גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תמיד אותו הסיפור": מה מחבר בין כל המשברים הפיננסיים?

מהשפל הגדול של שנות ה-30, דרך הסאב-פריים ועד בנק סיליקון ואלי: ההיסטוריה מוכיחה שהמערכת הפיננסית העולמית נשענת על אמון ● חלק מהמומחים מסבירים שהאמון מניע את הכלכלה, ובתוכם יש המשוכנעים שריצה על הבנק מגיעה דווקא אחרי אמון-יתר ● וגם: האם אפשר לעצור פאניקה פיננסית אחרי שהתפשטה

סחורים בניו יורק במשבר 2008 / צילום: Associated Press, Seth Wenig
סחורים בניו יורק במשבר 2008 / צילום: Associated Press, Seth Wenig

בעיצומו של סרט הקולנוע האמריקאי "אלו חיים נפלאים" משנת 1946, מתמודד הגיבור הטרוד ג'ורג' ביילי (שאותו מגלם ג'יימס סטיוארט) עם אתגר לא פשוט בבנק ההשקעות וההלוואות שבניהולו. הלקוחות המקומיים מגיעים בהמוניהם, במה שמוכר בז'רגון הפיננסי כ"ריצה על הבנק", במטרה למשוך את כל כספם, והוא מצדו, בסיוע זוגתו מרי (בגילומה של דונה ריד), מנסה לדבר על ליבם ולהניא אותם מלעשות זאת, מתוך ידיעה שמעשה זה יוביל את החברה המשפחתית לפשיטת רגל.

הוויכוח שלאחר התמוטטות בנקים בארה"ב: להתערב או לא להתערב | ניתוח
הונאת משקיעים, סקנדל ריגול ופיטורי ענק: חמש השנים הרעות של קרדיט סוויס 
הכלכלן שהתפטר ומחיקת המסמכים: הרפורמה מפלגת את פורום קהלת 

ביילי, המתייצב בדלפק, מסביר בכנות ללקוחות, שאותם הוא מכיר באופן אישי, שכספם אומנם לא זמין בכספת, אולם הוא במקום בטוח ("הכסף שלך נמצא אצלה", אומר, ומצביע עם אחת הנוכחות), ומצליח לשכנע אותם לקבל ולו סכום חלקי וזעום. לקוחה אחת הוא פוטר מחתימה על מסמך ("אני מכיר אותך ויודע שתחזירי"), ולקוח אחר הוא מזכה בנשיקה על שגילה בו אמון. וכך, בשעה דקה לשש יוצאים הלקוחות רגועים יחסית, ובני הזוג ביילי נועלים את הדלתות ונושמים לרווחה.

פרופ' אורי חפץ / צילום: יוסי זמיר

אורי חפץ, פרופסור במחלקה לכלכלה ובמרכז לרציונליות באוניברסיטה העברית ובביה"ס למנהל עסקים באוניברסיטת קורנל, נעזר בסרט כדי להסביר את האמון שעליו מושתתת המערכת הפיננסית לאורך ההיסטוריה, ואת הסדקים שמתגלעים בו ועלולים להוביל לקריסה.

משטרת פריז מרסנת ריצה על הבנק בתחילת המאה הקודמת / צילום: Shutterstock

"הכול הופך למוצר מדף - גם היחסים עם הבנקאי"

"הסרט מתאר בנקים של פעם", אומר פרופ' חפץ. "הוא אומר ללקוחותיו בדלפק - 'תנו בנו אמון. היינו שם כשאתם הייתם צריכים אותנו, תהיו איתנו כשאנחנו צריכים אתכם". אמירה זו מזכירה בצורה צינית אך מדויקת את בקשתו בשבוע שעבר של גרג בקר, המנכ"ל הפורש של סיליקון ואלי בנק, מהמשקיעים "להירגע ולתמוך בנו כפי שתמכנו בכם בזמנים קשים". במקרה של בקר, בקשה זו רק הגבירה את הפאניקה ואת הקריסה.

"הבנקאות, כמו הרבה דברים אחרים, עברה לאורך השנים קומודיטיזציה וקומודיפיקציה (הסחרה)", מזכיר חפץ. "הכול הופך למוצר מדף, גם היחסים עם הבנקאי, בעוד שבעבר הרחוק, הבנקאים היו חלק מהקהילה". עם זאת, האמון הוא עדיין הבסיס לכל התהליך. "כרגע אנחנו באווירה מתוחה. הסחורה הזו, אמון, מתנדפת מהשווקים. נקווה שהתהליך ייעצר בקרוב. מה שהחל בעמק הסיליקון בשבוע שעבר, הגיע השבוע לאירופה - למערכת הבנקאות השוויצרית, למוסד עם היסטוריה ומוניטין - קרדיט סוויס - שבשנים האחרונות קיבל החלטות לא טובות. בעלי הפיקדונות עוזבים, והשבוע ראינו אובדן אמון גם מצד בעלי המניות. 160 שנה של היסטוריה, אך כשהאמון נפגע, הנפילה יכולה להיות מהירה מאוד".

חפץ מזכיר כי "המילה אשראי, באנגלית קרדיט, היא מהמילה Credere בלטינית, שפירושה: להאמין. לבטוח. מימון מתחיל ונגמר באמון. בעבר הרחוק, הבנקאי הכיר את האנשים, את המשפחה ואת העסק. כך הייתה לו יכולת להעריך למי לתת הלוואה ולמי לא.

"עם זאת, גם היום, כמו אז, יש הבחנה בין בנק לא נזיל לבנק חדל פירעון. אם הוא חדל פירעון זה אומר שהנכסים שלו נמוכים מהמחויבויות, ואז אכלת אותה. לא נזיל זה אומר שיש לו יותר נכסים מהתחייבויות, אבל אם כל הלווים רוצים עכשיו את הכסף שלהם, הוא לא יכול לתת להם. המצב הפיננסי שלו בסדר, הוא יכול לקיים את כל ההתחייבויות, אבל לא עכשיו בשנייה אחת.

"אין פיתוח כלכלי בלי אשראי. זה אוויר לנשימה במערכת כלכלית, גם אם היום האפליקציה היא הבנקאי שלי. אף אחד לא חוסך כסף ואז פותח את העסק הראשון רק בגיל 60, או שרוצה רק אז לקנות את הבית. אבל האשראי שלי הוא החיסכון שלך. לכאורה, זה אקט לא טבעי לקחת את כל הכסף שלך ולתת אותו לבנק".

בסרט, כמו במשברים פיננסיים שחווינו לאורך השנים - בהם המשבר הגדול של שנות ה-30 של המאה הקודמת, משבר הדוט.קום של ראשית שנות ה-2000, משבר הסאבפריים של 2008 והמשבר הנוכחי - הייתה שמועה שהבנקים חדלי פירעון, וכל בעלי הפיקדונות ביקשו מיד את הכסף.

חפץ: "אף אחד לא רוצה להיות האחרון בתור, כי הוא זה שעלול לא לקבל. אבל ברור שאם כולם רוצים להיות ראשונים, הבנק ייפול ואף אחד לא יקבל, כי הרי אין לאף בנק בכספת כסף לשלם לכולם. זה לא, וזה לא צריך להיות, המודל העסקי, שבשגרה מבוסס על היכולת של הבנק לתת ריבית הודות להשקעות שאינן נזילות".

האמון הוא חיוני, גם אם בגרסה שונה. "למי אאמין? ל-CEO שבחיים לא ראה אותי? מה לי ולו? נניח שאני סטארט-אפיסט בסיליקון ואלי. זה כבר לא אותו המשחק". עם זאת, האמון עדיין הכרחי. ויותר מזה - מדובר גם באמון הדדי. שלנו בבנקים וגם של הבנקים בנו.

ובכל המשברים שראינו מדובר במשבר אמון?
"חד-משמעית כן, לאורך ההיסטוריה זה תמיד אותו הסיפור. בזמנים טובים הכסף זורם. במשבר הנוכחי זה היה לאחר תקופה שבה עם כל רעיון טכנולוגי - דפוק, לא דפוק - הכסף זרם, שפכו כסף, גם תוך ידיעה שרק אחד מכמה יזמים יצליח.

"ב-2008 זה היה בדירות ובמשכנתאות שלקחו בארה"ב כמעט ללא הון עצמי. כשיש כסף והריביות נמוכות, שופכים אותו על מה שבאופנה. בשנים שלפני 2001 זה היה על 'הדבר החדש הזה': האינטרנט. לפני 1929 זה היה על טכנולוגיית הרדיו. לפני כל המשברים - הכסף זרם כי נתנו אמון. בזמנים טובים נזהרים פחות. אומרים שכשהגאות נגמרת רואים מי שחה בעירום, וברגע שנגמר הכסף מגלים מי הימרו לא טוב - למשל על הריביות.

ריצה על הבנק בניו יורק, 1912 / צילום: Shutterstock

"השחקנים חדלי הפירעון אומנם יכולים להיות מיעוט שבמיעוט, אבל אז כולם נזכרים שזה יכול לקרות, מאבדים אמון ורוצים למשוך. ב-2008 זה היה עם בנק ליהמן ברדרס. באותה שנייה, כל צנרת האשראי קפאה, כי לא היה ידוע מי חשוף אליו, ולמי הוא היה חייב כסף.

"פתאום אני לא מאמין לאף אחד. זה אובדן אמון נטו. כמה שליהמן היו גדולים, הם עדיין היו רק חלק קטן מהמערכת הפיננסית. נניח שרק אחוז אחד מכל המערכת נגוע - אתה מעדיף להיזהר כי אתה לא יודע איפה האחוז המסוכן יושב".

 

לראות דווקא את עודף האמון כגורם לבעיה

אפשר למנוע את משבר האמון לפני שהוא פורץ? הרי יש סימנים מוקדמים, כמו דיבורים על בועה.
"היסטורית, כשקרדיט זורם מעל הממוצע, ההסתברות היא שאחריו יגיע מיתון. במשברים פיננסיים אתה פתאום נזכר איזה דבר מטורף אתה עושה כשאתה לוקח את כל חסכונותיך ונותן למוסד כזה".

