גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת חיסול: שלוש עסקאות מהשבועיים האחרונים מסמלות את העידן החדש בהייטק

איגוואזיו נחשבה לדבר הבא בתחום הבינה המלאכותית אך נמכרה בסכום נמוך ● שורת חברות סייבר מבטיחות נעלמו מהרדאר ● ובענף טכנולוגיות הפרסום אפילו רווחיות לא מספיקה ● המשקיעים מרעננים את הפורטפוליו, ומנקים את הסטארט־אפים שקנו, גם במחיר אובדן רווחים

העידן החדש בהייטק: מכירת חיסול / צילום: Shutterstock
העידן החדש בהייטק: מכירת חיסול / צילום: Shutterstock

זמנים קשים דורשים צעדים קשים: במחצית השנה האחרונה מאז החלו המשקיעים בהייטק לצמצם באופן משמעותי את הזרמת ההון לחברות הפורטפוליו שלהן, הן פתחו במקביל גם בתהליכי מכירה מואצת של חברות פורטפוליו. על המוקד: חברות ותיקות שלא הצליחו לכבוש נתחי שוק, או שלא השכילו לצמוח ולייצר פוטנציאל להחזר גדול על ההשקעה.

ענקית ההשקעות אמונדי מפסיקה את שיווק קרנות הסל בישראל
מפסידה למיקרוסופט במגרש הביתי: גוגל ב"מצב חירום", ויש לה סיבות טובות לחשוש
"אף אחת לא חסינה": המשקיעים האקטיביסטיים נערכים להסתער על מניות הטכנולוגיה

במקביל, יותר ויותר בנקאי השקעות מרחיבים את פעילותם בישראל בימים האחרונים על מנת לאתר הזדמנויות רכישה שכאלה. בין הבנקים שהגבירו נוכחות ניתן לציין את לנדמרק, מואליס, וויליאם בלייר, אופנהיימר וסנסה.

משקיעי ההייטק מנצלים את התקופה ל"ניקוי שולחן" בקרב חברות הפורטפוליו ממספר סיבות: ראשית, המשך השקעה בחברות הלא מובילות עלול לדלל אותם עוד יותר סביב שולחן המשקיעים. הם מעדיפים לממש את אחזקותיהם במזומן ולהעביר אותו הלאה אל המשקיעים שלהם. שנית, הם מעוניינים לפנות זמן ומאמץ לדור הבא של החברות המבטיחות. כך, חברות שנוסעות על הכביש זמן רב ולא הגיעו רחוק, נדרשות לפנות מקומן עבור חברות צעירות יותר בעלות סיכוי רב יותר.

בעלי המניות הוותיקים שעייפו מהזרמת עוד ועוד כסף מבקשים לפנות מקום לדבר הבא, ולקוות שלצוות הקיים יימצא בית חם במקום אחר, גם במחיר אובדן רווחים או פשרה בדמות החזר על ההשקעה. ברוב המקרים מדובר באינטרסים חופפים: חברות זרות מחפשות צוותים טכנולוגים מובילים, מוצרים איכותיים, ומרכזי פעילות מחוץ לארה"ב אליהם יוכלו להעביר הכנסות ורווחים, לא פעם בשל שיקולי מס.

1

התחרות עם הענקיות דחקה את הסטארט־אפים

באמצע העשור הקודם, כאשר כמה משקיעי צמרת דוגמת הקרנות JVP, פיטנגו, ורייזון, ומאגמה (שכבר התפרקה מאז) ישבה סביב שולחן המשקיעים של איגוואזיו, העתיד נראה ורוד. איגוואזיו רכבה על הצמא הגדול של המשקיעים והשוק לטכנולוגיה שתסייע לארגונים להטמיע מערכות מבוססות בינה מלאכותית בצורה קלה ומהירה, ולנטר את ביצועיהן שימוש בקוד פתוח. החברה הישראלית סיפקה ללקוחות את האפשרות להקים על כל אחד משירותי הענן שהם צורכים - כמו אלה של אמזון, מיקרוסופט וגוגל - מערכות AI מתוחכמות, ומכיוון שכך גם היוותה מעין מטרה לרכישה על ידי כל אחת מענקיות אלה.

 

אולי זה מה שהביא את המשקיעים להשקיע בחברה 81.7 מיליון דולר, כך לפי חברת המחקר PitchBook. חברת המחקר אף חושפת כי איגוואזיו גייסה בשנת 2020 סיבוב הון גדול בהיקף 24 מיליון דולר באמצעות הלוואה המירה - הלוואה במזומן כעת בתמורה למניות של הלווה בסיבובים הבאים - שהקנתה לה שווי אדיר של 167.6 מיליון דולר אחרי הכסף.

במשך השנים פרסמה איגוואזיו מספר הודעות לעיתונות שהעידו על שותפות נאמנה עם ענקיות כמו מערכת הענן של סמסונג או במערכות האחסון של נטאפ. טיב העסקאות וההכנסות הצפויות לא פורסמו, אך בכיר בשוק שמכיר את החברה היטב טען כי הכנסות איגוואזיו בפועל מעולם לא חצו את רף 10 מיליון הדולר. כלומר, החברה התקשתה להראות צמיחה לאורך זמן ולהצדיק את השווי הגדול אותו קיבלה לפני שלוש שנים. בחברה לא הגיבו לפניות גלובס.

שינויים מהירים בשוק הביאו לחילופי דורות טכנולוגים מהירים ולצפיפות גדולה יותר בשוק תחרותי ממילא: תחום האחסון למוצרי AI עבר סחרור, ואליו נכנסה גם ווקה הישראלית, בעוד שבעולם שירותי ניטור הבינה המלאכותית בזמן אמת התבלטו חברות כגון Fiddler ו-Datarobot שהצליחו לגייס בשנה האחרונה מאות מיליוני דולרים ולהפוך לחדי קרן. בינתיים, החלו הענקיות, דוגמת גוגל, אמזון ומיקרוסופט להציע יותר ויותר שירותים משלימים בעצמם, שדחקו הצידה את הסטארט־אפים.

בחודש שעבר, נמכרה בסופו של דבר החברה הישראלית ב-50 מיליון דולר. הרוכשת לא הייתה סמסונג, נטאפ, גוגל, אמזון או דל, אלא פירמת הייעוץ מקינזי שזיהתה הזדמנות להרחיב את ההיצע שלה בתחום התוכנה הארגונית. חברת המחקר PitchBook סימנה את הרכישה כאחת מתוך גל של קונסולודציה בשוק הבינה המלאכותית. "איגוואזיו לא הצליחה להגדיל את השווי שלה לזה שקיבלה ב-2010", נכתב בדיווח. "הצמיחה של החברה הייתה נמוכה גם במונחים של גיוס עובדים במהלך שלוש השנים האחרונות. בין הגורמים לכך, העובדה ששוק מוצרי הבינה המלאכותית לארגונים נותר יחסית קטן ב־2022, ועמד על 6.7 מיליארד דולר, תוך שהוא חווה מחסור בלקוחות המתמחים בתחום ה- AI ותחרות גוברת מצד ענקיות הענן".

2

תעשיית הסייבר שנעלמה מהרדאר

באמצע העשור החולף צצו זו אחר זו חברות סייבר בקטגוריה חדשה שנחשבה אז מפתיעה ומתוחכמת: תחת הכותרת "הטעיית תוקפים" (Deception) גייסו חברות ישראליות כמו אילוסיב נטוורקס, טראפ אקס, סימטריה ומינרבה לאבס עשרות מיליוני דולרים כחלק ממה שנחשב לטרנד המבטיח הבא בסייבר. אלא שמאז ירדה קרנו של התחום: חברות בתחום ההטעייה לא הצליחו להוכיח שהן מסוגלות לבנות עסק משלהן, אלא להציע השלמה למוצרי סייבר אחרים.

סימטריה שהייתה לחברה הישראלית הראשונה שגייסה כסף במאיץ הסטארט־אפים היוקרתי Y Combinator של מייסד Open AI סם אלטמן, נמכרה ללא רווח למשקיעים, מבלי שהרוכשת עשתה שימוש בטכנולוגיה שלה. טראפ אקס שבין משקיעיה גם BRM, נמכרה במחצית הסכום שהושקע בה; ומינרבה וגארדיקור החליטו לצאת לפיבוט ולעבור למוצר אחר.

נכון לשנה שעברה, נותרה אילוסיב נטוורקס (Illusive Networks) - חברה שהוקמה בין השאר בחממת Team8 ובין חברי ההנהלה שלה ניתן למצוא את מפקד 8200 לשעבר נדב צפריר ויובל שחר - כשחקנית העצמאית האחרונה בענף. המשקיעים באילוסיב ציפו לה עתיד מזהיר: גורלה היה יכול להיות כזה של המתחרה האמריקאית הגדולה Attivo, שנמכרה מוקדם יותר השנה לסנטינל וואן הישראלית תמורת חצי מיליארד דולר. שתי החברות הובילו התרחבות גם לעולמות אחרים כמו ניהול זהויות אך במבחן הזמן התקשו להישאר עצמאיות.

אלא שלפני כחודש נרכשה אחרונת החברות העצמאיות בשוק, אילוסיב הישראלית, וגורלה היה שונה מזה של אטיבו. כל המקורבים לעסקה הודו שהיא "טובה לכולם", אך בה בעת סירבו להסגיר את הסכום בו נרכשה החברה הישראלית שגייסה מאז 2015 סכום של 57 מיליון דולר. על פי חברת המחקר IVC, נמכרה החברה ב-125 מיליון דולר, מה שמספק החזר מוגבל ביותר למשקיעים. על מנת להשתמש ביתרונות של מוצר כגון זה מעדיפים מנכלי אבטחות המידע בארגונים לקבל חבילה הכוללת ערכת מוצרים שלמה מענקיות סייבר, כגון פאלו אלטו נטוורקס, מיקרוסופט, קראוד סטרייק או סנטינל וואן.

3

לפעמים להיות רווחי זה לא מספיק

חברת ג'ינג (Jeeng) נמכרה בחודש שעבר ב־100 מיליון דולר לאופן ווב, חברת טכנולוגיות הפרסום הישראלית, בעסקה שרובה במניות של הרוכשת. זו עסקה רווחית מאוד כיוון שהחברה גייסה לאורך 13 שנות קיומה רק מיליון דולר והחזירה כבר את כל ההלוואות שנטלה. ג'ינג היא דוגמה לחברה רווחית כבר שנים רבות שהתקשתה לצמוח בנוף של ענקיות.

החברה פיתחה טכנולוגיה המשלבת פרסומות בדיוורי דוא"ל של אתרי חדשות, וסבלה מהתדמית הנמוכה לה זוכה תחום טכנולוגיות הפרסום (adtech) - ועוד כזו שפועלת בשוק אתרי החדשות. ולמרות זאת, המשקיעים בה, מאבריק, למשל, שנכנסה לאחר סיבוב של ירידת ערך בחברה החזירה פי 6־8 על השקעתה, והקרנות באטרי ואינסייט זכו גם הן למכפיל שמתקרב לזה. אריה מרגי, בעברו איש אם סיסטמס של דב מורן, ומייסד החברה הכניס גם הוא מיליוני דולרים מהמכירה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"