גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכול התחיל בחדר מלון בסיליקון ואלי: כך נולד הצ'אט שמשגע את העולם

בסוף 2015 חמש מהדמויות החזקות בעמק הסיליקון, בהן אילון מאסק וסם אלטמן, הקימו סטארט־אפ בינה מלאכותית, ללא מטרות רווח, שכל מטרתו הייתה "להועיל לאנושות" ● 7 שנים לאחר מכן, OpenAI הפכה לחברה המפורסמת בעולם בתחומה עם תדמית שספק מדאיגה ספק מעוררת השארה בענקיות הטכנולוגיה ● וגם: הפיתוחים החדשים שבקנה ● מהפכת הבינה המלאכותית 

המפץ הגדול  של OpenAI / צילום: Shutterstock
המפץ הגדול של OpenAI / צילום: Shutterstock

 

בדצמבר 2015 התאספו חמש מהדמויות החזקות ביותר בעולם הטכנולוגיה וההייטק העולמי בחדר מלון בסיליקון וואלי ליד סן פרנסיסקו. אילון מאסק, שכבר אז היה אחד האנשים העשירים בעולם, יחד עם סם אלטמן, שהיה נשיאה של מאיצת הסטארטאפים Y Combinator, פיטר ת'יל, ממקימי פייפאל, ריד הופמן, שהיה מייסד שותף ברשת החברתית לינקדאין, וג'סיקה ליווינגסטון, שהייתה שותפה בהקמת Y Combinator וכתבה ספר מצליח על הקמת סטארט־אפים. החמישה הסכימו לתרום מיליארד דולר במשותף ויחד עם קרנות נוספות וגם השקעה של אמזון, הקימו את חברת הבינה המלאכותית OpenAI.

הציוץ של סם אלטמן

OpenAI הביאה לחיינו כמה מהמוצרים המדוברים ביותר בעולם הטכנולוגיה בעשורים האחרונים. ראשון לפרוץ לתודעה הציבורית היה הבוט DALL E-2, שמסוגל לייצר תמונות וציורים מורכבים בהסתמך על פקודות טקסט בלבד. כשהתפרסם, לפני כשנה, הרשתות החברתיות התמלאו בציורים של כבשים בחלל בסגנון פיקאסו, או חדי קרן על חופים מוזהבים בסגנון הבארוק. לפני כחודשיים, פרסמה החברה את ה־Chat GPT, צ'אט מתוחכם שמחכה שפה אנושית טבעית ברמה גבוהה מאוד. הצ'אט יכול לענות על שאלות, לכתוב פרסומות ומאסות של טקסט, וגם לכתוב שורות קוד ואפילו תוכנות ואפליקציות.

 

כך הפכה OpenAI לאחת החברות המפורסמות והמדוברות ביותר בעולם, ולכזו שהביאה את מהפכת הבינה המלאכותית, ובמיוחד את הבינה המלאכותית היוצרת להמונים. אם בעבר העניין בתחום היה שמור בעיקר לכותבי אלגוריתמים, מתמטיקאים, ואנשי דיפ טק, כעת, גם אנשי השיווק והפרסום, משאבי האנוש וגם אנשי התוכן נמצאים כבר עמוק בקלחת.

כיום, במיוחד לאחר השקעת הענק של מיקרוסופט בחברה, הרווח הפוטנציאלי ברור. עם זאת, הכוונה המקורית של המייסדים, הייתה ש־OpenAI תוקם כגוף מחקר ללא מטרות רווח. מטרת העל של החברה, כפי שהגדירו אותה במסמך רשמי של OpenAI, הייתה: "לקדם בינה מלאכותית באופן שבו יש סבירות גבוהה שתועיל לאנושות כולה, ללא צורך לייצר החזר כספי. מכיוון שאנחנו מנותקים ממגבלות כלכליות, נוכל להתמקד בהשפעה חיובית על האנושות".

"אנחנו מאמינים שבינה מלאכותית צריכה להיות המשך טבעי של בן האדם והרצון שלו, ברוח החירות, בחלוקה שווה ורחבה ככל האפשר", המשיכו בחברה. "התוצר הסופי אינו ידוע כרגע, והעבודה היא קשה, אבל אנחנו מאמינים שהמטרה נכונה".

ההכרזה של OpenAI לא הגיעה בחלל ריק. כמה חודשים לפני ההקמה, אילון מאסק הזהיר בפומבי מהסכנות שצפויות לעולם כתוצאה משילוב הכלים של הבינה המלאכותית. גם עם הקמתה של החברה החדשה, מאסק לא היסס להזהיר פעם נוספת: "קשה להבין לעומק עד כמה בינה מלאכותית ברמה של בני אנוש תועיל לחברה", אמר. "באותה מידה, קשה להבין את הנזק שהיא עלולה לגרום לחברה אם מישהו יבנה אותה, או ישתמש בה, בצורה לא נכונה". באותה השנה גם המדען והפיזיקאי סטיבן הוקינג הזהיר מסכנות הבינה המלאכותית, וגם מייסד מיקרוסופט, ביל גייטס, שטען: "אני מהמחנה של המודאגים, בהתחלה המכונות יעשו עבורנו הרבה משימות ולא יהיו סופר אינטליגנטיות, זה יכול להיות חיובי אם נתפעל את זה נכון. אבל כמה עשורים אחר כך, הבינה המלאכותית תהיה כל כך חזקה שזה כבר יהיה מקור לדאגה". ביל גייטס עוד ישוב להיות דמות מפתח בהמשך הדרך של OpenAI.

 

מאסק עזב, המודל העסקי השתנה

כשנה וחצי לאחר הקמתה, OpenAI פרסמה שני מוצרים חדשים שנועדו בעיקר לעזור ללמד ולאמן את המודלים ללימוד מכונות שפיתחה. עיקר הידע הטכנולוגי של החברה הגיע מהמדען הראשי שלה, ד"ר איליה סוצקבר ומהצוות שגייס לצידו. סוצקבר נולד באמצע שנות ה־80 בברית המועצות, ואת התואר הראשון שלו במדעי המחשב סיים באוניברסיטה הפתוחה בחיפה. לאחר מכן, עבר עם משפחתו לקנדה שם השלים את לימודי הדוקטורט שלו. סוצקבר נחשב לאחד המומחים העולמיים בתחום לימוד המכונה והבינה המלאכותית.

בשנת 2018 ארעו שתי טלטלות. הראשונה הייתה הקמת זרוע נוספת של החברה, כזו שתפעל למטרות רווח. השינוי הגיע בעקבות הבנה של המנכ"ל, סם אלטמן, שהמודל הקיים יקשה על גיוס הון ומענה על צורכי החומרה העצומים שנדרשים כדי לאמן מודלים של בינה מלאכותית. החברה שינתה רשמית את ייעודה, אך הבהירה שתשמר מנגנונים שיבטיחו שתמשיך לפעול לטובת האנושות כולה.

המודל של רווח מוגבל עליו הכריזה החברה הוא ייחודי בנוף ההייטק העולמי. החברה שפועלת ללא מטרות רווח הקימה חברה בת, שתוכל לפעול על מנת לייצר רווחים למשקיעים. בנוסף נוצר מנגנון לפיו כל משקיע יוכל להרוויח "רק" עד פי 100 מהסכום שהשקיע. לדוגמה, מי שהשקיע 10 מיליון דולר בחברה, יוכל להרוויח רק עד מיליארד דולר.

זמן קצר לאחר מכן, הגיעה הודעתו של אחד המייסדים המרכזיים, אילון מאסק על כך שהוא מתכוון לעזוב את החברה. בפוסט בבלוג של החברה נכתב, באופן אגבי, שמאסק יעזוב את כל תפקידיו בהנהלה. עם זאת, בהודעה צוין שמאסק ימשיך לתרום ולייעץ לחברה בהמשך הדרך. ההסבר הרשמי, כפי שהוסבר בבלוג, היה שבשל פיתוחים חדשים בתחום הבינה המלאכותית בטסלה, חברת הרכב החשמלי שמאסק הוא המנכ"ל שלה, והחשש מניגוד עניינים - הוא נאלץ לפרוש.

מספר חודשים לאחר הפרישה, במספר ציוצים בטוויטר (שהיום נמצאת גם היא בבעלותו), פירט מאסק את הסיבות האמתיות, לטענתו, להחלטה לעזוב את הנהלת OpenAI: "רק כדי להבהיר, מעולם לא הייתי מעורב מאוד במה שעושים ב־OpenAI במהלך השנה האחרונה, ולא פיקחתי על העבודה שם. הייתי צריך לפתור מספר אתגרים טכנולוגיים בטסלה ובספייס איקס. בנוסף, טסלה ו־OpenAI התחרו בהרבה מקרים על אותם עובדים פוטנציאליים. אני גם לא מסכים עם חלק מהדברים שהצוות של OpenAI רוצים לעשות".

עוד ב־2018 החברה פרסמה שהיא פיתחה את הגרסה המוקדמת של הצ'אט שכולנו מכירים היום, גרסה שנקראה GPT 2. עם זאת, החברה הודיעה שמכיוון שהיא חוששת שיעשה בו שימוש המוני להפצת "פייק ניוז", היא לא פרסמה את הכלי החדש לציבור. בשלב מאוחר יותר, OpenAI השיקו גרסה "מוחלשת" של הצ'אט, עם כ־8% מהיכולות של הבוט המקורי.

היחסים עם מיקרוסופט והספק של גייטס

במשך שנים מיקרוסופט עבדה על פיתוח יכולות הבינה המלאכותית שלה. מנכ"ל ענקית הטכנולוגיה, סאטיה נאדלה, אף דחק בעובדי החברה למצוא דרכים חדשות להשתמש בבינה המלאכותית על מנת לייעל את מוצרי מיקרוסופט. לאורך אותן שנים, מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן נהג לטוס באופן תדיר למטה מיקרוסופט בסיאטל, על מנת לשכנע את הבכירים שם, להשקיע בחברה הצעירה מקליפורניה.

רבים מבכירי החברה התלהבו מהיכולות שהציגה OpenAI ודחפו לקידום שיתוף פעולה, אלא שהחברות נאלצו להתמודד עם מי שנשלח מטעם מיקרוסופט לבדוק את הטכנולוגיה - המייסד והמנכ"ל ביל גייטס. גייטס לא אהב את הטכנולוגיה והביע ספק ביכולת של מכונה להבין שפה אנושית בצורה טובה מספיק.

למרות ההתנגדות של גייטס, העסקה יצאה לדרך ומיקרוסופט השקיעה כמיליארד דולר בחברה של אלטמן. לאורך שנות העבודה המשותפות הקשר בין החברות התפתח, כש־OpenAI החלה להשתמש בשירותי הענן של מיקרוסופט על מנת לאמן וללמד את המודל שלה, ובמקביל מיקרוסופט החלה להטמיע חלק מטכנולוגיות הבינה המלאכותית במוצרים שלה.

מוקדם יותר השבוע אישרה מיקרוסופט את השמועות והדיווחים שפורסמו בשבועות האחרונים והודיעה שתשקיע מיליארדי דולרים ב־OpenAI במהלך השנים הקרובות. בהודעה של מיקרוסופט לא פירטו את שווי העסקה, אך בפרסומים שונים דווח כי החברה מסיאטל תשקיע 10 מיליארד דולר, סכום שישקף שווי שוק של 29 מיליארד דולר לחברת הבינה המלאכותית.

מיקרוסופט כן אישרה שבכוונתה לשלב את הטכנולוגיה של OpenAI בכמה ממוצרי הדגל שלה כמו וורד, אאוטלוק ופאוור פוינט, וכן לאפשר גישה ליכולות הבינה המלאכותית גם בשירותי הענן שלה - Azure.

הפיתוחים הצפויים בחודשים הקרובים

בינתיים, החברה מתכוננת להשקה של המודל החדש והמתוחכם אפילו יותר של ChatGPT. בחברה סירבו להתייחס למועד המדויק שבו המודל החדש יונגש לציבור הרחב, אך טענו שניתן לצפות שזה יקרה בחודשים הקרובים.

במקביל, מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן, חשף בראיונות עיתונאיים שבחברה כבר עומלים על המוצר החדש שלהם, שיוכל לייצר סרטוני וידאו מושקעים ומקוריים באמצעות פקודות טקסט בלבד. התחזיות הן שנוכל לראות את הכלי החדש כבר במהלך השנה הנוכחית.

לבסוף, החברה עומלת על מנת לפתח כלים שיוכלו לזהות טקסטים שנכתבו באמצעות בינה מלאכותית. בעבר פרסמה החברה את GPT-0, שיכול לזהות טקסטים שכאלו, אך הוא היה ברמה נמוכה יחסית וניתן היה לתמרן אותו באמצעות מניפולציות פשוטות. הפרסומים על הכלים החדשים החלו לצוץ בעיקר בעקבות ביקורת על כך שתלמידים בבתי ספר וסטודנטים באוניברסיטאות משתמשים בצ'אט המתקדם על מנת לרמות במשימותיהם. וכן לאחר שצ'ק פוינט פרסמה מחקר שמצא כי האקרים משתמשים בצ'אט הבינה המלאכותית למטרות זדוניות. כך, קצת יותר משבע שנים אחרי הישיבה ההיא בחדר מלון בסיליקון ואלי, השאלה שמהדהדת אולי חזק מכולן היא האם חמשת ההייטקיסטים הצליחו במשימתם: "לקדם בינה מלאכותית באופן שבו יש סבירות גבוהה שתועיל לאנושות כולה".

עוד כתבות

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?