גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עורכת הדין שהובילה את המיזוג הגדול בישראל: "ההתחלה הייתה כמו דייטים ראשונים"

איה יופה היא מהנשים הבודדות שמשמשות שותפות מנהלות במשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל ● בחודשים האחרונים היא תכננה עם שותפיה את מיזוג הענק של גרוס עם גולדפרב-זליגמן, שיצר את המשרד הגדול בישראל ומציב בפניה אתגרים ● 50 הנשים המשפיעות של גלובס

עו''ד איה יופה / צילום: רמי זרנגר
עו''ד איה יופה / צילום: רמי זרנגר

איה יופה היא מהנשים הבודדות שמשמשות שותפות מנהלות במשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. בחודשים האחרונים היא תכננה עם שותפיה את מיזוג הענק של גרוס עם גולדפרב-זליגמן, שיצר את המשרד הגדול בישראל ומציב בפניה אתגרים

בחודש ינואר האחרון אירעה דרמה בשוק פירמות עורכי הדין בישראל - ולא, היא לא קשורה למהפכה המשפטית של הממשלה. שני המשרדים הגדולים, גרוס וגולדפרב-זליגמן, הודיעו על מיזוג ובכך הפכו למשרד הגדול בישראל, עם 530 עורכי דין. "בתחילה נפגשים בבתי קפה או בבית של אחד מהשותפים, משם עוברים לחדרי ישיבות", סיפרה עורכת הדין איה יופה, שיחד עם עורכי דין נוספים משני המשרדים, הייתה ממובילי המיזוג. "זה היה תהליך של כמה שבועות מאוד אינטנסיביים. בשורה התחתונה - ההצבעה הייתה פה אחד".

היום המשרד פועל בניהולם של יופה, לוי אמיתי וטל עצמון. למרות שבמשרדים הגדולים ישנן שותפות רבות, קשה למצוא נשים שהגיעו לקצה הפירמידה וזו עדיין נחשבת סביבה גברית מאוד. יופה היא אחת מהנשים הבודדות שמשמשות כשותפות מנהלות במשרדים הגדולים.

"אין סיבה שנשים לא יתפסו את כל העמדות הבכירות", היא אומרת. "אני מקווה שזה ילך וישתנה. במשך זמן חשבתי שאפליה מתקנת לנשים זה דבר שגוי. עם השנים, אני מבינה שצריך להכניס את המנגנונים המתקנים, כי התוצאה הסופית לא מספקת. צריך לעשות את זה לא רק במקצוע שלנו אלא באופן כללי. כי בנימים העמוקים יש תודעה שלא מאפשרת נוכחות נשים בעמדות הבכירות".

יופה מסבירה שהיא מתכוונת להתניה תרבותית במסגרתה צריך להקל על האישה, כדי שהיא תוכל להיות בבית: "משהו בקונספט הבסיסי הזה מעיד על חוסר שוויוניות. כתפיסת עולם צריך לתת לגברים את המקום - שזה בסדר שאתה גם תתפקד כהורה. צריך להיות איזון".

יופה נולדה וגדלה בפרדס כץ, ולאחר סיום השירות הצבאי רצתה ללמוד משפטים. באותה תקופה לא היו בארץ מכללות, ומכיוון שלא התקבלה לאוניברסיטה, טסה ללונדון, שם השלימה תואר במשפטים ב-UEA שבנוריץ', בריטניה. את ההתמחות עשתה בפרקליטות מיסוי וכלכלה, שם פגשה את אשתו של אחד השותפים בגרוס. בשנת 1993 הצטרפה למשרד, ועברה לאורך 30 שנותיה שם את כל הדרך מעורכת דין צעירה, שותפה, מנהלת מחלקה ועד למינויה לשותפה מנהלת.

בשנת 2016, כשהייתה ראש מחלקת שוק ההון, היא טסה עם שלושת בניה ובן זוגה לחצי שנה של טיול תרמילאים במזרח. במשרד פרגנו. זמן קצר לאחר שחזרה, מונתה לשותפה מנהלת. בשבע השנים האחרונות היא מנהלת את גרוס, בשנתיים האחרונות יחד עם עו"ד איל שנהב שעסק בפיתוח עסקי.