ד"ר גיא הוכמן, ראש התוכנית לתואר שני בכלכלה התנהגותית באוניברסיטת רייכמן, מזהה גם הוא את הסימנים המוקדמים, ולכן אינו מתמקד באובדן האמון כגורם למשבר המתגלגל, ומציע להתמקד דווקא בעודף האמון. "הקשר הוא הפוך. זה לא שיש אובדן אמון ואז מגיע משבר. אנשים חושבים ששגשוג ותקופה כלכלית טובה מתרחשים בגלל הממשלה והבנקים, מה שמוביל אותם לסמוך יתר על המידה על המערכות, ולקחת סיכון מוגבר, וזה מוביל בסוף למשבר שאחריו מגיע אובדן אמון".

ד''ר גיא הוכמן / צילום: גלעד קוולרצ'יק

לדברי הוכמן יש לנו נטייה שנקראת טעות הייחוס הבסיסית, שבעקבותיה אנחנו מפרשים את המציאות כמתקיימת בגלל מאפיינים אישיותיים של בני אדם במרחב, ולכן בעת שגשוג כלכלי רוב האנשים יחשבו שזה בגלל האיכויות של האנשים במערכת, מה שיוביל אותם להתנהגויות יותר "סיכוניות", שלכאורה יכולות להיות דבר טוב, אבל גם להוביל למשבר.

"אחת הדוגמאות הקלאסיות זה משבר הסאב-פריים ב-2008. לאנשים היה ביטחון יתר בגלל האמון הגדול בבנקים ובקובעי המדיניות".

ולבנקים היה ביטחון יתר באנשים.
"נכון. היום אנחנו יודעים שכל משבר כלכלי היה קשור לחוסר אמון, אבל חוסר האמון לא בהכרח הוביל למשבר. מעבר לזה, הרעיון של חוסר אמון מוביל לרגשות שלילים - פחד וחוסר ביטחון שמשפיעים על התנהגויות כלכליות. הם מפסיקים לקחת סיכון שדווקא כן חיוני לשגשוג כלכלי, כך שאי-לקיחת הסיכון גם יכולה לפגוע בשוק ולגרום למשבר.

"הרבה פעמים המעשים של האנשים גורמים למשבר, בגלל הפרשנות להם. מה שקורה עכשיו בישראל זו נבואה שמגשימה את עצמה בגלל תנועתיות היתר שיש בשוק".

ד"ר מורן אופיר, מרצה בכירה וחוקרת משפט ומימון באוניברסיטת רייכמן, מתמקדת בכוח הטכנולוגיה כקטליזטור למשבר, אך גם בבסיס - בטבע האדם. "בכל עסקה אין לנו אינפורמציה מלאה, תמיד יש מידה של חוסר ידיעה, והאמון הוא שמאפשר לנו לקיים אותה. טבע האדם הוא לתת אמון. זה הבסיס לכל המודלים הכלכליים של תמחור והשקעה".

ד''ר מורן אופיר / צילום: סיון פרג'

לדבריה, חשיבות האמון כה גדולה, כך שהנזק במשבר גדול יותר מהנזק הכספי הטהור שלו. "אנחנו רואים את זה בסיליקון ואלי בנק, שבו הביטוח שמעניק הממשל מחזיר את כל הפיקדונות, ועדיין הנזק קיים. האמון נפגע, למרות שכנראה שלא יהיה מי שיינזק ולו בדולר אחד".

היום כבר לא צריך לרוץ, אבל דרוש יותר אמון

בסרט אלו חיים נפלאים שבו פתחנו, פונה הגיבור אל הלקוחות, מבקש מהם לתת בו אמון, ואף מסביר להם למה. ד"ר אופיר מצטרפת לפרופ' חפץ, ומדגישה את כוחה של הטכנולוגיה בהצתת המשבר. "העולם היום שונה. כמעט אין סניף פיזי. די לתת הוראה אינטרנטית, ותיאורטית - כולם יכולים לעשות זאת באותה השנייה. זה מאיץ של התופעה, שיכול גם להגבירה.

"כשצריך להתאמץ לעשות משהו, לפעמים יש פחות נכונות, אבל כשזו פעולה כל כך מהירה, זה פשוט יותר. לכן ראינו סדרה של שלושה בנקים שנופלים, ולו רק בגלל הקלות, המהירות והזמינות".

יש היום פחות אמון במערכת?
"היא דורשת יותר אמון כי היא דיגיטלית. בעבר הבנק היה רק מחזיק כספת עם שטרות וההעברות היו במשאיות מאובטחות. היום פעמים רבות אין העברה פיזית. ומצד שני, ברגע שיש הפרה של המערכת, משבר האמון יהיה גדול יותר".

הוא גם משתקם מהר יותר?
"הטבע שלנו הוא לשקם אמון, וההיסטוריה באה בגלים, אבל יש לזה מחיר וזה לוקח לא מעט זמן. יש אומדנים של עלויות משברי האמון. המשברים הגדולים גרמו לעלות ישירה של 13% מהתמ"ג ולהפסדי תוצר נוספים של 20% מהתוצר".

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה