גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמנכ"לי השיווק כבר לא רודפים אחרי לקוחות חדשים ומתמקדים בקיימים

סקר סמנכ"לי השיווק של דלויט דיגיטל ואיגוד השיווק בחן את האתגרים העכשוויים בענף ● שליש מהמשיבים מצהירים כי יקטינו את תקציב הפרסום המסורתי, מחצית ישקיעו במערכות טכנולוגיות ● בניגוד לעבר, היום הגדרת התפקיד כוללת גם תחומים כמו ניהול אנליזה ודאטה

שימור לקוחות. סמנכ''לי השיווק כבר לא רודפים אחרי לקוחות חדשים ומתמקדים בקיימים / צילום: Shutterstock
שימור לקוחות. סמנכ''לי השיווק כבר לא רודפים אחרי לקוחות חדשים ומתמקדים בקיימים / צילום: Shutterstock

שליש מהחברות בישראל הגדילו בשנה האחרונה את תקציב השיווק שלהן, ויותר ממחצית הוסיפו לפחות תפקיד אחד חדש למערך השיווק הפנימי בארגון - כך עולה מסקר סמנכ"לי השיווק של דלויט דיגיטל ואיגוד השיווק. 

4 דברים שמנהלי שיווק יכולים ללמוד מהמלכה אליזבת השנייה 

מדובר בסקר אונליין אנונימי שנערך בחודשים יוני־יולי בקרב כ־200 סמנכ"לי שיווק בכירים ממגזרים שונים בארץ. חצי מהמשיבים מייצגים ארגונים שפועלים ישירות מול הצרכן (B2C), 27% מייצגים כאלה שפועלים מול עסקים אחרים (B2B), ו־23% פועלים מול שני הסגמנטים.

הסקר נערך על־ידי פירמת דלויט בארה"ב מדי שנה, וזו הפעם השנייה שהוא נערך בישראל בשיתוף עם איגוד השיווק.

 

לא מגדילים תקציבים

שנת 2021 נחשבה לשנת "תיקון" לאחר מגפת הקורונה, ולכן הייתה בה עלייה בתקציבים, אולם תקציבי השיווק המתוכננים ל־2022 נמצאים במגמת סטנגציה: 60% מהחברות מתכננות לשמור על תקציב שיווק זהה או שירשמו עלייה קלה של כ־10% בתקציב.

העלייה הגבוהה ביותר צפויה להיות בתחום השיווק הדיגיטלי - 63% השיבו כי יגדילו השנה תקציב זה, לעומת 9% שיקטינו אותו. לעומת זאת, 36% מתכננים להקטין את תקציב הפרסום המסורתי, ורק 17% צפויים להגדילו.

איתי בונה, מנהל בכיר בדלויט דיגיטל ישראל / צילום: אסף רביבו

"כשהרוב מקטינים את תקציב השיווק המסורתי, למשל בערוצי הטלוויזיה, השילוט והרדיו, ומנגד מגדילים את תקציב השיווק הדיגיטלי, ברור לאן יותר ויותר כסף הולך משנה לשנה - וזה לדיגיטל", אומר איתי בונה, מנהל בכיר בדלויט דיגיטל ישראל.

"2022 ביססה והעמיקה את מעמדו של הדיגיטל כמדיה מובילה בניהול ובתמהיל השיווק", מדגישה תלמה בירו, מנכ"לית איגוד השיווק הישראלי. "אם בעבר מותגים ומודעות היו נבנים בטלוויזיה, היום הם נבנים בדיגיטל. נתון זה מחייב את מנהל השיווק להתמקד בהובלת טכנולוגיות המאפשרות את יישום האסטרטגיה השיווקית".

תלמה בירו / צילום: איל יצהר

היחס ללקוחות משתנה

השנה נרשמים גם שינויים בסדרי העדיפויות במשימות השיווק. נראה כי עבור חברות רבות גיוס לקוחות חדשים הוא משימה משנית, והן בוחרות לנתב את הכוחות לשימור הלקוחות הקיימים. בנוסף, נרשמת ירידה של 15% במאמצים להחדיר מוצרים חדשים או להיכנס לשווקים חדשים, וירידה של 11% במאמצים להגדיל את נפח הפעילות של השוק.

קרן לייזרוביץ, סמנכ"לית שיווק וחדשנות בבזק, מסבירה כי "הלקוח היום יותר הססן לפני שהוא מבצע קנייה, קשה יותר לגייס לקוחות חדשים, ולכן צריך להשקיע בקיימים. המשמעות היא יותר השקעה בדיגיטל, לא רק בתהליכי שיווק אלא גם במסלולי מכירה והצטרפות דיגיטליים".

גם בונה מציין כי "לשמור על הלקוחות הפך למשימה השיווקית המובילה, כי אחרי הבום של 2021, שנת 2022 הרבה יותר מתונה בתקציבים שלה. עכשיו אתה משקיע יותר בלקוחות הקיימים שלך, כדי שלא יעברו למתחרים, ופחות יוצא במהלכים גדולים לגיוס לקוחות חדשים".

ההתפתחות הטכנולוגית תופסת גם היא תאוצה: כ־46% מהנשאלים הצהירו כי בכוונתם להחליף השנה לפחות אחת מהמערכות הטכנולוגיות בתחום השיווק. "הדיגיטל מאפשר לארגונים מנועי צמיחה וערוצי הכנסה שבעבר היו פחות ישימים, כמו למכור דירה אונליין - ומכאן שהרצון להשקיע בטכנולוגיה רק הולך וגובר", מסבירה רוני טננבאום, סמנכ"לית שיווק בגינדי החזקות.

התרחבות התפקיד

מעניין לגלות כי מגמת ההתמקצעות הפנימית מתרחבת, ולא מעט חברות מעדיפות לגייס בעלי תפקידים בתחום השיווק לתוך החברה. ב־38% מהארגונים כבר קיים צוות שיווק פנימי שמבצע חלק נכבד מהשירותים שהתקבלו בעבר מספקים חיצוניים. 20% מתוכם אף שוקלים להרחיב בקרוב את היקף הפעילות של הצוות הפנימי.

בנוסף, כיום מנהלי השיווק נדרשים לבצע עוד תפקידים, כמו ניהול אנליזה ודאטה, ניהול מסעות לקוח, תוכן סושיאל ומדיה ועיצוב גרפי. "מנהל השיווק של החברה הוא למעשה מנהל העסקים שלה", מציינת בירו. "מנהל השיווק מוביל את כל נושא החדשנות, הדיגיטל, האסטרטגיה והפיתוח העסקי בחברה. הוא זה שמזהה מגמות, מחבר בין הממשקים בחברה וחתום על פרויקטים חוצי ארגון".

רמת האמון יורדת

במציאות שבה משברים רבים, אתגרים ושינויים תכופים הם חלק בלתי נפרד מהזירה העסקית, אמון גבוה הוא הבסיס לשמירה על היחסים עם לקוחות. עם זאת, נראה כי השנה ירדה מידת האמון של הלקוחות בחברות.

כאשר המשתתפים נשאלו "באיזו מידה חל שינוי במידת האמון של הלקוחות בארגון שלך", 22% סברו כי רמת האמון ירדה (בלט בעיקר בחברות מוצרי צריכה וקמעונאות), 49% חשבו שאין שינוי, ו־29% חשו בשינוי לטובה.

"זה הגיוני בהתחשב בכך שענפי הצריכה וקמעונאות ספגו מכות בשנה האחרונה", מציין בונה. "לעומת זאת, השינוי לטובה ניכר בתחומי הפיננסים והביטוח, התקשורת וההייטק. כנראה שמה שקרה במהלך הקורונה גרם ליותר אמון של לקוחות בהם".

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"