האוהדים שלך, של הלקוחות שלך, כדי ליצור את הנאמנות הזאת. אתה יודע כמה פעמים בשנה מבקר לקוח בחנות של נינטנדו בדיזינגוף סנטר? 5.2 פעמים. כלומר כמעט כל חודשיים הוא חוזר פעם נוספת. זה המדד מבחינתי". 

ערן תור (55)

אישי: נשוי + 3, גר בהרצליה
מקצועי: יזם ובעלים של תור גיימינג ותור גיבס
עוד משהו: מלמד בתוכנית למצטיינים באוניברסיטת רייכמן

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; לפידות קפיטל מזנקת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"