"כמו דייטים ראשונים"

בגרוס בודקים כבר שנים אופציות למיזוג. אז למה דווקא עכשיו זה הצליח? "לפני שנים קיבלנו החלטה אסטרטגית שנכון לנו לגדול משמעותית" שיחזרה יופה, "בחנו את כל דרכי הגדילה האפשריות, גם בדרך של מיזוגים קטנים שעשינו. מיזוג בסדרי גודל כאלו זה משהו מאוד מורכב. קודם כל צריך שתהיה כימיה בין האנשים, שיהיה מיזוג תרבויות. כשהתחילו השיחות עם גולדפרב הבנו שהתרבויות שלנו דומות וזה אפשר את המשך השיחות".

יופה משתפת שהשיח בין המשרדים התחיל מעבודה משותפת של עו"ד אסתר קורן, יו"ר האקזקוטיבה וראש מחלקת חברות, מיזוגים ורכישות, עם לוי אמיתי, אז השותף המנהל של גולדפרב, שייצגו את אותו לקוח.

"אני לא זוכרת מי הזמין את מי לקפה", מספרת יופה ומסבירה שבין משרדי עורכי הדין יש גישושים תמידיים: "היו שיחות עם הרבה משרדים במרוצת השנים. כולם מדברים עם כולם. אני הרמתי טלפון בעבר לראשי משרדים, וגם קיבלתי טלפונים מאחרים. השלב הבא הוא שמתחילים שיחות גישוש - כמו דייטים ראשונים. צריך לחשוף את ההכנסות והרווחים כבר בשלב מוקדם".

יופה מספרת שהמשא ומתן נמשך מספר חודשים וכלל עשרות פגישות: "כשכבר התקרבו לאישור המיזוג, נערכו מספר ישיבות שותפים כדי לעדכן על התקדמות המו"מ. זה היה תהליך של כמה שבועות מאוד אינטנסיביים. בשורה התחתונה - ההצבעה הייתה פה אחד".

איך אתם מתכננים לעשות את החיבור המורכב?
"אנחנו עובדים באופן מלא לחיבור כל המנגנונים של המשרד, זו אופרציה ענקית. אנחנו למעלה מ-800 עובדים ויש המון פרטים".

השותפים המנהלים נדרשים לקבל החלטות על שיטות עבודה, איחוד המטה, מערכת החיוב, מיקום משרדי הפירמה ועוד פרטים רבים. נושא מהותי הוא המעבר לישיבה משותפת. גרוס יושבים במגדלי עזריאלי וגולדפרב-זליגמן במרחק קצר מהם, במגדל אלקטרה ברחוב יגאל אלון. בעתיד הם מתכננים לעבור למשרדים אחרים, אך בתקופה הקרובה מחלקות צפויות לעבור מבניין אחד לשני ולהפך, כדי להתחיל לחבר בין המשרדים. חלק מהמחלקות מתאחדות באופן מלא ואחרות יהיו מחלקות אחיות עם שיתוף פעולה.

יופה אומרת שהאתגר הגדול הוא ליצור את תחושת התרבות המשותפת ורואה חשיבות לישיבה יחד. היא משתפת שאחד הקשיים בחיבור היא היכולת לשחרר הרגלים: "כל אחד רגיל לעבוד בצורה מסוימת. הכי מסובך זה להסתכל בראיה רעננה. זה נשמע טריוויאלי אבל זה לא".

"המיזוגים ימשיכו", העריכה יופה בעקבות המגמה בענף. "המהלך שלנו מראה שזה אפשרי, ואני חושבת שיהיו שינסו ללכת בעקבותיו. משרדי הבוטיק ימשיכו להתקיים, אך למשרדים בסדר גודל בינוני שפונים למתן שירותים במגוון תחומים יהיה קשה להתמודד, גם על הלקוחות וגם על כוח האדם".

בתחילת 2022 העלו משרדי עורכי הדין הגדולים את שכרם של עורכי הדין, אך מאז נבלמה העליה. "המתחרים שלנו הם לא משרדים אחרים, אלא ההייטק", יופה מציינת. "בשנות הפריחה המטורפות של ההייטק החברות גייסו עורכי דין, ולא מעט עשו הסבה. מטבע הדברים, השנה חברות ההייטק צמצמו את הגיוסים ולכן התחרות על כוח האדם התמתנה. זה לא שלא רואים מעברים אבל זה לא באותה עוצמה".

הפרשה שהסעירה את המשרד

בתחילת פברואר, זמן קצר אחרי ההכרזה על המיזוג הגדול, דיבר עו"ד דוד חודק - יו"ר המשרד וממייסדיו, שהשנה ימלאו לו 70 - בכנס של לשכת עורכי הדין ואמר שאם יכריחו אותו לחיות בדיקטטורה, הוא יילחם עם נשק. האמירה הבוטה, שבאה על רקע התנגדותו למהפכה המשפטית שמקדמת הממשלה, הובילה לחקירתו במשטרה בחשד להסתה. בהמשך פרסם חודק התנצלות בטוויטר, בה הבהיר כי הוא מתנגד לאלימות ויש להילחם ברפורמה בדרכים דמוקרטיות בלבד.

בתגובה הוציאה יופה, יחד עם עו"ד שנהב וקורן, מכתב לעובדים המדגיש כי מדובר בדעתו האישית של חודק, שאינה מייצגת את עמדת המשרד, וכי הם מעודדים פלורליזם ומגוון דעות. חודק נפגע מהמייל, ראה בו חוסר גיבוי, האשים את שותפיו בבגידה והודיע כי הוא עובר לשבת במגדל אלקטרה של השותפים החדשים.

יופה, שעובדת עם חודק כבר 30 שנה, משתפת שהיא הופתעה מהתגובה החריפה. לדבריה, בכל השנים היו ביחסים מצוינים ועבדו בצמידות: "הוא איש מדהים ורב פעלים. מערכת היחסים שלי איתו לאורך כל השנים הייתה לא פחות ממצוינת, ואני מכבדת אותו על פעילותו במחאה".

חודק ממשיך לשמש כיו"ר הפירמה המאוחדת וצפוי לפרוש בסוף השנה. על היחס של המשרד למהפכה המשפטית המפלגת את המדינה אומרת יופה: "הבהרנו שכל אחד יכול להתבטא לפי צו מצפונו. חשוב לנו שתהיה דעתו של עובד אשר תהיה, הוא ירגיש בנוח במקום העבודה". עוד קודם להתבטאות חתם המשרד על אזהרה, יחד עם כל משרדי עורכי הדין הגדולים, מפני הרפורמה. ראשי המשרדים הזהירו מפני השלכות המהלך והביעו חשש למעמדה של ישראל כמרכז עסקים בינלאומי ולפגיעה קשה בכלכלה.

בצל החשש מהרפורמה

יופה היא מומחית לשוק ההון שהנפיקה וליוותה עשרות חברות ציבוריות. בין היתר הובילה את ההנפקות של אקרשטיין, שפיר וקבוצת עזריאלי. במרוצת השנים תחום הפעילות שלה התרחב - עסקאות ומיזוגים, ליווי ועדות בלתי תלויות והסדרי חוב של חברות ענק.

"רואים היחלשות בתחום ההייטק", היא אומרת ביחס למצב השוק היום. "אנחנו רואים שיש יותר הססנות מכיוון המשקיעים. זה לא שאין עסקאות, אלא שהן לוקחות יותר זמן, ורואים שהשוויים נחלשים. זה מעלה חשש לכלכלה. בשוק ההון כמעט ואין הנפקות ראשוניות, שוק אגרות החוב בהחלט ממשיך ולא עוצר, הביקושים יותר קטנים אבל קיימים. באופן טבעי תמחור עסקאות משתנה כשהריבית עולה. יש מצב של חוסר ודאות. זו שנה של חוסר ודאות".

על השפעת המהפכה המשפטית על הכלכלה היא אומרת: "מתחילים לראות השפעה. החשש לא פחות חשוב כי הוא זה שמוביל מגמות. יש חשש גדול שהרפורמה תשפיע באופן שלילי. אני מקווה שמקבלי ההחלטות יתעשתו, יעצרו, ידברו ויצליחו למצוא איזון הגיוני שאפשר לחיות איתו בצורה טובה. אני חוששת מההשלכות על הכלכלה, וגם על הדמוקרטיה".

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

בעקבות דברי פאוול אתמול: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם