גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

300 זני גפן ומגוון קרקעות וטופוגרפיות: תכירו את היינות הנפלאים של יוון

יוון הפכה לשחקנית מרכזית בתעשיית היין הבינלאומית בזכות ייננים חלוצים שהחליטו לחשוף לעולם את הזנים המקומיים, ביניהם המלאגוזיה, הקסינומאברו והאסירטיקו ● "תרבות יין": מדור חדש הכולל המלצות היכן לרכוש את היינות, איפה לשתות אותם ומה חשוב לדעת עליהם

מימין: 1. נאוסה קיר יאני. 2. חצידאקיס סקיטאלי. 3. דומיין זאפראקיס לימניונה / צילום: יח''צ
מימין: 1. נאוסה קיר יאני. 2. חצידאקיס סקיטאלי. 3. דומיין זאפראקיס לימניונה / צילום: יח''צ

ענת אגמון היא בעלת תואר שני בכורמות וייננות מהפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. מבעלות השליטה בגלובס 

הזהות של היין היא תכונה חמקמקה שיכולה להפוך את שתייתו לאירוע, את המאורע לזיכרון, את אוסף הזיכרונות לתרבות המצדיקה טור בעיתון.

בלעדיה, יין הוא מוצר תעשייתי. טעים? אולי. מעניין? לאו דווקא.

זהות של יין יכולה לנבוע מחבל הארץ, מזן הענבים, מהאופן המסורתי, או שובר המסורת, בו נעשה, ומסיפור הדרך של כורם או יינן יוצאי דופן. זהות יכולה להיות שנה שיש לה אופי, ואפילו הבחירה שלכם מתי ועם מי לשתות יין מסוים, ובמה ללוות אותו.

יוון

כשאתם יושבים בטברנה ציורית, מה תשתו? שרדונה יווני או דווקא יין מזן מקומי עם שם מסקרן כמו מלאגוזיה, מוסכופילרו או אסירטיקו?

בנוסף ל־300 זני גפן מקומיים, שחלקם גדלים באי אחד בלבד, יוון מציעה לכורמים שלה מגוון עצום של קרקעות וטופוגרפיה. איים געשיים וסחופי רוח, הרים גבוהים וקרירים, גבעות ירוקות ורכות ומישורים צרובי שמש, בכל מקום ונוף תמצאו כרמים שדורות של איכרים למדו לטפח באהבה.

לייננים המוכשרים של יוון מדובר במגרש משחקים של ממש.

 

קצת היסטוריה

עד שנות ה־70' יצרו ביוון בעיקר יינות פשוטים לצריכה יומיומית, או את היין המסורתי המקומי רצינה, המתובל בשרף אורן, ששרף את החך של תיירים שניסו אותו.

בשנות ה־80' הגיעה ליוון אופנת הזנים הצרפתיים הבינלאומיים, ומסעדות האיכות דאז גבו עבורם מחיר גבוה.

ייננים חלוצים מיקבים גדולים, שהבינו שיש קהל שמוכן לשלם על יין משובח, העזו לקחת סיכון ולנסות לעלות על גל האיכות גם עם הזנים המקומיים:

במקדוניה, דרומית לסלוניקי, אוונגלוס גרובאסיליו בחר את המלאגוזיה הטובה ביותר שלו, והפיק ממנה יין לבן נהדר, מורכב וארומטי.

לא הרחק משם, בנאוסה ההררית, הגיע יאניס בוטארי לתוצאה מפתיעה לא פחות עם הקסינומאברו האדום שלו, שבטעימה עיוורת רבים טעו וחשבו שלפניהם יין ברולו איטלקי מעולה.

באי הגעשי סנטוריני, סיגאלאס וחצידאקיס לקחו מהפרי הזעום שנתנו גפני האסירטיקו הבוגרות שלהם, ויצרו כל אחד בנפרד יין לבן מינרלי וחד, שלא היה דומה לו בעולם כולו. לכל אחד מפורצי הדרך האלה יש סיפור התמודדות מרתק ששכרו בצידו.

בשנות ה־90' החלו מסעדות יווניות בערים כמו פריז, לונדון וניו יורק להציע את חלוצי האיכות האלה, והסוד היווני נחשף לעולם הרחב. כמו תמיד, הסומליירים (אוצרי ומומחי יין) והרפתקני יין היו הראשונים להבין שמדובר באוצר אמיתי. ברי היין האופנתיים הגיעו מיד אחריהם, נהנים מיחס חסר תקדים של איכות למחיר.

ועכשיו

הביקוש עודד את העשייה הייננית: ביקב סקוראס שבנמאה, שהתפרסם דווקא בויונייה (זן יין לבן המזוהה עם עמק הרון בצרפת), החלו עושים יין אדום מלא ועסיסי מהזן אגיורגיטיקו.

במקביל, בת'סאלי שבמרכז יוון, הצליח יינן בשם זאפראקיס להציל את הזן המקומי שכבר כמעט ונכחד לימניונה, ולקבל ממנו יין אדום מורכב, קטיפתי ומענג.

ההצטרפות לגוש היורו והתשתית התיירותית שהתפתחה במהירות, תורמות לביקוש עולמי ליין עם זהות יוונית ייחודית, והשאיפה לאיכות, שהייתה נחלת היקבים הגדולים, זולגת כעת ליקבים קטנים ולדור הצעיר.

ייננים שקיבלו השכלה מקצועית במוסדות אקדמיים בחו"ל, ורכשו ניסיון ביקבים מחוץ ליוון, חזרו לכרמים הוותיקים של משפחתם או כפרם, ובתמיכה נדיבה של השוק האירופאי בונים לעצמם וליוון שם עולמי.

הזווית הישראלית

אנחנו חולקים עם יוון לא רק את האוכל וההשפעה של הים התיכון, אלא גם תרבות יין מתפתחת שעשתה סיבוב דרך זנים בינלאומיים מוכרים שלאו דווקא התאימו לאקלים שלנו.

הדמיון גדול, אך הבדל אחד ניכר: איסור האלכוהול שהטיל הכיבוש המוסלמי עשה עבודה יסודית בהשמדת הזנים המקומיים שהיו כאן, וגזר עלינו להמציא את חקלאות היין מחדש. אם נסתכל קרוב, לכרמים הירוקים של השכנים היוונים, נקבל זריקת עידוד להמשיך לחפש את הזהות הים תיכונית שלנו.

נוסעים ליוון?

אין טיול שלם בלי יין יווני טוב, ואין מזכרת משמחת יותר מבקבוק שאהבתם. הזהרו מתועפות היין הזול שעדיין מיוצר לצריכה יומיומית.

אינוסנט
בר יין נהדר של מי שנחשב לסומלייה הטוב ביוון, אריס סקלווניטיס. עם עשרות יינות בכוסות זה המקום להכות את האף שלכם במפגש עם ארומות אחרות לחלוטין.

Oinoscent, 45 Voulis Street Syntagma, Athens 10558 oinoscent. gr +30 210-3229 374

וארולקו סיסייד
תפריט יין בנוי לתלפיות במסעדת דגים נהדרת בפיראוס, שזכתה בכוכב מישלן.

Varoulko Seaside, Akti Koumoundourou 52 Athens, 18533 varoulko.gr +30 210-5228 400

● מיסטר ורטיגו
חנות היין להצטייד בה בכל מה שאהבתם. טיפ לממהרים - וולט ישר למלון.

Mr. Vertigo, Filikis Etairias 15 10674, Kolonaki, Athens mrvertigo.wine +30 210-7250 862

להשיג בארץ, בחנויות או און־ליין

קסינומאברו מאזור נאוסה, תוצרת קיר יאני, זן הדגל האדום שפרסם את יוון, תואם יין הברולו האיטלקי במחיר פעוט. את הרמניסטה כדאי ליישן, מהקווה וילאז' תוכלו ליהנות כבר עכשיו. יצרנים מעניינים נוספים: טאטסיס (אולד רוטס).

●אסירטיקו מהאי סנטוריני, תוצרת חצידאקיס. מינרליות געשית, אורך וחדות שיחמיאו לכל מנת דגים שתכינו. יצרנים מעניינים נוספים: ארגירוס, קאראמולגוס, סנטו.

לימניונה מאזור ת'סאלי, תוצרת זאפראקיס. יין אדום פרחוני ומתובל, עשיר, מורכב ומשיי. תענוג לשתות עכשיו ונפלא גם ליישון.

עוד כתבות

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין