גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריבית עולה והכסף מתייקר: איך זה ישפיע על המשכנתאות

העלאת הריבית על ידי בנק ישראל לשיעור של 2% מביאה את ישראל למצב שלא נראה כבר כעשרים שנה, שבו גם מחירי הדירות גבוהים, וגם הריבית בעלייה • את התוצאות ירגישו גם הרוכשים, גם המשקיעים וגם השוכרים • ארבע הערות על השינויים במשק

מה ישפיע יותר על המשכנתה שלכם?
מה ישפיע יותר על המשכנתה שלכם?

בנק ישראל העלה בשבוע שעבר את הריבית, ולאחר תקופה ארוכה מאוד של ריבית אפסית, עלות הכסף מתחילה להיות מורגשת, וגם להיות פקטור בקבלת ההחלטות לרכישת דירה. אחרי העלאה של 0.75% - החדה זה 20 שנה - הריבית עומדת כיום על 2% והיא תמשיך ותעלה, כך לפי בנק ישראל. הדבר יוביל לעלייה נוספת בריבית המשכנתאות ובעלות המשכנתאות, שנמצאות בלב הכותרות. הנה 5 הערות על עליית הריבית, ועל שוק המשכנתאות.

 

משכנתאות חדשות: זינוק בריבית שהבנקים מציעים

בחודש יולי חל זינוק בריבית הממוצעת על המשכנתאות, כמעט בכל הגזרות. ונדגיש: לא מדובר בזינוק בהחזר החודשי, אלא זינוק בריבית שמציעים ללווים חדשים שמבקשים משכנתה. גם במגזר השקלי וגם במגזר הצמוד, הריבית השלימה זינוק של יותר מאחוז מתחילת השנה, והוא למעשה מבטא את העלייה של תמחור הסיכונים שמתבצעת בהתאם לעלייה בריבית חסרת הסיכון של בנק ישראל.

כאשר מדובר בעלייה ממוצעת של למעלה מאחוז להלוואה של מיליון שקל ל־30 שנה, מדובר בתוספת משמעותית שמייקרת את ההלוואה, ואנו רואים את האפקט בהתקררות שוק המשכנתאות. מעניין לראות גם את ההשפעות על הפילוחים השונים של ההלוואות, שפרסם בנק ישראל בשבוע שעבר.

בריבית במגזר הצמוד, רואים שבהלוואות במסלול ריבית משתנה צמודה שנלקחו לתקופה ארוכה מחמש שנים הריבית הממוצעת שעמדה רק בתחילת השנה על 1.79%, עמדה ביולי על 3.15%. מסלול זה הוא מסלול רווי סיכונים לטווח הארוך, הוא כולל גם את השינוי בריבית העוגן כל חמש שנים, וגם את ההצמדה למדד המחירים לצרכן. אבל לצד העלייה, בואו נבחן את פופולריות האפיק מתחילת השנה: בחודש ינואר נלקחו במסלול הריבית הצמודה המשתנה 1.59 מיליארד שקלים, ובחודש יולי נלקחו באפיק זה 1.58 מיליארד שקלים: כמעט אותו סכום. ביתר החודשים מתחילת השנה הסכומים היו אף גבוהים יותר בכל חודש. כלומר על אף ההתייקרות, על אף הסביבה האינפלציונית הגבוהה וחוסר הודאות, הסכום שנלקח במסלול הזה לא קטן.

איך אפשר להסביר זאת? לכך שני הסברים אפשריים: הראשון, המסלול הוא מה שנקרא אצל אנשי הענף "מסלול פיתוי", לוקחים אותו מתוך ידיעה שהוא ייפרע במהרה על ידי סכום שצפוי להתקבל, ומתמקחים פחות על הריבית במסלול זה, על מנת לקבל ריביות טובות במסלולים אחרים שצפויים להיפרע כסדרם לאורך שנים ארוכות.

ההסבר השני הוא שהלווים מגיעים למעמד נטילת המשכנתא ומנסים לתכנן אותה כך שהם יוכלו לעמוד במגבלת כושר ההחזר מההכנסה הפנויה. מכיוון שהם זקוקים למשכנתאות גדולות יותר ויותר, הדבר נהיה מורכב יותר ויותר, ומהווה אילוץ לבחור גם במסלולים יותר זולים, ויותר מסוכנים. המסלולים הבטוחים יותר, יקרים יותר ומייצרים החזר חודשי גבוה יותר. אם נסתכל על המגזר השקלי, ריבית קבועה לא צמודה עמדה בממוצע ביולי בממוצע על 4.51%, פער של 1.36% ממסלול המשתנה הצמודה, שמשפיע בצורה משמעותית על גובה ההחזר החודשי.

אגב, בינואר הריבית הקבועה הלא צמודה עמדה על 3.1%, כלומר במסלול זה חלה עלייה מעט גבוהה יותר מתחילת השנה מאשר במסלול הצמוד המשתנה, ובמסלול זה דווקא, ישנה ירידה משמעותית ביולי בהיקף המשכנתאות שנלקחו ביחס לחודשים הקודמים. כלומר, בתקופה הכי מסוכנת, יש ירידה דווקא בפופולריות של המסלול הכי בטוח, אבל גם הכי יקר.

משכנתאות קיימות: הפריים לא היחיד שמסוכן

באשר למשכנתאות קיימות, עליית ריבית בנק ישראל מיקדה את תשומת הלב למסלול הפריים, שכן העליה בו מורגשת באופן מיידי בהחזר החודשי, ומכבידה עליו. אבל בבנק ישראל חוזרים ומדגישים כי אי טיפול באינפלציה יהיה הרסני אף יותר.

עד כמה הרסני? ניקח לצורך הדוגמה מסלול צמוד פריים בגובה 330 אלף שקל בריבית פריים מינוס 0.4%, ל־25 שנה. בתחילת השנה, לפני העלאות הריבית, ההחזר החודשי במסלול הזה עמד על 1,229 שקלים, וההחזר הכולל על 368.7 אלף שקל. אחרי העלאות הריבית יעמוד ההחזר החודשי על 1,582 שקל, וההחזר הכולל על 474.6 אלף שקל. מכביד מאוד, אין ספק.

אבל אם ניקח את מסלול הריבית המשתנה הצמודה בריבית של 2.5% לתקופת זמן זו על אותו סכום של 330 אלף שקל, באינפלציה אפסית ההחזר החודשי עומד על 1,479 שקל, וההחזר הכולל על 449.1 אלף שקל, ובקצב אינפלציה שנתי של 5.2% ההחזר עולה במעט ל־1,504 שקל לחודש, אך ההחזר הכולל מזנק ל־922.6 אלף שקל.

זאת, משום שההצמדה משפיעה על הקרן, ואולי בשלב הראשוני באמת ההשפעה שלה על ההחזר החודשי הדרגתית יותר, אבל לאורך זמן מדובר בהשפעה הרסנית, שתתבטא בחדות בהמשך הדרך, ככל שהאינפלציה תישאר ברמה זו לאורך זמן. זו הסיבה, שלמרות שלזוגות הצעירים כואב בכיס בשל העלאת הריבית, עדיף להם שיכאב כעת, ולא להתמודד עם אינפלציה גבוהה אחר כך.

מחירי השכירות: המשקיעים יגלגלו את העלויות

ישנו גם קשר ברור בין עליית הריבית לעליית מחירי הדיור. בעשור האחרון, כאשר דירה להשקעה נהייתה נפוצה יותר ויותר כדרך להשגת תשואה, רוכשים רבים תיכננו את המשכנתא כך שההחזר החודשי יהיה בגובה השכירות שהם יכולים לקבל. כך, הדירה "מממנת את עצמה" באופן שוטף, עד לסיום תקופת המשכנתא, והרוכשים יכולים להשכיר דירה במקום אחר שמתאים לצרכיהם. עליית הריבית הובילה לעלייה בהחזר החודשי של המשכנתאות, ובעלי הדירות להשקעה, עושים התאמה למצב החדש. הם עצמם שמתמודדים עם יוקר המחיה, לא ישלימו את ההפרש מכיסם, כל עוד יש שוכר שמוכן לעשות זאת. ככל שהריבית תוסיף ותעלה, וההחזר החודשי יעלה, ימשיכו להתבצע התאמות במחירי השכירות, שכידוע אגב, משפיעות על מדד המחירים לצרכן.

האם הקשר בין הריבית למחירים יהיה גם הפוך

ישנו קשר ברור בין הורדת ריבית לבין עליית מחירי הנדל"ן, כעת, כשהריבית עולה, מעניין לראות האם הקשר יעבוד גם בכיוון ההפוך. לכאורה, על הנייר, עליית ריבית שתפתח אפשרויות לתשואה סבירה באפיקים עם סיכון בינוני־נמוך, אמורה להסיט חלק ממשקיעי הנדל"ן שמחפשים תשואה לכספם, החוצה מהשוק.

מצד שני, על מחירי הנדל"ן משפיעים גורמים רבים נוספים כמו היצע הדירות, קצב גידול האוכלוסיה, ועוד. בשני העשורים החולפים נוצר טרייד אוף מסוים: כאשר הריבית הייתה גבוהה, מחירי הדירות היו נמוכים, ובעשור לאחר מכן - מחירי הדיור עלו, אך המימון של הרכישה היה זול. המימון הזול פיצה על חלק משמעותי מעליית המחירים, שכן בסוף, המחיר הכולל של הדירה, כולל גם את עלויות המימון לשם רכישתה.

כעת אנו מצויים בנקודה חדשה: גם אין ירידה במחירים, וגם נרשמת עלייה בעלות המימון. כלומר, אין שום גורם שיקזז את העלות הגבוהה של הגורם השני. לכך, אם לא נראה ירידה במחירי הדיור כאשר הריבית תגיע לסביבות 4%־5%, תהיה השפעה מכבידה מאוד על עלות המגורים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"