גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקר המדינה: יש לבחון את הוצאת המחלקה לחקירות שוטרים מהפרקליטות

בשנת 2021 מח"ש הגישה כתבי אישום ב-1.2% מהתיקים שבחנה ● אלפי תיקים נגנזו מבלי שהועברו לבחינה שאינה פלילית ● מבקר המדינה מצא קשיים מהותיים בטיפול המשטרה בתלונות שאינן פליליות וחוסר אחידות ● ממליץ כי היועצת המשפטית לממשלה תבצע עבודת מטה לבחינת השיוך של מח"ש לפרקליטות ושל אגף המשמעת למשטרה

שוטר / צילום: שלומי יוסף
שוטר / צילום: שלומי יוסף

היעדר קווים מנחים, חוסר אחידות בטיפול ותלות של המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) במשטרה הם חלק מהכשלים שמצא מבקר המדינה בבחינתו את הטיפול בתלונות נגד שוטרים בישראל. בדוח שמתפרסם היום (ג') ממליץ המבקר לתקן שורת כשלים בהתנהלות המשטרה ומח"ש, וממליץ ליועצת המשפטית לממשלה להוביל עבודת מטה שתבחן את השיוך של מח"ש לפרקליטות, ואת אגף המשמעת למשטרה.

מהדוח עולה כי בשנת 2021 המחלקה לחקירות שוטרים הגישה 68 כתבי אישום, שהם 1.2% מכלל התיקים שנבחנו. 55% מהתיקים שמח"ש קיבלה החלטה בעניינם (כ-2000 תיקים) באותה השנה נסגרו מבלי שנותבו לגורם אחר במשטרה למענה שאינו פלילי.

 

המבקר מתניהו אנגלמן מציין כי לשיוך המוסדי של מח"ש לפרקליטות המדינה יש השפעה על יכולתה להבטיח עצמאות תפקודית מלאה, וכי אתגר זה ראוי לבחינה במסגרת המערך הארגוני הכולל.

בדוח לא מצוינים ממצאים על ניגודי עניינים קונקרטיים, ומח"ש מסרה בתשובתה למבקר כי לא הוצגה דוגמה לניגוד עניינים בקבלת החלטה, וכי מדיניות ההעמדה לדין כלפי קצינים בכירים אינה שונה מזו הננקטת כלפי כלל השוטרים. עוד מסרה מח"ש כי מוגשים כתבי אישום נגד קצינים בכירים משיקולים מקצועיים.

"על רקע שיתוף-הפעולה ההדוק בין הפרקליטות והמשטרה, ובהינתן כפיפותה של מח"ש לפרקליטות, עולה הצורך בבחינה של היבטים ארגוניים ותפקודיים שיבטיחו עצמאות מלאה של כלל הגורמים האמונים על מערך הטיפול בתלונות כלפי שוטרים," קבע המבקר.

אנגלמן ממליץ בשל כך ליועצת המשפטית לממשלה לבחון את הוצאת מח"ש מהפרקליטות, לקיים עבודת מטה שבה ישתתפו כל גורמי המקצוע הרלוונטיים כולל המשרד לביטחון לאומי. הוא מציע להשוות למודלים אחרים בעולם לטיפול בתלונות נגד שוטרים, "בדגש על הצורך בהבטחת טיפול כולל ומערכתי, יעיל ועצמאי שיבטיח טיפול אפקטיבי במערך חקירות השוטרים".

ממצאי הבחינה בנושא יובאו, לפי המלצת המבקר, לשר לביטחון לאומי ושר המשפטים.

ההמלצה מגיעה כשברקע הצעת חוק שמקדם ח"כ משה סעדה מהליכוד, לשעבר סגן ראש מח"ש שפוטר, להקמת גוף נפרד שיוכפף לשר המשפטים יריב לוין ויחזיק בסמכויות חקירה לא רק של שוטרים אלא גם של פרקליטים, שכיום נחקרים במשטרה.

תלות בין מח"ש למשטרה

המבנה של מח"ש שונה מגופי אכיפה מרכזיים אחרים: המחלקה כוללת אגף חקירות לצד תובעים הבוחנים את התיקים ומגישים כתבי אישום, בניגוד להפרדה הקיימת בין משטרה לבין הפרקליטות. המחלקה גם נאלצת להסתייע במעבדות המשטרה, להשתתף בהכשרות חוקרים ולקבל מידע מהמערכות המשטרתיות. המבקר מצא כי בתלות זו יש קושי הפוגע בעצמאותה.

בשנתיים האחרונות נעשו במח"ש שינויים ארגוניים שנועדו להפריד את המערך החוקר והמערך התובע, אך נמצא כי אלה טרם הבטיחו את העצמאות הנדרשת. במפלג המודיעין במח"ש עדיין יש שוטרים מושאלים, למרות ההחלטה "לאזרח" את החוקרים כך שיהיו עובדי מדינה, וחוקרי מח"ש תלויים במשאבי המשטרה.

המבקר גם מצא ביכולותיה המבצעיות של מח"ש ליקויים מהותיים: הסמכויות שהוקנו לחוקרים במח"ש לצורך מילוי תפקידו; היעדר גישה למערכות מידע משטרתיות; הידע המקצועי של החוקרים; והמשאבים העומדים לרשות האגף. בעיה נוספת שנמצאה היא שאין רישום במערכת הממוחשבת של מח"ש של שמות שוטרים שלא נחקרו באזהרה, בהיעדר אפשרות טכנית.

המבקר המליץ "כי פעילות המודיעין במח"ש תופרד בצורה מלאה מהמשטרה ותפעל באופן עצמאי לחלוטין. בין היתר על-ידי הפסקת איוש מפלג המודיעין באמצעות שוטרים מושאלים תוך העמדת מלוא האמצעים והתשתיות הדרושות".

טיפול המשטרה בתלונות שאינן פליליות: היעדר קווים מנחים וחוסר אחידות

המבקר מצא כי למרות שאלפי תלונות לא מטופלות במישור הפלילי, הן לא מועברות לבחינה בתוך המשטרה - למחלקת המשמעת או לטיפול פיקודי. הכשל בטיפול בתוך המשטרה נובע משורת סיבות בהן פיצול בין גורמים רבים, קשיים בקשרי הגומלין בין מח"ש למשטרה והיעדר קווים מנחים לניתוב תיקים. התוצאה היא חוסר אחידות ביפול או היעדר טיפול. 

בעייות נוספות העולות מהדוח הן תקופות ההשעיה הארוכות של שוטרים, המגיעות לשנה וחצי בממוצע, שעלותן למשטרה הסתכמה ב-9.7 מיליוני שקל; וליקויים בהליכי הטיפול בעבירות משמעת של מתנדבים במשטרה.

מהדוח עולה כי בשנת 2021 התקבלו 4,401 תלונות. מדובר בעלייה של 34% לעומת שנת 2019 שבה התקבלו 3,293. ב-625 תיקים נחקרו שוטרים באזהרה, שהם 12% מהתיקים שמח"ש בחנה וקיבלה החלטה בעניינם בשנת 2021.

בנוסף, המשטרה הוציאה 3.4 מיליון שקל על סיוע משפטי לשוטרים. מדובר בעלייה של כ-62% בשבע השנים האחרונות. 

תגובות

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל רואה בחומרה כל התנהגות חריגה שאינה עומדת בקנה אחד עם נורמות ההתנהגות וערכי הארגון, וכל אירוע מטופל בהתאם.

"החלטות בדבר נקיטת הליכים משמעתיים נגד שוטרים ומימוש הנחיות מח"ש בדבר העמדה לדין של שוטרים מבוצעות על-פי הוראות החוק, פקודות המשטרה ונהליה.

"נדגיש כי תיקים המתקבלים ממח"ש מנותבים להליך שפיטה או להמשך טיפול משמעתי ומועברים לערכאה המתאימה בהתאם למקרה. כל תיק נבחן ביסודיות, ומתקבלת לגביו החלטה מוסמכת ומנומקת. כל מקרה נבחן לגופו בהתאם למכלול השיקולים הרלוונטיים, לנסיבות ולחומר הראיות, כמקובל בקבלת החלטות משפטיות.

"אשר לצמצום חופשות כפויות והשעיות, נציין כי משטרת ישראל שואפת לצמצם את משכיהן. יודגש כי בכל הליך, בין אם מדובר בהליך פלילי או משמעתי, נשמרות זכויות השוטר כפי שנשמרות זכויות האזרח, אך לא אחת נאלצים להמתין לסיום הליכים חיצוניים שאינם תלויים במשטרה. בנוסף, ישנם תיקים מורכבים אשר מטבע הדברים מצריכים בדיקה מעמיקה ורחבה יותר, דבר המאריך את משך הטיפול".

מלשכת שר המשפטים נמסר בתגובה: "סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין מברך על דוח מבקר המדינה ועל מסקנותיו. נוכח ממצאי הדוח, המצביעים גם על תיקונים מערכתיים יסודיים שנדרשים במח"ש, הנחה השר את גורמי המקצוע במשרד להניח בפניו בתוך זמן קצר תוכנית אופרטיבית ליישום מסקנות הדוח".

מהיועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, נמסר בתגובה: "היועצת המשפטית לממשלה ופרקליט המדינה מברכים על עריכת הביקורת, ילמדו אותה ויפעלו ליישומה, מתוך רצון לטייב ולשפר את הטעון שיפור ולחזק ולשמר את הטעון שימור, כאשר חלק מהנושאים הועלו עוד במהלך הביקורת על-ידי מח"ש עצמה, שכבר החלה ביישומם.

"ראשית נבהיר כי בניגוד לכותרות, הדוח אינו ממליץ להוציא את מח"ש מהפרקליטות, אלא אחת מהמלצותיו היא שהיועצת המשפטית לממשלה תוביל עבודת מטה לבחינת שיוכם המוסדי והכפיפות הארגונית של הגופים האמונים על הטיפול בתלונות נגד אנשי משטרה, בעיקר נוכח הצורך להבטיח טיפול כולל ומערכתי, יעיל ועצמאי, שיבטיח טיפול אפקטיבי במערך החקירות והטיפול בתלונות נגד שוטרים.

"עוד בטרם פרסום הדוח הסופי, הנחתה היועצת המשפטית לממשלה את מנהל מערך ייעוץ וחקיקה והמשנה ליועצת, שרון אפק, לבצע בחינה של היבטים מסוימים בעבודת מח"ש. באחרונה אף הוחלט כי מנכ"ל משרד המשפטים והמשנה ליועצת יובילו צוות אשר מטרתו לבחון נושאים שעלו במסגרת ההמלצות בדוח וכן נושאים נוספים הנוגעים למח"ש שיסוכמו ביניהם.

"מבקר המדינה ציין לחיוב שורת שינויים ארגונים ומבניים שיזמה המחלקה בשנים האחרונות".

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק