גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם חוף ים, מיקום מרכזי ומחירי דיור נמוכים, בת ים יכולה לבנות הרבה יותר

העיר ש"כלואה" בין נתיבי איילון לים התיכון סובלת ממחסור בהיצע שטחי מסחר ומשרדים - וגם התכנון העתידי לא כולל מרכז משמעותי וחדשני ● כדי לנצל טוב יותר את יתרונותיה התחרותיים, על בת ים להשקיע בגורמי משיכה כמו מגדלים על האיילון שימשכו כוח קנייה

בת ים. ניתן לייצר מתחם דומה לנמל ת''א, מעין ריביירה / צילום: Shutterstock
בת ים. ניתן לייצר מתחם דומה לנמל ת''א, מעין ריביירה / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

לעיר בת ים יש שלושה יתרונות תחרותיים בולטים: חוף ים, המשך טבעי לת"א ובמחירי קרקע נמוכים יותר, והימצאותה על כביש מספר 20, תחנות הרכבת הכבדה ובקרוב על הקו האדום.

מבכירי שוק הנדל"ן בניו יורק: האיש שרכש את קרקעות הכנסייה ב-750 מיליון שקל 
מחירי הדיור במרכז מרמזים על שינוי מגמה קרוב בשוק הנדל"ן | פרשנות

בעיר מתקיימת בנייה למגורים בלבד, כאשר מדובר ב־930 יחידות דיור בשנה בממוצע בשנים 2017-2021, והתחלות בנייה של 2,700 יח"ד בשלושת הרבעונים הראשונים של 2022 (למ"ס). היא נהנית מזליגת ביקושים מתל אביב מאחר שהיא מציעה מחירים נמוכים משמעותית, אך מתקשה לפתח נדל"ן מניב.

מאחר שבת ים "כלואה" בין כביש מספר 20 לבין חוף הים, התרחבותה יכולה להתרחש לגובה או בים. העיר מנסה לפתח פארק עסקים, אך בשל מיקומו המנותק, הוא מייצר חסם ליבוא חברות בינלאומיות ו/או ישראליות מובילות, המעדיפות להתמקם בפארקי עסקים בערים מסביב.

מבחינת שטחי מסחר קיים מחסור בהיצע, וכוח הקנייה דולף אל שכנותיה של העיר. נדרש ואפשרי לייצר מתחם דומה לנמל ת"א, ריביירה, שוק עירוני ו"עזריאלי של בת ים" על אחת מתחנות הרכבת הכבדה ונתיבי איילון, שימשוך כוח קנייה גם מחולון.

כאן נציג את תמונת השוק ביחס לגודלה ולמאפייניה של כלכלת בת ים, ומערכת המסחר שבה.

בנויה כמו סולם

אוכלוסיית בת ים מונה כ־130 אלף תושבים בכ־55 אלף משקי בית (למ"ס). בעיר נבנה היקף גדול מאוד של יחידות דיור, אך קיים קושי במימוש של נדל"ן מניב. תוכנית המתאר של העיר מוקפאת משנת 2017.

לפני חמש שנים החליטה ועדה שהקימה הממשלה כי העיר תתאחד עם תל אביב, בגלל העדר הכנסות ושטחי נדל"ן מניב, אולם שר הפנים דאז דרעי דחה את היישום עד לבחירות המקומיות של 2023, ומוערך שגם בהן המהלך לא ייצא לפועל (צ'מנסקי בן שחר ייצגה את בת ים בתהליך).

העיר בנויה כמו סולם: ציר איילון וחוף הים מסמלים את ה"רגליים", צירי הרוחב הם שלבי הסולם, ובחיבורים ביניהם קיים פוטנציאל כלכלי לפיתוח נדל"ן מניב. בקצה הדרומי פרוס אזור התעשייה, שמבקש להפוך לרובע עסקים אך מתקשה בכך עקב ריחוקו, ניתוקו והיותו בלתי נראה לתנועה העוברת בנתיבי איילון.

באפריל האחרון חתמה העירייה על הסכם להתחדשות עירונית עם משרד הבינוי והשיכון, ונקבע כי העיר תוסיף עשרות אלפי יחידות דיור עד לשנת 2030 (בהכרח מספר לא ריאלי). במקביל ובסמוך, הקו האדום של הרק"ל יחצה את העיר וישרת אותה. הקו יעבור גם ברובע העסקים - אשר אמור להוות את "באר הנפט" של העיר בהכנסות מארנונה.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

בהתאם לדוחות הכספיים משנת 2020, העיר השקיעה בתושב כ־4,100 שקל, סכום הנמוך מהממוצע בישראל (כ־4,210 שקל). בעיר קיימים רק 4 מ"ר של נדל"ן מניב לתושב, אשר משלם ארנונה שנתית ממוצעת של כ־1,060 שקל לתושב. הדבר מעיד על תמהיל עם שימושים המחוללים הכנסות נמוכות מארנונה, כלומר יותר תעשייה/מלאכה לסוגיה, ופחות משרדים (נמוך מהממוצע בישראל של 18 מ"ר ו־1,200 שקל לתושב).

לא משמרים צעירים

כיום נמצאים כ־20 פרויקטים של דיור בבנייה פעילה או בשיווק. מתוכם, חמישה ברובע העסקים וצמוד לו (כ־4,000 יחידות דיור למגורים שיאוכלסו בשלוש השנים הקרובות). בנוסף, לעיר יש קיבולת תכנונית של עשרות אלפי יחידות דיור בפרויקטים שונים של פינוי בינוי, התחדשות עירונית ובנייה חדשה.

גמר הבנייה השנתי הממוצע בשנים 2017-2021 של יחידות דיור הינו כ־500, וקצב התחלות הבנייה עומד על 930 יחידות דיור בממוצע כאמור. לפי נתוני הלמ"ס, בסוף אוקטובר 2022 עמד מחיר מכירה ממוצע לדירה בבת ים על 2.5 מיליון שקל, עלייה של 54% משנת 2020.

התשואה להשקעה בבת ים בשנת 2022 ירדה ל־1.8% בלבד - ירידה של 30% משנת 2020. מרבית הקונים הם רוכשי דירה ראשונה (35%) ומשקיעים (32%), כאשר שיעור הרוכשים משפרי הדיור עומד על 27%. מחיר שכר דירה חודשי ממוצע עומד על כ־3,800 שקל, עלייה של 7% משנת 2020. לשם השוואה, בראשון לציון ובחולון עומד שכר הדירה על 4,400 ו־4,300 שקל בממוצע בהתאמה.

העיר אינה מצליחה לשמר את הצעירים, ובד בבד נבנות פחות דירות קטנות - מעל 60% מהדירות הן בעלות 5-6 חדרים. שיעור בני העשרים בעיר עומד על 11%, פחות מהממוצע הארצי שעומד על 15%. לעומת זאת, שיעור בני 65+ עומד על 23% - גבוה מהממוצע הארצי, 10%.

העיר בונה יחסית מעט נדל"ן מניב בכלל, ושטחי משרדים בפרט (13 אלף מ"ר ו־5,000 מ"ר בממוצע בשנה בעשור האחרון). על בסיס ספירות שערכנו, קיימים כ־90 אלף מ"ר של שטחי משרדים, רובם ברובע העסקים (72 אלף מ"ר). מרבית המשרדים הם פרטיים־מקומיים, ואין כמעט הייטק.

גם היצע בתי המלון מצומצם יחסית, כאשר כולם על קו החוף. בת ים נעדרת משמעות דתית או היסטורית, והקרבה לחוף (שאינו מפותח) טרם הובילה לגידול במספר חדרי המלון.

להשקיע בתיירות

סך שטחי המסחר בבת ים נמוך יחסית לצרכי העיר, ועומד על כ־190 אלף מ"ר. מתוכם, כ־150 אלף מ"ר (כ־70%) נמצאים ברחובות, וכחצי מהם ברובע העסקים. בנוסף יש בעיר שני מרכזי מסחר - קניון בת־ים ובת־ימון.

כיום הביקוש מקבל מענה בערים סביב, ובפרט בתל אביב, בראשון לציון ובחולון, וגם ההיצע העתידי שייבנה אינו מספיק דיו לקצב גידול האוכלוסייה וכוח הקנייה בעיר. זאת ועוד, מרבית מההיצע העתידי יגיע כחלק מהבנייה בעירוב שימושים, ולא כמרכז מסחרי משמעותי וחדשני.

סך כוח הקנייה החודשי שנמצא היום בידי משקי הבית בבת ים נאמד בכ־250 מיליון שקל. מתוכם, כ־140 מיליון שקל מופנים למוצרי מזון וסופרמרקט, כ־85 מיליון שקל למוצרים שאינם מזון, וכ־25 מיליון שקל למוצרי הסעדה ובתי קפה. בשנת 2033 יגיע כוח הקנייה לכ־300 מיליון שקל.

בסך הכול, לבת ים יש יתרונות תחרותיים מובהקים, שיאפשרו לה לפתח את שוק התיירות, המסחר והפנאי על חוף הים ובתוך הים, ומגדלי משרדים עם מסחר ב"עזריאלים של בת ים" על ולאורך נתיבי איילון. לשם כך נדרשת תכנית אסטרטגית כלכלית, ותוכנית פעולה שתוביל לשגשוג.

בכתיבת הטור לקחה חלק דבורה רוקין, אנליסטית בחברת צ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים