גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אקירוב לוקח את כלל לבית המשפט: "הדירקטוריון וההנהלה יודעים שמעמדם ייפגע אם נקבל היתר שליטה"

חברת הנדל"ן של אקירוב הגישה בקשה לגילוי מסמכים בעסקת רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס, בטענה כי העסקה נועדה למנוע מהם את רכישת השליטה בכלל ביטוח • "עסקת מקס נעשתה בלהיטות בלתי מוסברת, לרבות היותה עסקה חריגה ומסוכנת עבור החברה ובמחיר גבוה", טוענים באלרוב

אלפרד אקירוב / צילום: יוסי כהן
אלפרד אקירוב / צילום: יוסי כהן

בכלל ביטוח  מקווים לסגור את רכישת חברות כרטיסי האשראי מקס עוד לפני סוף השנה, אבל כעת ייתכן שיצטרכו לעבור דרך בית המשפט בדרך לשם. אלרוב , חברת הנדל"ן שבשליטת אלפרד אקירוב שמחזיקה ב-15% ממניות כלל (מה שהופך אותה לבעלת המניות הגדולה ביותר בחברת הביטוח), הגישה לבית המשפט בקשה לגילוי מסמכים הנוגעת לרכישת מקס. נראה שעיתוי הגשת הבקשה לא מקרי, מכיוון שמקס תפרסם הבוקר את דוחותיה הכספיים לרבעון השלישי של השנה.

בעקבות טענות הדירקטור שעזב: אקירוב דורש להשעות את יו"ר כלל
אקירוב יוותר על השליטה בכלל? לא יוכל לרכוש את המניות באופן פרטי
עסקת השנה בעולם הפיננסים: מי הרוויח ומי הפסיד ממכירת מקס | ניתוח

באלרוב טוענים כי יו"ר הדירקטוריון חיים סאמט והמנכ"ל יורם נוה קידמו את עסקת כלל יחד עם חוג קטן של מקורבים והדירו ממנה מתנגדים לעסקה, ואף עשו זאת תוך ניגוד עניינים, וכל זאת במטרה למנוע מאלרוב את רכישת השליטה בכלל.

מכלל ביטוח ופיננסים נמסר: "החברה טרם קבלה את הבקשה. לכשתתקבל, תלמד אותה ותגיב בערוצים הרלוונטיים".

"החברה, הדירקטוריון וכלל נושאי המשרה שלה (של כלל, ר"ו) יודעים שרצונה המוצהר והפומבי של המבקשת (אלרוב) להגיע לשליטה בחברה וכי מתחילת דצמבר 2021 היא בתהליך לקבלת היתר שליטה בחברה, שיאפשר לה להגדיל החזקותיה לכדי כ-30% מהונה המונפק, ובאופן שחלף היות החברה 'ללא גרעין שליטה', היא תהפוך לחברה בשליטתה של המבקשת", נכתב בבקשה שהגישה אלרוב לבית המשפט.

"הדירקטוריון וכלל נושאי המשרה בחברה מודעים גם לכך שבמקרה של קבלת היתר השליטה ועלייה בהיקף החזקות המבקשת בחברה, צפוי מעמדם וכוח השפעתם של חברי הדירקטוריון וההנהלה להיפגע מהותית, עד כדי השפעה על עצם המשך כהונת מי מהם. כל עוד החברה ללא גרעין שליטה, היו"ר והמנכ"ל נהנים מיכולת השפעה והכוונה על פעילותה כמו גם משכר ותנאי העסקה מופלגים. כאמור, כוונת המבקשת לקבל היתר שליטה בחברה ולעלות להחזקה של 30% בה, צפויה להביא לפגיעה בשליטתם והשפעתם על החברה, עד כדי הפסקת כהונתם", טוענים באלרוב. "בנסיבות אלה, יש לראות את היו"ר והמנכ"ל כמי שנמצאים בניגוד עניינים אינהרנטי, בעלי עניין אישי ישיר למנוע מהמבקשת לשלוט בחברה, ולקדם (דרך החברה ועל חשבונה), החלטות ועסקאות שיש בהן מרכיבים המקשים על רכישת שליטה והפסקת היות החברה 'ללא גרעין שליטה'", טוענים באלרוב.

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: כדיה לוי

בין הפעולות שלגביהן לאלרוב יש טענות, היא מציינת "הליך של גיוס הון חפוז, שנוי במחלוקת ובמחיר מופחת ביחס למימון החלופי שהציעה המבקשת בתחילת 2022", כאשר בכך היא מתייחסת להנפקת מניות שביצעה כלל בחודש ינואר. "מכירת החזקות מהותיות במבקשת מכלל ביטוח לידי צד שלישי במחיר מופחת, למרות שאלרוב הציעה לרכוש את המניות במחיר גבוה יותר", כאן מתייחס אלרוב למכירת מניות אלרוב על-ידי כלל, שהייתה בעלת מניות המיעוט הגדולה באלרוב, לידי ישראל קנדה.

"כל הפעולות האלה בוצעו על חשבון החברה, תוך ניצול השליטה של היו"ר והמנכ"ל בחברה ותוך יצירת אפקט של 'התבצרות' ששירת לכאורה את העניין האישי שלהם. פעולות אלה הקשו והרחיקו את אלרוב מעמדת השליטה בחברה, הן מבחינת דילול שיעור ההחזקות והן מבחינת קשיים רגולטוריים להשגת היתר השליטה. בהינתן שטענה זו של אלרוב נכונה, הרי שפועל יוצא מכך הוא שהעסקאות האמורות צריכות להיחשב כעסקאות שליו"ר ולמנכ"ל מתקיים לגביהם ניגוד עניינים ויש להם בהן עניין אישי. אם הדבר נעשה באופן מתואם על-ידי חלקים בהנהלה, הרי שיש להתייחס אל הפעולות גם כעסקאות בעלי עניין, בשל קיומו של מעיין גרעין שליטה המושתת על הנהלת החברה", הסבירו באלרוב.

"כלל הייתה צריכה לשפר ולהוזיל את מחיר העסקה בצורה משמעותית"

לדברי חברת הנדל"ן, שיאה של התנהלות זו - ובה ממוקדת בקשה זו - היא החלטת דירקטוריון כלל מאוגוסט 2022 להתקשר בעסקה מהותית ביותר בהיקפה הכספי, וחריגה - לרבות בהיותה מנוגדת לאסטרטגיית ההשקעות וכן לחזון וליעדים והאסטרטגיה העסקית של כלל, כמדווח לציבור - לרכישת מלוא ההחזקות בחברת האשראי מקס בתמורה ל"סך עתק מופרז" של כ-2.4 מיליארד שקל. "הכל לאחר שלחברה היה פרק זמן של 4 חודשים מאז חתימת מזכר הבנות בלתי מחייב ועד להתקשרות בעסקת מקס בחודש אפריל 2022 , שבמהלכו שווי השוק של חברות דומות צנח והחברה הייתה צריכה למצער לשפר ולהוזיל את העסקה בצורה משמעותית", ציינו.

באלרוב הסבירו כי עד כה, נמנעה החברה מלנקוט הליכים משפטיים ביחס להתנהלויות אלה, וקיוותה כי הנהלת ודירקטוריון כלל "יתעשתו ויבחנו בנפש חפצה את העמדות שהוצגו בפניהם בהתכתבויות. לצערה של אלרוב , התחוור כי לא כך הדבר".

בחברת הנדל"ן מציינים את התפטרותו של הדירקטור החיצוני סמי מועלם מדירקטוריון כלל בסוף ספטמבר, תוך העלאת טענות בדבר ממשל תאגידי לקוי, זמן קצר לאחר שהחברה התקשרה בעסקה מקס. "מנימוקי התפטרותו וממידע נוסף שמסר לפניית אלרוב במסגרת תצהירו, עולה שעסקת רכישת מקס נעשתה בלהיטות בלתי מוסברת, לרבות היותה עסקה חריגה ומסוכנת עבור החברה ובמחיר גבוה שיש די אינדיקציות לקבוע על בסיס מידע חלקי - כי אינו הוגן", הסבירו באלרוב.

הם מציינים כי במסגרת אותה להיטות בלתי מוסברת לקדם את העסקה, ניתן למנות את "הבאת העסקה לראשונה לשולחן הדירקטוריון פרק זמן קצר ביותר לפני ההודעה על חתימת מזכר הבנות ב-10 באפריל, כאשר לדירקטוריון החברה התברר שהמשא-ומתן על המחיר ותנאי הרכישה נוהל באופן בלעדי על-ידי מנכ"ל החברה, עם צוות מצומצם, מבלי שהדירקטוריון היה מודע למגעים אלה עד לדקה ה-90. לאחר שמועלם הודיע לדירקטוריון על התנגדותו לעסקה מכיוון שמדובר בחברה גדולה מדי (כדי שכלל תרכוש אותה ותטיל את כל יהבה על השקעה בה), השיב יו"ר הדירקטוריון כי '10% מסך העסקה לפה או לשם אינם דבר משמעותי'. כלומר סדר גודל של 250 מיליון שקל אינם משמעותיים בדרכה הלהוטה של החברה להתקשר בעסקה חריגה זו", נטען בבקשה לגילוי המסמכים.

אלרוב דורשת את הפרוטוקולים מישיבות הדירקטוריון

אלרוב מציינת שהמסמכים שהיא מבקשת נועדו לאפשר לה לבחון אפשרות להגשת תביעה נגזרת בקשר עם תקינות אישור עסקת מקס ובקשר עם הנזקים וההוצאות שנגרמו לחברה בגין קידומה, "והן בקשר עם חובת החברה לפעול להפסקת כהונתם של מי שהפרו חובות זהירות ואמונים כלפיה, לרבות בכל הקשור עם ביצור שלטון המנהלים כחברה ללא גרעין שליטה ו/או כשלו כלפיה בממשל תאגידי בלתי תקין", הסבירו באלרוב.

במסגרת הבקשה מבקשת אלרוב לקבל לידיה את כל הפרוטוקולים של ישיבות דירקטוריון כלל וועדותיו ו/או ישיבות הנהלת כלל שבהן נדונה העסקה, ובמיוחד את פרוטוקול ישיבת דירקטוריון כלל מ-28 ביולי ואת פרוטוקול הישיבה המקדימה של פורום מצומצם של חברים בדירקטוריון כלל ("המטבחון" כפי שטוען מועלם, ר"ו), כל תקשורת בקשר לתיאום שלה או לתוכן שלה, שעל קיומה דיווח מועלם שלטענתו נערכה באותו יום סביב השעה 9:00 בבוקר (ולרבות כל פרוטוקול של ישיבות אחרות של פורום מצומצם זה).

עוד דורשים באלרוב לקבל את כל התכתובות בנושא מה שהם מגדירים "הממשל התאגידי והליקויים הנטענים, הפרות חובות נושאי המשרה וכן כל הקשור עם ביצור שלטון המנהלים, ביחס לאירועים הקונקרטיים המפורטים בבקשה. וכן מסמכים הנוגעים לעמדת מי מנושאי המשרה ביחס למהלך ההשתלטות של אלרוב בשליטת אקירוב, על החברה ו/או כוונת אלרוב לקבל היתר שליטה בכלל, ועמדת נושאי משרה בחברה או יועצים, בקשר לכוונה זאת; וכן את התקשרות עם המוכרת (ורבורג פינקוס, ר"ו), בעסקת מקס, לרבות ההסכם הסופי שנחתם".

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב