גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאזור נטוש לפדיונות חודשיים של עשרות מיליונים: סוד ההצלחה של העיר התחתית בחיפה

חיפה סובלת מעודף היצע של שטחי מסחר ומאבדת כוח קנייה ומבקרים לטובת שכנותיה ● על הרקע הזה בולטת העיר התחתית, שמחוללת פדיונות חודשיים של כ־60 מיליון שקל, שמחציתם מגיעים מחוץ לעיר ● האם המגמה צפויה להימשך?

העיר התחתית בחיפה / צילום: ארז בן שחר
העיר התחתית בחיפה / צילום: ארז בן שחר

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

העיר התחתית בחיפה הפכה בשנים האחרונות לרובע משודרג ותוסס, הכולל היצע גדול של עסקי הסעדה, בילוי ופנאי, שאליו מגיעים גם מכל הארץ. באזור התפתחו מגורי צעירים לסוגיהם, וכן מוסדות השכלה.

האתגר של חריש: שליש מכוח הקנייה דולף החוצה לערים אחרות 
הכנסות של 200 מיליון שקל בחודש: כך הפכו ירכא ושפרעם לבירות המסחר של הצפון 
למשוך עסקים ולסגור את הפער: ערים צריכות להתנהל כעסק תחרותי והישרדותי 

במקביל, בתכנון ומימוש מותאם, העיר התחתית יכולה להפוך גם ל"מרחב הקורקינט", שיכיל סטארט־אפים, שטחי משרדים עם מגורים לצעירים (מיקרו יוניט, ודירות להשכרה ארוכת טווח) שיגיעו ויסתובבו בה ברגל ו/או בקורקינט.

כיום, עסקי המסחר בעיר התחתית (רחובות הנמל, עצמאות, נתנזון ושביניהם) מייבאים 25-35 מיליון שקל בחודש שמגיעים מחוץ לחיפה. משנת 2018 ועד היום גדל נתח היצע שטחי ההסעדה והברים בכ־35%, בין היתר בעזרת השקעה כספית של עיריית חיפה. שטחי המסחר הרגילים וההסעדה מחוללים פדיונות חודשיים של 55־65 מיליון שקל, לעומת סכום הקרוב לאפס לפני פחות מעשור, כשהעיר התחתית הייתה נטושה.

התוכנית למשיכת עסקים

בעבר הרחוק הייתה העיר התחתית אחת משלושת המע"רים (מרכז עסקים ראשי) של חיפה, יחד עם מרכז הכרמל שהפך למרכז מסחרי שכונתי ברמת תפקוד כלכלי נמוכה, והדר הכרמל שנזנח וננטש.

העיר הייתה אז מוקד לפעילות כלכלית מבוססת נמל (משרדי עמילות מכס, אניות, מסחר, משרדי חברות אם, כולל צים וכל הנהלות חברות הדלק), והיוותה את המע"ר הראשון והמרכזי של חיפה עד שנות ה־70. פעילות זו קטנה עם הקמתם של שכונות חדשות ואזורי תעסוקה חדשים בעיר ובסביבתה, והזנחה עירונית - עד לנטישת האזור, והפיכתו למקום שאליו מבקרים לא ששו להגיע.

ראש העירייה הקודם, יונה יהב, ביקש להחיות את העיר התחתית, ויצר את התנאים הראשוניים ביבוא מכללות ומעונות סטודנטים אליה, במקביל ליצירת התנאים ליבוא עסקי מסחר, בילוי, פנאי ומשרדים.

יהב הקים את מינהלת העיר התחתית, שניהלה את תהליך ההעצמה ושדרוג האזור, ואנו יצרנו עבורם תוכנית אסטרטגית כלכלית ושיווקית וכן תוכנית פעולה למימוש תהליך השדרוג של האזור. כמו כן, ליווינו את המינהלת בתהליך המימוש שנמשך מספר שנים.

כיצד שודרגה קומת המסחר? בעיר התחתית היו ישנם מעט עסקי הסעדה מיתולוגיים, וביניהם קלמנ'ס, העוגן, מעיין הבירה וחומוס אבו־שאקר. ברחוב הנמל ובשוק התורכי לא פעלו עסקי הסעדה ובילוי. במטרה להכניס עסקים חדשים, בחרה המינהלת כעשרה חללים ריקים ברחובות הנמל והעצמאות, השקיעה בכל חלל 200-400 אלף שקל, והשכירה אותם לעסקים באפס דמי שכירות חודשיים, לתקופה של חמש שנים, שבמהלכה העסקים שילמו ארנונה חודשית בלבד.

לאחר חמש שנים, העסקים התבקשו לשלם דמי שכירות חודשיים במחירי השוק. העסקים נבחרו על פי קריטריונים של קיום מוצר קולינרי מיוחד, תוכנית עסקית מבוססת וניסיון קולינרי מוכח. ועדת ההיגוי שבחרה את העסקים כללה את מנכ"ל מט"י חיפה, אשת הקולינריה הילה אלפרט ואנוכי. פתיחתם והצלחתם של העסקים אלו שתלו את הזרעים הראשונים, שהביאו לפתיחתם של עשרות עסקי הסעדה, מזון ובילוי אחרים.

במקביל, מימוש האסטרטגיה החדשה הביאה לפתיחתן של מכללות, ובהן שלוחת קריה אקדמית אונו, מחלקות מאוניברסיטת חיפה (קמפוס הנמל והעיר) ומהטכניון, מכללת תמורות, בית הספר אנקורי והאוניברסיטה הפתוחה, שהצטרפו למכללת תלתן, אשר זיהתה עוד קודם את הפוטנציאל, וכן משרדי WeWork ואחרים.

 

מבחינה תיירותית, ב־2019 היו בעיר התחתית כ־300 חדרי אירוח ב־12 בתי מלון ואכסניות. מאז נבנו שני בתי מלון במושבה הגרמנית, עם כ־400 חדרי מלון נוספים.

מקום 2 בשטחי מסחר

בחיפה יש כ־730 אלף מ"ר של שטחי מסחר, שמתוכם כ־430 אלף מ"ר נמצאים ברחובות. מדובר בנתון גבוה מאוד: העיר ממוקמת שנייה בין ערי ישראל ביחס בין שטחי מסחר למשק בית, שעומד על 6.2 מ"ר.

בעיר התחתית קיימים כ־80 אלף מ"ר של שטחי מסחר, כולל המצוי במושבה הגרמנית. פעילות כלכלית רצויה ונדרשת מתקיימת בחיפה בעיר התחתית, ברחוב סירקין בשוק תלפיות, באזור מרכז חורב, ובוואדי ניסנאס. רחובות אחרים שהיו פעילים ננטשו על ידי הקהל ועל ידי הדיירים שפעלו בהם.

בסקר שביצענו לפני הקורונה מצאנו שכוח קנייה מצומצם נכנס לחיפה מ"עיר הקריות", ורובו בתחום הבילוי וההסעדה. החיפאים הצהירו כי קניות מוצרי מזון ולא־מזון מבוצעות ברשתות הגדולות וגם במרכזי המסחר מחוץ לחיפה. כ־40% מהחיפאים רכשו מוצרי הסעדה וכ־30% מוצרי לא־מזון גם אצל הערים השכנות, ופרנסו אותן גם בארנונה.

כיום חיפה מצליחה לייבא כוח קנייה חודשי שהולך וגדל ואל העיר התחתית, לשוק תלפיות המשתדרג ואף אל המושבה הגרמנית, אזור שאליו מגיעים תיירי פנים וחוץ, ובעיקר תושבי החברה הערבית בכל השנה וב"חג של החגים" בפרט.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

בתחום ההסעדה, בשנת 2019 נכנסו 20 מיליון שקל בחודש אל שטחי ההסעדה בחיפה. כיום מוערך שהסכום הוא יותר מכפול, 40-50 מיליון שקל, לאור ההיצע החדש שנפתח בעיר התחתית ובשוק תלפיות.

בתחום הלא־מזון, ב־2019 נכנסו 70 מיליון שקל בעיקר למרכזים הממוקמים בשטח השיפוט של חיפה, אך קרובים יותר לערי הקריות - בצומת קריית אתא, בחוף שמן ובחוצות המפרץ. למרכזי המסחר האחרים בחיפה כמעט שלא נכנס כוח קנייה חודשי בתת־שוק זה (מלבד לקניונים של עזריאלי ועופר שבחיפה).

על בסיס בדיקה שערכנו, בשנים 2007 ו־2013 פעלו בעיר התחתית כ־160 עסקים שקטנו ל־90 עסקים בשנת 2018, ואילו כיום פועלים בה כ־250 עסקים.

תוכניות העתיד

חיפה סבלה ועדיין סובלת מעודף היצע של שטחי מסחר, ועדיין מאבדת כוח קנייה ומבקרים לערי הקריות, לנשר ולטירת הכרמל. בין הגורמים לכך נמצאת העובדה שהמרכזים בעיר (מלבד שוק תלפיות, המושבה הגרמנית והעיר התחתית) אינם מיוחדים ואינם מייצרים סיבה להגעה.

שוק תלפיות בחיפה / צילום: Shutterstock

בעיר התחתית, כוחות השוק ממשיכים את תהליך שדרוגה, ומייבאים אליה כוח קנייה חדש. כעת נדרש לממש את תוכנית חזית הים, באופן שיביא גם להמשך תהליך שדרוגה של העיר התחתית. במקביל, מסילת הרכבת ה"מפריעה" תועבר אל ובמקביל למנהרות הכרמל, ולא "תחתוך" את חיפה. בכך יתאפשר חיבור העיר לים להולכי רגל.

במקביל יפותחו בעיר התחתית עוד אלפי יחידות דיור, והרחובות יוארו להגברת תחושת הביטחון, עם הימצאות משטרה מקומית, ועם שבילי דו־גלגליים ופינות ישיבה יצירתיות. 

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית