גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקצועות השיווק והפרסום עומדים להשתנות מהיסוד, ומי שלא ייערך - ייעלם

בעוד שנים ספורות, איש הקרייאיטיב הטוב ביותר לא יהיה האדם הכי מצחיק שמכיר את כל הפרסומות ששודרו אי-פעם, אלא דווקא זה שיהיה בקיא בתאטרון, בהיסטוריה או בזואולוגיה ● למה? כי את החיבור בין תחומים כל-כך שונים לכאורה הבינה המלאכותית לא תדע לעשות, והוא כן

יצירה שלך כלי הבינה המלאכותית 2 DALL-E. איום על האנשים היצירתיים, ולא רק על הפועלים / צילום: DALL-E
יצירה שלך כלי הבינה המלאכותית 2 DALL-E. איום על האנשים היצירתיים, ולא רק על הפועלים / צילום: DALL-E

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

אולי לא הרגשתם את זה היום כשקמתם בבוקר, אבל עולם השיווק והפרסום כפי שאנחנו מכירים אותו כבר עשרות שנים משתנה לנגד עינינו. הוא לא משתנה כפי שהוא השתנה בעבר, כשהגיעה הטלוויזיה והפכה על פניו את כל מה שהיה עד אז בעידן שלטי החוצות, העיתונים והרדיו. הוא גם לא משתנה כמו עם כניסת האינטרנט לחיינו, או מאוחר יותר, הרשתות החברתיות והפרסום הפרוגרמטי. הוא משתנה בצורה הרבה יותר מהותית ודרמטית, והכי חשוב - בקצב הרבה יותר מהיר. 

ביקשנו מהבינה המלאכותית לכתוב טקסט על יכולות הצ'אט שלה: כך זה נראה
מי צריך פרסומאים: הבינה המלאכותית מאיימת על המקצועות היצירתיים | ניתוח

בשנה האחרונה נכנסו לשוק מנועי בינה מלאכותית יצרניים שכמותם עוד לא ראינו עד היום - DALL‪־E־2 שיודע לייצר תמונות ועיצובים על בסיס טקסטים בלבד, וצ'ט ג'י.פי.טי שיודע לכתוב כמעט בכל סגנון וכמעט על כל דבר.

במקביל, עולם הטק והכלכלה העולמית בכלל עוברים שינויים טקטוניים. שני הדברים הללו, שלכאורה לא קשורים אחד לשני, עומדים לשנות את מקצועות השיווק והפרסום - מתפקידי הניהול דרך תפקידי העיצוב, קופי, קריאייטיב, מדיה, אסטרטגיה, מותג וכן הלאה.

למה? החלק הראשון של התשובה פשוט: כשכל־כך הרבה חברות צריכות לצמצם הוצאות בתקופה של אינפלציה ושל מיתון בפתח מצד אחד, ויש אלטרנטיבות דיגיטליות ממוחשבות מבוססות בינה מלאכותית מצד שני - אין ספק כי הרבה חברות יעדיפו לחסוך את הכסף ולתת לכלי בינה מלאכותית יצרנית לעשות עבורם את העבודה. נכון, הם לא מושלמים, ועדיין ברוב המקרים אדם יוכל לעשות עבודה טובה יותר, אבל בפארטו, בפרט בתקופות כאלה של צמצומים, זה מספיק טוב.

החלק השני של התשובה הוא הקשה יותר - והוא לא משהו שאפשר לבטל בהינף יד או באמירה שהשוק תיכף יתאושש, או בקביעה שהחכמים מבינים את ההבדל ומעריכים עבודה טובה. הכוונה היא ליום שאחרי ChatGPT, DALL‪־‬E 2 ודומיהם, והאופן שבו הוא ישפיע על שוק הפרסום והשיווק. שם אנחנו נרגיש באמת את השינוי שציינתי - זה ששוק הפרסום והשיווק עוד לא ראה כמותו, ושמי שלא יידע להיערך אליו במלוא הרצינות והכוח, ימצא את עצמו נעלם במהירות שיא.

אם נמשיל את זה, ניתן לומר שב־2022 נוצרה רעידת אדמה תת־ימית איפשהו במעמקי האוקיינוס, אבל הצונאמי שהיא תביא איתה לחופינו יגיע רק ב־2023, 2024 ואילך.

תתחילו לזוז

בעולם שבו בינה מלאכותית יודעת לייצר ברמה כל־כך גבוהה תכנים כתובים, תמונות, אובייקטים תלת־ממדיים ובקרוב מאוד וידאו, ובעידן שבו היא חולשת על כל האינטרנט ונהנית מ"המוח של כולנו", יש הרבה מאוד בעלי מקצוע שנמצאים בפני בעיה חמורה. אולי הם לא ירגישו אותה באמת עד הגרסאות הבאות של DALL־E או של ChatGPT, או תצורה אחרת של כלים דומים אך מתקדמים עוד יותר (הם כאן מעבר לפינה) ־ אבל הם בהחלט צריכים להתכונן אליה.

זה נכון לא רק לאנשי שיווק ופרסום, אלא גם לעורכי דין, לרואי חשבון, למפתחים ועוד, וזה כמובן נכון שבעתיים כשמדובר בעסקים שפועלים בשוק תחרותי ורוצים להיות פה גם עוד עשור או שניים, או לצעירים וצעירות שמתחילים בימים אלו את הקריירה שלהם.

אז איך מתמודדים עם זה? הפתרון הוא כפול - ראשית, בני האדם, בכל מקצוע שהוא צריכים להבין לעומק כיצד משתמשים בכלי הבינה המלאכותית בכלל, והבינה המלאכותית היצרנית בפרט.

קחו לדוגמה את דאל־אי 2 - לכאורה הוא ייצר לכל אחד מאיתנו תמונה על בסיס טקסט שנזין לתוכו, אבל אדם א' יזין טקסט שטוח, ויקבל בתמורה תמונה סתמית ושטוחה, ואילו אדם ב' יזין טקסט מאוד עמוק, חכם ומפורט, ויקבל בתמורה תמונה מאוד עמוקה ומעניינת. כנ"ל בכל אחד מהכלים האחרים הרבים שצפויים לפרוץ לחיינו בשנתיים הקרובות.

שנית, בני האדם צריכים פשוט לזוז. זה מה שההיסטוריה מלמדת אותנו, וזה מה שנכון לעשות גם עכשיו: לכל מקום שאליו הגיעו הטכנולוגיה או הקידמה, לא נדרשנו לבטל את עצמנו ולא נוצרו מיליוני מובטלים כמו שנהגו להפחיד אותנו, אלא זזנו למקומות שבהם עדיין לבני אדם יש יתרונות מובהקים על פני מכונות - ואני יכול להעריך בזהירות שיהיו מקומות כאלה גם בעוד 20־30 שנה ויותר.

שאלת השאלות היא כמובן היכן יהיו המקומות האלה. בעיניי התשובה ברורה: במולטי־דיסציפלינריות ובהסקה העמוקה. אני מאמין שאיש הקרייאיטיב הטוב ביותר של 2030 לא יהיה האדם הכי מצחיק שמכיר בעל־פה את כל הפרסומות שנוצרו אי־פעם, כי את זה גם הבינה המלאכותית תכיר ואפילו תזכור טוב ממנו ותדע לאחות את המידע טוב יותר.

הטוב ביותר יהיה אותו איש קריאייטיב שבקיא בתאטרון, בהיסטוריה, בבוטניקה או בזואולוגיה. למה? כי את החיבור וההשראות שאפשר לקבל מתחומים כל־כך "רחוקים לכאורה", הבינה המלאכותית לא תדע לעשות - והאדם כן.

בואו נבחן דוגמה נוספת, מעולם הרפואה. היום, לכאורה, הרופא הטוב ביותר הוא זה שיודע כל דבר, שינן את כל הספרים ומכיר את כל הטכניקות. אבל בעידן של בינה מלאכותית שבאמת יודעת כמעט הכול, איזה ערך יש לכך? ככל הנראה נמוך מאוד.

אז מה נעשה עם אותם חדי־מוח שהלכו עד היום ללמוד רפואה? נלמד אותם גם פסיכולוגיה, סוציולוגיה, משחק ותקשורת, כדי שכאשר המכונה תגיד, חס וחלילה, לאותו רופא שעליו לומר לחולה מסוים שיש לו מחלה סופנית, הרופא יקדיש את מוחו החד לדרך שבה הוא אומר את זה, לכלים שהוא נותן לאותו אדם ומשפחתו להתמודד עם הסיטואציה, וכך הלאה. את זה המכונות, לפחות בטווח הנראה לעין, לא יודעות לעשות.

זה נכון לאיש קריאייטיב, כמו שזה נכון לרופא, רואה חשבון, עורך דין, משורר או מתכונאי. מה שהבינה המלאכותית "תכריח" אותנו לעשות בסופו של יום זה להיות יותר מולטי, וכנגזרת, תוציא מאיתנו הרבה יותר.

היערכות יצירתית

בין אם אתם אנשי שיווק, פרסום, תוכן או כל מקצוע אחר בחברה מסוימת, או שאתם בכלל במשרדי הפרסום או בכל מקום אחר - המציאות בעיניי היא אותה מציאות. העולם משתנה, חברות מצמצמות, ומכונות נכנסות לעוד דומיינים שעד היום היו נחלתם של ה"יצירתיים" אשר לכאורה היו מוגנים (הרי תמיד דיברנו על כך שבינה מלאכותית תחליף דווקא את הפועלים ואת הקופאים).

מדובר בשינויים גדולים מאוד - גם כלכליים, וגם ובעיקר, טכנולוגיים. אבל האם זה אומר שממחר הבינה המלאכותית תעשה עבורנו את העבודה ותשלח לנו הבטחת הכנסה בסוף החודש? כנראה שלא, בטח לא בזמן הקרוב. אבל זה כן אומר שאנחנו צריכים להיערך לעידן הזה שמתפרץ לחיינו במהירות שיא - גם מבחינה פרקטית תפעולית, אבל חשוב מכך, מבחינה תוכנית ויצירתית. 

עוד כתבות

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר