גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיטת מצליח: כך משרדי הממשלה בוחרים את ספקי המחשוב ללא מכרז

דוח מבקר המדינה קובע: קיים שיעור גבוה באופן חריג של מכרזים הנמסרים לספק יחיד, פערים של מיליארדי שקלים בין הדיווחים למצב בשטח ושיטות יצירתיות במיוחד על מנת לעקוף את החוקים ● שמונה חברות טכנולוגיה נהנות מאלפי מכרזים הנתפרים במיוחד עבורן, ולחשב הכללי במשרד האוצר שאמור לפקח - אין תשובות

חברת מיקרוסופט, בין 8 הספקים המככבים ברשימת המכרזים בעילת ספק יחיד / צילום: Shutterstock
חברת מיקרוסופט, בין 8 הספקים המככבים ברשימת המכרזים בעילת ספק יחיד / צילום: Shutterstock

במשרדי הממשלה לא מאמינים במכרזים כשזה מגיע לרכש ממשלתי בתחומים כמו מחשוב, תוכנה או סייבר. למען האמת הם מעדיפים שלא לפתוח את המכרזים לתחרות שווה בין ספקים, ולהעניק אותם לספקים המועדפים עליהם - כך עולה מדוח חריף שמפרסם היום (ג')  מבקר המדינה בתחום הסייבר.

משרדי ממשלה רשאים לבקש החרגה ממכרז כזה שאמור היה לתת הזדמנות שווה ליותר ספקים אם הם מצליחים להוכיח לוועדת המכרזים כי קיים יתרון מובנה וברור לספק אחד ויחיד, כמו תמיכה בעברית או היכולת לעבוד עם מערכות אחרות ותיקות יותר המשרד עובד עמם. יחד עם זאת, הממצאים מעידים על כך שבממשלה לוקחים את הדרישה על הקצה ובפועל מנהלי הרכש כבר החליטו את מי הם מעוניינים לשכור עוד בטרם יצאה הבקשה.

מבקר המדינה: פתרון רשות האוכלוסין למשבר הדרכונים לא רלוונטי למיליוני ישראלים
איך הפכו הבנקים הישראליים לרווחיים ביותר בעולם 
הדיון שהוביל לפיצוץ: מה המטרה של קרן הארנונה ומדוע ראשי הערים כועסים? | שאלות ותשובות

מתוך הממצאים החמורים עולה כי על מנת לקבל פטור ממרכז, משתמשים משרדי הממשלה בעילת ספק היחיד ב-61% מהמקרים, פי שש מאשר ברכש הכללי שאיננו קשור לתקשוב.

שיטת הפטור ממכרז בעילת ספק יחיד פופולרית במיוחד בארבעה משרדי ממשלה: משרד התחבורה עם שיעור של 31% מכלל המכרזים שבוצעו בפטור; משרד החקלאות עם 31%; זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה עם 27%; ורשות המסים עם 26%. לשם השוואה, במשרדי ממשלה אחרים משתמשים בעילת הספק היחיד לקבלת פטור ממכרז רק ב- 14% מהמקרים.

מיהם אותם ספקים נבחרים בני מזל? מסתבר כי מדובר בשמונה ספקים המככבים בשני שלישים מרשימת המכרזים בעילת ספק יחיד. מבקר המדינה אינו מונה את שמותיהם - אך בשיטוט באתר הפטור ממכרז של החשב הכללי ניתן לראות שמות שחוזרים על עצמם שוב ושוב כמו מלם, מטריקס, נס טכנולוגיות , אורקל וסאפ. ספקית נוספת היא מיקרוסופט ישראל, שחביבה במיוחד על מנהלי מערכות מידע בשל שורה של תוכנות נדרשות או התאמה לתוכנות הפועלות ביחידה קודם מהעבר, כמו שירות שיחות הועידה Teams.

בששה מתוך הספקים הנבחרים, סכום ההתקשרויות התקרב לחצי מיליארד שקל. אמנם, אותן חברות קשורות גם במכרזים רגילים, אך לטענת המבקר ״הדבר יכול להעלות חשש להיעדר תחרות משוכללת ולפגיעה בעקרון השוויון, וכן לאי מיצוי של בחינת חלופות לפני ההחלטה״.

שיטות יצירתיות לעקיפת התקנות

הציניות של מנהלי המחשוב במשרדי הממשלה הודגמה על ידי מבקר המדינה באופן שבו הם עושים שימוש בהקלות על חובת מכרזים בעסקאות שהיקפן 50 אלף שקל ומטה. על פי דיני המכרזים, חלה חובה לאסוף שלוש הצעות מחיר לפני בחירה בספק אחד, כל עוד היקף עסקת המחשוב איננו עולה על סכום זה.

המבקר מצא תשעה מקרים בסכום כולל של קרוב ל- 900 אלף שקל שבהם הוצאו כמה הזמנות לאותו השירות ומאותו הספק, כאשר כל אחת מהן, כמובן, נמוכה במקצת מ-50 אלף שקל. ״פיצול התקשרויות מלאכותי זה, אם נעשה, חוטא לעקרון השיוויון שבבסיס דיני המכרזים״, נכתב בדוח. ״יתכן גם שימוש יתר בכספי ציבור בשל אי-ניצול היתרון לגודל״.

היצירתיות של מנהלי הרכש הודגמה גם באמצעות פילוח הסכומים שבהם בוצעו העסקאות שבפטור: במשרד המבקר מדווחים על היקף עסקאות גדול בסכום המתקרב לתקרת הפטור, פי שלושה ביחס לעסקאות שהיקפן נמוך יותר, מה שככל הנראה מעיד על כוונת מכוון שלא לעבור את תקרת 50 אלף שקל.

שיעור ההזמנות בהיקפים האלה מתוך כלל ההזמנות הללו במשרדי הממשלה התבצע ממשרד ראש הממשלה, 7.5% על ידי הלמ״ס, 7.3% על ידי משרד המשפטים ו-5.9% על ידי משרד הבריאות. 40% מכלל ההתקשרויות הללו בוצע עם אותו הספק. המבקר קובע כי גופים ממשלתיים נהגו בצורה זו לבצע התאמה של הזמנות רכש לסכום הפטור ממכרז ויש בכך כדי לפגוע באיכות הפרויקט. ״בשל הפחתת איכותו או כמותו של הרכש כדי להימנע ממכרז, יתכן ויתור על דרישות נחוצות לפעילות הגוף הממשלתי״, כותב המבקר. ״כמו כן, תתכן פגיעה ביכולת התכנון של הרכש בשל היעדר תמונה מלאה של כלל צורכי הרכש של אותו הגוף הממשלתי״.

לאן נעלמו 4.2 מיליארד שקל?

חגיגת המכרזים התפורים במשרדי הממשלה לא רק מתנהלת בשיעור גבוה באופן חריג, היא גם לא מדווחת כהלכה. כך, גופי ממשלה שחוקקו את החוק או לכל הפחות אמונים על שמירתו - הם אלה שמפרים אותו ברגל גסה. הפיקוח והאכיפה מצד החשב הכללי במשרד האוצר חלשים עד לא קיימים.

המבקר מצביע על פער שנע בין 1.2 ל-4.2 מיליארד שקל בין היקף הרכש המוצג בדיווחים של מינהל הרכש במשרד האוצר לשנים 2019-2020 להיקף הרכש לשנים אלה כפי שעולה מנתוני מערכת ההזמנות והדיווח הממשלתית, מרכב״ה, נכון ליוני בשנה שעברה.

בכ-7,000 מהפרסומים על התקשרויות שבוצעו בפטור, שהם כ-40% מסך הפרסומים הללו, הגופים הממשלתיים פרסמו לציבור מידע חסר - כמו שם הספק, שווי ההתקשרות או תאריכים הקשורים להתחלה או לסיום ההתקשרות; ליקויים נוספים כוללים מאות רבות של מקרים שבהם נמצאו טעויות מהותיות בפרטי ההתקשרות, כולל שמות הגורמים המאשרים, עילת הפטור ממכרז, או סיווג לא נכון של עסקה כאילו הייתה במחיר נמוך יותר; והיקף גדול של גופים ממשלתיים שלא הגישו דיווח, או לחלופין שהגישו אותו באיחור שנע בין מספר ימים למספר חודשים - סך הכל כשליש מהדיווחים.

מנהלי מערכות מידע: הכללים מיושבים ומותאמים למחירי העבר

מנהלי מערכות מידע במשרדי ממשלה אתם שוחחנו בעילום שם מספרים על תופעה נרחבת במסגרתה ניתן לעקוף את התקנות הממשלתיות במטרה להעביר את המכרז לספק המועדף עליהם, אך מצדיקים זאת בטענה שהכללים מיושבים ומותאמים למחירי העבר.

מוצרי מחשוב, כמו מוצרים רבים התייקרו מאוד מאז ויש צורך לעדכן את תקרת הפטור, אומר אחד מהם בעילום שם. כך, מנהלי רכש רבים משתמשים בתקרת הפטור של 50 אלף שקל על מנת לבקש פטור ממכרז, ולאחר מכן מגדילים את המכרז ב-50 אלף שקל או אף ב- 100 אלף שקל, למרות שתקרת ההגדלה מותרת עד 100 אלף שקל.

אחרים מחלקים באופן מלאכותי פרויקט לחלקים נפרדים על מנת לעמוד בתקרת ה-50 אלף שקל. ״תמיד אפשר להגיד שפספסת ואתה צריך מרכיב נוסף, שהוא נפרד כביכול מהמכרז המקורי״, אומר אחד מהם. ״למשל, להגדיר חדרים שונים בפרויקט מחשוב כפרויקטים שונים״.

עם זאת, ישנן סיבות לא מעטות, חלקן אולי מצדקות, שמביאות להוצאת מכרז עבור ספק יחיד, כאשר המדובר במוצר טכנולוגי, מסביר אחד המנהלים: ״לא מדובר באספקה של מוצר מדף רגיל - כמו חומר גלם, ייעוץ או בניית מבנה, שבו אין יתרון של ממש לספק מסוים. בעולם הטכנולוגיה המפרט הטכנולוגי עושה את כל ההבדל: מי שדרוש לו למשל מערכת ענן עם תוכנות שולחניות ושיחות ועידה עם תמיכה בעברית יבחר את מיקרוסופט. אחרים יבחרו את סאפ או -בחברות שעובדות עם סאפ - בגלל שהמערכת שלהם כבר מותקנת ונגזר עליהם לבחור בפתרון שתואם את הדרישות שלה".

מנהל אחר מסביר את התופעה לפיה מספר מצומצם של ספקיות ממוקם בצמרת המכרזים בעלי הספק היחיד: ״החשש הגדול של מנהלי מערכות המידע הוא מוועדת המכרזים, ועדה שקיימת בכל משרד ממשלתי, ובה נמצאים נציגים של משרד האוצר, מנהלי מערכות מידע משרדיים ופקידים בכירים מאותו המשרד. ועדות אלה מתנהגות בקשיחות רבה וקשה מאוד להצדיק אצלם חריגה ממכרז שוויוני. לכן מנהלי מערכות מידע רבים מעדיפים להימנע מכך ונתלים בספקים שנבחרו במשרדים אחרים עבור פרויקטים אחרים כצידוק לפטור ממכרז״.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס