גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניה צנחה ב-94% מהשיא: מה השתבש בחברת התוכנה שהיגרה לתל אביב

מניית לייבפרסון נחתכה ביותר מ־50% ביום אחד ומשלימה היום צניחה של 94% מהשיא, לאחר שהחברה הציגה דוחות חלשים ופספסה בתחזיות ● מדוע חלוצת התקשורת הדיגיטלית מול לקוחות, שאמורה הייתה ליהנות מהביקושים האדירים של תקופת הקורונה, מאכזבת את המשקיעים פעם אחר פעם

רוברט לוקאסיו, מנכ''ל לייבפרסון / צילום: יח''צ
רוברט לוקאסיו, מנכ''ל לייבפרסון / צילום: יח''צ

לפני חודשיים פרסמה ענקית השבבים אינטל  דוחות חלשים, שבהם פספסה את תחזיות האנליסטים: ההכנסות היו נמוכות בכ-3% מהתחזיות והרווח הנקי למניה היה נמוך ב-47%. המשקיעים בוול סטריט לא היו סלחניים: המניה צללה ב-6%, וכ-8 מיליארד דולר נמחקו משווייה של אינטל ביום מסחר אחד בלבד.

דרמה בלייבפרסון: דוחות מאכזבים ותחזית חלשה חתכו את מחיר המניה בחצי
לקראת מאבק שליטה? סטארבורד "מתוסכלת מביצועי החסר של מניית לייבפרסון ומודאגת מהירידה בשיעור הצמיחה" 

אינטל היא רק דוגמה אחת מני רבות. פספוס תחזיות לא מתקבל היטב בוול סטריט, וכך גם הפחתת תחזיות או מסירת תחזיות מאכזבות קדימה, והמשקיעים יודעים "להעניש" את החברות המפספסות, שלעיתים מאבדות עשרות אחוזים מערכן מיד לאחר פרסום הדוח.

 

התופעה לא פסחה על מספר חברות ישראליות, שמניותיהן ספגו בשנים האחרונות ירידות חדות לאחר פספוס התחזיות: לדוגמה, חברת האינטרנט Wix  נפלה ב-23% לאחר שפרסמה בתחילת 2022 תחזית רבעונית חלשה ולא מסרה תחזית שנתית. קורנית דיגיטל , המייצרת מערכות דפוס דיגיטלי לטקסטיל, צנחה ב-33% לאחר שפרסמה במאי שעבר דוחות חלשים לשנת 2022 ותחזית מאכזבת. יש כמובן עוד דוגמאות.

אבל אף אחת מאלה לא מתקרבת לקריסה שחוו בשבוע שעבר המשקיעים במניותיה של חברת הטכנולוגיה לייבפרסון , שמנייתה נחתכה ביותר מ-50% ביום אחד, וכעת היא נסחרת לפי שווי של כ-252 מיליון דולר בלבד - נמוך משמעותית מהשווי שבו נרשמה למסחר בבורסה בת"א, לפני יותר מעשור (וגם מזה שבו הונפקה לראשונה בנאסד"ק). היום צונחת המניה בתל אביב בעוד 10% ומשלימה צניחה של 94% מהשיא שסימנה בתחילת 2021. 

במקרה של לייבפרסון היה זה שילוב של מספר גורמים שכל אחד בפני עצמו שלילי בעיני המשקיעים: הדוחות עצמם היו חלשים וכללו פספוס תחזיות, התחזית לרבעון הראשון היא לירידה בשיעור דו-ספרתי בהכנסות וגם ברמה השנתית, כך ש-2023 תסתיים עם שחיקה בשורה העליונה.

מי היא לייבפרסון
בינה מלאכותית ואוטומציה

בתחילת שנת 2011 נערך כנס השקעות בת"א, ולמשתתפים בו הוצגה לראשונה חברה שתכננה להירשם למסחר בבורסה המקומית, ואכן עשתה זאת כעבור זמן קצר - לייבפרסון (LivePerson) האמריקאית, המספקת לארגונים פתרונות SaaS לניהול שירות הלקוחות שלהם, בעיקר באמצעות צ'אטים.

 

לייבפרסון הוצגה כחברה חדשנית, שמייצרת ללקוחותיה (בהם בנקים גדולים וענקיות טלקום) חוויית משתמש רלוונטית תוך שמירה על הפרטיות, ומציגה צמיחה בהכנסות ורווחיות קבועה.

הפלטפורמה של החברה נועדה לשפר את חוויית השירות של המשתמש באמצעות שימוש בבינה מלאכותית ובאוטומציה. הכלים שלה משלבים "בוטים" ומענה אנושי ומתבססים על דאטה כדי לייעל את ההתקשרות.

לייבפרסון הוקמה באמצע שנות ה-90 על-ידי היזם רוברט לוקאסיו, שמנהל אותה גם היום. לפני שנרשמה למסחר בבורסה המקומית, היא הונפקה בנאסד"ק בשנת 2000, רגע לפני התפוצצות בועת הדוט.קום. הצטרפותה לבורסה בת"א, במסגרת הרישום הכפול, נעשתה למרות שאינה חברה ישראלית והוסברה בכך שחלק ניכר מעובדיה נמצא בארץ - לאחר שרכשה שני סטארט-אפים מקומיים ועל בסיסם הקימה מרכז פיתוח ברעננה.

כשהצטרפה לבורסה בת"א, נסחרה לייבפרסון בשווי של כ-570 מיליון דולר, לאחר שסיימה את השנה שלפני כן עם הכנסות של 110 מיליון דולר, רווח נקי של 9.3 מיליון דולר ו-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) של 26.8 מיליון דולר.

12 שנים חלפו מאז, ובשבוע שעבר לייבפרסון פרסמה את דוחות 2022, שהצביעו על הכנסות של 515 מיליון דולר, הפסד נקי בגובה 226 מיליון דולר - שנה שלישית ברציפות של הפסד שעולה על 100 מיליון דולר - ו-EBITDA שלילי בסך 16.2 מיליון דולר.

מה השתבש בדרך
ביקושי הקורונה לא מונפו

לכאורה, לייבפרסון הייתה אמורה להיות היום במקום אחר לגמרי. כחלוצת התחום שמאפשר לעסקים שונים לתקשר ביעילות עם הצרכן הסופי שלהם בערוצים דיגיטליים שונים (אפליקציות, אתרי החברה, פלטפורמות חברתיות ועוד) - מגפת הקורונה הייתה אמורה להזניק אותה קדימה.

באותה תקופה כולם עברו לדיגיטל - מי שכבר היה שם קודם העמיק את הפעילות, ועסקים קטנים יצרו נוכחות חדשה, על רקע הסגרים והבידוד החברתי.

הפתרונות של לייפרסון מותאמים בדיוק למצב כזה, ואכן דוחות החברה באותה תקופה הצביעו על צמיחה ששיקפה את הביקושים.

"נצא ממשבר הקורונה כחברה חזקה הרבה יותר", הבטיח המנכ"ל לוקאסיו במאי 2020; באוגוסט של אותה שנה הוא אמר כי "כשעבודה מהבית וריחוק חברתי הופכים לנורמליות החדשה, הקונספט של מרכז שירות מסורתי הופך למיושן. הביקוש לפלטפורמה שלנו צמח משמעותית". באותה תקופה, אף הודיעה החברה על מעבר של כל עובדיה לעבודה מהבית.

בהתאם, גם מניית לייבפרסון עלתה כמעט פי 5 מהשפל של תחילת משבר הקורונה ועד לשיא בפברואר 2021 שבו נסחרה בשווי של 4.7 מיליארד דולר. בתקופת השיא היא אף גייסה 450 מיליון דולר בהנפקת אג"ח להמרה בריבית 0%, במחיר המרה של כ-75.2 דולר למניה - רחוק מאוד מהמחיר הנוכחי, כ-4 דולר בלבד.

אך למרות העלייה בביקושים למוצרים מהסוג שהיא מספקת, במהלך תקופת המגפה, לייבפרסון לא נהנתה מהמגמה כמו חברות אחרות, ואנליסטים הצביעו על כך שמספר החוזים עם לקוחות חדשים ירד בשנים 2020-2021, מה שעורר תהיות בנוגע ליכולת הביצוע שלה על רקע התחרות העזה.

זאת ועוד: גם בתקופת השיא של הקורונה, לייבפרסון לא הצליחה לתרגם את הצמיחה בהכנסות לשיפור השורה התחתונה, ולכל אורך התקופה היא הציגה הפסדים.

ב־2020 היא רשמה הפסד נקי של 108 מיליון דולר כשעל השורה התחתונה העיקו הוצאות תגמול ההוני לעובדים, הוצאות רה-ארגון שקשורות לשכירות המשרדים שלה בשל המעבר לעבודה מהבית, והפחתות שונות. ב-2021 גדל ההפסד ל-125 מיליון דולר.

מה עושים עכשיו
אין התאוששות באופק

בד בבד, עם החזרה לשגרה לאחר הקורונה, נרשמה ירידה חדה במניית החברה, גם על רקע שינוי טעמי המשקיעים - שכבר לא נטו להשקיע בחברות צומחות אך מפסידות.

אבל אפילו המשקיעים הוותיקים בלייבפרסון, שרגילים לתנודות חדות במחיר המניה, לא חוו ירידה כה חדה במחיר תוך יום מסחר אחד כמו זו שהייתה בשבוע שעבר, לאחר פרסום הדוחות ל־2022.

ביום חמישי שעבר צנחה המניה ב־58% במחזור מסחר עצום בנאסד"ק (ובהתאם גם בת"א) והשלימה קריסה של 94% מהשיא.

האכזבה הייתה חד-משמעית, גם עקב התוצאות החלשות אך בעיקר בשל התחזית: לייבפרסון צופה ירידה של 17% בהכנסות ברבעון הראשון לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ובשנה כולה היא תרשום ירידה של 2%-19% בהכנסות, שיסתכמו ב-395-410 מיליון דולר, בעוד שהאנליסטים ציפו ל-551 מיליון דולר. המנכ"ל לוקאסיו אמנם היה אופטימי, והעריך שהחברה יכולה להראות מודל עסקי "רווחי מאוד", אך המשקיעים לא השתכנעו.

נכון לעכשיו, לא נראה באופק טריגר שיוביל לעלייה במניה. לפי נתונים המתפרסמים באתר Marketwatch, ישנם 13 אנליסטים שמסקרים את מניית לייבפרסון, ואף לא אחד מהם ממליץ על המניה בהמלצה חיובית.

בנק ההשקעות קרדיט סוויס (שבעצמו חווה סערה גדולה וקריסה של יותר מ-50% במניה בשבוע האחרון) הוא אחד הגופים המסקרים את לייבפרסון, ואחרי הירידה החדה במניה בשבוע שעבר, העלה הבנק את המלצתו למניה מ"תשואת חסר" ל"נייטרלי".

כלכלני הבנק מעריכים כי הנהלת לייבפרסון מחפשת כעת תיקון מיידי באמצעות קיצוץ עלויות וביטול "הכנסות שאינן בליבה". בקרדיט סוויס מעריכים כי אף שהמצב מאתגר, בפרט על רקע המצב המאקרו-כלכלי הנוכחי, זהו צעד חיוני. הם סבורים גם שהדרך להתאוששות תהיה ארוכה.

עוד כתבות

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

דיווח: אם לא יהיו תקלות - הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי

מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ראש תוכנית האו"ם לסילוק מוקשים: "כמות הטילים בעזה שלא התפוצצו מאז 7 אוקטובר - לא נראתה מאז מלחמת העולם השנייה" ● עדכונים בולטים

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה