גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות העלאות המחירים: 15 חברות ענק במשק נדרשות לחשוף את הנתונים הכספיים

שר הכלכלה ניר ברקת שלח ל-15 חברות ענק במשק דרישה לקבלת נתונים מקיפים על עלויות הייצור שלהן, דוחות כספיים ותמחור: "המונופולים מעלים מחירים בניתוק מזעזע. החגיגה נגמרה" ● במקביל הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על הקמת ועדה ציבורית שתדון בריכוזיות בענף המזון

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: רפי קוץ
שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: רפי קוץ

משרד הכלכלה שלח מכתבי דרישה ל-15 חברות ענק בשוק המזון לחשוף את דוחותיהן הכספיים, לפרט את עלויות הייצור ולחשוף את נתוני הרווח שלהן תוך 21 יום.

חלק מהחברות הן בורסאיות, ודוחותיהן הכספיים יפורסמו בכל מקרה בימים הקרובים. אבל חלק מהחברות המוזכרות במכתב אינן מפרסמות דוחות ונתונים, כמו למשל פירוט עלויות חשמל, עלויות שכירות, עלויות אחזקה ועלות שעתית ממוצעת לעובד ייצור. 

חברות המזון במרוץ להעלאת מחירים, וכ-30% ממשקי הבית מתקשים לסגור את החודש | ניתוח 
גל ההתייקרויות במשק: מחיר הלחם בפיקוח עולה ב-5% 

הצעד מגיע כשלושה שבועות אחרי ששר הכלכלה ניר ברקת דרש מהחברה המרכזית למשקאות קלים בע"מ (המייצרת ומשווקת את מוצרי קוקה-קולה בישראל) להציג את נתוניה הכספיים בעקבות העלאת מחיריה

"מתייחסים לציבור כאל פרה חולבת" 

"אנו נילחם מלחמת חורמה במונופולים ובקרטלים שעושקים את הציבור שלא בצדק", אמר שר הכלכלה ניר ברקת. "חברות הענק התרגלו להתייחס לציבור הישראלי כאל פרה חולבת. ההנחיה שלי היא לפעול בכל הכלים העומדים לרשותנו, חמורים ככל שיהיו, כדי להילחם בכשלים העמוקים בשוק המזון בישראל.

"אנו רואים בבירור כי היצרנים והיבואנים מנצלים את הריכוזיות הגבוהה ואת חוסר התחרות בשווקים כדי להעלות מחירים. לא נהסס להפעיל מנגנונים מהסוג הזה כדי להילחם בגופים שמתעלמים מהציבור ומעלים מחירים בגסות. בזמן שאזרחי ישראל נאנקים, המונופולים מעלים מחירים בניתוק מזעזע, וזה בעת שמחירי התשומות ומחירי השינוע הימי בירידה מתמדת. החגיגה נגמרה".

15 חברות יידרשו לחשוף את הדוחות 

החברות שקיבלו מכתב ויידרשו לחשוף את הדוחות והנתונים שלהן תוך 21 יום הן: דיפלומט, יוניליוור, אסם, שסטוביץ, סוגת, חוגלה קימברלי, החברה המרכזית למשקאות, שטראוס, וילי פוד, סנו, יפאורה תבורי, תה ויסוצקי, נטו סחר, אבוט וחברת גורי. 

במכתב שנשלח ליבואנית דיפלומט פורטו מותגי החברה, ביניהם ג'ילט תחת קטגוריית שוק מכשירי וסכיני הגילוח, המותג Fairy תחת קטגוריית נוזלי הכלים, המותג סטארקיסט תחת קטגוריית שימורי הטונה, ההמותג היינץ תחת קטגוריית הקטשופ, המותגים אריאל, טייד ולנור תחת קטגוריית נוזלי ומרככי הכביסה, המותג נוטרילון תחת קטגוריית תרכובות מזון לתינוקות והמותג פמפרס תחת קטגוריית החיתולים.

"בשווקים אלה זיהיתי ריכוזיות וחוסר בתחרותיות, כאשר חברתכם מחזיקה בנתח שוק של כ-71% בשוק מכשירי וסכיני הגילוח, של כ-50% בשוק נוזלי הכלים, של כ-38% בשוק שימורי הטונה, של כ-32% בשוק הקטשופ, של כ-23% בשוק נוזלי ומרככי הכביסה, של כ-22% בשוק התמ"ל ושל כ-19% בשוק החיתולים. אני מעוניין לבחון את השפעת ריכוזיות זו על מחירי המוצרים המשווקים על-ידכם ועל הרווחיות שלכם מאותם מוצרים", כתב ברקת לראשי דיפלומט.

לפי המכתב שקיבלה שטראוס, החברה מחזיקה בנתח שוק של כ-8.4% בשוק הקפה הטורקי, של כ-32% בשוק הקפה הנמס ושל כ-56% בשוק הדבש.

היבואנית שסטוביץ קיבלה גם היא מכתב בנוסח דומה, בו מפורט כי היא משווקת את המותגים קולגייט, מרידול ואלמקס בשוק משחות השיניים, את המותג ברילה בשוק הפסטות ואת המותג שיק בשוק מכשירי וסכיני הגילוח. "בשווקים אלה זיהיתי ריכוזיות וחוסר בתחרותיות, כאשר חברתכם מחזיקה בנתח שוק של כ-53% במשחות השיניים, של כ-23% בפסטות ושל כ-14% בשוק מכשירי וסכיני הגילוח".

גם אסם הוזהרה בגין ריכוזיות וחוסר בתחרותיות, כחברה שמחזיקה בנתח שוק של כ-43% בשוק הפסטות לפי המכתב, של כ-80% בקטגוריית הקמח התופח, של כ-66% בשוק הקטשופ, של כ-52% בשוק התמ"לים, של כ-50% בשוק הקפה הנמס (כשטייסטר צ'וייס מהווים כ-43% מהשוק) ושל 23.5% בשוק דגני הבוקר.

סמוטריץ': "מסיר כפפות במלחמה במונופולים"

במקביל למהלך של ברקת, לשכת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הוציאה הודעה לעיתונות תחת הכותרת המבטיחה: "שר האוצר מסיר כפפות במלחמה במונופולים ובענקיות המזון".

מה המשמעות של "הסרת הכפפות"? כרגע מדובר בסך-הכול בהחלטת ממשלה להקמת ועדה ציבורית, שתדון במשך שלושה חודשים בריכוזיות בענף המזון והטואלטיקה ותגיש המלצות להגדלת התחרויות. ועדה זו  היא למעשה שריד לרפורמת הדגל של האוצר למאבק ביוקר המחיה, שנפלה מחוק ההסדרים כיוון שלא עמדה במבחנים משפטיים, וכעת מנסים באוצר לקדמה בנפרד מתקציב המדינה.

במקור, הרפורמה שפוצלה מחוק ההסדרים באה לקבוע כי יבואנים גדולים, כמו דיפלומט ושסטוביץ, יצטרכו לוותר על זיכיונות יבוא בלעדיים שיש להם עם ספקים גדולים בחו"ל, ולהישאר עם זיכיון בלעדי אחד בלבד.

לפי ההודעה שירסם סמוטריץ', "תוקם ועדה ציבורית בראשות נציג ציבור שימונה על-ידי שר האוצר ושר הכלכלה. הוועדה תידרש להמליץ בתוך שלושה חודשים על צעדים שיביאו לפירוק המונופולים וענקיות המזון שמהוות היום רכיב משמעותי ביוקר המחיה.

"במקביל, יוקם צוות בין-משרדי בראשות מנכ"ל משרד האוצר, ובו יהיו חברים מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה, הממונה על התקציבים באוצר והממונה על התחרות".

סמוטריץ' העריך כי "זה יהיה מאבק עיקש ולא פשוט, אבל אנחנו ננצח. יוקר המחיה הוא לא גזירת גורל, ומגיע לאזרחי ישראל לקבל יותר ולשלם פחות".

לדברי שר האוצר, "את הטיפול במונופולים ובענקיות המזון התחלנו בחוק ההסדרים, בו הוצגה רפורמת היבוא. הרפורמה אומנם הוסרה מחוק ההסדרים בשל הצורך לטייב את נוסח החוק, אך אנו ממשיכים לפעול לקידומה בכל הכוח. הוועדה הציבורית שהקמנו תרכז את הטיפול ברפורמה ותאפשר לנו להיכנס חזק מאוד במונופולים, להביא לפירוקם ולייצר תחרות משמעותית בשוק היבוא". 

התאחדות התעשיינים: "המונופול הדורסני ביותר הוא הממשלה" 

מדיפלומט נמסר בתגובה: "דיפלומט היא חברה בורסאית שנתוניה הכספיים חשופים בשקיפות מלאה, והיא ברכת על כל מהלך שיוריד את יוקר המחיה".

מהתאחדות התעשיינים נמסר: "המונופול הדורסני ביותר בישראל הוא ממשלת ישראל, שגורמת ליוקר מחיה ויוקר עשיית עסקים יוצא דופן בהשוואה לכל מדינה בעולם. הממשלה היא זו שמייקרת וממשיכה ליקר את הדירות, המכוניות, הדלק, החשמל, המים, הארנונה ועוד, שגם פוגעים בהכנסה הפנויה של תושבי המדינה וגם גורמים לייקור המוצרים והשירותים בישראל.

"המונופול הממשלתי גם קבע שיעורי מע"מ למזון מהגבוהים בעולם, ובכך הוא מעלה את מחירי המזון באופן מלאכותי כדי לגבות מס.

"צר לנו ששר הכלכלה והתעשייה מנסה, כמו רבים מקודמיו, להסיט את תשומת-הלב של הציבור מהסיבות האמיתיות שגורמות לעושק הציבור, כפי שהוא מכנה זאת. הציבור בישראל שבע הבטחות ויודע היטב שמי שעושקת אותו היא ממשלת ישראל, עם המסים המופרכים על רכבים, דלק, קרקעות, דירות, ארנונה ומזון - ומנגד מנהלת את תקציב המדינה בצורה בזבזנית - כסף שיוצא מהכיס של כל אזרח בישראל.

"בימים הקרובים נפרסם סדרת השוואות בינלאומיות של העלויות הממשלתיות בישראל בהשוואה לעולם, ונעזור לציבור בישראל להבין מי בדיוק עושק אותו ואיך. פגיעה במגזר העסקי לא תהיה יותר הדרך הקלה לברוח מאש מחאת יוקר המחיה. החגיגה של הממשלה על האזרחים נגמרה".

עוד כתבות

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל